Yurtdışında Şirket Satın Alan Türk Patronlar
Küresel kriz en çok Türk patronlara yaradı. Türkler 2013’te beş kıtadaki 26 ülkede 44 şirket satın aldı. Açıklanan 13 şirketin satın alma bedeli 980.4 milyon dolar. Açıklanmayanlarla birlikte rakamın 2 milyar dolara yaklaştığı tahmin ediliyor…
ÇİNCE’DE ‘kriz’ kelimesi aynı zamanda ‘fırsat’ anlamına geliyor. Her beş yılda bir ekonomik krizle sarsılan ve bu nedenle krizle yaşamayı çok iyi öğrenen Türk iş adamları yurtiçinde öğrendiği risk alma ve cesur davranma özelliklerim artık yurtdışında sürdürüyor. 2008 yılında başlayan ve gelişmiş ekonomileri vuran kriz, Türk patronlar için de küresel bir fırsat oldu.
Koç, Yıldız, Eczacıbaşı, Doğuş, Global, Anadolu gibi Türk ekonomisine yön veren holdinglerin başlattığı yurtdışmda şirket satın alma operasyonlarına Anadolu’dan da firmalar katıldı. Manisalı Metyx, Kayserili Boydak, Bursalı Orhan Holding gibi şirketler ABD’den Tayland’a, Hindistan’dan Brezilya’ya dünya genelinde birçok ülkede firma ve marka avına çıktı. Bu konuda son haber, 27 Aralık’ta Yıldız Holding’in ABD’li 116 yıllık şeker devi DeMet’s’i satın alması oldu. Ülker Ailesi, bu satın alma için 221 milyon dolar ödeyecek.
KÖKLÜ MARKA PEŞİNDELER
2011 yılında Türk patronlar yurtdışmda 23 şirket almıştı. Bu işlemler için Türk işadamları 461 milyon dolar ödedi. 2012’de bu rakam 33 şirkete çıkarken, ödenen para da 346.3 milyon dolar oldu. 2013 ise yurtdışın-da Türk şirketleri için rekor bir yıl oldu.
Türk patronlar yurtdışmda 44 şirket satın aldı. Bu şirketler için ödenen bedel ise son açıklananlarla 980.4 milyon dolar oldu. Açıklanmayan işlemlerle rakamın 2 milyar dolara ulaşabileceği tahmin ediliyor.
2013 yılında Türk patronların en çok şirket aldıkları ülkeler krizden etkilenen Avrupa ülkeleri ve ABD oldu. Türk iş adamları İtalya’da altı, ABD’de beş, Ispanya ve Yunanistan’da üçer şirket aldılar. Bunlar arasında Toksöz Holding’in satın aldığı 150 yıllık İtalya’nın en eski ve en köklü çikolata markası Pernigotti gibi köklü markalar da var. Yıldız Holding’in 2007’de Godiva’yı satın alarak başlattığı “küresel marka” satın alma furyası, güçlenerek sürdü. Koç Aile-si’nin aldığı, 1885 yılında kurulan 129 yıllık denizcilik şirketi Merrill-Stevens Drydock, Yıldız Holding’in satın aldığı 1898’de kurulan DeMet’s Candy de listeye son eklenen asırlık şirketler olarak dikkat çekiyor.
EN FAZLA İLGİ AVRUPA’YA
Şirket alışverişine çıkan Türk patronların sepetinde en çok Avrupalı firmalar var. Avrupa’daki şirket alımlarmda en fazla ilgi gören bölgeler ise krizden en çok etkilenen ülkeler. İtalya’dan altı, İspanya ve Yunanistan’dan üçer, Hırvatistan, Hollanda ve İsviçre’den ikişer şirket alan Türk iş adamları, Sırbistan, Ingiltere, Karadağ, Avusturya, Danimarka, Arnavutluk, Macaristan, Romanya, Almanya ve Slovenya’da birer firmayı bünyelerine kattı. ABD’de ise Türk-ler, 2013’te beş, Meksika ve Brezilya’da birer şirket satın aldı. Asya’da ise coğrafya oldukça geniş. Rusya’da üç, Irak, Tayland, Hindistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde birer firma devralan Türkler ayrıca Afrika’da da Nijerya ve Somali’de birer şirketin yeni sahibi oldular.
Mehtap Halıcı