Yatırımcı Bekleyen 176 Adet İş Fikri
Bu 176 adet teknolojik iş fikirleri yatırımcı ve girişimci bekliyor.
Balkabağı cipsi, sürülebilir et ürünleri, karpuz ve kavunlu bisküviler… Projeleri hazır inovatif 176 ürün yatırımcısını bekliyor. Tüketicinin özellikle yeni gıda ürünlerine yönelik artan talebi bu projelere hayat verebilir…
3-4 HAZİRAN 2013’te İzmir’de düzenlenen “II. Uluslararası Gıda Ar-Ge Proje Pazarı”na deyim yerindeyse proje yağdı. Projelerin çeşitliliği ve yaratıcılığı gelecekte tüketicilerin önüne gıda konusunda pek çok seçeneğin sunulacağı konusunda umut verdi. Bu yılki etkinliğe toplam 410 proje başvurusu geldi. Proje başvurularının 275’i Türkiye’deki üniversitelerden, 36’sı yurtdışındaki üniversitelerden, 68’i araştırma merkezleri ve enstitülerden, 21’i sanayiden ve 10’u bireysel katılımcılardan gelmiş. Başvuruların büyük kısmının üniversitelerden geldiğini görüyoruz. Bunlardan 176 proje sergilenmeye değer bulundu. Projeler biyoteknoloji, ambalaj ve paketleme, baharat ve tıbbi aromatik bitkiler, balarıcılık, et ve et ürünleri, fındık mamülleri, gıda güvenliği, gıda işlemede yeni teknikler, hububat-bakliyat, kuru meyve-sebze ve işlenmiş ürünler, mantar, organik gıdalar, su ürünleri, süt ve süt ürünleri, şeker ve şekerli gıdalar, tarım ekonomisi, tarla bitkileri, yağ ve yağlı tohumlar, yaş meyve-sebze ve işlenmiş ürünler, zeytin ve zeytinyağı, zootekni, yem ve diğer tarla bitkileri alanlarıyla ilgili…
II. Uluslararası Gıda Ar-Ge Proje Pazarı, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenleniyor. TİM Gıda Ar-Ge Proje Pazarı Yürütme Kurulu Başkanı Eli Alharal, “Türk gıda sektöründe yenilikçi fikirlerin sanayi ve ihracat sektörleriyle buluşmasına aracılık ediyoruz” diyor.
TİM Başkanvekili Ali Nedim Güreli başvuran proje sayısındaki yüzde yüz artışa dikkat çekerek, tarımın, Türkiye’de inovasyon yapılabilecek en bakir sahalardan biri olduğunu söylüyor.
Evet, Gıda Ar-Ge Proje Pazarı’nda gıda işlemesinde yeni tekniklerden su ürünlerine, tıbbi ve aromatik bitkilerden zeytin ve zeytinyağına birçok proje sergilendi. Bunlar arasında Türkiye’de ilk kez üretilecek ürünler de vardı. Bu ilgi çekici ürünler arasından en dikkat çekicilerini sizler için derledik…
İçeriğe Ait Başlıklar
Balkabağı cipsi
Yüksek oranda tuz ve yağ içeren klasik cips çeşitlerine alternatif bir ürün geliştirdiklerini belirten Uludağ Üniversi-tesi’nden Emine Aydın, “Balkabağını kolay bir şekilde, belirli basit işlemlerden geçirdikten son-ra, aromatize edici bazı baharat (tarçın, zencefil) ve esmer şeker ilave ettik. Daha sonra yağ ve tuz kullanmadan fırınlandı. Trans yağ içermeyen ve kalorisi de çok düşük alternatif bir çerez ürettik. Tuz içermediği için yüksek tansiyonu olan hastalar tarafından da güvenle tüketilebilir” diyor. Aydın, bu yeni ürün için Türk Patent Enstitüsü’ne patent başvurusu yapmış.
Akıllı çiğ süt toplama tankı
Projenin amacı çiğ süt toplama sürecinde kalite ölçümünü sağlamak şeklinde özetlenebilir. Netlog Lojistik Hizmetler şirketinden Uygar Uşar tarafından geliştirilen bu proje ile üreticiden sütün tanka alındığı andan itibaren takip online olarak sağlanıyor. Uşar, “Mevcut çiğ süt toplama sürecinde çiğ süt kalite testleri tanklardan alımda veya fabrika girişlerinde yapılıyor ya da hiç yapılmıyor. Bu proje ile her üreticinin bir çipli kimlik kartı olacak, sütü soğutma tankına getirdiğinde kartı ile önce kendini tanıtacak ve üreticiden alınan süt miktarı kayıt altına alınacak. Ardından çift membranlı tanka sütü dökecek, myfikirler.com sütün kontrolleri birinci membran içindeki test kitinde yapıldıktan sonra sütün kalitesi uygun ise sütün ikinci hazneye geçmesine sistem izin verecek ve bu arada bir akış ölçer (flovvmeter) vasıtası ile ölçüm otomatik olarak yapılacak. Tanka bağlı bir GPS/GPRS modülü vasıtası ile üretici ID bilgileriyle bağlantılı olarak sütün kalitesi, miktarı verileri istenen bir merkez bilgisayara anında yönlendirilecek. Bu sayede süt tanka getirildiği anda üretici bazında kalite, miktar ve tarih-saat bilgileri merkezi bir kayıt sistemine işlenmiş olacak” diyor.
Ödül alan projeler…
Gıda Ar-Ge Proje Pazarı’nda İzmir İleri Teknoloji Enstitüsü Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Levent Yurdaer Aydemir “Fındık küspesinden gıda, ilaç ve kozmetik alanında kullanılabilecek katma değeri yüksek protein izolatı üretimi” projesiyle birincilik ödülünü aldı. Yıldız Teknik Üniversitesi Kimya Metalürji Fakültesi Biyomühendislik Bölümü’nden Serkan Yaman “Et ve et ürünlerinin menşeinin belirlenmesinde hızlı, özgül ve denetleme noktalarında kullanıma uygun tanı kitlerinin üretilmesi” projesiyle ikinci, Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden K. Arzum Erdem Gürsan ise “Endokrin bozucu kimyasalların tayini için moleküler baskılanmış polimer ile modifiye elektrokimyasal sensörlerin geliştirilmesi” projesiyle üçüncü oldular.
Keçiboynuzu dondurması
Keçiboynuzu en eski tıbbı bitkilerden biridir. Kimyadan kozmetiğe, tekstilden matbaacılığa kadar çok geniş bir alanda hammadde olarak değerlendiriliyor. Son yıllarda gıda sektöründeki tüketim şekilleri de çeşitlendi. Keçiboynuzu unu, kreması, çayı bunlardan ilk akla gelenler. Bu tarz yenilikçi ürünlere bir yenisini ekleyen Harran Üniversitesi’nden Emre Soydemir ve Adem Karaaslan, keçiboynuzu dondurmasını geliştirdiler.
Karaaslan, Türkiye’de bol miktarda yetişen keçiboynuzunu, sevilerek tüketilen bir tatlı çeşidi olan dondurmayla birleştirdiklerini söylüyor. Keçiboynuzu, çekirdekleri ayrıldıktan sonra kavrulup öğütülüyor. Böylece tat ve kıvam bakımından kakao benzeri bir ürüne dönüşüyor. Elde edilen bu un kıvamındaki keçiboynuzuna süt yağı, süt tozu, emülgatör, şeker ilave edilerek dondurma yapılıyor.
Dr. Serdal TEMEL / EBIC Ege
Ege Bilgi ve Yenilik Merkezi] Müdürü
Projeler artık ürüne dönüşmeli
Proje üretme beceri ve kapasitesi yüksek bir ülkeyiz. Üniversiteler, sanayiciler ya da bireysel girişimciler her geçen gün farklı ve yaratıcı projeler ortaya çıkarıyor. Ancak üretilen projelerin sonuçlandırılmasında ve sonuçların ekonomiye aktarılmasında ülkemizde hala sıkıntılar yaşanıyor. Özellikle proje sonuçlarının patentlenmesin de ve bu patenlerin ticari bir ürüne dönüştürülmesinde hızlı ve radikal kararlar alınması gerekiyor. Bu süreçte tüm proje sahiplerine destek verilmeli ve yardım edilmeli.
Salepin ticari üretimi
Salep adıyla bilinen orkide türlerinin çoğu Türkiye’de doğada kendiliğinden yetişiyor. İlkbahar aylarında orkide yumruları doğadan toplanıyor. Ancak, bilinçsiz sökümler ve aşırı toplama nedeniyle bitkinin geleceği tehlike altına girmiş durumda… İşte bu noktadan hareket eden Ankara Üniversitesi’nden Serkan Vezi-roğlu, doğadan söküm yerine bitkinin tarımsal üretiminin yapılması için gerekli teknikleri ortaya koyan bir çalışma gerçekleştirdi. Ve-ziroğlu projesini şöyle özetliyor: “Karasal orkidelerin klasik yöntemlerle üretimi mümkün değil. Salep elde edilen orkide türlerinin tohumları çok küçük ve toz şeklinde. Tohumlarında besin dokusu (endosperm) da yok. Ancak doku kültürü yoluyla orkide tohumlarından bitki elde etmek mümkün. Çalışmalarımızda beş farklı orkide türünde in vitro salep bitkisi ve yumrularını elde etmeyi başardık.”
Ahtapot köftesi
Erciyes Üniversitesi’nden Hatice Kübra Yılmaz, Helena Maria Moreno Conde, A. Javier Borderias Juarez ile birlikte ahtapot ürünlerinin çeşitlendirilmesi konusunda bir çalışma yapmışlar. Yapılan bu çalışma sonucunda gıda sektörü için yenilikçi bir ürün ortaya çıkmış. Ahtapot kullanılarak parmak şeklinde hazırlanan bu ürün, sosa batırılarak atıştırmalık olarak tüketiliyor. Ayrıca cazip bir sunumla tabakta da servis edilebilir.
Sürülebilir et ürünleri
Uzmanlara göre dengeli bir beslenme için günlük protein ihtiyacının yarısı hayvansal kökenli besin maddelerinden karşılanmalı, insanların günde 75-80 gram protein almaları, dengeli olarak beslenebilmesi için gerekli görülüyor. Bu proteinin yaklaşık yarısının (30-35 gr) hayvansal orijinli protein olması şart, işte bu gerçekten yola çıkan Ordu Üniversitesi’nden Emine Güldal, etlerin kesildikten sonra hijyenik koşullarda işlenip, çeşitli baharat ve soslarla aromalarının zenginleştirilmesi ile sürülebilir bir et ürünü elde etmiş. Güldal, “Çocuklar ve hazır gıda tüketimi artan tüm bireylerin ürünümüzü tercih edeceğini tahmin ediyoruz” diyor.
Konsept av turizmi
Türkiye’de son dönemde kırsal turizm faaliyetleri yükselen bir trend. Bu kapsamda yerli ve yabancı turistlere macera, ekoloji, akarsu, yayla, botanik, doğa yürüyüşü, kuş gözlemciliği ve av turizmi gibi seçenekler sunuluyor. Ege Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nden İsmail Şafak, av turizmi için bir proje geliştirmiş. Şafak, bu proje ile keklik ve sülün yetiştiriciliğine dayanan bir köy avlağı modeli geliştirdiğini söylüyor. Bu doğrultuda Balıkesir’de sülün ve keklik yetiştiriciliğine uygun potansiyel alanlar belirlenip kırsal turizmin hizmetine sunulacak. Belirlenen alanlarda keklik ve sülün yetiştirecek işletmeler kurulacak. Yetiştirilen ürünler daha sonra doğaya salınacak. Av turizminden faydalanacaklara konaklama hizmetleri de sunulacak. Ayrıca köylerde satış noktaları ve lokantalar kurulacak.
Mobil sulama makinesi
GAP Tarımsal Araştırma Enstitü-sü’nden Ümran Atay ve ekip arkadaşları, TÜBİTAK’tan aldıkları desteklerle yenilikçi bir sulama makinesi tasarlamış ve prototipini hazırlamışlar. Bu makine dünyada bir ilk. Güneş piliyle çalışan makine hafifliği sayesinde istenilen yere rahatlıkla taşınabiliyor. Ayrıca üzerindeki paneller iki düzlemde (doğu-batı ve kuzey-güney yönünde) otomatik olarak güneşi takip etme özelliğine sahip. Bu sayede benzer sistemlere göre yüzde 30-40 oranında daha fazla güneş enerjisi topluyor. Makinenin toplam ağırlığı 8 ton. Değişik derinliklerde çalışmak üzere altı pom20pa başlığı var. Atay, “Elektrik şebekesinin olmadığı bir araziye yeni elektrik hattı çekmektense mobil güneş pili sulama sistemi kurulursa kendini bir yıl içinde amorti edecektir” diyor.
Antioksidanlı zeytinyağı
İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Beraat Özgelik, zeytinyağı kalitesini artıran bir proje geliştirmiş. Zeytin meyvesinin antioksidan özelliğinde önemli rol oynayan maddeler ne yazık ki kırma, ezme ve ısısal işlemlerde zarar görebiliyor. İşte bu gerçeklerden yola çıkan Özçelik, zeytinyağının verim ve kalitesini koruyan bir yöntem geliştirmiş.
Findık küspesinden protein
Fındık küspesi bir süredir alabalık ve levrek üretim çiftliklerinde balık ve soya küspelerine alternatif bir yem olarak kullanılıyor. Ayrıca fındık küspesinin kanatlı hayvan yemi olarak kullanılmasıyla ilgili çalışmalar da var. Fındık küspesinden gıda, ilaç ve kozmetik endüstrisinde kullanılmak üzere katma değeri yüksek protein izolatı elde edilmesiyle ilgili ilk çalışma İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nden Levent Yurdaer Aydemir tarafından gerçekleştirildi. Yapılan deneylerde farklı işlemlerle elde edilmiş olan izolatların protein içerikle- I rinin yüksek olduğu görülmüş. Buna göre fındık protein izolatından insan sağlığına katkı sağlayabilecek yeni fonksiyonel gıdalar geliştirilecek.
İstanbul da bulunan yuksek cirolu egitim kurumumuzun %25 hissesi satiliktir. İlgilenenlere yuz yuze bilgi verilebilir. 0532 386 59 43
Perakende sektöründe deneyimim var.İş kurmak istiyorum.Bilgi,fikir ve katkı sağlayacak bütün fikirlere açığım.
Şükrü Bey’in Yeri Bayilik veriyor.
Kiosk, Turkuaz Konsept ve Bordo Konsept olarak 3 farklı m2 ve fiyat seçeneği ile 30 günde dükkanınızı açıyoruz.
Fincanda pişen ilk türk kahvesi patentine sahip olan firmamız ateşte direkt olarak fincanla pişen kahvenin kazancını sizinle bölüşüyor.
%70 gerçek kâr oranıyla 25 yıllık geçmişe sahip firmamızın güvenini sonuna kadar yanınızda hissedebilirsiniz.
Yepyeni mimari konseptimiz ve her bütçeye uygun yatırım maliyetleriniz ile size ilk 6 ayda yatırdığınız parayı geri alma ve kâra geçme garantisi sunuyoruz.
Fincanda pişen kahve Şükrü Bey’in Yerinde içilir.
İzmir’in ünlü markası, Kemeraltı’nın turist çeken lezzeti için Mimari Departmanımız ile açılacak olan şubenin bilgilerini Franchise danışmanımız Bedirhan Bozkurt’tan 0534 679 53 99 numaralı telefondan bilgi alabilirsiniz.
2016 yılında kazanan siz olun!
merhaba burhan bey ben işkurmak istiyorum Ama bır fıkrım yok yardımcı olurmusunuz acaba
Yurt disindan besilik canli hayvan getiriyoruz pazarlamada beraber calisabiliriz
BEBE GIYIM UZERINE BILGIM VAR ISIMI BUYUTMEK ICIN SERMAYE DESTEK maddi YARDIM BEKLİYORUM
HAYVANCILIK BESICILIK PAZARLAMA BILGIM VAR SERMAYE DESTEK MADDI YARDIM BEKLİYORUM isletme kurmak icin
Email adresine işin detaylarını yollayabilirmisiniz
TÜRKİYE DE ortak sayımız 35 e yükseldi.siz de bizimle ortak olmak istermisiniz?
eş.dost.akrabalarınızın kullanmadığı az yıpranmış, 2. el ERKEK
kıyafetlerinizi ( mümkünse büyük beden ) parası ile alıyosuz.gömlek
,pantalon,mont,kazak v.s……
bizi arayın : 0276 227 72 78 mail : goldstar6438@hotmail.com
FIRSATI DEĞERLENDİRMEK İSTEYEN GİRİŞİMCİLER…
ELEKTRİK – ELEKTRONİK AĞIRLIKLI ÇEŞİTLİ ÜRÜNLERİ FABRİKA DEPOSUNDAN ÇOK UYGUN FİYATA ERİTİYORUZ …
DEPODA Kİ ÜRÜNLERİN HEPSİ AMBALAJLARINDA ORİJİNALDİR. SATIŞLARIMIZ KOLİ BAZLI OLUP TOPTAN VE ÇOK HESAPLIDIR.
GENELLİKLE ÜRÜNLER, BİLGİSAYAR PİYASASINA, ELEKTRİKÇİ PİYASASINA, KOMBİ DOĞALGAZ PİYASASINA GİBİ BİR ÇOK SEKTÖRE HİTAP EDEN ÜRÜNLERDİR.
AYRICA BU ÜRÜN ÇEŞİTLERİ AKTİF SATIŞ YAPAN PAZARLAMA FİRMALARININ MÜŞTERİLERİNE RAHATÇA SATABİLECEKLERİ ÖZELLİKLER DEDİR.
NAKİT PARASI OLUP. KALİTELİ VE BİRİNCİ ELDEN ÇOK UYGUN FİYATA ÜRÜN ALARAK PARA KAZANMAK İSTEYEN GİRİŞİMCİLER İÇİNDE ÖNEMLİ BİR FIRSATTIR. YATIRIMDIR… burhantunca@hotmail.com 0532 332 74 93
MAİLLERİNİZ DE AD-SOYAD- TEL NO VE ŞU ANKİ TİCARİ FAALİYET KONUNUZU LÜTFEN BELİRTİNİZ.