Yaylalarda Turistik Amaçlı Oteller ve Satılık Yayla Evleri
Küresel ısınma sonucu giderek tahammül edilmez bir hal alan yaz sıcaklarından kaçmayı düşünüyorsanız Türkiye’nin yaylalarında 30’dan fazla satılık ev var. Fiyatları 35 bin lira ile 560 bin lira arasında değişiyor…
ORTA Asya’da yaşarken Türkler “göçebe millet” olarak tanımlanırdı. Çin yazıtlarında da, “Atları ve yüksek tekerlekli arabaları ile suları ve otları takip ederek yaşayan millet” olarak tanımlanan Türkler, Anadolu’da yerleşik hayata geçtikten sonra da bu göçebelik geleneğini yaylalarda yaşattı. Kışın ovada yaşayan, ekip biçen Türk boyları, yaz aylarında Anadolu’nun çeşitli yaylalarını kendine mesken tuttu.
YAYLA TURİZMİ
Özellikle Karadeniz, Akdeniz ve Güneydoğu’daki yerli halk, havalar ısındığında yayladaki evlerinin yolunu tutardı. Sıcak havalarda şehirlerdeki evlerinde oturmaktansa, daha serin olan yaylalardaki evlerine yerleşirlerdi. Anadolu’da şehirlerde ve köylerde yaşayanların yaz aylarında yaylaya çıkma geleneği, son yıllarda yayla turizmi olarak yaygınlaşmaya başladı.
Çok eskiden hayvanlarını otlatmak için yaylaya çıkan ve çadırda yaşayanlara “göçebe” denirdi.
Devir değiştikçe çadırların yerini yayla evleri almaya başladı. Alt katı taş ve üst katları ahşaptan inşa edilen iki katlı yayla evleri, son yıllarda birçok yerde moda oldu. 2 bin metre veya daha yüksekte bulutların arasından geçerek gidilen yaylalarda, beş-on yayla evi ve bir bakkal bulunurdu.
Talep arttıkça artık eski yayla evlerinin yerini villa tarzı evler almaya başladı. Yaylalarda turistik amaçlı oteller açılmaya başladı.
SATILIK YAYLA EVLERİ
Osmaniye’nin Zorkun, Antalya Manavgat’taki Bakaran, Trabzon’un Haçkalıbaba ve Niğde’nin Kılan Yaylalarında az sayıda da olsa satılık yayla evi bulmak mümkün. Ancak Mersin’in Fındıkpmarı, Yukarıgözne, Toroslar Soğucak ve Çamlıyayla’da çok sayıda satılık yayla evi var. Adana Pozantı’daki Fındıklı ve Börücek Yaylası ile Eskikonacık’taki Çayır Yaylası’nda da öyle.
BÜLENT EKİMCİ / Para Dergisi