Teknoloji ve İnovasyon Haberleri

Yerli Akıllı Cep Telefonu Üretiminde Rekabet

TÜRKİYENİN her yıl ithal ettiği yaklaşık 15 milyon cep telefonunun cari açık üzerindeki negatif etkisi 5 milyar dolar gibi devasa bir rakama ulaşıyor. İthalat kalemlerinde büyük yer tutan akıllı telefonlar için bakanlık geçen aylarda düğmeye bastı ve yerli cep telefonu üretecek kuruluşlara 5 milyon TL destek vereceğini açıkladı. Bu rakam akıllı telefon üretimi için gerekli yatırımın 20’de birini karşılayabiliyor. Ancak bu durum yerli üreticilerin şevkini kırmış değil. 2013’te yerli üretim başvurusu bir önceki yıla göre yüzde 278 artışla 1 milyon 390 bin 396’ya ulaştı.

yeli cep telefonu uretimi

Yerli üreticiler kadar operatörler de akıllı telefon üretiminde istekli ve kararlı.

Mobil operatörlerde yerli üretimi ilk başlatan ise Turkcell oldu. T40 ile bu pazarı yaratan Turkcell, T40″dan önce 2010 yılında lanse etmeye başladığı T serisiyle (T10, T20, Tll, T21ve T30) haklı bir başarı yakalamıştı. T serisi telefonları Huawe-i desteğiyle Çin’de üreten Turkcell, bu başarıdan güç alarak 2013 yılı Aralık ayında Vestel’in Manisa’daki bandında T40’ın üretimine başladı.

Turkcell’den aldığımız bilgilere göre, T40’ın ilk üretimi Çin’de yapıldı. Bu süreçte üretim tarafında ZTE, donanım tasarımı tarafında ise Qualcomm ile birlikte çalışıldı. T40’ın tasarımı ise tamamen Turkcell’e ait. Türk tasarımcı ve mühendislerin eseri olan telefon, firmanın Ar-Ge üssü Turkcell Teknoloji’de geliştirildi. Android 4.1 işletim sistemiyle çalışan telefonda, Türk mühendisleri tarafından Türk kullanıcıların alışkanlıklarına özel arayüz geliştirildi. Hemen belirtelim, telefonda yaklaşık 30 yerli iş ortağının emeği var. ‘Made in Turkey’ damgalı T40’lar ocak ayında piyasaya sunuldu. Turkcell T40’a şu an 24 ay taksitli ayda 34.99 TL’den başlayan fiyatlarla sahip olmak mümkün. Peşin satın almak isteyenler ise KDV dahil 499 TL ödüyor. Kontratlı Turkcell T40 alan kurumsal müşterilere ise üç ay boyunca Turkcell TV ve Turkcell Müzik paketi hediye ediliyor.

“T40 FIRSAT EŞİTLİĞİ SUNUYOR”

Peki Turkcell neden yerli telefon üretti? Turkcell Genel Müdür Yardımcısı İlker Kuruöz, T40’ın nasıl ve neden doğduğunu şöyle anlatıyor: “60 sene önce 5 milyon dolara üretilen süper bilgisayarların gücünü ortalama 500 TL gibi bir fiyata cebimizde taşıdığımız bir dünyada yaşıyoruz. İstiyoruz ki, Ağrı’daki bir çoban da, Erzurum’daki bir ev hanımı da cebinde bilgisayarın gücünü taşıyabilsin, bu cihazların sunduğu fırsatlardan yararlanabilsin. Fırsat eşitliği için ileri teknolojiyi erişebilir fiyata sunmak kilit önem taşıyor. Turkcell T40 bu vizyonla doğdu.”

Bugüne kadar T40’m satışları yaklaşık 200 bini buldu. Şimdiye dek T serisi satışlarıyla cari açığa yaklaşık 500 milyon TL pozitif katkı sağladıklarını belirten Kuruöz, T40 ile bu rakamı daha da yukarı çekmeyi ve sektörün diğer oyuncularını da bu yönde teşvik etmeyi hedeflediklerini söylüyor. Şirket, T serisi cihazlara karar verirken, ilk günden itibaren temel hedefini herkesin ulaşabileceği ve memnun kalacağı akıllı telefonlar sunmak olarak belirlemiş. Kuruöz, bu nedenle ürünün her kesime hitap ettiğini düşünüyor.

TÜRK MÜHENDİSLERİNİN KATKISI

Yerli üretim için harekete geçen ikinci operatör ise Vodafone Türkiye oldu. Vodafone’un, Türkiye’de ürettiği ilk akıllı telefon olan Blade V, ocak 2014’te piyasaya çıktı. Hemen hatırlatalım, Blade V’den önce Temmuz 2010’da ilk Vodafone markalı telefonu Vodafone 840’ı satışa sunan şirket, bugüne kadar Vodafone markalı 15 telefonu ülkemizde tüketicilerin beğenisine sundu. Bunlar Çin’de üretilen telefonlardı. Ancak Blade V, şirketin ilk yerli üretim akıllı telefonu. Cihaz tarife fiyatına ek ayda 1 TL’den başlayan fiyatlarla satılıyor. Telefonun peşin fiyatı 489 TL. Üretim yeri ise Vestel’in Manisa tesisleri.

Türkiye’de ilk kez LTE teknolojisine sahip yerli cep telefonu üretimine başlayacaklarını söyleyen Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Haşan Süel, bu projeyi yıl içinde hayata geçirmeyi planladıklarını belirtiyor. Süel’den aldığımız bilgilere göre, şirketin uygulamaları ile gelen Vodafone Blade V’de, Türk mühendislerin de çalıştığı Vodafone Türkiye’nin Global Inovasyon Merkezi Oksijen tarafından geliştirilen uygulamalar var. Örneğin, Vodafone Self Servis uygulaması bunlardan biri. Bu uygulama, SMS, internet ve yurtdışım arama paketlerini satın alma, yurtdışmda kullanıma açma, fatura detayı inceleme, TL yükleme, tarife değişikliği ve kalan kullanım görüntüleme imkânı sunuyor. Blade V’nin şimdiye dek ne kadar sattığını Vodafone Türkiye satış rakamlarına ilişkin bilgi paylaşmadığı için öğrenemedik.

“VERGİ ORANLARI DÜŞÜRÜLMELİ”

Türkiye’nin dijital dönüşümde global bir oyuncu olarak yer alabilmesi için yerli üretimin teşvik edilmesinin büyük önem taşıdığını belirten Haşan Süel, verilen teşvikin önemli olduğunu ama yüksek vergi oranlarına da dikkat çekilmesi gerektiğini söylüyor: “Türkiye’de vergilerden dolayı akıllı cep telefonu fiyatları dünyadaki bir çok ülkeye göre daha pahalı. Cep telefonlarının satış bedelinin yüzde 47’si vergilerden oluşuyor. Bu nedenle yerli üretim yatırımlarının artmasında, vergilere devlet teşvikinin sağlanması önemli. Ayrıca yerel olarak üretilen telefonlar pazarda ulusal stratejik öncelikler kapsamında rekabet edebilmeli.”

Yerli üretimi teşvik etmenin en önemli yolunun maliyet avantajı sağlanması olduğunu düşünen Süel’e göre, yerli üretim için Türkiye’ye getirilen parçalar üzerindeki ve son ürün telefonlar ile aynı seviyedeki yüksek vergi oranlarının azaltılması önemli bir fırsat sunabilir. Süel aynı zamanda vergi avantajına ek olarak gerçekleştirilecek her türlü yatırım desteği ve teşvikin de yerli üretimin artmasına katkıda bulunacağına inanıyor.

AVEA AKILLI TELEFONLA TANIŞTIRIYOR

Avea ise, inTouch serisi ile kendi markasını taşıyan akıllı telefonları Kasım 2012’de pazara sundu. Ardından, Mayıs 2013’te Avea inTouch 2’yi tüketici ile tanıştırdı. inTouch ve inTouch 2 ile akıllı telefonla tanışmak isteyen tüketici segmentini hedefleyen Avea, bu telefonları Çin’de ZTE işbirliği ile üretti. Son olarak mart ayında Avea inTouch 3’ü tüketicilerle buluşturdu. Bu serinin üretiminde de ZTE ile işbirliği yaptı. Cihazın yazılımı içinde yer alan Avea tema ve içindeki mobil içerikler ise Avea Ar-Ge mühendisleri ve iş ortağı tarafından Türkiye’de hazırlanıyor. Aldığımız bilgilere göre, cihazın bir kısmı Çin’de bir kısmı Manisa’da üretilecek. Ave-a bu noktada hangi üretici ile işbirliğine gideceğini açıklamıyor. Avea Mobil Bağlantı Direktörü Baran Yur-dagül, bu telefonlarla öncelikle akıllı telefon deneyimini yaşamamış kullanıcıları hedeflediklerini söylüyor ve şöyle devam ediyor: “Avea markalı cihaz satışlarımızı incelediğimizde, cihazlarımızı alanların yüzde 75’inin ilk akıllı telefonunun Avea inTouch markalı cihazlar olduğunu gördük. Amacımız akıllı YUrdagü’ telefon deneyimine sahip olan veya ilk defa akıllı telefon kullanacak olan herkese, bu deneyimi uygun fiyatlarda yaşama fırsatı sunmak.”

Avea inTouch 3’e tüketiciler, 24 ay taahhüt vererek tarifeye ek ayda 1 TL’den başlayan fiyatlarla veya peşin 549 TL ödeyerek sahip olabiliyor. Avea inTouch 3’e tarifelerine ek fiyatlarla sahip olmak isteyenlere, ilk üç ay 1 GB internetin yanında Avea Bulutt’tan 12 ay boyunca 4 GB saklama alanı ve üç ay boyunca Avea Müzik’ten aylık 50 şarkı paketi hediye ediliyor.

Şirketin açıkladığı son rakamlara göre, Avea markalı telefonların, Avea’nın akıllı telefon satışı içerisindeki payı yüzde 12. Yurdagül, “İlk iki cihazımızın başarılı sonuçlarının verdiği güvenle, inTouch 3’de kitlemizi genişleterek, daha yüksek adetlerle ilerleyeceğiz” diyor.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu