Yılın İlk Yarısına Ait Kur Tahminleri
Finans kuruluşlarının yöneticileri yılın ilk yarısına ait kur tahminlerini açıkladı. Buna göre ortalamada dolar 3.90 TL, euro 4.80 TL’ye çıkacak. Euro/ dolar paritesi ise 1.23-1.25’lerde dalgalanacak…
YATIRIMCILAR için yine tahmin yapmanın zor olduğu bir yıldayız. Dışarda başta ABD ve Avrupa ülkeleri olmak üzere politik ve ekonomik belirsizlikler, içerde ise enflasyon, cari açık gibi makro ekonomik verilere eklenen jeopolitik riskler ve Afrin operasyonu stresi önemli ölçüde artırdı, içerde ve dışarda uzayıp giden bilinmezler listesinin gölgesi altında para sihirbazlarına kur tahminlerini sorduk. Türkiye’nin en büyük finans kuruluşlarının para yöneticileri yılın ilk yarışma ilişkin dolar, euro ve parite tahminlerini açıkladı.
Aldığımız yanıtlara göre, yılm ilk yarısında euro dolara karşı yine gücünü koruyacak gibi görünüyor. Dolayısıyla TL karşısında da euro’nun daha kuvvetli kalacağı görüşü hakim.
Bu yüzden yılın ilk yarısında euro’nun TL karşısında 4.80 hatta 5 TL’leri zorlaması bekleniyor. Dolar kuruna ilişkin tahminler ise genelde bugünkü seviyelere yakın kaldı. Dolar/TL’de tahminler ortalama 3.80-3.90 TL’lerde yoğunlaştı. Tabii tüm bu tahminlerin temelinde, Türkiye’nin bugünkü ekonomik ve jeopolitik konumunu koruması yatıyor.
“EURO İÇİN POZİTİFİM”
Anadolubank Hazine Bölüm Başkam Akın Cihan Ateş’e göre, Haziran sonu itibariyle dolar/TL 3.80-3.85, euro/TL ise 4.80-4.85 seviyesine ulaşacak. Bugün dünyada büyüme tarafında pozitif gelişmeler yaşandığını ve buna bağlı olarak emtia fiyatlarının yükseldiğini hatırlatan Ateş, global ekonomilere ilişkin şu değerlendirmede bulunuyor:
“Ülkelerin ekonomik aktivitelerindeki artışlar merkez bankalarının faizlerde yükseliş yönünde karar almasını destekliyor. Euro bölgesinde de ekonomik aktivite önemli ölçüde arttı. Ancak buna karşılık ECB’nin parasal sıkılaşma yönünde attığı adımlar oldukça cılız kaldı. Yine de önümüzdeki dönemde negatif faizi terk edebilir diye düşünüyorum. Sene sonuna doğru bu nedenle euro/dolar paritesini 1.30’larda görebiliriz. Bu yüzden dolara göre euro konusunda daha pozitifim. ABD tarafında ise bir belirsizlik var. Fed’in faiz artışı ne düzeyde olacak belli değil. Ekonomik verilerin kuvvetli gelmesi faiz artacak beklentimizi destekliyor.”
Tüm bu ekonomik aktivitelerin merkez bankalarının faiz artırımını destekleyici bir iklim yarattığına işaret eden Ateş, bunun Türkiye’ye etkisini ise şöyle değerlendiriyor:
“2018’de merkez bankalarının faiz artırımına gitmesi Türkiye’nin de dahil olduğu gelişen ülkelerde kur baskısına neden olacaktır. Türkiye özeline baktığımızda ise başta çekirdek enflasyon olmak üzere enflasyon yüksek seviyelerini koruyor. Bu arada başta petrol olmak üzere emtialardaki fiyat artışlarına bağlı maliyet baskısı da sürecek. Bu ortam T.C. Merkez Bankası’nın faizlerde indirime gitmesine engel olacak gibi görünüyor. TL’nin bu yıl çok pozitif bir seyir izlemesini beklemiyorum. Şu anda 4.25’lerde olan döviz sepetinin haziran sonu itibariyle 4.35’leri görmesini bekliyorum.”
2018 İÇİN TEMKİNLİ İYİMSER
Odeabank Bireysel Bankacılık Yatırım Ürünleri Grup Müdürü Atilla Yenihayat, küresel ekonomide ve yurtiçinde olumsuz bir şok yaşanmadıkça 2018’de 2017’ye kıyasla daha düşük bir büyüme-enflasyon-cari açık dengesi kurulabileceğini düşünüyor. Bu bileşimin 2018 için temkinli iyimser bir görünüm oluşturduğunu ancak sürdürülebilirlik kaygısının 2019’da artabileceğini söyleyen Yenihayat,
“Büyümedeki yavaşlama ile enflasyonun 2017 sonundaki yüzde 11.9’dan, 2018’de yüzde 9.7’e ineceğini öngörüyoruz. Bu süreçte cari açıktaki artışın bir miktar yavaşlayacağını değerlendiriyoruz. Bununla birlikte döviz kurlarında oynaklığın ve reel faizlerin küresel ve yurtiçi dinamiklerle 2018 genelinde yüksek seyredeceğini öngörüyoruz. Ayrıca ABD’de onaylanan yeni bütçe ve beklenen altyapı yatırımları, kurumsal vergilerde yapılan indirimler ve istihdamdaki olumlu seyrin etkisiyle, enflasyonda ivmelenme bekliyoruz” diyor.
Yenihayat, bu beklentilerin etkisiyle, sene başından bu yana 3.7150-3.8500 geniş bandında işlem gören dolar/TL kurunun, yılın ilk yarısını 3.9000-4.0000 geniş bandı içerisinde tamamlayacağı görüşünde. Aynı dönemde euro/TL kurunun ise 4.6500-4.7500 bandında seyrini sürdürmesi bekleniyor. Euro/dolar paritesinin ise dolar lehine hareket edeceği görüşünde. Fed öncülüğünde gelişmiş ülke merkez bankaları para politikalarındaki normalleşmenin başarılı bir şekilde uygulandığına dikkat çeken Yenihayat, gobal ekonomilere ilişkin beklentilerini şöyle özetliyor:
“Küresel risk iştahı ve sermaye akımlarını desteklerken, özellikle Avrupa ve Japonya’da büyümenin beklentileri aşması 2018’e Dolar Endeksi’nde hızlı bir düşüşle başlanmasını sağladı. Beklentileri aşan ABD enflasyon ve istihdam verileri sonrası, piyasalarda Fed’in 2018 için dört faiz artışı fiyatlamaya başlaması ile Dolar Endeksi’nde yaşanan düşüşün önüne geçmeyi başardı. Daha önce de belirttiğimiz üzere, ABD’de enflasyonda beklediğimiz ivmelenme ile birlikte, Dolar Endeksi’nin önümüzdeki dönemde tekrar yükselişe geçeceğini düşünüyoruz. Bu sebeple yılm ilk yarısı sona ererken, euro/dolar paritesinin 1.1850-1.2000 bandında işlem göreceğini düşünüyoruz.”
“DOLAR İLK YARIYI 4.020 TL’DEN KAPATIR”
Deniz Portföy Genel Müdürü Fatih Arabacıoğlu ise, dövizde beklentinin yukarı yönlü olduğuna vurgu yapıyor. Dolar/TL kurunun 2018 ilk yarıyılı için yukarı yönlü bir seyri işaret ettiğini söyleyen Arabacıoğlu,
“Bunu destekleyen çok sayıda parametre var. Türkiye’de cari açık beklenen hedefleri üst sınırdan yakalıyor, bütçede genişleme var ayrıca artan savunma harcamaları kaçınılmaz. Fed’in faiz artışı ihtimalinin yüksekliği de göz ardı edilmemeli. Bu nedenle Haziran sonunda TL’nin dolar karşısında 4.020 TL’lere gerilemesini bekliyorum” diyor.
Arabacıoğlu’na göre euro/TL kurundaki artış ise 2018 ilk yarısı için dolara kıyasla daha yavaş seyredecek. Euro bölgesindeki işsizliğin küresel eşleniklere kıyasla yüksek seyredeceği öngörüsünde bulunan Arabacıoğlu, euro ve parite beklentilerini ise şöyle özetliyor:
“Eylül’den itibaren varlık alımlarmın azaltılacak olması haziran sonu itibariyle almıp-satılacak. Ayrıca Fed faiz artıracak. Tüm bu beklentiler ışığında euro/TL tahminimiz 4.824 düzeyinde. Euro/dolar paritesindeki artış ise 2018 ilk yarıyılı Fed faiz artışı ve Eylül’den itibaren varlık alımlarmın azaltılacak olması ile yön bulacak. Bizim ilk yarı yıl parite beklentimiz 1.20 düzeyinde.”
“EURO 4.65-4.85’DE DALGALANIR”
Gedik Portföy Genel Müdürü Halim Çun, global piyasalarda kuvvetlenen ABD Doları’nm, dolar/TL’yi de yukarı ittiği görüşünde. 2018’in ilerleyen aylarında bekledikleri yüksek volatilitenin ABD’de beklenenden daha iyi gelen kişisel gelir ve tüketici fiyatlarındaki artışla erken tetiklendiğini ifade eden Çun, sözlerini şöyle sürdürüyor:
“ABD faizlerindeki hızlı yükseliş ve küresel piyasalardaki aşın dalgalanma dolar/TL’yi yukarı itiyor, içerde ise cari açık ve bütçe açığındaki zayıflama trendi, uluslararası siyasetteki gerginlik ve enflasyonda kalıcı bir gerilemenin görülememesi bizi dolar /TL tahminlerimizde iyimser senaryomuzdan uzaklaştırıyor. Ancak, tüm bu negatif faktörlere karşın 2017’de başlayan gelişmekte olan ülkelere yönelik sermaye akımının devam ederek, bu ters yöndeki rüzgarları dengeleyebileceğini düşünüyoruz. Dolayısıyla şimdilik, yılbaşı tahminlerimizi değiştirmiyoruz, buna göre dolar/TL tahminlerimiz 2018 sonu 4.17, yıl ortalaması için 4.02 düzeylerinde. Yılm ilk yarısında ise dolar/TL kurunun 3.60-3.95 arasında dalgalanabileceğim tahmin ediyoruz.”
Çun’a göre, yine aynı dönemde euro ise TL karşısında göreceli olarak dolara oranla biraz daha iyi performans göstererek 4.65-4.85 arasında dalgalanacak.Çun, eur o/dolar paritesinde ise, euro’nun görece güçlü performansını sürdüreceği görüşünde. Bir süredir 1.22-1.25 bandında dalgalanan euro/dolar paritesinin, bu bandı yukarı doğru kırarak 1.275’i denemesinin daha olası olduğunu belirten Çun, yılm ilk yarısına ilişkin global ekonomilere yönelik beklentilerini ise şöyle özetliyor:
“Euro’nun uzun vadeli trendinin çok altında 10 yıllık düşük seviyelerden hareket etmesi, 2017 başından beri devam eden momentumun bu yıl 1.20’nin aşılması ile devam edeceği konusundaki görüşleri daha da güçlendirdi. Avrupa’nın, Brexit ve Katalonya sorunlarının çözümlenmesi sonrası siyasi risklerini önemli ölçüde elimine etmesi ve makul bir büyüme rayma oturtması ise son derece olumlu. Buna ek olarak, euro bölgesi ciddi oranda cari fazla verirken ve Japonya son 26 yılm en iyi büyüme temposunu yakalamışken, ABD, gerek dış ticaret açığı (GSMH’nm yüzde 3.6’sma yükseldi) gerekse rekor bütçe açıkları (2019’da 1 trilyonu aşması bekleniyor) ile ciddi “çifte açık” trendine girdi. Başkan Trump’m 1.5 trilyon dolarlık dev yatırım hamlesinin de, büyümeye olumlu etkisinden çok, açıkları artırıcı yöndeki etkisine bakmak gerekir. Dolayısıyla, bir süredir 1.22-1.25 bandında dalgalanan euro/dolar kurunun, bu bandı yukarı doğru kırarak 1.275’i denemesini daha olası buluyoruz.”
“ENFLASYONUN ALTINDA KALACAK”
Ata Invest Genel Müdür Yardımcısı Cemal Demirtaş’a göre, dolar TL karşısında yılın ilk yarısını 3.96 TL seviyesinden tamamlayacak. TL’nin dolar ve euro’ya göre enflasyonun biraz altında değer kaybı yaşayacağı tahmininde bulunan Demirtaş,
“Euro ise yılm ilk yarısını 4.76 TL seviyelerinde tamamlayacak. Bu dönemde euro/dolar paritesinin ise mevcut 1.23 seviyelerinden 1.20’lere gerileyeceğini düşünüyoruz. TL’nin reel efektif kur bazında, 2003 yılından bu yana en düşük seviyelerde seyrettiğini ve birçok negatif unsuru içerdiğini söyleyebiliriz. Söz konusu dönemde jeopolitik gelişmeler ve yabancı fon akışının Türkiye aleyhine dönebilme olasılığı TL açısından risk oluşturabilir” diyor.
“TL ZAYIFLAYABİLİR”
Ahlatçı Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Tonguç Erbaş’a göre ise, yılm ilk yarısını dolar 3.90, euro 4.85 TL seviyelerinden tamamlayacak. Özellikle Mart ayı Fed faiz kararı sonrası ABD tahvil faizlerinde yukarı yönlü hareketin devam ederek dolarda global anlamda değer kazanımı yaratacağı tahmininde bulunan Erbaş, “Bununla beraber son günlerde global hisse senedi piyasasında yaşanan aşağı yönlü baskının yukarı yönlü düzeltmeler ile birlikte devam edeceğini düşünüyoruz. Bu arada bunun yurt içinde kur tarafını yukarı yönlü baskılamaya devam edeceğini düşünüyoruz. Gelişmekte olan piyasalardan özellikle gelişmiş ülke tahvillerine yönelişin de kuru yukarı yönlü baskılayabileceğim görebiliriz. Bu yüzden tüm bu gelişmeler yılm ilk yarısında kur tarafında TL’nin zayıflamasına neden olabilir” diyor. Erbaş, euro’nun ise güçlü görünümünü koruyacağı görüşünde. Söz konusu dönemde TL tarafında yaşanacak olan zayıflama ile birlikte euro/TL’de 4.85’in hedeflenmesi gerektiğine vurgu yapan Erbaş, sözlerini şöyle sürdürüyor:
“Euro tarafında parasal genişleme, ECB’nin bilanço bazlı genişlemeci politikasının sonlarına gelinmesi ve bu politikanın Avrupa ekonomisini desteklemeye devam etmesi bu görüşümüzü destekliyor. TL tarafında yukarıda saydığımız nedenlerden dolayı oluşacak zayıf görüntü çaprazda yukarı yönlü hareketin gerçekleşmesine neden olacaktır.”
Erbaş’ın aynı dönem için euro/ dolar parite beklentisi ise 1.2435 seviyesinde.
“EURO 5’Lİ SEVİYELERE ULAŞIR”
Noor CM Pazarlama Müdürü Ahmet Uluhan, kurlarda 2018 geneli için daha stabil ve düşük volatilitede fiyat hareketleri öngörüyor. Buna karşın piyasalar açısından risklerin varolduğunu ve özellikle jeopolitik ve iç siyasi gelişmelere karşı kurun hassasiyetinin yüksek olduğunu hatırlatan Uluhan, sözlerini şöyle sürdürüyor:
“İlk yarı için beklentimiz kurdaki mevcut bant hareketlerinin gelişmelere paralel devam etmesi yönünde olacaktır. Özellikle dolar endeksindeki düşüş eğiliminin devamı şimdilik TL açısından pozitif olarak değerlendirilebilir. Dolarda zaman zaman sıçramalar yaşansa da 3.80-3.70 ortalamalı fiyatlamalarm bir süre daha devamını görebiliriz. Aşağı yönlü geri çekilmelerde 3.65 ve daha altında 3.50 kademeleri piyasayı tutarken, yukarı yönlü toparlanmalarda ise 3.85 ve daha üstte kritik seviye olarak 4 kademesi piyasayı tutmaya devam edecek. Yani gelişmelere paralel ani dalgalanmalara duyarlı olarak daha stabil fiyatlamalarm öngördüğümüz seviyelerde devamı beklenmeli.”
Uluhan’a göre, euro’da ise yine pariteye bağlı sepet etkisi ile fiyatlamalar belirlenecek. Doların şu an tüm para birimlerine karşı zayıf ve euro’daki değerlenmenin ise daha etkin olduğunu hatırlatan Uluhan, euro/TL’ye ilişkin beklentilerini ise şöyle sürdürüyor:
“Güçlenen euro aynı zamanda ğ , TL karşısında da gücünü koruyor. Sepet etkisi ile 5 seviyelerine doğru kısa vade de ataklarını genişletmesini beklediğimiz euro’da çok aşırı bir güçlenme veya kalıcı bir yükseliş beklemek yılın ilk yarısı için gerçekçi olmayacaktır. Euro/TL’de yüksek seyrin devamı ile beraber yılm ilk yarısı için daha çok 5’li seviyelere yakın dalgalı bir piyasa oluşmasını bekliyoruz. Genel görünüm piyasanın daha çok euro lehine fiyatlamalarmı sürdürmesi yönünde olacaktır. Mevcut şartlarda euro/TL paritesinin yılm ilk yarısını 5’li seviyelerde tamamlamasını bekliyoruz.”
Uzun süredir 1.20-1.15 bandında stabil ve dengeli bir seyir izleyen euro/dolar paritesinin ise euro lehine hareket etmesini bekleyen Uluhan, parite beklentisine ilişkinse şunları söylüyor:
“PARİTE 1.30 OLABİLİR”
“2018’in başlaması ile beraber, biraz da ABD ve Trump odaklı gelişmelerle dolarda hızlı bir zayıflama ve Dolar Endeksi’nin 90 seviyesi altma çekilmesi euro’daki değerlenmeyi güçlendirdi. 1.20 kritik direncini aşan paritenin gelişmelere paralel 1.25’e kadar ataklarını genişlettiğini gözlemledik. Tabii bu atakta euro bölgesindeki toparlanma ve ECB politikalarının 2018 sonu itibariyle sıkılaşacağma dair beklentilerde etkili oldu. Paritenin özellikle 1.25-1.26 bandını yukarı yönde aşması tüm hesapları karıştırabilir. Dolar endeksinin 85 ve daha altma doğru sarkması durumunda paritenin 1.26 üzerinde 1.30’a doğru yeni bir ralli başlatması güçlü bir olasılık. Ancak yakın direnç kademeleri aşılmadıkça parite 1.26-1.20 geniş bant aralığında gelişmelere paralel çift yönlü fiyatlamalarmı yılm ilk yarısı boyunca devam ettirecektir. Dediğim gibi 1.30 kademeleri hedeflenerek euro lehine kalmmalı.”
“EURO/DOLAR DAR BANTTA KALIR”
İntegral Yatırım Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu, yılm ilk yarısında euro/dolar paritesinin 1.22-1.25 bölgesini koruyacağı görüşünde. Gelecek dönemde daha farklı fiyatlamalara neden olabilecek ekonomik gelişmeler yaşanmasını beklemeyen Turşucu, TL’ye ilişkin beklentilerini ise şöyle özetliyor:
“Dolar/TL’de yılın ilk yarısını 3.75-3.85 arasında kapatmayı bekliyoruz. Bu tahminimizde ABD Doları’nın çok güçlü bir dönem geçirmeyeceğine yönelik beklentimiz etkili oluyor. Aynı dönemi euro/TL ise 4.65-4.75 bölgesinde tamamlayacaktır. Bu tahminimizde ise euro’nun bir miktar güçlenebileceğine yönelik beklentimiz etkili oldu.”
“KURLAR YÜKSELECEK”
Yatırım Finansman Menkul Değerler Ekonomisti Hilmi Yavaş, ABD Dolan’mn haziran sonunda 3.95 TL civarına yükselmesini bekliyor. Bunun ana nedenini ABD ve Türkiye reel faiz görünümünün TL’nin üzerinde bir miktar baskı kurmasına bağlayan Yavaş,
“Bu tahminimiz üzerinde aşağı yönlü riskler mevcut olsa da, geçtiğimiz hafta global piyasaların risk iştahında gördüğümüz bozulma beklentimiz üzerindeki riskleri daha dengeli hale getirdi” diyor.
Yavaş’ın yılın ilk yarısı için, euro/TL kuru beklentisi 4.87 TL seviyesinde. Ancak bu beklenti üzerinde aşağı yönlü riskler bulunduğuna dikkat çeken Yavaş,
“Haziran sonu için euro/dolar beklentimiz 1.23-1.24 seviyesinde. Bu beklentimizi destekleyen ana faktörlerden biri, Avrupa’da uzun vadeli faizlerin artış potansiyelinin ABD’ye kıyasla daha yüksek olduğunu düşünmemiz” diyor.
ESİN ÇETİNEL