Yeni Nesil Fast-Food Lezzetleri Girişimcilere Çok Kazandıracak
Değişik Lezzetler Yeni Fast-Food Türleri
Yeme içme sektöründe girişimciler için fırsatlar bitmiyor. Yeni nesil fast-food lezzetleri girişimcisine güzel bir iş fikri olacaktır. Dünya mutfaklarını incelediğinizde kolayca üretebileceğiniz bu lezzetler sizlere yeni fast-food konseptiyle güzel paralar kazandıracaktır.
GASTRONOMİ alanında ilkleri yaşatan fast-food örnekleri hala popülaritesini koruyor.
Çoğu Amerika’dan dünyaya yayılan sandviç, hamburger, tost, gibi değişik lezzetlerle kombine edilen ürünler 1. Dünya Savaşı’ndan sonra meşhur oldu. Dünyanın birçok yerinde değişik türdeki fast-food örnekleri dikkat çekiyor. Bu pratik lezzetler alıştıklarımıza göre bir hayli eski. Örneğin, bizim ‘dürüm’ şeklinde adlandırdığımız lavaş türünün tarihi neredeyse Anadolu’nun folklorik yaşına eşit.
Şimdi yeni bir akımla karşı karşıyayız; dünyaca ünlü mutfaklar kendi beslenme kültürlerinin yanı sıra yeni nesil fast-food lezzetlerine yöneliyor. Bunların içinde geleneksellikle harmanlanmış ilginç çeşitler var. Özgün örnekler batı ülkelerinin çoğunda görülüyor.
Bizde de bazı ülkelerin pratik spesiyalitelerini sunan restoran türlerine az da olsa rastlanıyor. Anlatacağımız konu sadece bilinenleri değil, o mutfakların ait olduğu ülkelerin karakteristik ürünlerini kapsıyor. Son yıllarda bu konu orijinaline uygun şekilde artıp, çeşitleniyor.
Kısaca örnekleyeceğimiz en beğenilen fast-food türleri şimdilik şunları kapsıyor: Başta Akdeniz ülkelerinin tanınmış üyeleri var. İspanyol, Tunus, Fas mutfaklarının fast-food örnekleri yanında Meksika, Tayland, Hindistan ve Vietnam’ın lezzetleri de ilginç özellikleriyle araştırılmaya değer.
Bu sıra dışı zincirleri açmak için önce ilgili ülkelerin geleneksel mutfak çeşitlenmesini yerinde incelemek şart. Kuruluş aşamasında işin franehising biçiminde genişleyeceğini, ana restorana bağlı bir kurumun okul benzeri eğitim yeri olarak örnek alınacağını da ilan etmeniz gerekiyor.
Franchising koşullarının parasal olmaktan çok, eğitime ve denetime açık olması öncelikli kural. Şube şeklinde açılacak üye iş yerlerini sürekli denetim altında tutmak önemli. İlk yapılacak iş dünya genelinde tescil ettireceğiniz size özel bir markanızın bulunması. Bu marka tanımı içinde fast-food çeşitleriyle ilgili buluşlara da yönelmeniz mümkün.
MEKSİKA YENİLİKLERDE ÇOK İLERİDE
Meksika orijinli fast-food çeşitlerinden örnek vermek gerekirse ‘Mexican Fajitas’, Tacos & Nachos’ ya da ‘Enchiladas’ & Burritos’ gibi özel ad ya da benzer tanımlarla açılacak şubeler sizin için mutfak eğitimi de veren ilk örnek kuruluşunuz olabilir. Bu türden bir fast-food restoranı ya da büfesini bir alışveriş merkezinin içinde ya da bir caddenin köşesinde açabilirsiniz. Önemli olan hedeflediğiniz örnek mekânın alışveriş bölgeleri içinde olması.
İlk restoranın mekânsal görünümü, yenilikçi menüsü ve ilgili ülkeye ait fast-food ürünleriyle özel bir karaktere sahip olmalı, dikkat çeken tek tip değişmez sloganlarıyla ilgi çekmeli. Başlangıç önerimiz geniş restoran düzeninden çok, fast-food türü büfe kültürüne uygun küçük orijinal mekanlar tasarlanması.
Gelelim hangi ülkelerin lezzetlerini sunacağınız konusuna: İlk bakışta yukarıda da değindiğimiz gibi Meksika orijinli fast-food türleri var. Yelpaze çok geniş. ‘Fajitas’, ‘Enchiladas’, ‘Burritos’, ‘Nachos’ ‘Quesadillas’ ilk akla gelenler arasında. Hemen hepsi bizim dürüm dediğimiz türün ilginç içerik ve soslarla hazırlanmış değişik çeşitleri. ‘Guacamole’ adlı özel sos bu türden fast-food ürünlerinde çok kullanılıyor. Ve “işin bir başka önemli sırrı ise ‘tortilla’ (tortiya) denilen dtyrümde.
JAPONLARIN FAST-FOOD ANLAYIŞI FARKLI
Japonların geleneksel menüleri içerik açısından sanki fast-food türlerini anımsatıyor. ‘Sukiya’, ‘Matsuya’ ve ‘Yoshinoya’ gibi markalaşmış ünlü restoranların çeşitleri başlangıçta incelenmeye değer. Bu yarı fast-food mağazalarının her biri yüzlerce şubeye sahip. Dünyada Japon fast-food zinciri deyince akla ilk gelen pratik ‘ramen noodle’ restoranları. Fiyatlarının uygun olması, doyurucu ve sağlıklı çeşitleriyle özellikle üniversite semtlerinde çok rastlanan bir örnek.
Japonların fast-food alışkanlıkları kültürel olarak epey farklılık gösteriyor. Deniz ürünlerinden, yosun salatalarına kadar geniş bir yelpazeye sahip. Sunulan ürünlerde bol miktarda soya kullanılıyor. ‘Reishr ve ‘Shiitake’ mantarları Japon tarzı fast-food ürünlerin en önemli bileşenlerinden.
‘Suşi’ ise fast-food sunuş biçimine tümüyle adapte olabilecek bir tür. Soya fasulyesi, Tofu’ ve ‘Miso’ gibi yardımcı ürünler tüm çeşitleri zenginleştiren gıdalar arasında. Japonlar fast-food türü ürünleri kendilerine özel yeşil çay türüyle tüketmeyi tercih ediyorlar. Pirinç ağırlıklı ürünlerin minyon sunuşları da Japon usulü fast-food çeşitlerine renk katıyor. Yeni bir akım olan ‘kızarmış kıtır sushi’ ya da çubukta pişirilmiş değişik soslarla yenilen ‘terfii’ çok popüler Japon orijinli yeni fast-food türleri.
MAĞRİP USULÜ İLGİNÇ OLABİLİR
Bu lezzetler bildiğimiz fast-food standardının biraz dışında, Bizde olduğu gibi pide, dürüm vb. biliniyor ama asıl baz madde kuskus. Kuskus bizim bildiğimiz boncuk makarna türünden daha farklı bir lezzet. Yerli halk Berberi’lerin ekmeği sayılabilecek kendine özel bir irmik türünden yapılıyor.
Tüm fast-food benzeri çeşitler bu pilav türü ana yemeğin üzerinde yer alıyor. ‘Tabule’, ‘Humus’ ise batı mutfaklarındaki sos ve garnitürlerin yerini tutuyor. Bildiğimiz pide bu kültürde ‘pita’ adını alıyor ve daha küçük boyutlarda. Asıl doğum yeri Lübnan. İşte Mağrip usulii fast-food mutfağının ana bileşenlerinden başlıcaları bunlar.
Sonrası ise çok daha zengin. ‘Felafel’ adı verilen nohut köftesi son zamanlarda fast-food mutfağına girmiş durumda. ‘Makauda’ bir cins çok baharatlı hazır köfte. Patatesle lokma haline getiriliyor. ‘Bastilla’ tarçın kokulu doyurucu bir tür. İçinde çok zengin tat çeşnileri var.
Ünlü ‘Harissa Sosu’ yeni nesil tüm Kuzey Afrika fast-food kültürünün tamamlayıcısı. Fas mutfağının en önemli lezzetlerinden ‘Tajin Köftesi’ sokak satıcıların elinde pratik fast-food çeşidi haline gelmiş.
Endülüs. Afrika ve İspanyol mutfaklarından esinlenen türlerin hemen hepsi pratik lezzet yaratıcıları sayesinde özgün fast-food lezzetleri haline gelmeye aday. Bu egzotik fast-food çeşitleri meraklı girişimcileri çok ileriye taşıyabilir.
AVRUPA’DA LEZZETLER ÇEŞİTLENİYOR
Fast-food deyince Avrupalı uluslar kendilerinde var olan lezzetleri daha kolay hale getirip dünyaya sunuyorlar. İtalyanlar pizza konusunda sayısız yeniliğin önünü açmış dürümdalar. Yeni pizza çeşitleri kalorisi düşük, lif bakımından zengin fast-food mönüleri şeklinde öne çıkıyor.
İspanyollar ise ‘Mc Iberica’ gibi kendilerine uydurdukları orijinal çeşitlerle hayli göz dolduruyorlar. Tostlarmda ise çoğu kez çeşnisi yüksek özel peynirler ve ‘extra virgin’ zeytinyağıyla lezzetlendirilmiş yumuşak baharatlı sosları kullanıyorlar.
Kendi buluşları olan ‘Bocadillo’ sandviç çeşitleri giderek artıyor. Kimi Uzakdoğu esintisi taşıyan düşük kalorili lezzetler ise turistlerin büyük ilgisini çekiyor. Geleneksel fast-food türlerinin çoğu başka kültürlerle harmanlanmış şekilde hızla çeşitleniyor. Yeni nesil sıcak çikolataya batırılarak yenen ‘Churros’ ve safranla zenginleştirilmiş Taella’ çeşitleri ise buluşsal lezzetlerin özgün hale getirilmiş pratik fast-food türleri olarak büyük ilgi görüyor.
NUR DEMİROK