İş Fikirleri ve İş Kurmak

Yüzme Havuz İşletmeciliği

Havuz işletmenin incelikleri

Türkiye’deki havuz işletmelerinin sayısı hızla artıyor. Sadece İstanbul’da 50’ye yakın olimpik havuz var. İşini layıkıyla yapan işletmeler yüksek talep görüyor. Artan talep uluslararası skorlara yansıyabilir…

BUNALTICI sıcaklarda deniz kenarına kaçamayanlar, işten kalan zamanla kendini spora verenler, büyük ve konforlu havuzları tercih eder oldu. Havuzlar artık sadece yazın değil, bütün yıl boyunca sporseverlerin hizmetine sunuluyor. Talebin yüksek olma sı, havuz sayısının artmasına yol açtı. İstanbul’da neredeyse 50’ye yakın olimpik havuz var. Bunun dışında oteller, okullar, sosyal tesisler, spor kulüpleri ve özel kuramlardaki havuzları da sayarsak rakam katlanarak artıyor.

Beton,-mermer ve seramik gibi malzemeler kullanılarak inşa edilen havuzlar, hem imalatıyla hem de malzemeleri ile detaylı işlemlerden geçiyor. Kullanım amacı her ne olursa olsun tamamında geçerli olan sızdırmazlık, izolasyon, filtre, pompa, aydınlatma elektrik, bakım ve kimyasal malzemeleri gibi birçok başlıkta ihtiyaçları mevcut. Havuz yaptırırken yanlış firmaları tercih etmeniz, bu malzemelerin herhangi birinde eksiklik oluşmasına ve çeşitli soranlarla karşılaşılmasına neden olabilir. îş yaptırmakla bitmiyor; bakım, temizlik, dezenfektasyon, kimyasal ölçümler gibi rutin işlemlerin de sürekli yapılması gerekiyor. Havuzların yapımı kadar işletilmesi için de izinlere ihtiyaç var. Bu izinlerin ardından resmi kurumlarca denetimler yılın 12 ayı boyunca yapılıyor. Havuzlarda temizlik, dezenfekte, klor ve pH değerlerinin belirli bir seviyede tutulması gerekiyor. Bunun için işletmelerin gerekli havuz ürünlerini eksiksiz alması şart.

Bu hafta, havuz kurabilmek için ne tür ekipmanlara ihtiyaç var, izin süreçleri nasıl gerçekleşiyor, denetimler nasıl yapılıyor ve ticari havuzları işletirken hangi yönetmeliklere uymak gerekiyor gibi soruların yanıtlarını araştırdık…

havuz isletme

Havuz çeşitleri

  • Süs havuzları
  • Yüzme havuzları-Olimpik havuzlar
  • Sportif amaçlı havuzlar
  • Sığ havuzlar
  • Su atraksiyonları olan havuzlar
  • Su kaydırağı havuzları
  • Çocuk havuzları
  • Ayak yıkama havuzları
  • Küçük havuzlar
  • Sıcak masaj havuzları
  • Terapi havuzları
  • Hareket havuzları
  • Soğuk su havuzları
  • Rehabilitasyon havuzları
  • Sosyal tesis havuzları

Havuz Sağlam ve Kullanışlı Olmalı

İstanbul merkezli olarak kurulan ve Türkiye’nin hemen her noktasında hizmet veren Çilek Havuz, hamam ve sauna, buhar odası, tuz odası, süs ve yüzme havuzları imalatı yapıyor. Firmanın Proje Yöneticisi Yasin Savaş, ticari amaçlı havuz yaptırıp işleteceklerin dikkat etmeleri gereken noktaları şöyle anlatıyor:

“Yaptıracağınız havuzda firma seçimi çok önemli. Havuz projelerinde zeminin sağlam ve kullanışlı olması, insanların ulaşabileceği bir konumda bulunması gerekiyor. Havuz inşası yapılırken beton dökümünde çok dikkatli olunmalı. Bu nedenle işinde uzman firmalarla çalışmalı.”

Havuz işletmesi kurabilmek için çeşitli kurumlardan onay alınmalı. Sağlık Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığından, ticari olarak işletilecek havuz için çeşitli izin belgeleri alınıyor. Ekipman kısmına geçildiğinde havuz pompaları, kum filtreleri, havuz içi aydınlatma sistemleri, kenar ve temizlik ekipmanları başta olmak üzere, ısıtma sistemleri ve dezenfeksiyon ürünleri temin edilmeli.

Yetişkin ve Çocuklar Ayrı

Avukat Enver Başar Akdoğan, havuz işletmesi kurulurken ilk işin ilgili belediyeden ruhsat alınması olduğunu söylerken, belirli yönetmeliklere uyulması gerektiğine dikkat çekiyor. Bu yönetmelikleri ise şöyle özetliyor:

“Bir bölgeye yapılması planlanan havuzun, ruhsata tabi olup olmaması, havuzun niteliklerine göre değişkenlik gösteriyor. Derinliği 100 santimetreyi geçen yüzme havuzlarında, işletmecilerin adres olarak bağlı olduğu belediyeye başvuruda bulunarak ruhsat alması gerekiyor.”

Yüzme havuzlarının işletilmesi konusunda 6 Mart 2011 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan “Yüzme Havuzlarının Tabi Olacağı Sağlık Esasları ve Şartları Hakkında Yönetmelik” bulunuyor. İlgili yönetmeliğin sekizinci ve dokuzuncu maddesine göre yetişkin ve çocuk yüzme havuzunun işletilmesinde dikkat edilmesi gerekilen hususları Akdoğan şöyle sıralıyor:

  • Yüzme havuzu işleticisinin, sorumlu müdür, havuz suyu operatörü ve sertifikalı cankurtaran istihdam etmesi,
  • Yüzme havuzunda ip, yüzer duba, simit gibi can kurtarmaya mahsus malzemeler ile ilkyardım malzemelerinin hazır bulunması,
  • Kullanıcıların yüzme havuzuna mayoyla girmeleri,
  • Tesislerde, bütün kullanıcıların, yüzme havuzuna girmeden önce duş almaları ve ayak dezenfeksi-yonu yapabilmelerini sağlayacak düzenlemelerin yapılması,
  • Yüzme havuzunda hayvanların insanlarla birlikte bulunmasına izin verilmemesi,
  • Tesis içerisinde riayet edilecek kurallar ile muhtemel tehlikelere karşı kişileri uyarmak amacı ile hazırlanan uyarı levhalarının kolayca görülebilecek ve okunabilecek uygun yerlerde bulundurulması,
  • Yüzme havuzu suyunun, yılda en az bir defa boşaltılarak genel temizliğin yapılması,
  • Fiziki mekanların daima temiz ve kuru tutularak, kapanma saatinden sonra havuz dip temizliği de dahil genel temizliğin yapılması,
  • Yüzme havuzu ve fiziki mekanların yeteri kadar aydınlatılması ve havalandırılması,
  • Kapalı yüzme havuzunun soyunma ve ‘giyinme yerleri de dahil olmak üzere kış aylarında ısıtılması,
  • Çocuk yüzme havuzunun derinliğinin 50 santimetreden fazla olmaması,
  • Çocuk havuzları müstakil su hazırlık tesisine sahip olmalı, ayda bir defa boşaltılarak temizlenmeli vc dezenfekte edildikten sonra temiz su ile doldurularak yeniden işletmeye alınmalı,
  • Çocuk yüzme havuzu büyüklere ait yüzme havuzundan ayrı olmalı.

İstanbul’da Sayı Yeterli

İstanbul ilinde resmi ve özel kurumlara ait yaklaşık 50 civarında kullanıma açık olimpik yüzme havuzu var. Türkiye Yüzme Federasyonu İstanbul İl Temsilcisi Muhammet Yazıcı, İstanbul genelinde resmi faaliyetlerde kullanılan havuzların çoğunun yarı olimpik olduğunu belirtirken, üç tane Avrupa Yakası’nda bir tane de Anadolu Yakası’nda olmak üzere toplam dört tane Uluslararası Yüzme Federasyonu (FINA) tarafından tescillenmiş havuzun olduğunu söylüyor. Olimpik havuzların özellikleri hakkında ise şu bilgileri veriyor:

“Olimpik havuzlardaki ölçülerin standartları FINA tarafından belirleniyor. İstanbul’da bulunan dört olimpik havuzun enleri 25, boyları ise 50 metre. Her biri 10 kulvara sahip ve derinlikleri minimum 2 metre. Her bir kulvarın genişliği 2.5 metre olurken havuz suyu sıcaklığı ise 25°C ile 27 C arasında değişiyor.”

Yazıcı, 15 milyondan fazla nüfusa sahip olan İstanbuFun, havuz sayısının kısmen yeterli olduğunu söylerken, uluslararası yarışlarda daha iyi performans sergilenebilmesi için kamusal havuzların artırılması gerektiğine dikkat çekiyor. Yetenekli sporcuların yüzme sporuna kazandırılması içinse, eğitim kuramlarının ve spor kulüplerinin planlamalarını Türkiye genelinde yapmaları ve teşviklerini artırmaları gerektiğinin altını çiziyor.

İstanbulin hemen köşesinde özel ya da ıasmi kuramların havuzlarını bulmak mümkün. “Her okulda mutlaka yüzme havuzu olmalı” diyen Yazıcı, yüzme sporunun teşvik edilmesi ve daha yaygın hale getirilmesi gerektiğini söylüyor. Devlet okullarındaki havuz sorunları içinse şunları söylüyor:

“Devlet okullarının koşullan ve yapısı havuza pek uygun olmuyor. Bu sorun ancak kampüsleşme yoluna gidilebilirse çözüme kavuşabilir. Eğitim kurumlan sporun profesyonel olarak yapılmasına imkan sağlayacak bilincin oluşturulması ve imkanın sağlanması için büyük sorumluluk taşıyor.”

Doktor Okan DERİN / Medipol Mega Üniversite Hastanesi Enfeksiyon ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü Uzmanı
“PH düzeyi 7.2 ile 7.8 arasında olmalı”

Havuz hijyeni için tesis yönetiminin alması gereken önlemler ve kullanıcıların uyması gereken kurallar bulunuyor. Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği uygun aralıklarla kontrol, bakım ve temizlikler yerine getirilmeli. Havuz yoluyla bulaşan hastalıklar aslında kişilerin vücutlarında taşıdıkları mikroplardan yola çıkarak bulaşır. Bu nedenle havuza girmeden önce en az bir dakika duş alınması, açık yaralar varsa havuza girilmemesi gerekiyor. Bunların dışında göz ve cilt enfeksiyonlarına neden olabilen parazit, virüs ve bakterilerle de havuz suları kirlenebilir.

Havuzun pH düzeyinin 7.2 ile 7.8 arasında olması idealdir. Günde en az üç defa havuzun klor düzeyine bakılması gerekiyor. Ayrıca pH, sudaki kireç oranı ve ağır metaller açısından da uygun aralıklarla kontrollerinin sağlanması şart. Dezenfeksiyon için kullanılan klorin düzeyi 1-3 mg/L [ppm] düzeyinde tutulmalı. Bu seviye hastalık yapıcı bakterilerin birçoğunu öldürür. Havuzun suyu, pH, serbest klor, sıcaklık, renk ve bulanıklık açısından değerlendirilir.

Her ay denetleniyor

Havuz işletmeleri, yönetmeliğe göre her ay İl Sağlık Müdürlüğü tarafından denetleniyor. Bu denetimlerde havuz suyunun hazırlanma şartlarına ve dezenfeksiyonunda kullanılan kimyasalların Bakanlıktan ruhsatlı olmasına dikkat ediliyor. Havuz suyu kimyasalları için bir depo ile yeterli kişisel koruyucu ekipmanın bulunması gerekiyor. Denetim aşamasında analiz kayıt defterlerine ve yönetmelik eklerine göre yapılan analiz sonuçlarına bakılıyor. Yapılan denetimlerde havuz ve havuz suyu kalitesinin yönetmelikte belirtilen şartlara uygun olması halinde “Temiz Havuz Sertifikası” İl Sağlık Müdürlüğü tarafından düzenleniyor. Yapılacak denetimlerde bu yönetmelikte belirlenen şartlara uygun olmaması durumunda verilen sertifika Müdürlükçe iptal ediliyor.

Havuz üreticileri

Çilek Havuz, Dekart Havuz, Elit Havuzculuk, Canas Havuz, Pekcan Havuz, Sermed Havuz, Suncare, Şirinler Havuz, Yapı Havuz, Sankurt Havuz, Dekart Havuz, Seva Mühendislik, Sidar Havuz, Art Yapı Havuz, Gebze Havuz, Havuz Mavisi, Atlantik Havuz

AYŞEGÜL KÜÇÜKKURT

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu