Yerli Jean’a Yatırımlar Artıyor
BLUCİN cinsiyet, zaman ve yaş tanımayan bir giysi. Diğer adıyla kot, hayatımıza girdiği günden bu yana cazibesini artırıyor. Günün her saati, işe ya da partiye giderken giyilirken sırıtmayan belki de tek kıyafet. Jean’in hayatlarımızdaki yeri yeni değil ancak ülkemizde yaşanan jean hareketliliği oldukça yeni. Hali hazırda yaklaşık 2 milyar TL’lik hacmi olduğu tahmin edilen jean pazarında ha zır giyim markaları da oldukça iddialı.
Mango, Zara, H&M gibi markalar her yıl çıkardıkları jean koleksiyonları ile trendleri belirliyor. Öte yandan, Koton, Defacto, LCW Waikiki, îpekyol, Adil Işık, Damat, Karaca gibi yerli markalar da her geçen yıl jean segmentlerini genişletiyor.
Bunda jean pantolonun gündelik hayatta çok fazla kullanılıyor olması oldukça etkili. Örneğin, jean pantolon üstüne afili bir gömlek giydiğinizde kadın veya erkek fark etmeksizin şık olmak mümkün. Bu kombinle ister işe isterseniz de bir davete rahatlıkla gidebilirsiniz. Rahat bir gün geçirmek için de jean seçenekleri mevcut. Bol kesim bir jean üstüne giyeceğiniz bir tişört ve ayağınıza geçireceğiniz son dönemin modası bir snea-ker ile rahatlığınızdan da hoşluğunuzdan da ödün vermemiş olursunuz.
YENİ AKTÖRLER REKABETİ ARTIRDI
Değişen tüketici talep ve ihtiyaçlarını iyi analiz eden ve buna göre koleksiyon üreten hazır giyim firmaları da pazarı büyütüyor, rekabeti artırıyor. Çünkü jean artık sadece jean markalarından alınmıyor. Defacto’nun geçtiğimiz aylarda jean segmentini tanıttığı reklam filminde şarkıcı İrem Derici’nin yer almış olmasıda bunun göstergesi. Çünkü artık hazır giyim markaları jean pazarında önemli birer oyuncu ve aldıkları payı da artırma niyetindeler.
İç giyim, spor, kozmetik, çocuk gibi pek çok farklı başlıkta koleksiyon hazırlayan Koton’un satışlarının en fazla olduğu segmentin jean olması markayı bu alana daha fazla yatırım yapmaya yöneltti. Yeni bir koleksiyon sunan ve bunun tanıtımını Fahriye Evcen ile yapan Koton bu hamlesi ile dikkatleri üzerine çekti. Koton Jeans adıyla mağazalar açan firma bu alana beş yıl içinde 50 milyon dolar yatırım yapmayı planlıyor. 2021 yılında mağaza sayısının 57’si yurtdışında, 60’ı yurtiçinde olmak üzere 117’ye yükseltmeyi planlarken, jean mağazalarının toplam cirodan aldığı payın da ciddi oranları bulacağı öngörülüyor.
SATIŞTA YÜZDE 100 ARTIŞ
İpekyol koleksiyonunda denimin son birkaç yıldır altın çağını yaşadığını kaydeden ipekyol Kreatif Direktörü Hilal Tunç, koleksiyondaki ürün dağılımında jean’in yüzden 8’lik paya sahip olduğunu belirtiyor. Sadece denim markalarının değil tüm tasarımcıların ve markaların denime koleksiyonlarında daha fazla yer verdiğini anlatan Tunç, bunda gelişen teknolojinin de rolü olduğunu vurguluyor. Tunç bununla ilgili olarak, “Bi stretch, po-wer stretch gibi konforlu kumaşlar kullanarak, dekoratif süslemeler ve işlemeler ile denim yeniden tasarlanıyor. Kumaşların esnekliği ve rahatlığı sayesinde artık insanlar spor yaparken bile denim giyebiliyor, işlemeli avantgarde detayları olan bir denim ile de görünümünü geceye uyunmayabiliyor” diyor.
Orka Holding bünyesinde bulunan Damat, Tween ve D’S markalarında jean seg-menti sunuluyor. Firmanın Genel Koordinatörü Osman Arar, “Giyim alışkanlıkları değiştikçe ve konfora düşkünlük arttıkça jean segmenti koleksiyonlarımızda daha geniş yer almaya başladı” diye konuşuyor. Arar hem formal hem casual giyim tarzına uygun özel elyaflı pamuklardan dokunan, rahatlığı sağlayan lik-ra ilaveli denimlerde her sezon neredeyse yüzde 100’lük bir satış artışı görüldüğünü ifade ediyor.
DAHA ÇOK GENÇLER ALIYOR
Pantolon, ceket, gömlek, elbise ve şort gibi farklı ürün yelpazesinde senede 400 farklı model jean üreten Colin’s, genç bir kitleye hitap ediyor. Müşteri profillerinin yüzde 61’inin 18-29 yaş aralığındaki gençlerden oluştuğunu anlatan Colin’s Global Satış ve Pazarlama Direktörü Önder Ön, jean ürünlerde en çok tercih edilen ürünün yüzde 44 ile jean pantolon olduğunu ifade ediyor. İkinci sırada ise yüzde 21 ile jean gömlekler geliyor. Ürün kalitesinin, model çeşitliliğinin tüketici tercihlerini belirlediğini söyleyen Ön, “Jean alımlarmm üçte ikiye yakın kısmı 50-150 TL aralığında yapılıyor. Jean satışlarının en yüksek olduğu dönem ise Eylül-Ekim olarak öne çıkıyor” diye konuşuyor.
ÜRÜN ÇEŞİDİ ARTTI
Ülkemizin markalı jean pazarının önemli oyuncularından biri olan Mustang Jeans, üç yıldır Gözalan Group çatısı altında.
Bu kısa süre içinde yaklaşık 300 satış noktasına ulaşan marka, pazarda mağazalaşarak konumlanmak yerine tüketicilerin hali hazırda ayak alışkanlığının olduğu ve sıkça ziyaret ettiği çok katlı mağazalarda ve zincirlerde markayı konumlandırmış. Bunda başarılı olduklarını ifade eden Gözalan Group Genel Müdür Yardımcısı Arda Tayanç, “Hedefimiz, 2020 yılma kadar Mustang Jeans Monobrand Mağaza sayısını 40’a çıkarmak. Ayrıca Türkiye sınırları içinde kalmayıp, CIS ülkeleri, Yunanistan ve Ortadoğu pazarlarına da yatırım yapmak 2017 yılı öncelikli hedeflerimiz arasında” diye konuşuyor.
Üç yıl içinde 30 milyon TL ciroya ulaştıklarını anlatan Tayanç, bunun 2020 hedeflerine ulaşmada cesaret verdiğini sözlerine ekliyor. Yılda 140 bin jean üreten firma her sene ürün çeşitliliğini artırıyor.
AR-GE’NİN FARKI
Mustang’m tüketici kitlesinin büyük bir kısmını yüzde 70 ile erkekler oluşturuyor. Tayanç, Almanya koleksiyonunun daha çok orta yaş müşterileri hedeflerken, Türkiye koleksiyonunun gençlere yönelik olduğunu belirtiyor. Dar paça ve düşük bel modellerin gençler arasında en çok tercih edilen modeller olduğunu kaydeden Tayanç, Türkiye’deki üretim avantajının Avrupa’dan ucuza satabilme imkanı doğurduğunu ve bunun önemli bir rekabet avantajı yarattığını anlatıyor. Jean pazarında rekabet tasarım ve fiyat başlıkları ile sınırlı değil. Ar-Ge de bunun önemli bir ayağı. Tüketici taleplerini karşılamak için jean kumaşları laboratuvar-lara girdi, analiz edildi. Pek çok marka buna önemli oranlarda yatırım yaptı. Kir tutmaz, diz yapmaz gibi jean reklamları duymanızın sebebi de bu Ar-Ge çalışmaları.
PAZARDA FIRSAT ÇOK
Koton da bu alanda çalışmalar yaptı, yapmaya da devam ediyor. Görücüye çıkardığı koleksiyon içinde ultra esnek kumaşlar dikkat çekiyor. Koton Pazarlama Direktörü Esra Süzme, bu kumaşlar sayesinde kadınların bir beden ince göründüğünü jean’lerin yıkanırken deforme olmadığım belirtiyor.
Son dönemde jean pazarında yaşanan gelişmeleri ve hareketliliği değerlendiren Arda Tayanç, ülkemiz je-an pazarının devamlı büyümesine rağmen köklü jean mar kalarınm kan kaybettiği ne değiniyor. Bunun jean pazarında açık oluşturduğunu ifade eden Tayanç, “Hazır giyim firmalarının da
doğal olarak yaptığı şey aslında açık olan jean pazarında kendilerine yer edinmek” diye konuşuyor. Mustang Jeans’in kendi ayaklan üzerinde durmaya daha yeni başladığını kaydeden Tayanç, rekabetin kendileri için bundan sonra başladığının altını çiziyor.
Jean ayağa indi!..
Yazın sıcaklığının kendini hissettirdiği şu dönemde mağaza vitrinleri, çarşılar çoktan yazlık ürünlerle kaplandı. Belli ki bu yılın modası, jean kumaşı kullanılmış ayakkabılar olacak. İnci Deri başta olmak üzere pek çok ayakkabı markası jean kumaşından yapılma ayakkabılara kreasyonlarında yer verdi. Kısacası jean kumaşının modada kullanım biçimleri değişti, pantolonun sınırlarını aştı. Jean kumaşının belli oranlarda bikini, eldiven, şapka gibi giysilerde kullanımına alışkınız. Ancak önümüzdeki dönem jean’in yeniden yükseliş dönemi olacağa benziyor. Ayakkabılardan başlayan bu trendin başka nerelere sıçrayacağını hep birlikte göreceğiz.
Esra Süzme / Koton Pazarlama Direktörü
Jean’e beş yılda 50 milyon dolar yatırım
Koton Jeans Koleksiyonu’nun büyük ilgi görmesi üzerine, bu koleksiyon özelinde ayrı mağazalaşma yoluna gittik. İlk olarak, Trabzon ve Rize’de açtığımız Koton Jeans mağazalarımıza İstanbul Sancaktepe ve Ordu mağazalarımızı da ekleyerek adımlarımızı atıyoruz. Koton Jeans’e beş yıl içinde 50 milyon dolar yatırım yapmayı planlıyoruz. 2021 yılında mağaza sayımızı 57’si yurtdışında, 60’ı yurt içinde olmak üzere 117’ye yükselteceğiz.
2021 yılında Koton Jeans mağazalarımızın toplam cirosunun 700 milyon TL olacağını öngörüyoruz.
Halihazırda Türkiye’de jean pazarının yaklaşık 2 milyar TL’lik bir hacmi olduğu tahmin ediliyor; şu anda jean pazarında yüzde 10’luk bir paya sahibiz. Dünyada casual trendler yükselişte. Bu dajean’i modanın yükselen yıldızı haline getirdi. Jean’siz bir moda düşünülemez. Biz de bu yükselen yıldıza yakışır zengin bir koleksiyon hazırladık.