İş Fikirleri ve İş Kurmak

Yeni Kazanç Kapısı Online Oyunlar

İntemetten ücretsiz oynanabilen online bilgisayar oyunları gençler için yeni bir kazanç kapısı açtı. Online oyun turnuvalarında dağıtılan ödüllerin maddi değeri binlerce dolara ulaşıyor, bizden de dünya çapında şampiyon takımlar çıkıyor…

online-oyunBİLGİSAYAR oyunlarında Güney Koreli ve Japon gençlerin yıllardır devam eden hakimiyeti var. Oyun şampiyonalarında milyonlarca dolara ulaşan ödüller dağıtılır ve bu ödülleri toplayanlar genelde ya Koreli olur ya da Japon.

Hatta refleksleri yavaşlamaya başladığı için oyun turnuvalarında emeklilik yaşı 25’tir…

İşte şimdi Koreli ve Japonlara sıkı bir rakip geldi: Türkiyeli oyunseverler. Kasım sonunda dünyaca ünlü online oyun (sadece Türkiye’de 20 milyona yakın kayıtlı kullanıcısı var) Knight Online’ın Türk oyuncuları Güney Kore’de düzenlenen Dünya Oyun Şampiyonası’nda Japon takımı yenerek dünya şampiyonu oldu.

Türk oyunseverlerin online oyunlara yoğun ilgisi gözleri Türkiye pazarına çevirdi. Milyonlarca kullanıcıya ulaşan oyun firmaları, binlerce lira ödül dağıttıkları oyun turnuvalarına Türkiye’de de ağırlık vermeye başladı. Türkiye’de en çok oyuncuya sahip Joygame’in oyunu Wolfteam, gnctrkcll işbirliğiyle büyük bir turnuvaya imza atıyor. Kasımın ilk haftasında başlayan ve bu ay sonlanması planlanan mücadelenin sonunda kazanan 20 bin TL’nin sahibi olacak. 15 gün boyunca mobil ödemeyle JP10 (joypara) satın alan kullanıcılar, gnctrkcll Klan Turnuvası sitesinden başvurularını yaptı. Ayrıca tüm başvurular arasından gnctrkcll aboneleri, Wolfteam oyun içi özel hediyeleriyle dolu hediye kodu kazandı.

Riot Games’in de 145 ülkede ayda 32 milyon kişinin oynadığı vc dünyanın en çok oynanan Online oyunu League of Legends’in finallerine milyonlarca oyuncu tanıklık ediyor. Büyük ödüllü turnuvalarda 5’er oyuncudan oluşna takımların yarıştığı karşılaşmalar 35-45 dakika arası sürüyor ve futbol ya da basketbol maçları gibi çekişmeli geçiyor. Riot Games son finallerde toplam 5 milyon dolarlık ödül dağıttı ki bu League of Legends’i e-spor tarihinin en büyük bütçeli oyunu haline getirdi. Bu yıl Türkiye kış ödüllerinde dağıtılacak toplam para ödülü 40 bin TL’yi bulacak. League of Legends oyuncuları, 2013 yılı boyunca gerçekleşecek turnuva ve etkinliklerin finalinde 26 bin 500 TL para ödülünün yanı sıra Asus ve Logitech’in vereceği ekstra hediyelere sahip olacak. Riot Games Türkiye Genel Müdürü Haşan Çolakoğlu önümüzdeki dönemde birlikte ödüllerin daha da artacağını vurguluyor.

İLK HEDEF 1 MİLYAR DOLAR

Online oyun çılgınlığı dağıtılan hediyelerin de cazibesiyle hızla artıyor. Dünya oyun pazarının büyüklüğü 70 milyar dolara ulaştı. Bu rakama PC oyunları, sosyal oyunlar (ağırlıklı olarak Facebook oyunları), Konsol oyunları (Playstation, Nintendo, Xbox vb) ve mobil oyunlar (iOS, Android) dahil. Online oyunlar ise internet kullanımının hızla yaygınlaşmasıyla en hızlı büyüyen pazar.

Dünyada 500 milyon kişi önüne oyun oynuyor. Bunların yaklaşık 10 milyonu Türkiye’de. Haşan Çolakoğlu’na göre Türk kullanıcısının ilgisi çok büyük. Uluslararası yarışmalarda ve platformlarda da üst sıralara doğru hızla ilerliyoruz. Türkiye’de oyun sektörü yılda ortalama yüzde 30 büyüyor. Joygame CEO’su Barış Özis-tek, önümüzdeki 5 yılda Türkiye oyun pazarının 1 milyar doları bulacağını öngörüyor. Özistek, oyun pazarındaki hızlı büyümenin etkenlerini özetliyor:

“10 yıl öncesine baktığınızda pazarın çok büyük bölümünü kutulu PC oyunları ve konsol oyunlar oluşturuyordu. Özellikle son 5 yılda çok hızlı bir değişim süreci yaşandı. Kutulu PC oyunlarının yerini çok sayıda oyuncuyla online oynanan MMO oyunları aldı. Eskiden oyunlar satılan bir üründü. Oyunu oynamak için satın almanız gerekirdi. Bunun büyük ölçüde değiştiğini söyleyebilirim. Online MMO oyunlarının ve sosyal oyunların çoğunluğu ‘fre-e2play’ dediğimiz ücretsiz modele geçmiş durumda. Bu modelde oyunların tam sürümlerini hiçbir ücret ödemeden indirip oynayabiliyorsunuz. Tek şart, internet bağlantınız olması.”

FABRİKA BEDELİNDE OYUNLAR

Online bir oyun geliştirmek için 7 ila 50 milyon dolar arasında değişen bir parayı gözden çıkarmak gerekiyor. Geliştirme süreleri de 2-4 yılı buluyor. Oyun geliştirmek ve yayınlamak aslında oldukça riskli bir iş alanı, özistek, bu riski fiziki yatırımla kıyaslayarak şöyle anlatıyor:

“Fabrika kurduğunuzda başarısız olursanız mutlaka para kaybedersiniz. Ancak bina ve makineleri satarak yatırtmınızın bir kısmını geri alabilirsiniz. Ürettiğiniz ürün piyasada talep gören bir ürünse ucuza satıp belli ölçüde zarar edip bir süre yaşayabilirsiniz. Oyun ise tamamen farklı. Geliştirdiğiniz oyun ilgi görürse, oyunun dizaynı başarılıysa yani oyuncuları oyunda tutuyorsa para kazanabilirsiniz. Oyun ilgi görmezse her şeyi bedava da verseniz alıcı bulamazsınız. Oyun sektörünün en büyük riski, oyunun ilgi görmemesi durumunda yatırdığınız parayı tamamen kaybetmenizdir. Ki bu sektörde oldukça yaygın bir durum.”

online-oyunlar

SPONSORLARIN İLGİSİ

Peki bu kadar yatırımla kullanıcılara bedava sunulan Online oyunlar nasıl para kazanıyor? Bunun birkaç yolu var. Evet, oyun bedava ama oyun içinde gerçek parayla satın alacağınız sanal ekipmanlarla diğer oyunculara karşı avantajlı bir konuma gelebiliyorsunuz. Bu yüzden yoğun rekabetin yaşandığı, sosyal paylaşım da sunan oyunlar oldukça iyi para kazandırıyor. Ayrıca milyonlarca kullanıcının olması Online oyunları markalar için de cazip birer reklam mecrasına dönüştürüyor. Online oyunlar belli dönemlerde sponsorlarla işbirliği yapıyor. Örneğin, joygame’in Coca-Cola ile yaptığı çalışmayla kolaların açma halkalarlı ve kapaklarının altında Wolfteam’den Şans Kutusu, Zombi Rock karakteri ve Joygame’den 200 JP kazanma fırsatı vardı. Kapaklardan çıkan kodları Coca-Cola’mn internet sitesine girip puan toplayanlar, kazandıkları puanları, oyun içinde gerçek parayla satılan ekipmanlara dönüştürebiliyordu.

Joygame, Tukcell’le de dönem dönem farklı etkinliklerde bir araya geliyor. Halen devam eden Wolfteam klan turnuvasının ana sponsoru gnctrkcll. Riot Games’in kış turnuvasında dağıtılan ödüllerde de Asus ve Logitech’in katkısı var.

DİJİTAL EĞLENCE PLATFORMU

Online oyunlara ilginin artması, oyun üreticisi şirketlerin kendilerini farklı platformlarda konumlandırmasını da beraberinde getirdi. Örneğin Joygame CEO’su Barış Özistek Joygame portalının kendini artık “dijital eğlence platformu” olarak konumlandırdığını anlatıyor. Yayınlanan oyunlar dışında Joygame’in web sitesi, tıpkı Facebook gibi bir sosyal iletişim portalına dö nüştü. Joygame kullanıcıları oyun oynamadıkları zamanlarda arkadaşlarıyla iletişimde olabiliyor ya da Jo-yotaku üzerinden animasyon yayını izleyebiliyorlar.

Yakın zaman önce Karnaval.com ile ortak olarak Jeton isimli Türkiye’nin ilk 24 saat yayın yapan oyun radyosu yayına başladı. Bu, tamamen bilgisayar oyuncularının talep ettikleri şarkılara yer veren, oyunlardaki önce gelen klan liderlerinin röportajlarının yayınlandığı, yeniliklerden ve oyunlardaki etkinliklerden haberler veren yani sadece oyunculara özel bir radyo. Yine 2012’de Joygame, mobil oyun portalı Joy-moby’i yayına alarak mobil oyun sektörüne de adım atmış oldu.

Para

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu