Zengine Mevduat Faizi 15.5
Bankalarda TL mevduat faizleri yüzde 14 hatta 15’lere kadar yükseldi. Tutar 1 milyon TL’yi aştığında faiz oranı yüzde 15.5’lerin üzerine çıkıyor. Bankacılara göre mevduat faizleri bir süre daha bu seviyede gidebilir…
BANKACILIK sektöründe yaşanan Türk Lirası sıkışıklığı mevduat faizlerini yine zirvelere taşıdı. Yılm son günleri bilanço kapama telaşı nedeniyle TL mevduatlarına yüzde 14, hatta 15’lere varan faiz uygulayan bankalar her yıl tekrarlananın aksine ocak ayma gelmemize rağmen faizlerde indirime gidemedi. İnternet üzerinden başvuranlara yani e-mevduatı tercih edenlere bugünlerde bankalar ağırlıklı yüzde 11 ile yüzde 14.50 aralığında faiz oranı teklif ediyor. 100 bin TL ve üzerinde tasarrufu bulunup şubelerden özel oran almak isteyenler ise yüzde 15 hatta 15.15’lere ulaşan faizlerle karşılaşıyor. Özetle, .bu yıl yılbaşı telaşı bitmesine rağmen bankalar faiz oranlarında istedikleri oranda indirim yapamadı.
HOŞGELDlN VADELERİ UZADI
Mevduat cephesinde geçtiğimiz yıllara göre bir diğer farklılık ise vadelerde kendini gösteriyor. Çok değil daha geçen yıl bankalar “hoş geldin faizi” veya “tanışma faizi” adı altında müşterilerine 1-2 puan daha yüksek faiz uyguluyordu. Ancak bu faizi genelde 1 ay veya 45 gün ile sınırlamaya özen gösteriyordu. Bu sayede kendisi için maliyeti yüksek olan bu kaynağı kısa vadeli almayı tercih ediyordu. Oysa ki son aylarda bankalar bir yıla varan vadelere de yüksek faiz uygulamaya başladı.
BİR YILA YÜZDE 15.20 FAİZ
Örneğin Finansbank bugünlerde bir yıllık mevduata yüzde 15.20 faiz uyguluyor. Burada hemen hatırlatmakta fayda var;
1 – 6 ay vadeli mevduatın stopajı yüzde 15, bir yıl üzeri mevduatın stopajı ise yüzde 10 olarak uygulanıyor. Buna göre bir yıl vadeli mevduatı tercih edenler 5 puanlık stopaj avantajı nedeniyle daha yüksek net getiri elde ediyor. Finansbank’ta yüzde 15.20 faizle bir yıl vadeli mevduat açanların kısa vadeli mevduata eşit getirisi de bu nedenle yüzde 16.09’a ulaşıyor.
Şayet para tutarınız 750 bin TL ve üzerinde ise Finansbank bir yıl vadeli mevduatınıza yüzde 15.40 faiz uyguluyor. Bunun kısa vadeli mevduatlara eşit getirisi ise yüzde 16.30’lara çıkıyor. Ancak bankanın söz konusu bu ürününün avantajları sadece faizle sınırlı değil. Banka bu hesabı açtıran müşterilerine bir yıl boyunca iki kere faiz kaybetmeden beş kez de çektiği tutarın faizini silmek koşuluyla yedi kez para çekme imkanı sunuyor.
BİR AYA ÜÇ AY SÖZÜ
Son aylarda bankaların mevduat müşterisini kaçırmamak için uyguladığı bir diğer yöntem ise bir ay vadeli mevduat açanlara üç ay aynı faizi verme sözü oluyor. Örneğin siz bankanın en yüksek faiz uyguladığı bir ay vadeli mevduatım tercih ettiniz. Ancak bir ay sonra şayet mevduat faizleri düşerse bu kez kardan zarar etme ihtimaliniz var. İşte bankalar son dönemde mevduat kaçışı yaşamamak için size bir ay vadeli yüksek faizli mevduat hesabı açıp ayrıca üç ay aynı faiz oranından bağlama sözü vermeye başladı. Başdca deyişle üç ay yüksek faizi garanti etmeye başladılar.
1 MİLYON TL ÜZERİNE 15.50
Mevduat cephesinde her zaman olduğu gibi bir milyon TL ve üzerinde tasarrufu bulunanlar ayrı bir segmentte değerlendiriliyor. Bu kesimdeki müşterilerini Premium, Platinum veya Yıldız gibi isimlerle özelleştiren bankalar aynı zamanda bu segmentteki müşterilerine daha yüksek faiz de teklif ediyor. Bugün bankaların bir milyon TL ve üzerinde tasarrufu bulunanlara yüzde 15.50’lere varan faiz uygulayabildiğini söyleyen ismini açıklamak istemeyen bir bankacı, bu konuda şu bilgiyi veriyor:
“Bugün Türk bankacılık sisteminde 1 milyon TL ve üzerindeki paralara genelde yüzde 15’lere varan faiz oranları uygulanıyor.
Bazı özel durumlarda özellikle bankaların TL ihtiyacının arttığı günlerde faiz oranlarının yüzde 15.50’lere kadar yükseldiğini görüyoruz. Artık büyük para sahipleri bankalarla ciddi pazarlıklar yapıyor. 1 milyon TL’si bulunan bir yatırımcıya bankalar genelde kapıyı yüzde 14.50 ile açıyorlar.
Müşteri ısrarlı ise ve “giderim” pazarlığı yaparsa yüzde 15’ler konuşuluyor. Para tutarı ve ısrarı arttıkça bu oran yüzde 15.50’lere kadar yükselebiliyor. Ancak bu çok istisnai bir oran.”
Aynı yetkili, kısa vadede mevduat faiz oranlarında önemli bir değişiklik yaşanmayacağını da öne sürüyor. Hatta 2018 yılında kredi garanti fonu (KGF) kapsamında yeni kredi diliminin açılacağına yönelik hükümetten açıklama geldiğini hatırlatan bankacı, bunun piyasalarda yeni ek TL sıkışıklığı yaratma ve faizler üzerinde baskı oluşturmaya devam edeceği görüşünde.
Gökhan MENDİ / TEB Bireysel Bankacılık ve Özel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı
“Kredi faizlerinde de düşüş olmaz”
2018 yılında mevduat faizlerinde önemli bir değişiklik yaşanmasını beklemiyorum. Aynı şekilde likiditede de önemli bir rahatlama yaşanacağına yönelik bir beklentim yok. Bu arada 2018 yılında her ne kadar 50 milyar TL ile sınırlı da olsa KGF kredilerinin dağıtılacak olması da likiditeyi yine etkileyecektir. Tabii burada söz konusu rakamın hükümetten gelen açıklamalar doğrultusunda 50 milyar TL ile sınırlı olması durumunda TL tarafında 2017 kadar büyük bir sıkışıklık yaşanmayacaktır. Bu da mevduat faiz oranlarında önemli bir yükseliş yaşanmasını engelleyecektir. Tabii aynı şekilde önemli bir düşüş yaşanması da zor görünüyor. Bugün Türk bankacılık sektöründe Türk Lirası mevduata uygulanan faiz oranları yüzde 13.50-14.50 aralığında dalgalanıyor. Önümüzdeki dönemde de bu oranlarda büyük farklılık beklenmemeli. Tabii mevduat faizlerinde düşüş yaşanmadığı için bireysel kredi faizlerinin de 2018’de bugünkü mevcut seviyelerinde kalacağını öngörüyoruz.