Yeni Patent Kanunu ne gibi yenilikler getirecek?
Patent kanunu şirketleri uçuracak
Mayıs açında çıkması beklenen Yeni Patent Kanunu, birçok yeniliği de beraberinde getirecek. Yeni kanunda, yaklaşık 14 ay süren marka tescil süresi dört aya kadar inecek. Kanunla birlikte özellikle yurt dışından ilaç, kimya, kozmetik, elektrik ve elektronik sektörlerinde başvuruların gelmesi bekleniyor.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TMBB) sevk edilen ve genel kurulda yapılacak görüşmeyle yasalaşması beklenen 92 maddelik Yeni Patent Kanunu ekonomiyi hızlandıracak. Hızlı marka tescili uygulamasını getiren yeni kanunda, yaklaşık 14 ay süren marka tescil süresi dört aya kadar inecek.
Bu uygulamanın hayata geçmesiyle birlikte pek çok sektörün önünün açılması bekleniyor.
Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, kanun ile birlikte patent ve faydalı model başvuru sayılarında yüzde 25 oranında artış olacağını söylüyor. Yeni kanunun mayıs ayında çıkmasını beklediklerini belirten Yamankaradeniz, sorularımızı şöyle yanıtladı:
Yeni Patent Kanunu ne gibi yenilikler getirecek?
Kemal Yamankaradeniz: Kanunun öncelikle ekonomiyi hızlandırmasını bekliyoruz. Hızlı marka tescili uygulamasını getiren yeni kanunda, yaklaşık 14 ay süren marka tescil süresi dört aya kadar inecek. Yeni kanun ile birlikte taklit ürün ve taklit teknoloji üretenlere büyük cezalar verilecek, ürünlerinin taklit edilmesinden korkan, bu nedenle Türkiye’ye yeni ürün ve teknolojilerini getinnek-ten çekinen yabancı markalar da rahatlıkla yeni teknolojiler içeren ürünlerini Türkiye’ye getirebilecek. Aynca üniversitelerde kurulan Teknoloji Transfer Ofisleri ile ilgili yenilikler var. Sektörümüzün ihtiyacı olan pek çok alanda yeni düzenlemeler getiren kapsamlı bir kanun olacak.
Kanunun ne zaman yasalaşması bekleniyor?
En kısa zamanda genel kurulda görüşülerek yasalaşmasını bekliyoruz. Meclisin gerçekleştireceği görüşmeleri takiben Mayıs 2013 tarihine kadar kanunun yasalaşmasını bekliyoruz.
Şu ana kadar Türkiye’de alınmış kaç adet patent var? Kaç adet ticari fikir patent olmayı bekliyor?
Türk Patent Enstitüsü rakamlarına göre bugüne kadar alınmış olan patent sayısı yaklaşık 12 bin 500 adet. Kaç adet ticari fikrin patent almayı beklediğini net bir şekilde ifade etmek güç olur. Fakat burada vurgulanması gereken yeni kanun ile birlikte şirketlerin patent almaya teşvik edici çalışmaların hızlanacak.
Bu yeni kanunla birlikte Türkiye’de patent sayısında ne kadarlık bir artış bekliyorsunuz?
Türkiye’de her yıl bir önceki yıla göre yüzde 15’lik bir artış yaşanıyor. Yani kanun ile birlikte patent ve faydalı model başvuru sayılarında yüzde 25 oranında artış olacağını talimin ediyorum. Zira kanunla birlikte oluşacak güven ortamı başvuru sayılannın artışına da olumlu olarak yansıyacak.
En çok hangi alanda başvuruların artmasını bekliyorsunuz?
Makine üretimi, elektronik ve kimya sektörlerinden başvuruların artacağını düşünüyorum. Yurtdışından da özellikle ilaç, kimya, kozmetik, elektrik ve elektronik sektörlerinde baş-vurulann geleceğini tahmin ediyorum.
Rekabet gücü getirecek
Kemal Yamankaradeniz, iş dünyasının sınaî haklara olan güvenini arttıracak yeni kanun taslağının Türk ekonomisinin önünü açarak dünya pazarlarında rekabet gücü getireceğini söylüyor. Yamankaradeniz “En önemlisi Türkiye’nin 2023 yılında hedeflediği 500 milyar dolarlık ihracat hedefini gerçekleştirmek için kanun taslağının bir an önce mecliste görüşülerek yasalaşmasını bekliyoruz. Yeni kanun ile birlikte Avrupa ile patent kullanımlarıyla ilgili farklılıklar da ortadan kalkacak” diyor.
Ekonomist Dergisi