Yeni Nesil Hobi Mağazası Açmanın Yolları
Yeni nesil hobi mağazası açmak. Geçenlerde kaleme aldığım evden yapılabilecek işler kategorisine aşağıdaki konudan bazı kesitler almayı düşündüm; ancak anlatacaklarım çok kapsamlı dev boyutlu bir uğraşı alanıydı, o nedenle daha sonra ele almaya karar verdim. Çoğu kişi bilmeyebilir; ‘Hobi Mağazası’ nedir, ne satar? Batı dillerindeki yaygın tanımıyla ‘Hobby Superstore’lar özel düzenlenmiş raf ve sergileme düzenekleriyle bildiğimiz mağazalardan farklı alışveriş mekanlarıdır.
Bünyelerinde ufak bir objeden, karakteristik kumaş baskılarına; özenle seçilmiş-vitray malzemelerinden, ses getirecek tablolar için gerekli her türden malzeme dahil çok şey vardır. Kimi bildiğimiz süper market zincirleri gibi ortaya çıkmış, kimi de hipermarket gibi dev organizasyonlar halinde gelişmiştir. Çok az farkla tamamı benzer modellerde kurumsallaşıp dev zincir haline dönüşmüşlerdir. Avrupa’da ilk kez ‘sanat marketleri’ olarak başlayan ve gelişmiş ülkelere hızla yayılan orijinal alışveriş mekanlarıdır bunlardır.
İçeriğe Ait Başlıklar
Hobi Mağazaları İyi İş Yapıyor
Yaşı yetenler bilir; bizde 1950’lerde ‘Japon Mağazası’ olarak Beyoğlu İstiklal Caddesinde kurulan ilk örnek sonradan oyuncak ağırlıklı olarak kapsam değiştirmiş olsa da bu akımın kiiçük temsilcilerinden biri olarak anılabilir. Bugün Avrupa’da İtalya, Ispanya, İngiltere, Almanya gibi ülkelerin yanında; gelişmiş ülkelerde giderek büyüyen hayli ilginç mağaza örnekleri var. Örneğin Amerika’da hemen hepsi görsel sanat, elişi, müzik gibi birçok alanda ‘DIY’ (do it yourself) akımıyla anılıyorlar. Büyük kentlere yayılmış ünlü ‘Michael’s’ gibi onlarca gelişmiş mağaza zincirleri bunlar.
BUNLARA İHTİYAÇ VAR
Bu mağazaların hemen hepsinde belli başlı bölümler neredeyse aynı. îlk göze çarpanlar genellikle şöyle:
a) Resim yapımıyla ilgili yağlıboya, tuval, çizim ve eskiz edevatı, şövale, özel kağıtlar gibi resim sanatıyla ilgili hemen her şeyin bulunduğu dev bölümler.
b) Yapay çiçek ve çok amaçlı dekorasyon malzemeleri bölümü.
c) Sabun, yontu taşı, mum üretimi gibi estetik katkılı sanatsal uğraşılarla ilgili alet ve kalıpların yer aldığı bölüm.
d) Dekorasyon ve süsleme sanatları için çok çeşitli araç gereçlerin bulunduğu bölüm.
e) Vitray, mozaik ve cam sanatları için gerekli ekipmanların bulunduğu çeşitli bölümler.
f) Takı, boncuk, madalyon gibi objelerin üretimi ve örneklerinin sergilendiği oldukça ilginç dev reyonlar.
g) Seramik ve çömlek yapımı için özel kil ve toprakların ve bazı örnek eserlerin sergilendiği reyonlar.
h) Kumaş süsleme, baskı ve boyama malzemeleri bölümü.
i) Örgü, trikotaj, dokuma ve sanatsal terzi malzemeleri reyonu.
j) Origami, kağıt süsleme ve kolaj bölümü, k) İnanılmaz detaylarla şekerleme, pasta ve kek süsleme bölümleri…
Bölüm ve reyonları daha da uzatmak mümkün; kısacası, bir kişi sanat ve sanat uğraşısı olarak neyi arıyorsa bu mekanlarda istediği her malzemeyi rahatça bulabilmekle kalmıyor; amaçsız olarak mağazalara giren müşteri adaylarına dahi bu mağazalar ilham verici hayaller sunuyor. Son zamanlarda kimi mağazalar örgü, dikiş, nakış ve dokuma aparatları satan bölümler de kuruyorlar.
Akvaryum ve müzik aletleri yapımıyla ilgili alet edevatı satanlar ise şu sıralar epey gözde. En çok ilgiyi görenler ise otomobilin icadından bu yana tüm marka ve modellerin mini kopyalarını raflara çıkaranlar ve onların model değiştirmesine olanak sağlayan küçücük parçalarını satanlar.
Bazı mağazalar ise ‘Science Fiction’ akımını öne çıkarıp, yaratıcı düşünceyi parlatan yayın ve krokiler de satabiliyorlar. (Bizde o göz alıcı incelikleriyle ebru ve minyatür sanatları unutulmamalı!)
NOSTALJİ SATMAK DA ÖNEMLİ
Tüm yaş grupları açısından en çok ilgi gören bölüm ise ‘Deco and Art Paint Store’ olarak anılan çok katmanlı departmanlar. Burada yaratıcı beyinlere, görsel dünyası zengin olanlara ve estetik zevkini kendi yapıtlarıyla pekiştirme peşinde koşanlara akla gelmeyecek çeşitlikte malzeme sunuluyor. Ayrıca dünyanın en ünlü ressamlarına ait orijinallerinden neredeyse ayırt edilemeyecek reprodüksiyon tablolar çeşitli boy ve çerçeveler eskiz halinde boyanmayı bekliyor.
Bazı mağazalar ise en yeni akım olarak geçmişin ünlü materyallerini birer antika obje olarak sunmaktan geri durmuyor. Bu konuda en ilgi çeken bölüm eski 33’lük plaklar ve taş plak döneminden kalma orijinal nesneler. Burada ‘Pathe Plak Şirketi’nin 1940 ve 50’li yıllarından kalma kullanılmamış orijinal eserlerini de bulmanız mümkün, örneğin, ‘Victor Young Orkesterası’nın orijinal plaklarını ve o dönemlerin ünlü ‘Mantovani Orkestrası’nın harika kayıtlarını yepyeni olarak bugün de rahatça satın alabiliyorsunuz. Kısacası, bu tür mağazalar bizim klasik market tiplerinden daha farklı biçimde estetik ve ruhsal beğenilere sesleniyor. Bunlar; müzik aletleri, orkestralar için partisyon malzemeleri ya da kırtasiye ve kitap satan klasik mekanlara da hiç benzemiyor.
EPEY MESAFE ALINDI
Yaklaşık 50-60 yıllık ‘Hobi Mağazaları Akımı’ şimdi yeni bir döneme girmiş durumda. Hemen hepsinin geçici olarak internet üzerinden gerçekleşen satışları bu akımı daha da güçlendirip, geliştiriyor. Öyle ki, bugün -biraz da virüs salgınının etkisiyle-neredeyse tüm satışlar daha çok internet üzerinden yapılıyor. Tüketici olarak beğenilerinizi, düşlerinizi, yenilik yapma hevesinizi ya da sanat merakınızı tatmin edecek her şeyi bu sanal mağazalarda rahatça bulabiliyorsunuz.
Satın alacağınız ürünler en ilginç ayrıntılarıyla tüketime sunulmuş durumda. Sistem sanal da olsa daha şimdiden dev ölçekte artistik hobi mağazalarım müjdeliyor. Bu dönüşüm aynı zamanda mağazaların daha fazla tanınmasına, prestij kazanmasına yol açıyor. Salgın ortadan kalktığında da yeni bölümler, yeni sanatlar ve sanatçılarla reel mekanları ziyaret ediyormuşçasına tanışmanız çok mümkün. Ancak şurası bir gerçek ki, mağazaları orijinal mekanlarında görüp ufkunuzu genişletmeniz bizim çok daha zarif ve etkili sanat akımlarımız için de hayli yararlı olacaktır: Gömme süs işleri, kalemkerler, saraciye çalışmaları, telkâriler, minecilik ve halı-kilim desenleri… Ve son sözümüz şudur: Tüm bunlar bizim güzel ülkemizde daha da gelişmiş yerel örnekleriyle yeniden neden var olmasın?
NUR DEMİROK / Para