Güncel Ekonomi Haberleri

Yaz Olmasına Rağmen Bakliyat Talebine İlgi Azalmadı

Ramazan aylarının vazgeçilmez gıda türü, bakliyat grubu ve pirinçtir. Bakliyat1ar arasında en çok kırmızı mercimek talep görürken, pirinç, bulgur, kuru fasulye, nohut da sofralardan eksik olmaz. Sektörün duayeni olarak kabul edilen Reis Gıda’nın sahibi Mehmet Reis, yaz olmasına rağmen bakliyat talebinin geçen yıllardan geri kalmadığını vurguluyor. Mehmet Reis, “Sağlıklı beslenme uzmanlarının da tavsiye etmesiyle yaz ayı olmasına rağmen iftar sofralarında bakliyat grubu eksik olmuyor.

bakliyat

Satışlar, talepler geçen yıl ile aynı seviyelerde” diyor.

Dinçer Bakliyat’ın sahibi Tevfik Dinçer ise, Ramazan ayının geçen yıla göre daha iyi noktada olduğunu söylüyor. Sektörde bazı yakınmaların olmasına rağmen taleplerde ve cirolarda düşüş yaşanmadığını söyleyen Dinçer, şu değerlendirmeyi yapıyor:

“Klasik olarak Ramazan ayı bizim satışlarımızın en iyi olduğu dönemdir. Ramazan’ın yaza denk gelmesi nedeniyle biraz sakin bir piyasa var. Ancak cirolarda, iş hacimlerinde bir düşüş yok. Tedarikçiler de işlerinden memnun. Yaz döneminde sebze ve sıvı ağırlıklı tüketim olduğu için kış dönemlerindeki gibi bir satışı bizler de beklemiyoruz. Ama geçen yıla göre daha iyiyiz, iftar sofralarında en fazla kırmızı mercimek tercih ediliyor.”

PEYNİR VE ETÇİNİN İŞLERİ İYİ

Ramazan sofralarında peynir de iftariyeliklerin olmazsa olmazıdır, özellikle yaz aylarında daha hafif yiyecekler tercih edenlerin vazgeçilmezleri arasındadır. Muratbey Peynirleri’nin sahibi Necmi Erol, Ramazan dönemi satışlarından hayli memnun. Peynircilerin Ramazan girmeden 20 gün önce hareketlendiğini ve fabrika çıkışlarının büyük oranda Ramazan cesinde tamamlandığını söyleyen Erol, “iklimin sıcak geçmesi peynir satışlarımızı artırıyor.

Oruç tutan ve tutmayan insanlar yaz aylarında daha hafif yiyeceklere yöneliyor. Satışlarda doğal bir artış var” diyor. Peynir satışlarının yüzde 70’ini klasik beyaz peynirlerin oluşturduğunu söyleyen Erol, “Özellikle iftariyeliklerde beyaz peynir tercih ediliyor. Beyaz peynirden sonra da kaşar geliyor” diyor.

Et vc et mamulleri de Ramazan ayını hareketli geçiren sektörlerden. Et sektörünün önemli markalarından biri olan Polonez’in üreticisi Trakya Et ve Süt Ürünleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Akkaş, “Bu yıl Ramazan ayında da yaz dönemine denk gelmesine rağmen ürünlerimize talepte önemli bir artış yaşanıyor. Özellikle pastırma satışlarımızda yüzde 25’in üzerinde artış yakaladık” diyor. 2013 sonu itibariyle yüzde 20 büyüme öngördüklerini belirten Akkaş şunları söylüyor:

“5 Aralık 2012 tarihinde yayınlanan ve 5 Mart 2013’te yürürlüğe giren Et ve Et Ürünleri Tebliği ile birlikte, dana ve kanatlı eti karışım ürünlerinin kalkması satışlarımıza oldukça olumlu yansıdı. Yeni tebliğin etiketleme ile getirdiği değişiklikler, şubat ve mart aylarında tüm sektör üzerinde yeni tebliğe uygun ambalaj sıkıntısı yaşanmasından dolayı olumsuz etki yapmıştı. Karışımsız ürünlerin kanunen geçerlilik kazanmasının, gelecekteki pazar payımıza olumlu etkisi olacağını öngörmekteyiz. 2013 yılını bu şartlar ile minimum yüzde 20 büyüme ile kapatmayı hedefliyoruz.”

ALIŞVERİŞ ÇEKLERİ REVAÇTA

Perakende noktaları da satışlardan memnun. Kiler Marketler Zinciri Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Kiler, Ramazan ayının hareketli geçtiğini vurguluyor.

Kiler, “Tatil mevsimi olmasına rağmen cirolarda yüzde 20 artış görüyoruz” diyor. Kumanya ve alışveriş çeklerine bu yıl yoğun ilginin olduğunu belirten Kiler, “Kumanya ve alışveriş çeklerinde yüzde 30’un üzerinde bir artış var. Bu hizmetler her yıl daha kurumsal bir hale geliyor. Şirketler, kurumlar bu işlere her yıl daha fazla önem veriyor. Bu trend bizim cirolarımızda da görülüyor” diyor.

Kumanya pazarı 4 milyar TL’yi buldu

Ramazan ayının geleneksel uygulamalarından biri olan kumanyaya bu yıl da yoğun ilgi var. Şirketler ve marketler hayırsever vatandaşlar için her bütçeye uygun kumanyalar hazırlıyor. Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu Başkanı Şemsi Kopuz, gıda kumanyalarının ek olarak 4 milyar TL’lik bir ticaret hacmi oluşturduğunu söylüyor. Kopuz, yardımsever vatandaşlara bir de uyarı yapıyor: “Kumanya alışverişlerinin bir kısmı yapılmıştır ancak halen devam edenler de var. Merdiven altı diye tabir edilen, açıkta satılan, nerede üretildiği belli olmayan, üzerinde üretim izni olmayan ürünlerden uzak durulmalı.”

İdriz Çokal / Para

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu