Yepyeni Bir İş Modeli Komşuköy Tarım Uygulamaları
Türkiye’nin ilkgerçek uygulamalı tarım platformu Komşuköy faaliyete başladı. Oturduğunuz yerden hiç kalkmadan, bilgisayar ekranından, tek tıkla yönetilen bir bahçe olan Komşuköy, ‘sanal eğlence, gerçek tarım’sloganıyla, hem dijital ortamda hem de gerçek uygulamada yepyeni bir iş modeli olarak dikkat çekiyor. Komşuköy, yıl sonunda 1 milyon TL ciroya ulaşmayı hedefliyor.
Facebook üzerinden oynanan Farmville’i herhalde bilmeyenimiz azdır. Herkesin yakından tanıdığı ve internet üzerinden oynanan bu çiftçilik oyunu, bugünlerde adeta gerçek olmuş durumda. Bilgisayar üzerinden kontrol edebildiğiniz, sonrasında GDO’suz, hormonsuz doğal olarak yetiştirdiğiniz meyve ve sebzeleri satın alabildiğiniz bu projenin adı Komşuköy…
Özellikle ailelerin yoğun ilgisiyle karşı karşıya olduklarını kaydeden Komşuköy Kurucu Ortağı Özden Akyıldız, çocuklarına meyve ve sebzenin en sağlıklısını yedirebilmek isteyen annelerden güzel tepkiler aldıklarını söylüyor.
Kullanıcılarına yıllık olmak üzere, 20 ve 40 metrekarelik ekim alanlarında farklı kampanya seçenekleri ve 70 TL ile 365 TL arasında değişen aylık fiyatlandırma sunan Komşuköy, 450 bahçenin kiralamasının yapılacağı 2014 yılı toplamında ise 1 milyon TL’lik bir ciroya ulaşmayı hedefliyor.
Bilgisayardan tarlaya
Dört genç girişimci tarafından hayata geçirilen Komşuköy; yerinizden hiç kalkmadan, bilgisayar ekranınızdan, tek tıkla yönetebileceğiniz bir tarla. Daha doğrusu, bahçenizin sanal bir kopyası. Yani, bilgisayar ekranında, kolayca gerçekleştirilebilen (fide ekme, verimliliği artırıcı bakım gibi) tüm işlemlerin, gerçekte Komşuköy bahçenizde de sizin adınıza birebir uygulanmasını kapsıyor.
Komşuköy projesi, Özden Akyıldız, Uğur Akyıldız, Oğulcan Alay ve Emre Cem tarafından 2011 yılında geliştirilmeye başladı. Özden Akyıldız, doğayla bağları kop maya başlayan kent insanının bu temasa en kolay yoldan yeniden sahip olmasını sağlamaya çalıştıklarını anlatıyor. “Tüketim odaklı günümüz dünyasında, özellikle büyük şehirlerde yaşayan bireyler doğa ve topraktan oldukça uzak bir yaşam sürüyor” diyen Akyıldız, bunun olumsuz etkilerini bir nebze de olsa silmek niyetinde olduklarını söylüyor.
Sponsorlar destek oldu
450 bin TL sermaye ile başlanan bu projeye, Türkiye’nin önde gelen firmalarından önemli sponsorluk destekleri alınmış durumda. Komşuköy üyelerinin tarlalarını bilgisayar ekranlarından izlemelerini sağlayacak olan tüm görüntüleme ve güvenlik altyapısının Sensormatic tarafından kurgulandığını söyleyen Akyıldız, bunun yanında tarım alanının önemli isimlerden Jain Sulama Sistemleri’nin de damla sulama altyapılarının tamamını profesyonel ekipmanları ve deneyimli kadrosu ile hayata geçirdiğini kaydediyor.
Özden Akyıldız, “Tarla alanımızın haricinde bir de 2 bin 500 metrekarelik alana kurulu köy kahvemiz var. Crate&Barrel’in alan sponsoru olduğu bu kahve üyelerimizin özellikle hafta sonlarını doğanın içinde sevdikleri ile geçirmesine olanak sağlayacak” diyor. Akyıldız, köy kahvelerinde yaz sezonu boyunca özel festival ve etkinlikler olacağını belirtiyor.
Nasıl işliyor?
Komşuköy’de tarıma başlamanız için, önce www.komsukoy.com’a ücretsiz üye olmanız gerekiyor. Site üzerinde bulunan kampanyalardan birini seçerek tarla edindikten sonra da fide/tohum almak ve diğer işlemler için kullanılacak olan ‘Komşu Puanlar’ın yüklenmesi şart. “Oyun ekranı da oldukça basit ve kullanışlı. Online oyun ekranıyla yönettiğiniz gerçek bahçenizde ürettiğiniz ürünleri dilediğiniz adrese, kendinize veya sevdiklerinize kargo yoluyla gönderebiliyorsunuz” diyen Özden Akyıldız, mahsulü diğer Komşuköylüler ile takas yaparak, ürün çeşitliliğinin artırılmasının da mümkün olduğunu belirtiyor. Projenin mobil aplikasyonunun hazırlıkları ise sürüyor.
Sitenin ziraat mühendisinin Komşuköy’ün kalite esaslarına uygunluk gösteren alanlar üzerindeki detaylı anali zi sonucunda, üyelerin tarım risklerinin minimuma indirilebileceği ve verimlilik anlamında yüksek geri dönüş alınabilecek özel yerleri seçen Komşuköy, şu anda Beykoz Cumhuriyetköy’deki yerinde faal durumda.
Kiralamalar yıllık
Komşuköy’de tarla edinme, yıllık olarak belirlenmiş durumda. Müşterilerin ihtiyacı doğrultusunda da farklı kampanya seçenekleri mevcut. Fide ve tohumları üyelerin Komşu Puanlarını kullanarak satın aldığını dile getiren Akyıldız, verimlilik, ekim ve hasat işlemlerini de üyelerin yine Komşu Puanları ile satın alabileceğini söylüyor.
Özden Akyıldız, “Kullanıcılarımıza Ilık olmak üzere, 20 ve 40 metrekareler için farklı kampanya seçenekleri ve 70 TL ile 365 TL arasında değişen aylık fiyatlandırmalar sunuyoruz. Ancak hazır tarla kiralamak isteyen üyelerimiz için de tüm işlemlerin dahil olduğu ekili hazır tarla paketimiz mevcut” diyor. Akyıldız, kullanıcıların bakım işlemlerini Komşuköy’ün düzenli bildirimlerinden takip ederek oyun ekranından kendileri yapabildikleri gibi, otomatik bakım butonu sayesinde işlemlerin otomatik olarak uygulanmasını da sağlayabileceklerini anlatıyor.
2014 ciro hedefi 1 milyon TL
2014’te Komşuköy’ün ilk sakinlerine zengin bir bahar ve sonbahar hasadı sunmayı hedeflediklerini anlatan Komşuköy Kurucu Ortağı Özden Akyıldız, aynı zamanda yeni bölgeleri ve yeni tarlaları hizmete sokmak için AB-GE çalışmalarım devam ettireceklerini söylüyor. “Öncelikli olarak 450 bahçenin kiralamasının yapılacağı Komşuköy’de 2014 yılı ciro beklentimiz 1 milyon TL” diyen Akyıldız, ikinci aşamada üyelerine üretimin yarımda ticaret yapabilme imkânı da sunacaklarına dikkat çekiyor. Komşuköy’ün tüm fonksiyonları ile gerçek bir doğal ürün üretim ve satış platformu olmasını hedeflediklerini dile getiriyor. Bu anlamdaki ilk iş modeli olacağından, projeyi globale taşımak da şirketin en büyük hedeflerinden biri. Komşuköy’ün 2015’in sonunda 3 bin tarla sahibi ve köy pazarlarında da 15 bin aktif kullanıcıya ulaşması bekleniyor.