Yılın Kadın Girişimcisi
Yılın Kadın Girişimcisi
Geçtiğimiz yıl Ekonomist dergisinin düzenlediği ‘Yılın İş İnsanları’ yarışmasının ‘Yılın Kadın Girişimcisi’ kategorisini Big Chefs Restoranlarının kurucusu Gamze Cizreli açık ara farkla kazanmıştı. Bu yıl yine benzer sektörden bir girişimci ipi göğüsledi.
Bu yıl, ‘Yılın Kadın Girişimcisi’ kategorisinde kazanan isim son dönemlerin en popüler ve başarılı mekânlarından House Cafe’nin kurucularından Canan Özdemir oldu.
Kendi kategorisinde Trendyol’un kurucusu Demet Mutlu, Koton Kurucu Ortağı Gülden Yılmaz ile yanşan Özdemir, yüzde 16.7’lik oy oranıyla ‘Yılın Kadın Girişimcisi’ seçildi.
PWC ve E&Y pratiğini iyi uyguladı
Canan Özdemir, İstanbul Üniversitesi İngilizce İktisat mezunu. Okuduğu esnada Pricevvatercoopers’da staj yapan Özdemir, mezun olduktan sonra da Ernst & Young’da çalışmaya başlar. Burada dört yıl boyunca çeşitli departmanlarda çalıştıktan sonra, artık kendi işini kurmak istediğini fark etti. Ernst & Young’da kazandığı iş disiplini, kriz yönetimi ve profesyonelliği kendi işine aktarmayı isteyen Özdemir, restoran işine girmeye karar verir.
2002 yılında arkadaşı Ramazan Üren’in İstanbul’un Teşvikiye semtinde kurduğu Hoııse Cafe’yi birlikte işletmeyi teklif etmesiyle 2003 yılında Özdemir de House Cafe’ye katılır. Katıldığı gibi de o küçük kafeye bir sinerji katar. House Cafe’nin büyümesi bu noktada başlar. Özdemir’in eski eşi Ferit Baltacıoğlıı’nun da ortaklığa girmesiyle ekip, yeni bir sineıji kazanır.
Bugün 13 şubesiyle faaliyet yürüten House Cafe, 400 çalışana ulaşmış durumda. House Hotel’ler de ise çalışan sayısı 100’e ulaşmış. 2011 yılında House Cafe’ler 40 milyon TL, oteller ise 15 milyon TL ciro elde etti. Canan Özdemir, ‘Yılın Kadın Girişimcisi’ seçilmesiyle ilgili olarak şunları söylüyor: “Bu ödül beni çok mutlu etti. Çünkü ben yaptığım işi arkadaşlarıma bile anlatmayı sevmem. İyi yapılan işler, başarılı projelerin fai k yaratıp taktir edilmesi beni daha keyiflendirir. Başarılarımızın başkaları tarafından takdir edildiğini görmek çok güzel.”
Yılın erkek girişimcisi
Son yılların en ilham verici girişimleri, gıda ve restoran zincirlerinden çıkıyor. Bu, sahanın başarılı girişimlere ne kadar aç olduğunu gösteren önemli bir gösterge. Yılın Erkek Girişimcisi’nin de tıpkı Kadın Girişimci’de olduğu gibi bu alandan çıkması bir tesadüf değil. Altınmarka Yönetim Kurulu Başkanı Birol Altınkılıç’ın kurduğu ve bugün eşi Alev Altınkılıç’ın kanatları altında müthiş bir başarı hikayesi yazan Kahve Dünyası, Ekonomist’in anketine katılan kanaat önderlerinin dikkatinden kaçmadı. Altınkılıç anket bilişim dünyasının en başarılı girişimcileri ile yarıştı.
Fakat sonuçta Markafoni’den Sinan Afra ile Yemek Sepeti’nden Nevzat Aydın’ı zorlanmadan geçerek kürsüye çıkmayı başardı. Oyların yüzde 23.7’sini alan Altınkılıç, Kahve Dünyası’nın ilk adımını 2004 yılında Mısır Çarşı-sı’nda attı. Sonra Kabataş izledi orayı. Derken Starbucks’la-rın, Gloria Jeans’lerin, Cafe Nero’ların dünyasında pek şans tanınmayan bu girişim, yedi yıl içinde herkesi şaşırttı. Hiç kimseyi, hiçbir girişimi taklit etmeyen, tamamen kendi ürün çeşitliliğini ve sunum kimliğini yaratarak var olan Kahve Dünyası bugün 88 şubesi ile yurtiçinde ve bir şubesi ile de yıırtdışında (Londra) geleceğe emin adımlarla ilerliyor. Birol Altınkılıç, başarılarının temel nedenini önce ürün kalitesi ve sonra da sunum tekniklerine bağlıyor.
İyi bildiği kahvenin dünyasını kurdu
Birol Altınkılıç, önümüzdeki yıllarda üniversitelerde ders olarak okııtulabilecek bir başarı hikayesinin yaratıcısı. Dahası bu hikayenin sağına soluna yeni pasajlar ekliyor. Başta yönetim kurulu başkanlığım yaptığı Altııı-marka olmak üzere, kendisine Yılın Girişimcisi ödülünü getiren Kahve Dünyası’mn adım önümüzdeki yıllarda çok daha fazla duyacağımız kesin.
Altınkılıç’ın hikayesi İstanbul’un meşhur Mısır Çar-şısı’nda başlıyor. 1950’lerdeıı bu yana kakao ve kahve ithalatı yapan-satan babasının yanında… Aldnmarka olarak piyasanın en büyük tedarikçisidirler.
Birol Altınkılıç ithalatla bu işin yürümeyeceğini görüyor ve çareyi kendi üretim tesisini kurmakta buluyor. İstanbul Kıraç beldesinde bin 200 ton işleme kapasiteli ilk yatırımım yapıyor.
O zaman 4 bin 500 metrekarelik bir alanda başlayan üretim, bugün 100 bin metrekarelik kapalı alanda devam ediyor. Devreye alman endüstriyel çikolata fabrikası için ise oldukça iddialı konuşuyor Birol Altınkılıç. O’na göre İsviçre’de bile böyle bir kalite yok. İşte bugün yarattığı konsept ile Türkiye’nin dünya devlerine meydan okuyan kahve markası Kahve Dünyası böyle bir altyapının üzerinde yükseliyor. Türkiye’de 88 Kahve Dün-yası’nda misafirlerini ağırlayan, geçen yıl İngiltere’ye de adım atan Birol Altınkılıç’ın hedefi ‘kahve’yi gerçek sahibinin sunumuyla dünyanın her ülkesine ulaştırmak.