Yurt Dışında Çalışmak ve Aile Hayatı
Yurt dışında çalışmak ve yaşam. Firmanızın pazarlama yöneticisi olarak Amsterdam’da çalışmak üzere iki senelik bir anlaşma yaptınız, fakat 16 yaşındaki oğlunuz gitmeyeceğini söylüyor. “İmkânsız” diyor. “Arkadaşları ne olacak? Peki, futbol takımım?
Eşinizin de bazı şartları var: Networking danışmanı olarak bir iş bulabilecek mi? Ya da kariyer planlarını yeniden gözden geçirmesi mi gerekecek? Bu hareket şirketinizin ve sizin istediğiniz şey olabilir, fakat aile hayatınıza ciddi zararlar verebilir.
Şirketler genellikle başka bir ülkeye taşınmanın getirdiği maddi külfeti ve tüm taşınma ücretlerini karşılarlar fakat bu değişikliğin sebep olacağı, bu yepyeni ortamda eşinizin iş durumunun ne olacağı gibi, kişisel problemler konusunda yardım sunmak söz konusu olduğunda hepsi birbirinden farklı tutumlar takınmaktadırlar.
Pek çok şirket, yurtdışında çalışmaya başlarken ortaya çıkan karmaşayı atlatabilmeleri için çalışanlarına ve onların ailelerine yardım etmenin önemini kavramaya başlamıştır. Uluslararası eğitim konusunda uzman bir firma olan, Uluslararası Oryantasyon Kaynaklarının araştırma ve eğitim direktörü, Peter Burgi “Ailenin diğer üyelerinin yeni ortamlarına uyum sağlamasına büyük önem verilmelidir” diyor. “Eğer onlar uyum sağlayamazsa, size garanti ediyorum ki çalışanlarınız yeni pozisyonlarında başarılı olamayacaklardır.
Bazı şirketler, çocukların yabancı ülkelerde yaşamış diğer çocuklarla görüşmesine yönelik aktiviteler düzenlemektedirler ki, bu çocuklar yeni ortamlarından neler umabileceklerini bilsinler. Başka bazı şirketlerse çok kültürlü eğitim programlarına sadece çalışanlarını değil, çalışanların ailelerini de dahil etmektedirler. Eğer şirketler bu tarz kolaylıklar sunmuyorlarsa, internette veya başka yerlerden bulabileceğiniz kaynaklar bu dönemi daha az kaotik ve yıkıcı geçirmenizi sağlayabilirler.
Fikir Sahibi Olma Amaçlı Bir Gezi: Şirketiniz sizi, ve mümkünse eşinizi, fikir sahibi olmanızı sağlamak amacıyla, ileride taşınacağınız ülkeye gönderiyor mu? Burgi “Eğer yeterince zaman ayrıldıysa, bu gezi kişilerin, kelimenin tam anlamıyla yaşayacakları yeni yere ayak basmaları, yeni ortamlarını ölçüp tartmaları, adım atmak üzere oldukları yeni hayatla ilgili duygusal bir farkındalık geliştirmeleri için bulunmaz bir fırsat olacaktır” diyor. “Bu, bir nebze olsun güvende hissetmenizi sağlayacak çok önemli bir faktördür.”
- Eşlerin Uyum Sağlaması ve İş Bulması: Yeni bir ülkeye taşınmak, özellikle her iki tarafın da kariyer sahibi olduğu çiftler için büyük sorun teşkil etmektedir. Mesela eşler için çalışma izni alınamayabilir. Burgi, eşlerden birinin profesyonel anlamda çok üst düzey bir mesleği bile olsa, yeni taşınılan ülkede iş bulamayabilir, diyor. O’na göre bu konu tarafların her ikisinin de kariyer sahibi olduğu çiftler için ciddi bir stres unsuru. Erkek ya da kadın fark etmez, eşlerden biri kendini gönüllü işler yapmaya, eğitimlerine devam etmeye ya da ailesel mevzuları düzenlemeye adamak zorunda kalabilir.
- Çocukların Hayatı ve Uyum Sağlamaları: Eğer çocuklar yeterince büyüklerse (mesela 6 yaş ve üstü) yeni “ev”lerinin kültürü ve değerleriyle ilgili bir eğitime tabi tutulabilirler. Çocukların yeni okullarında okuyan ve aileleri daha önceden o ülkeye taşınmış gençlerle yapılacak telefon konuşmaları da, çocukları yeni evlerinde kendileriyle aynı dili konuşan ve aynı özelliklere sahip başka çocuklarla beraber olacakları konusunda ikna edebilir. Burgi “Bu yöntem çocuklar arasında bire bir, kişisel bir ilişki kurmaya gerçekten çok yarımcı olur” diyor. “ ayrıca gittikleri yerin neye benzediğine dair güven duygularını da arttırır. Yoksa gidecekleri yer gözlerine dünyanın öbür ucu gibi görünecektir.”
Yurtdışında çalışan kişilere yönelik programlarla ilgili daha fazla bilgi sahibi olmak için, bu kişilere hizmet vermekte uzmanlaşmış Berlitz, Charis Intercultural Training ve GMAC Global Relocation Services gibi Web sitelerini gözden geçirebilirsiniz. Ne kadar bilgi sahibi olursanız, geçiş dönemini sorunsuz atlatmak için ne tarz bir desteğe ihtiyacınız olduğunu o kadar iyi idrak edersiniz.
Tabi ki her şeyi firmanızdan bekleyemezsiniz. Firmanız ne derecede destek sunuyor olursa olsun, aşağıdaki siteler geçis dönemini sizin ve aileniz için kolaylaştıracak pek çok kaynak sunmaktadır:
- Expat Exchange: Tavsiye almak ve kaynak bulmak açısından çok kapsayıcı bir sitedir. Daha uzun süredir o ülkede yaşayan vatandaşlarınıza soru sorabileceğiniz forumların yanı sıra, eşlerin durumu ve vergilerle ilgili bölümleri de vardır.
- Expat Forum: Avustralya, Belçika, Fransa, Filipinler ve Suudi Arabistan gibi ülkeleri de kapsayan, 24 ülkeden göçen insanların buluşma noktasıdır.
- Overseas Digest: “Araba Savaşları” (Suudi Arabistan’da araba kullanmak) ya da “Evinize Gelen Misafirleri İdare Etmek” (evinizin otele döndüğü durumlar için) gibi makaleler bulunduran ücretsiz bir bülten. Bu yayın aynı zamanda tavsiye köşeleri, makaleler ve kullanılabilecek başka kaynaklar hakkında bilgilendirme de içermektedir.