Güncel Ekonomi Haberleri

Züccaciye Sektörü Önemli Ölçüde Hareketli

Mutfak eşyaları sektörü'nün pazar büyüklüğü 10 milyar dolar

ŞİMDİ nereden çıktı bu züccaciye demeyin. Pandemi süreci ve sonrasında iç piyasada ve ihracatta o kadar başarılı oldular ki bizde bu süreci kaleme almak istedik. Özellikle yaz mevsiminin gelip, düğünlerin başlamasıyla hareketli günler yaşayan zücaciye firmaları, bir yandan da ihracata odaklandılar. Başta Avrupa olmak üzere dünyanın hemen her tarafından talep alan bu firmalar, ihracatlarını ciddi oranlarda artırdılar.

Diğer taraftan Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan “istikrar Kalkanı Paketi” de sektörü önemli ölçüde hareketlendirdi.

Züccaciyeciler Derneği (ZÜCDER) Başkanı Mesut Öksüz, Türkiye’de düğün hazırlıklarının 6 ay önceden başladığını belirterek, salgın nedeniyle mağazalara gelemeyen çiftlerin alışverişlerini internet üzerinden yaptıklarını söylüyor, öksüz, “ Son dönemde, üyelerimizden aldığımız bilgilere göre online satışlarda çeyiz nedeniyle ürün alanların sayısında geçtiğimiz döneme göre yüzde 100’lük bir artış gözlemlendi. Burada tüketicilere sunulan kapıda ödeme seçeneği ve taksit kolaylığı da tüketici için cazip geldi. Bundan sonra mağazalarımızda düğün alışverişleri konusunda bir hareketlenme hissedeceğimizi düşünüyoruz. Her ne kadar online alışveriş sevilse ve satışlarda artış yaşansa da çiftler, görerek, dokunarak, modelleri tek tek inceleyerek karar vermek isteyeceklerdir” diyor.

Tekli ürün alımları yerine fiyat avantajından ötürü çeyiz setlerine daha çok ilgi olduğunu söyleyen Öksüz, birçok firmanın bu döneme özel olarak kampanyalar hazırladığım vurguluyor, öksüz, düğün alışverişleri için kredi imkanının da getirilmesinin çeyiz alışverişlerini daha da artırdığına işaret ediyor.

zuccaciye

PAZAR BÜYÜKLÜĞÜ 10 MİLYAR DOLAR

Bu arada pazar büyüklüğü 10 milyar dolara ulaşan mutfak eşyaları sektörü son yıllarda perakende mağazacılık alanında da ciddi adımlar atıyor. Sektörün yaklaşık 6 milyar dolarlık kısmını perakende ayağı oluşturuyor. Piyasadaki 100 civarındaki markanın yaklaşık 25’inin perakende mağaza zinciri var. Türkiye genelindeki AVM’lerde binden fazla zücaciye mağazası bulunuyor. Yaklaşık 5 bin civarında da cadde mağazasının olduğu tahmin ediliyor. Mağaza zinciri oluşturan bu firmalar arasında Bernardo, Hisar, Korkmaz, Porland, Paşabahçe, Emsan ilk akla gelenler. Mutfak eşyaları sektöründe perakende mağazacılık yatırımlarını hızlandıran bir başka faktör de franchising taleplerindeki artış.

“MAĞAZA TALEBİ ÇOK YOĞUN”

Cam sektörünün küresel oyuncusu konumundaki Şişecam Topluluğu şirketlerinden Paşabahçe Mağazaları, cam, seramik, porselen, ahşap, çelik sofra ve mutfak eşyalarının yanı sıra dekoratif koleksiyon ürünlerini de müşterilerinin beğenisine sunuyor. Firma bugün Türkiye ve yurtdışında toplam 56 mağaza ile hizmet veriyor. Paşabahçe yurtdışındaki ilk mağazasını 2015’te İtalya’nın Milano kentinde açtı, ikinci mağazasını 2018’de Katar’ın başkenti Doha’da franchise modeli ile devreye aldı. Geçen Ağustos ayında Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da üçüncü mağazasını açan firma, yine geçen yıl Katar’da ikinci bir mağaza daha açtı.

Paşabahçe Mağazaları Genel Müdürü Esra Tokel, “Başta Ortadoğu ve Asya olmak üzere dünyanın farklı bölgelerinde potansiyel olduğunu düşünüyoruz. Birçok franchise görüşmemiz oluyor. Markamızı doğru temsil edebilecek firmalarla ilerleme yönünde çaba sarf ediyoruz. Çok ciddi bir talep var. Yurtdışında açılan mağazalarımızı gören ve bunları örnek alan yatırımcılar bizimle temasa geçerek işbirliği geliştirmek için görüşmek istiyorlar” diyor.

İNGİLTERE’DE MAĞAZA AÇACAK

Üretimini Bilecik’te 300 bin metrekare alana kurulu olan fabrikasında gerçekleştiren Porland yılda 70 milyon parça üretim yapıyor. Firma bu ürünleri yurtiçinde 31 mağazasında satışa sunuyor. Bu mağazaların tümü kendisine ait olan Porland’ın ayrıca 200 civarında bayisi var. Firma ilk yurtdışı mağazasını da açma hazırlığında. Porland Pazarlama Grup Müdürü Ümran Ünsal, ilk yurtdışı mağazasını Ingiltere’de açacaklarını söylüyor. Yurtdışın-da açacakları mağazaları franchising sistemiyle devreye alacaklarını belirten Ünsal, “ilk flagship mağazamızı Ingiltere’de faaliyete geçirmeyi planlıyoruz. Porland markası Ingiltere’de tanınıyor ve burada yüzde 8’lik pazar payına sahibiz. Dört kıtada 30’dan fazla ülkeye üretimimizin yüzde 65’ni ihraç ediyoruz. Ortadoğu ülkeleri, Rusya ve ABD radarımızdaki ülkeler arasında” diyor. Avrupa ülkeleri başta olmak üzere Rusya ve eski Doğu Bloku ülkeleri, Ortadoğu ve ABD pazarından franchising talepleri aldıklarını ifade eden Ünsal, ürünleri hakkında şu bilgileri veriyor: “20 yılı aşkın Ar-Ge deneyimimiz ve güncel teknolojiyle donatılmış Ar-Ge laboratuarlarımızla üretim kapasitemizi artırmak için sürekli yatırım yapıyoruz. Bunlardan en güncel olanı dijital baskılı ürün üretimimiz. Porselen ürünlerimizde sofra kategorisinde oldukça farklı ve geniş bir ürün çeşitliliğimiz var.”

zuccaciye raflari

PLANLI VE SEÇİCİ

Emsan’ın üç tanesi franchising olmak üzere yurtiçinde 13 mağazası var. Yurtdışında ise tamamı frenchising sistemiyle açılmış beş mağazası bulunuyor. Bu mağazalar Kuzey Irak, Azerbaycan ve Ingiltere’de. Firmanın satış noktası sayısı 600’ü geçiyor. Emsan Genel Müdürü Arif Yıldırım, ilk yurtdışı mağazasını Azerbaycan’da açtıklarını belirtiyor. Türk Cumhuriyetleri, Kuzey Irak, Cezayir, Fas, Katar, Suudi Arabistan gibi ülkelerde mağaza açmayı hedeflediklerini ifade eden Yıldırım, “Ürün tasarımlarımız, kalitemiz ve çeşitliliğimiz beğenildiği için birçok ülkeden franchising talepleri alıyoruz. Ancak yurtdışı büyüme hedeflerimizi pazar odaklı belirlediğimiz için bu konuda planlı ve seçici ilerliyoruz. Üretimimizin yüzde 60’mı iç piyasa satışları oluşturuyor. Bu yıl iç talepteki artışla birlikte kapasite kullanımlarının artacağını ve yılın ikinci yarısında yeni yatırımların olacağını öngörüyoruz” diyor. Firma olarak trendleri ve sektörü çok yakından izlediklerini vurgulayan Yıldırım, şöyle devam ediyor: “Ürün yelpazemizi zenginleştiriyoruz.

Halen yemek ve sofra takımlarından tencere, sahan, kek kalıbı gibi pişirme gruplarına, kavanoz süzgeç, saklama kabı gibi mutfak gereçlerinden çaydanlık takımlarına geniş bir yelpazeye sahibiz. Ayrıca termos, french press, katı meyve sıkacağı gibi içecek hazırlama grupları, mutfak robotu, kahve makinesi, tost makinesi gibi elektrikli ürünlerden bıçak setleri ve rendeye kadar pek çok ürünümüz var.”

“FRANCHİSE SİSTEMİYLE BÜYÜYECEĞİZ”

Ev dekorasyonu ve ev yaşamı konseptiy-le 2017’de piyasa giren Bella Maison’un, yedisi İstanbul’da olmak üzere dokuz mağazası bulunuyor. Bu mağazaların çoğunu AVM’lerde hizmete açan firma, önemli caddelerde de mağazalar açıyor. Firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed Tan, yurtiçinin yanı sıra yurtdı-şında da büyümeyi planladıklarının altını çiziyor, ilk yurtdışı mağazasını 2019’un ilk çeyreğinde Cezayir’de açtıklarını belirten Tan, bu ülkede iki mağaza daha açmayı planladıklarını söylüyor. Ayrıca Türkmenistan’da franchising sistemiyle bir mağaza açacaklarını ifade eden Tan, “Mağaza açacağımız bölgeler Kuzey Afrika, Balkanlar ve Türk Cumhuriyetleri olacak. Bunun yanı sıra Avrupa pazarı bizim için olmazsa olmaz. Halen Almanya, Romanya ve tüm Doğu Avrupa ülkelerine online satış gerçekleştiriyoruz. Online satışta etkili olduğumuz ülkelerde daha sonra mağazalar açacağız. Bunun için Almanya’da kurduğumuz lojistik operasyon merkezimizi yakında devreye alacağız. Yurtdışında yönetim açısında zorlanmayacağımızı düşündüğümüz bölgelerde 1 kendi mağazalarımızı açma hedefimiz var. Fakat asıl amacımız franchise vererek büyümek” diyor.

zuccaciye dukkani acmak
Züccaciye Dükkanı

Mesut ÖKSÜZ / Zücaciyeciler Derneği Başkanı
“Üretici bir sektörüz”

2004’te kurulan Zücaciyeciler Derneği’nin [Zücder] Türkiye’nin önde gelen porselen, seramik, cam, plastik, çelik eşyadan hediyelik eşyaya kadar çok çeşitli ürün grubunda faaliyet gösteren üretici, ihracatçı, ithalatçı ve perakendeci 470 üyesi var. Sektörümüzün yaklaşık 1 milyon kişiyi istihdam ettiğini tahmin ediyoruz. Zücaciye üretici bir sektör. Üreticilerin oranı yüzde 60 düzeyinde.

Sektörümüz her yıl yüzde 15-20 arasında büyüyor. 2018’i 4.7 milyar dolar, 2019‘u ise 5.5 milyar dolar ihracatla kapattık. İhracat yaptığımız ülkelerin yarısını Avrupa ülkeleri oluşturuyor. En fazla ihracatı İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, İsrail, ABD, İspanya, Irak, Mısır ve Polonya’ya yapıyoruz. İhracat yapmadığımız ülke neredeyse yok. Perakendenin organizeye dönmesiyle pazar yapısının değişmesi sektörü değiştirdi. Artık hangi AVM’ye gitseniz karşınıza birden fazla zücaciye mağazası çıkıyor. Firmalarımız ürünlerini yurtiçi ve dışında mağazalar açarak satma olanağı buldu. Perakendenin gücünü iyi kullanan markalarımız, franchise sistemiyle hızla büyüyorlar. Son bir yılda sektörde inovasyonu merkeze alan oyuncuların farkı açarak liderliklerini pekiştirdiklerini, inovasyondan aldıkları güçle rotalarını yurtdışına çevirdiklerini ve e-ticaret yolu ile 7/24 mağazacılığı stratejik öncelik haline getirdiklerini görüyoruz.

Galip BAĞCI / Karaca Grubu İcra Kurulu Üyesi
“Son iki yılda talep çok arttı”

Markamızın 12 ülkede 33 mağazası bulunuyor. Türkiye’de 600 bayi ve 2 bin 500 satış noktamız, 137 Karaca, 42 Jumbo, 9 Emsan, 21 Karaca Home mağazamız var. İlk yurtdışı mağazamızı 2014’te Hollanda’da açtık. 2020’de de hedeflerimiz arasında yurtdışındaki mağaza sayımızı artırmak yer alıyor. Hedeflediğimiz yeni pazarların genelini ise Avrupa oluşturuyor. Almanya’da Köl’n ve Manheim’da iki mağazamız vardı.

Üçüncü mağazamızı Berlin’de açarken, Almanya’nın en köklü markalarından Weimar’ı Karaca ayrıca Romanya, Avusturya, Azerbaycan ve Suudi Arabistan’da var. 2020’de 2.4 milyar TL ciroya ulaşmayı ve önümüzdeki beş yılda ciromuzun yüzde 30’unu ihracattan elde etmeyi hedefliyoruz. 2023’te kendi sektörümüzde dünyada en çok ciro yapan, ilk akla gelen 10 markası arasında olmayı hedefliyoruz. Bunu yurtdışındaki pazarlara açılarak yapmayı planlıyoruz. Bu süreçte yurtdışı pazarlara daha çok odaklanacağız. Özellikle Avrupa’da önemli bir potansiyel görüyoruz ve buralarda yeni mağaza açma hedefimiz bulunuyor. En çok franchising talebini Almanya, Kazakistan, Fransa, Libya ve Rusya’dan alıyoruz. Özellikle son iki yılda çok fazla talep almaya başladık. Almanya ve Romanya mağazalarımızın açılması ve Almanya’da verilen reklamlar Avrupa pazarında talep artışını da beraberinde getirdi.

Özbey Men

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu