Yeni nesil bir girişim örneği kafede koltukaltı işyeri
Günümüzde ABD’de pek çok kafe ‘weWork’ usulü ofis alanı sağlıyor. Şirketlerin bireysel serbest çalışanlara daha fazla yer açması, açık hava ofislerinin de artmasına neden oldu. Yerel bir kafede ya da herhangi bir kafe zincirinde artık her türlü ihtiyacı karşılayabilecek daha güvenilir çalışma alanları yaratılabilir.
Evlerinin dışında çalışmayı tercih edenler sıklıkla bu mekânlara geliyor, sıradan müşterilerin arasına karışıp onların rahatını bozmadan kendilerine ayrılan yere geçiyor ve çalışmaya başlıyorlar. Araç gereç ve bağlantı olanaklarının tümü serbest çalışanların emrinde. Olayın temelde iki bacağı var: ilki çeşitli kafelerle anlaşmalar yaparak çalışmak; İkincisi ise, internet üzerinden sosyal medya üyeliği kaydetmek… Üyeler ufak bir ücret karşılığında serbest çalışanlar topluluğuna katılıyor, kendilerine yakın kafelerin özel donanımlı köşelerinde ‘tezgah’ kurup çalışmaya başlıyorlar. Gerekli bağlantı ve ekipmanlar bu işi kotaran girişimciler tarafından karşılanmış oluyor.
Kafelere bu işi kurgulayan girişimciler (kulüp / communty olabilir) tarafından ödenen standart bir ücret var. Üyelerden alınan aidat gelirinin içinden yatırım masraf kalemleri çıktığında, geriye kalan miktar girişimcinin kazancı oluyor. Ne kadar üye, o kadar kafe seçeneği ile ciddi bir kâr elde etmek mümkün. 2010 yılında kurulan benzeri uygulamalar şimdi İsrail, Hollanda, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri’nde görülüyor. Üstelik kafelerde alınan her ürün için kademeli iskonto ile cazip bonuslar var. İş bilenin kılıç kuşananın misali, yeni nesil bir girişim örneği bu.