Yurtdışına Bayilik Veren Şirketler
Yurtdışına Franchise Veren Firmalar ve Mağaza Açma Planları
Yurtdışında mağaza açana kiradan reklama, eşantiyondan web sitesi tasarımına kadar pek çok alanda devletten ciddi teşvikler var. Kendi markalarını yaratan hazır giyim, mobilya, mutfak gereçleri ve gıda firmaları son yıllarda yurtdışında hızla büyüyor. Bu yıl mağaza zincirlerine birçok yeni ülke eklenecek…
PERAKENDE sektöründe faaliyet gösteren firmaların yurtdışı mağaza yatırımları son yıllarda iyice arttı. Rusya, Bulgaristan, Azerbaycan gibi çevre ülkelerde mağaza açarak dış pazarlarda deneyim kazanan birçok perakendeci birkaç yıl içinde Avrupa’dan ABD’ye, Uzakdoğu’dan Afrika ülkelerine geniş bir coğrafyada hatırı sayılır bir zincir oluşturmuş durumda. Hazır giyimden mobilyaya, mutfak gereçlerinden gıdaya çeşitli sektörlerde kendi markalarını yaratan bu firmaların geniş bir ağ kurmalarında devletin verdiği teşviklerin de önemli payı var. Ekonomi Bakanlığı yurtdışında mağaza açan perakendecileri kiradan tanıtıma kadar hemen her konuda destekliyor.
Ekonomi Bakanlığı’nın destekleri
Ekonomi Bakanlığı yurtdışında gerçekleştirilen mağaza yatırımlarının kira, tanıtım ve marka tescil giderlerini destekliyor. Kira desteğinden ofis, mağaza, depo, shovvroom veya reyon kiralayanlar yararlanabiliyor. Bu yatırım giderlerinin yüzde 50 ile 80’i Ekonomi Bakanlığı tarafından karşılanıyor. Cadde veya alışveriş merkezleri içindeki koridorlarda Türkiye’de üretilen ürünlerin satılması amacıyla kiralanan kiosklar da mağaza olarak kabul ediliyor.
Tanıtım desteği ise görsel ve yazılı tanıtım, televizyon ve radyo reklamları, bilboard reklamları, sponsorluklar, yurtdışı firma web sitesi tasarımı, yabancı dilde hazırlanmış firma katalogları, eşantiyon malzemeleri, internet üzerinden tanıtım sitelerine verilen reklamları kapsıyor. Bu giderler de dört yıl süreyle yüzde 60 ile 80 oranında destekleniyor. Marka tescili giderlerinde ise destek oranı yüzde 50. Tüm bu desteklerden yararlanmak için yurtdışında gerçekleştirilen yatırımın ilgili ülkedeki ticaret müşavirliği tarafından yerinde incelenmesi ve gerekli belgelerin imzalanması gerekiyor. İmzalanan belgelerin ihracatçı birliğine gönderilmesi de şart.
Bununla birlikte destek ödeme talep belgelerinin de birliğe ulaştırılması lazım. Ödeme, birlik incelemesinin ardından gerçekleşiyor. Bu arada destek başvurusunda bulunulmuş bir yurtdışı birimin adresini değiştirmesi durumunda taşınma tarihinden itibaren bir ay içinde bunu ticaret müşavirliği veya ataşeliğine bildirmesi ve yeni kira kontratını bu kuruluşa onaylatması gerekiyor. Ekonomi Bakanlığı söz konusu yatırımların öncelikle şu ülkelerde gerçekleştirilmesini hedefliyor: Almanya, Angola, Arjantin, Azerbaycan, Bangladeş, Birleşik Arap Emirlikleri, Bulgaristan, Endonezya, Etiyopya, Güney Afrika, Gana, Gürcistan, İngiltere, Kanada ve Katar.
Yaptığımız araştırmaya göre, perakendeci şirketler bu yıl başta Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri olmak üzere özellikle Körfez ülkelerine odaklanmış dürümdalar. Bunun yanında Kanada, Çin, Yeni Zelanda, Tanzanya gibi yeni pazarlara girmeye hazırlananlar da var. işte bu yıl yurtdışında mağaza açmayı planlayan şirketlerin hedef ülkeleri ve franchising koşulları…
SARAR
Trinidad ve Tobago’da mağazası var
Sarar, ilk yurtdışı mağazasmı 2001 yılında Belçika’da açmıştı. Şu anda yurtdışında 91 mağazası bulunuyor. Bunların 21’i Avrupa’da, 15’i ABD’de hizmet verirken geri kalanı Kanada, Lübnan, Filistin, Yemen, Rusya, Kazakistan, Pakistan gibi ülkelere dağılmış durumda. Firmanın Nepal hatta Trinidad ve Tobago’da bile mağazası var. Avrupa’daki operasyonlarım Almanya’da kurduğu Sarar Eu-rope GmbH, Amerika’dakileri ise Sarar USA Inc. adlı şirketleri gerçekleştiriyor. ABD’deki mağazaların tamamım, Avrupa’dakilerin ise çoğunu kendisi işletiyor.
Sarar Giyim CEO’su Emre Sarar, bazı ülkelerde franchising sistemini de uyguladıklarını söylüyor. Bu yıl ABD ve Kanada’da dörder, Avrupa’da iki mağaza açılacak. ABD’de Sarar Kadın mağazalarına yer verilmesi de planlanıyor. Emre Sarar, bu yıl Katar, Bahreyn, İsrail, Hong Kong ve Moğolistan pazarlarına gireceklerini ayrıca Pakistan ve İran’da da mağaza sayısını artıracaklarım vurguluyor. Sarar Giyim, franchise verirken isim hakkı talep etmiyor. En az 200 metrekare büyüklükte açılan mağazaların ana cadde veya AVM’de olması şartı aranıyor ayrıca 20 metrekarelik de deposunun olması gerekiyor.
MAVİ
Güçlü partnerler arıyor
Yurtdışında en çok mağazası olan perakendecilerden birisi olan Mavi, ilk mağazasını 2002 yılında ABD New York’ta açtı. Şu anda sırf Rusya’da 27 mağazası var. Ayrıca Almanya’da 10, Kosova ve Kazakistan’da beşer, Birleşik Arap Emirlikleri ve KKTC’de üçer, ABD, Kanada, Suudi Arabistan ve Irak’ta ikişer, Beyaz Rusya, Gürcistan ve İran’da da birer mağazasıyla hizmet veriyor. Bunların 19’u kendisine ait, 46’sı ise franchising sistemiyle işletiliyor. Bu yıl büyük bir sıçrama yapmayı planlayan şirket, Rusya ve Kanada’da dört, ABD’de üç, Almanya, Irak ve Mısır’da iki mağaza daha açacak. Ayrıca Azerbaycan, Ukrayna, Romanya ve Kazakistan’da da yeni mağazalar devreye girecek. Mavi CEO’su Cüneyt Yavuz, finansal yapısı güçlü, perakendecilikte uzman yerel yatırımcılarla işbirliğine sıcak baktıklarını ifade ediyor. Modanın takip edildiği şehirlerin ana lokasyon-larmda yer alacaklarım belirten Yavuz, bu noktalarda açılacak mağazaların en az 250 metrekare olması gerektiğini vurguluyor. 2008’den bu yana yüzde 30’un üzerinde büyüdüklerine dikkat çeken Yavuz, bu yıl shop’larla birlikte mağaza sayısını 394’e çıkarmayı, ciroda ise yılı 960 milyon TL’yle kapatmayı planladıklarım söylüyor.
RAMSEY
Master franchise verecek
Ramsey’in aralarında Moğolistan ve Uganda’nın bulunduğu 18 ülkede 38 mağazası var. Bu yatırımlara 2001 yılında İngiltere pazarından başladı. Zincirin bir kısmı franchising verilerek gerçekleştirildi.
Ramsey icra Kurulu Başkanı Hüseyin Doğan bazı ülkelerde master franchise vermeyi planladıklarını ve bu yöndeki görüşmelerin sürdüğünü söylüyor. Bu yıl aralarında Kazakistan, Özbekistan, Beyaz Rusya, Irak, Suudi Arabistan ve Mısır’ın da bulunduğu ülkelerde dokuz mağaza daha açılacak. Doğan, uzun vadede global bir marka olmayı hedeflediklerini belirterek, şöyle devam ediyor:
“Bu coğrafyada üs olabilecek iki ülke var: Türkiye ve Rusya. İkisinde de yapılandık. Nüfusu, ekonomik büyüklüğü, modern perakende altyapısı ve istikrarıyla yatırım yapılabilir ülkeleri hedef pazarlarımız arasına alıyoruz. Bunlar Rusya, Türk Cumhuriyetleri, Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Afrika. Buralar modern perakende açısından gelişmeye müsait, hızlı büyümenin yakalanabileceği, güçlü yaygınlık ve bilinirlik elde edilebilecek pazarlar. 2014 ‘Markalı İhracat’ta yatırımların süreceği, e-ticaretin büyüyeceği, yabancı fonlarla işbirliklerinin artacağı bir yıl olacak.”
merhaba rusyada yasiyorum. yurt disina bayilik veren firmalar ariyorum.avcuoguzh@yandex.ru lutfen iletiseme geciniz.
Yurtiçi ve yurtdışına bayilikler vermekteyiz. İsim hakkı talep etmiyoruz. Şu an Türkiye geneli yaklaşık 200 adet satış noktamız olup 4 ayrı ülkeye de franchise vermiş bulunmaktayız. İletişim numaranızı yazarsanız detaylı bilgi aktarabiliriz.
intdealers.com internet sitesinde yurtdışında bayi ,distribütör vs.arayan, Türk firmalarını bulabiliyorsunuz. Belki sizelere de faydası olabilir.
Bende türkmenistana LC WAKİKİ açmak istedim fakat sahibi bayilik vermiyor sadece kendisi açıyormuş
Ben de türkmenistana LC WAİKİKİ bayisi istedim fakat bayilik vermiyorlmış sahibi kendisi her ülkeye açıyormuş
Merhaba,
Ben Avusturyanin Viyana sehrinde yasiyorum. Franchising veren firma ariyorum.Tam olarak ne aradigim konusunda kararsizim. Yardimci olabilecek birisi varmi ?
temizlik urunleri uzerine turk mallarinin bayiligini irak da istiyoruk
temizlik urunleri uzerine turkiyeden iraka bayilik istiyorum sampoan sabun havlu ve……..