Yeni nesil girişimcilik
Her ülke yeni nesil girişimcilerin ekonomilerine nasıl katkı yapacağını tartışıyor. Bu konuda Türkiye’de çok önemli bir zirve gerçekleştirilecek.
Turkuvaz Medya’nın organize ettiği Türkiye Girişimcilik Zirvesi 25 Aralık’ta toplanacak…
Girişimcilik Zirvesi
TEKNOLOJİ çağının girişimcilerini geleneksel girişimcilerden ayıran özellikler var. Milenyum girişimcileri olarak da tanımlayabileceğimiz yeni nesil girişimcilerin işlerini kurarken tek motivasyonları para kazanmak değil. Öncelikli motivasyon kaynakları ürün veya hizmetlerinin mümkün olduğunca çok insanın hayatını kolaylaştırması. Bu yüzden küresel ölçekte ve fiziksel sınırları yok sayarcasma bir bakış tarzıyla iş modellerini geliştiriyorlar. OECD istatistiklerine göre, küresel ekonominin yüzde 96’sı KOBI olarak tanımladığımız geleneksel iş modeline sahip küçük ve orta ölçekli işletmelerden ve girişimcilerden oluşuyor. Bu oran Türkiye’de yüzde 98 düzeyinde. Milenyum girişimcilerinin kurdukları şirketler küresel ölçekte hem insanların hem de KOBİ’lerin işlerini kolaylaştırıyor, yaşam konforunu artırıyor ve ülkelerin inovasyon liginde söz sahibi olmasını sağlıyor. Bu şirketler, unicorn olarak tabir edilen ve değeri 1 milyar doları aşan hale çok kısa zamanda gelmeyi başarabiliyor. Dünyada 184 adet unicorn olmasına rağmen, Türkiye’den çıkmış küresel bir başarı hikayesi maalesef henüz yok.
TÜRKİYE GİRİŞİMCİLİK ZİRVESİ
işte, tüm bu konuları ele almak üzere 25 Aralık 2018 Salı günü Swissotel The Bosphorus’ta Para Dergisi’nin öncülüğünde Türkiye Girişimcilik Zirvesi düzenleniyor.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın da katılacağı zirvede Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Kasapoğlu, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez de birer konuşma yapacaklar. Zirvede geleneksel girişimciler ile yeni nesil girişimcilerin iş modellerini kıyaslarken, ülke ekonomisinin küresel inovasyon liginde basamak atlayabilmesi için özel sektör – kamu işbirliklerinin nasıl geliştirilebileceği tartışılacak. Ayrıca inovatif finansal enstrümanların devreye sokulabilmesi için gerekli yol haritası ekonomi yönetimi, uzmanlar, kamu otoriteleri, başarılı girişimciler ve sivil toplum liderleri tarafından tartışılacak.
Zirvenin sabah oturumunda “Küresel inovasyon liginde Türkiye: Geleneksel girişimcilik mi? Yeni nesil girişimcilik mi?” konusu ele alınacak. Girişimcilerin yerel girişimcilik ekosistemi ile hareket etmesinin yanı sıra küresel girişimcilik ekosistemi ile entegrasyonunun hızlandırılabilmesi için atılabilecek adımlar, geleneksel girişimcilerin geliştirdikleri ile yeni nesil girişimcilerin geliştirdikleri iş modelleri arasındaki farklar, yeni nesil girişimcilerin istihdam yaratma kapasiteleri konuşmacılar tarafından ele alınacak.
Öğlen oturumunda ise “Yeni nesil girişimciliği destekleyen inovatif finansal enstrümanlar” ele alınacak. Startup’ların küresel ölçekte rekabet edebilmeleri için finansmana ulaşımlarının kolaylaştırılması büyük önem taşıyor. Özellikle, finansman sağlamanın yanı sıra know-how, mentorluk ve networking de sağlayan melek yatırımcılar, 2017’de startup’lara küresel ölçekte 50 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirdi. Yeni nesil girişimcilerin finansal yol haritasında melek yatırımcıların yanı sıra crowdfunding, ICO gibi yeni nesil yatırım enstrümanları da önemli rol oynuyor. Türkiye, hem melek yatırımcılık hem de crovvdfunding kanunlarını çıkarmış dünyadaki sayılı ülkelerden biri. Bu panel, hem bu finansal enstrümanların Türkiye’deki son durumlarını hem kamu kaynaklarının akıllı paraya çevrilebilmesi için geliştirilebilecek modelleri hem de ekonomi yönetiminin bu konulardaki yaklaşımlarını tartışacak.
KAÇIRMAYIN!..
Moderatörlüğünü Atv Ankara Temsilcisi Şebnem Bursalı’nın yapacağı sabah oturumundaki konuşmacılar arasında Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu, Türkiye Teknoparklar Birliği Başkanı Faruk İnaltekin, TEB Genel Müdür Yardımcısı Turgut Boz, Alarko Holding Yönetim Kurulu Üyesi Leyla Alaton ve Fütüristler Derneği Başkanı Eray Yüksek yer alıyor. Bu panel Hülya Avşar’m açılış sunumuyla başlayacak.
Öğleden sonraki oturumda ise Hazine ve Maliye Bakanlığı, Mali Sektörle ilişkiler ve Kambiyo Genel Müdürü Hakan Ertürk, Karacadağ Kalkınma Ajansı Sekreteri Dr. Haan Maral, TÜBİTAK Girişim Sermayesi Destekleme Grubu Koordinatörü Elif Koşok, KOSGEB Teknoloji, Yenilik ve Yerlileştirme Dairesi Başkanı Ahmet Dursunoğlu, Türk Telekom Iş ve Çözüm Geliştirme Direktörü Muhammed Özhan, Yeni Nesil Girişimci Neslişah Alkoçlar ve GYİAD Başkanı Yiğit Savcı konuşmacı olarak yer alıyor.
Turkuvaz Medya adına Genel Müdür Yasemin Gebeş’in, Borsa İstanbul adına Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Erişah Arıcan’ın ve Halkbank adına Genel Müdür Osman Arslan’ın açılış konuşmalarını yapacağı bu zirveyi kaçırmayın.
BAYBARS ALTUNTAŞ