Kariyer ve İş

Yurtdışında Hem Okuyup Hem Çalışmak İstermisiniz?

kanada da okumak, yurtdışı eğitimi almak, hem okumak hem çalışmak, okul ile çalışma bir arada, Okul seçerken nelere dikkat edilmeli, yurtdışı okulları, yurtdışı üniversiteleri

Üniversite eğitimini yurtdışında alıp bir yandan da çalışmak ister misiniz? Öğrencilere kampüs dışında çalışma izni veren ender ülkelerden olan Kanada’da ayda ortalama 1.000 Kanada Doları kazanıp giderlerinizi karşılayabilirsiniz…

KANADA bir yandan göçmenlik koşullarını zorlaştırırken, diğer yandan yabancı öğrencilere sunduğu imkanları artırıyor. Bir dönem yıllık yabancı çalışan talebini 250 bine kadar çıkaran ülke, şimdi 26 meslek grubundan ve her meslekten sadece 500 kişiyi kabul ediyor.

Aslında ülkede işgücü eksikliği hala var. Ancak Kanada, bu alandaki ihtiyaçlarını karşılamak için bir süredir ülkedeki yabancı öğrencilerden yararlanma yolunu tercih ediyor.

Bunun için özel yasa bile hazırlamışlar. Bu yasal düzenlemeyle yabancı öğrencilere sunulan imkanlar daha da artırılmış.

Peki 103 üniversitenin bulunduğu Kanada’da okul seçerken nelere dikkat etmeli? Başvuruların ne zaman ve nasıl yapılması gerekiyor? Eğitim maliyetleri ve okulların koşulları neler?

hem okuyup hem calismak

ÖNCE HEDEFİNİZİ BELİRLEYİN

Okul seçimine okulların broşürlerini ya da internet sayfalarını inceleyerek başlayabilirsiniz. Kanada’da alacağınız eğitimden ne beklediğinizi belirleyip bu doğrultuda araştırma yaparsanız çok daha sağlıklı bir seçim yapmış olursunuz. Size önerilen üniversitenin kalitesini, okumak istediğiniz bölümde verilen dersleri, program süresini, üniversitenin büyüklüğünü, yabancı öğrenci yiizdesini, program kabul koşullarını, okumak istediğiniz alanın Kanada’da ne kadar geçerli olduğunu ve mezuniyet sonrası kariyer açısından size ne gibi imkanlar sunacağını dikkatlice incelemeniz öneriliyor.

Seçim yaparken göz önünde bulundurulması gereken en önemli kriterlerden biri de okulun akredi-tasyonu yani YÖK denkliği. Yurtdışında alınan diplomaların Türkiye’de geçerli olabilmesi için YÖK tarafından onaylanarak denklik belgesi verilmesi gerekiyor. Gideceğiniz üniversitenin ve programın YÖK tarafından tanınıp tanınmadığını mutlaka öğrenmelisiniz, Okulun denkliğini, YÖK Denklik Bürosu’na başvurarak sonucunda öğrenebilirsiniz.

EYALETLER ARASINDA FARKLAR VAR

Kanada’daki üniversitelerin başvuru koşulları eyaletten eyalete farklılık gösterebiliyor. Kanada Kültür Merkezi Genel Koordinatörü İsmail Örneğin, Kanada’nın doğusundaki Onta-rio eyaletinde bulunan çoğu üniversite için başvuruların direkt üniversite yönetimine değil tüm üniversiteler adına işlemleri yürüten OUAC’ye (Ontario Başvuru Takip Merkezi) yapılması gerekiyor. Tabii Ontario’da doğrudan başvuru kabul eden okullar da var. Diğer eyaletlerdeki okullar ise doğrudan başvuru kabul ediyor. Yeter ki evraklarınızı okulların kabul koşullarına uygun olarak hazırlayın” diyor.

Kanada’daki üniversitelerde eylül, ocak ve mayıs olmak üzere üç dönem var. Örneğin Mayıs 2012’de başlayan dönem, bir sonraki yılın mayıs ayında bitiyor. Öğrenciler tercihlerine göre yazın da ders alabiliyor.

Kanada’da üniversite okuyan öğrenci, bir yıl içerisinde seçeceği ders sayısına göre 4 yıllık bir bölümü 2.5-3 yıl gibi sürede de bitirebiliyor.

BUNLAR MUTLAKA GEREKİYOR

Üniversite programlarına başvurmak isteyen öğrencilerin öncelikle resmi transkript, dil seviye belirleme testleri, referans ve niyet mektubunu hazırlaması gerekiyor. Transkript, lise derslerinin not dökümünü, ortalamasını gösteren bir belge ve okul müdürü ya da öğrencinin danışmanı tarafından İngilizce olarak hazırlanıyor.

Not sistemlerinin ülkeden ülkeye değişiklik gösterdiğini vurgulayan İnce, “Başarı seviyenizin net bir şekilde Kanada yüksek öğrenim kurumuna iletildiğinden emin olmalısınız. Bu amaçla başvuru paketine eğer gerekiyorsa okul not sistemini ve Türkiye’deki diğer öğrencilere kıyasla başarı seviyesini açıklayıcı yazılar eklenmesini de öneriyoruz” diyor.

Öğrencilerin İngilizce yeterliliklerini ispatlamak için merkezi olarak düzenlenen bazı testlere girmesi isteniyor. Bu testler arasında TOEFL, IELTS gibi uluslararası düzeyde tanınan sınav sonuçlarının yanı sıra CAEL, CanTest gibi sadece Kanada’da geçerli olanlar da var.

Fransızca yeterlilik için Kanada’daki üniversitelerin öğrencilerden talep ettiği özel bir test yok. Bu alanda Fransızca eğitim veren her okulun kendi belirlediği kriterler geçerli.

Referans mektuplarının öğrencinin akademik, sosyal ya da çalışma ortamında iletişimde bulunduğu kişilerden alınması gerekiyor.

HER BÜTÇEYE GÖRE OKUL VAR

Kanada üniversitelerinin yıllık eğitim ücreti; İngiltere, ABD, Yeni Zelanda, Avustralya gibi anadili İngilizce olan diğer ülkelerle kıyaslandığında ortalama yüzde 20-40 daha ucuz. Bu kıyaslama ABD’deki özel üniversitelerle yapıldığında ise Kanada’daki okul ücretlerinin yüzde 50’ye varan oranlarda daha düşük olduğu görülüyor.

Kanada hükümeti tarafından tüm üniversitelerin yıllık ücretleri dikkate alınarak hesaplanan ortalama rakamlara göre, yabancı öğrenciler için yıllık eğitim ücreti lisans programlarında 14 bin, yüksek lisans programlarında 12 bin Kanada Doları. Bu rakam üniversitenin bulunduğu bölge, öğrenci sayısı, üniversitenin devletten aldığı bütçe, sunduğu eğitim programlarının çeşitliliği gibi birçok faktöre bağlı olarak değişiyor.

Eğer Kanada’da daha ekonomik bir okul arayışındaysanız büyük şehirler ya da popüler şehirler dışındaki okullara göz atmanızda fayda var. Örneğin Manitoba veya Nova Scotia eyaletindeki üniversitelerin ücretleri Vancouver veya Toron-to’dakiler göre daha düşük. Çünkü buradaki okullar henüz yabancı öğrenciler tarafından keşfedilmemiş. Söz konusu bölgelerdeki okulların fiyatı Toronto, Vancouver, Ottawa, Montreal gibi büyük şehirlere göre 4-7 bin Kanada Doları daha az. Ayrıca bu bölgelerde yaşam giderleriniz de diğer popüler şehirlere göre daha az olacağı için eğitim giderlerini önemli ölçüde düşürmeniz mümkün.

ÖĞRENCİ EVLERİ DAHA EKONOMİK

Öğrenciler konaklama ihtiyaçlarını okul yurtlarında veya bir ailenin yanında kalarak ya da ev kiralayarak giderebilir. Aile yanında konaklamanın maliyeti 500-850 Kanada Doları (1 Kanada Doları 1.78 TL) arasında değişiyor. Aylık ev kiraları ise bin 500 ile 3 bin Kanada doları arasında. Genelde birkaç öğrenci birleşip kiralıyorlar. Okul yurtlarının yıllık maliyeti ise 3 bin 500 ile 7 bin Kanada Doları arasında değişiyor.

Üniversite eğitimine devam ederken çalışmak isteyenlere iş bulma konusunda yardımcı olunuyor. Bunun için üniversitelerdeki kariyer merkezlerinden destek almak mümkün.

Kanada’da eğitim gören yabancı üniversite öğrencilerine, kampüs dışında haftada 20 saat çalışma imkanı tanınıyor. Bu şekilde ayda 800-bin 200 Kanada Doları arasında para kazanma şansı var.

Çalışma izni, öğrencilik süresi boyunca geçerli. Başvurular hemen değerlendirilmeye alınıyor. Yani isteyen öğrenci hemen bulabiliyor.

Okul seçerken bunlara dikkat edin

Okulun genel repütasyonu [öğrenci veya üyelerin verdiği puanlarla oluşan itibar oranı], sıralamalardaki yeri, tarihi, mezunların iş bulma oranları

•    Okulun eğitim almak istediğiniz alandaki repütasyonu ve o alana özgü yapılmış sıralamalardaki yeri
•    Bulunduğu ülkedeki akreditasyonları ve YÖK denkliği
•    Program süresi, başlama dönemleri, son başvuru tarihi
•    Giriş koşullan, şartlı kabul imkanları
•    Program içeriği, kariyer imkanları
•    Lokasyonu ve kampüs imkanları
•    Program maliyetleri ve yaşam giderleri
•    Okulun bulunduğu şehirdeki sosyal yaşam
•    Gidilecek ülkede, program sırasında ve sonrasında öğrencilerin sahip olduğu çalışma izinleri

Yurtdışında Çalışacak Eleman Arayan Firmalar

ERSAN ÇIPLAK

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu