İş Fikirleri ve İş Kurmak

Yatırım Almış Başarılı 100 İş Fikri

İçeriğe Ait Başlıklar

Başarılı Girişimcilik ve İş Fikirleri

Yatırım almış iş fikirleri. Startup fırtınası dinecek gibi gözükmüyor. İşte son zamanlarda yatırım almayı başarmış, yarışmalardan ödülle dönmüş, adlarından söz ettirmeye hazırlanan 100 startup. Saas’tan Fintech’e, eticaretten kripto paralara. Sina Afra, Sean X Yu gibi usta girişimcilerin değerlendirmeleriyle…

1- Adgager

www.adgager.com.tr

Küçüklü – büyüklü her türden fikri, hedef kitlesine istenilen zaman diliminde ulaştırarak ölçen ve elde ettiği analizlerle birlikte, fikrin hayata verimli bir şekilde geçirilmesini sağlayan bir servis. Geleneksel yöntemlerle pazarlama araştırması gerçekleştirildiğinde ortaya çıkan ölçümlerin başarı oranının düşmesi nedeniyle, bu konuda arayışa giren markaların ihtiyaçları doğrultusunda gelişmeye başlayan Adgager, pazarlama araştırmasının geleceği olarak görülebilir.

Adgager’a yüklenen fikirlerin, demografik ve nitelikli bir hedefleme ile geniş bir ağ içerisinde ilgili Gager’lara ulaşmasının ve ölçülmesinin ardından sonuçlar fikir sahibine iletilir. Bu sırada sistemin diğer tarafında Gager’lar katkıda bulundukları fikirler üzerinden kazanç elde ederek kendi fikirlerini de bir üst noktaya taşıyacak fırsatları elde etme şansına sahip olurlar ve fikirlere etki ederek onların doğru yönde gelişmelerine katkıda bulunurlar.

2- Adverport

www.adverport.com

Reklam verenlerin YouTube fenomenleriyle buluşmalarını sağlayan platform. Adverport tüm YouTube kanallarını potansiyel reklam yayıncılarına dönüştürmeyi hedefliyor. Kullanıcılar markalarını YouTuber’ların özgün içerikleri takipçilerine tanıtabilir ve de YouTuber’lar çeşitli markalar ile uygulama üzerinden tanışıp gelirlerini artırabilirler. Adverport kullanıcıları için hedef kitle analizi ve reklam raporlama hizmeti sağlıyor.

3- Ahtapot App

www.ahtapotapps.com

Kuramlara Özel Mobil Sosyal Ağ olan Ahtapot App, kendi uygulamanız ve logonuzla Google Play ve AppStore’da yerinizi alınmanıza olanak sağlıyor. Topluluğunuzu harekete geçirip yönetebilir, üyeleriniz hakkında mezun oldukları okullar dışında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

4- Artiwise

www.artiwise.com

Artiwise, doğal dil işleme tekniklerini kullanan ve makine öğrenmesi ile çalışan bulut tabanlı metin analitiği platformu. Kullanıcılar, doğal dil işleme ve makine öğrenmesi tekniklerini bilmeden Arthvise ile veri modellemesi yapabilir; tüm yazılı içerikleri tek bir ortamda birleştirerek yazılı içerikleri anlamlandırabilir ve analitik sonuçlara dönüştürebilir.

5- Axolotlbioa

www.axolotlbio.com

AxolotlBio, yapay doku ve organ geliştirmeyi sağlayan 3D Bioprinter Sistemi sunuyor. AxolotBio’nun geliştirdiği 3D Bioprinting Sistemi sayesinde hastalardan alman kök hücreler kullanarak yapay doku ve organlar üretilebiliyor. Girişim, Big Bang 2017 sahnesinde 440.000 TL değerinde ödül ve yatırım elde etti.

Yatırım almış iş fikirleri
Yatırım almış iş fikirleri

6- Bakkaldan

www.bakkaldan.com.tr

Bakkallardan sipariş vermeyi sağlayan mobil uygulama. Bakkal ve müşterileri buluşturan Bakkaldan’ı kullanırken, size servis yapan bakkalların minimum sipariş tutarı, açılış/kapanış saatleri ve puanını görüntüleyip aralarından en uygununu seçebilirsiniz. Bakkalınızı seçtikten sonra kolay ve hızlı bir şekilde siparişinizi verebilirsiniz. Ödemeyi siparişinizi alırken kredi kartı veya nakit olarak yapabilirsiniz.

7- Banqo

www.Banqo.com

Bahis ve spor dikeyinde kullanıcılarına sosyal bir deneyim sunan multi platform bir mobil uygulama. Kullanıcıların oynadıkları fiziksel kuponları fotoğraf çeker gibi paylaştıkları anda dijitale çevirip, kullanıcılarına maç skoru, kupon takibi ve maç içeriği üzerinden bildirimler gönderir. Kullanıcılar uygulamaya App Store ve Google Play’den ulaşabilir.

8- BaKteK

www.baktek.net

Bakteri Teknolojisini esas alan BakTek çevre dostu çözümler sunmanın ve Türkiye’de Ar-Ge ve inovasyonunu yapmanın gururunu taşıyor. Tesislerde oluşan atık suyu, uzaktan kontrol edilebilen biyoremidasyon cihazı ile doğru bakterilerin büyütülmesi, inkübasyonu ve dozajlanması ile organik atıkların parçalanması sağlanarak arıtılmakta. Cihaz, doğadan seçilip izole edilmiş bakterilerin besi yeriyle birleştirilmiş tablet halindeki spor formunu eser miktarda fermantasyon tankına alarak üremesini ve inkübasyonunu sağlar. Böylelikle aktif haldeki sıvı bakteri solüsyonu biyoremidasyon için en uygun hale getirilmiş olur.

9- Begoodto.me

www.begoodto.me

Uygulama sayesinde iyilik mobil ile birleşiyor ve herkesin cebine sığabilecek bir hale geliyor. Begoodto.me iyi hikayelerin paylaşıldığı, pozitif içeriklerin yer bulduğu, paylaşılan iyi hikayelerin, kullanıcılara “İyipuanlar” kazandırdığı bir girişim. Ayrıca kazanılan “İyipuanları” projelere aktararak hiç tanımadığınız kişileri mutlu edebilirsiniz. Bir sosyal ağ olarak işleyen starl-up’a Facebook üzerinden giriş yapabilirseniz.

Gün içinde yaptığınız, karşınıza çıkan, başkalarının birbirlerine yaptıkları iyilikleri paylaşarak, negatif olaylardan biraz olsun uzaklaşabilirsiniz.

10- Bikoshu

www.bikoshu.com

Bikoshu, sanal pazaryeri olarak kullanıcıların mahallelerinde bulunan restoran, dükkan ve mağazalardan Online alışveriş yapabilmelerini sağlayan platform. Lokal pazaryeri olarak tanımlayabileceğimiz, Big Bang 2017’de sahne alan girişimlerden biri olan ve toplamda 100 bin TL ödülle layık görülen Bikoshu her türlü günlük ihtiyacı karşılamak için tasarlanmış.

11- Biolive

www.biolivearge.com

Hamdi Ulukaya Start-up Destek Progragramı kapsamında New York’a gitmeye hak kazanan bir start-up Biolive. Gıda Mühendisi Duygu Yılmaz, Moleküler Biyolog Ahmet Fatih Ayaş, Metalürji ve Malzeme Mühendisi Mehmet Emin Öz tarafından hayata geçirildi.

Petrol kaynaklarının çoğu plastik yapımında kullanılıyor. Mevcut plastikler de petrol türevli olduğu için hem petrol kaynaklarım tüketmekte hem de çevreye atıldığında 450 yıl boyunca kalıyor. Bu durum plastikler yüzünden insan sağlığının ve çevrenin zarar görmesine sebep veriyor. 1 kg plastik 6 kg karbondioksit salınmana sebep veriyor. Bunun üzerine bilim insanları biyoplastiği bulmuş. Biyoplastikler bizim ülkemiz ve birçok ülkeye fazla maliyetli geldiği için çok fazla kullanılmıyor. Biolive da bunun üzerine ülkemizde her yıl 350 bin-500 bin ton arasında atık olarak çıkan zeytin çekirdeklerinden biyoplastik üretimi gerçekleştiriyor.

Biolive dünyada bir ilk ayrıca zeytin çekirdekleri içerisinde antimikrobiyal bir madde bulunduğu için gerçekleştirilen üretim mevcut plastik ve biyoplastiklerden farklı olarak doğal antimikrobiyal biyoplastik üretimi. Biolive zeytin çekirdeği ve bitkisel özlü atıklardan antimikrobiyal, antiviral, antikanserojenik ve insan sağlığını koruyan, gıdaların raf ömrünü arttıran ve bulunduğu ortamda antimikrobiyal etki yaratan ve çevreye atıldığında 1 yıl içerisinde kaybolan biyoplastik graııül üretimidir.

Gıda ambalaj malzemeleri, streç filmleri, buzdolabı teknolojisi, pet şişe, gıda kapları, bebek emziği, çevreci otomotiv plastik iç malzeme üretimi üzerine çalışmaları bulunuyor. Kurucuların önümüzdeki dönem hedefleri, doğal biyoplastik gıda ambalaj pazarında yer almak ve gıdaların raf ömrünü arttırarak katkı maddesini azaltmak. Otomotiv sektörü, bebek ürünleri, tıbbi malzemeler, beyaz eşya ve kozmetik sektöründe önce ülkemizde sonra Avrupa ve ABD de yer alarak markalarım tanıtmak istiyorlar.

Dünyaca ünlü bir biyoplastik firması oluşturmayı hedefliyorlar. Türkiye zeytin üretimi sıralamasında 4. sırada ve sadece ülkemizdeki zeytin çekirdeklerini kullansalar bile 30.6 milyar dolarlık pazarın yaklaşık 18 milyar dolarlık kısmına hakim olabilecek durumda olduklarını söylüyorlar. Ürünleri Türkiye’de birçok ödül almakla beraber ABD’de La Kertz İnovasyon Kampüsü’nde yer aldı ve temiz teknolojiler alanında Los Angeles’ta UNIDO tarafından İleri Malzeme Uluslararası birincilik ödülü aldı. 2017 Nisan ayında Biolive için yatırım aldılar ve Yıldız Teknik Üniversitesi Kuluçka Merkezi’nde kendi Ar-Ge laboratuvarımızı kurdular. Bunun üzerine ürünleri prototip aşamasından ürün aşamasına geçti. Ekip antimikrobiyal biyoplastik granüller üretmeyi başardı.

Ürettikleri biyoplastik granüller ülkemizde çok beğenildi ve şu an Vestel, Ford, Mamajoo, Sunder Gıda gibi birçok müşteriye ulaştı. Şimdiki en büyük hedefleri ise teknolojilerinin dünyaya tanıtmak ve uluslararası müşterilere ulaşmak. Biolive firması, Vestel Ventures tarafından ilk turda küçük çaplı Ar-Ge yatırımı ve Tubitak’tan Ar-Ge proje desteği aldı. KOSGEB’ den ise genç girişimci desteğinin sahibi oldu.

12- BİSU

www.bisu.com.tr

BiSU, su tüketicilerinin yaygın birçok markayı, ürünlerini, fiyatlarını ve kampanyalarını bir arada görebildiği, siparişini tek tuşla verebildiği akıllı su siparişi uygulamasıdır. Kullanıcılar BiSU ile ileri tarihli su siparişi verebilir, mobil ödeme seçeneğini kullanabilir ve siparişinin durumunu kolayca takip edebilir. BiSU ayrıca su markalarına da maliyetsiz bir tanıtım mecrası yaratıyor.

13- Birfatura

www.birfatura.com

Birfatura, pazaryerleri ve kendi siteleri üzerinden e-ticaret yapan KOBİ’ler için geliştirilmiş fatura oluşturma çözümü. KOBİ’ler, pazaryerlerine de entegre çalışan Birfatura ile tüm satış kanalları üzerinden gelen siparişleri bir ekranda görüp raporlayabilir, siparişlerini toplu faturalandırıp kargo fişini hazırlayabilir.

14- Bi’sigortacı

www.bisigortaci.com

Türkiye’nin ilk sigorta pazar yeri; sigorta arayışında olan kişilerle, en uygun sigorta teklifi veren uzmanları ücretsiz buluşturur. Bİ’sigortacı üç basit adımda çalışıyor: kullanıcı sistem üzerinden en yakın sigortacıyı bulup en uygun teklifi alıyor, son olarak sigorta uzmanın ofisine gidiyor, poliçesini alıp, ödemesini yapıyor.

15- Buybuddy

www.buybuddy.co

Şimdiye kadar İTÜ Arı Teknokent, 500 Startups, Fırat İşbecer ve Nexus Venturestan yatırım alan Buybuddy, akıllı etiket cihazıyla mağazalardaki ürünlerin takip edilmesini sağlıyor ve kullanıcılarına kasalara uğramadan alışveriş yaptırıyor. Kurucu ortaklardan Ersel Gökmen, “İş fikrimiz alışılagelmiş kendi problemini çözmek ya da tesadüfi karşılaşmalara değil pazar ve problem tanımlaması ile başladı. Mağaza içi deneyim haritası sektörünün oyuncularını araştırdık ve müşteriye daha doğru sonucu, daha işlevsel ve maliyetsiz sunma kararı aldık” diyor. MediaMarkt Start-up Challenge’da ilk üçe girmeyi başaran Buybuddy’in uzun dönem hedefi ürünlerini yurt dışında satabilmek.

16- Buck.ai

www.buck.ai.com

Derin öğrenme yöntemleri kullanarak, tedarik zincirinde öngörüye dayalı tam otomasyon ile maksimum verimlilik sağlayan yapay zeka yazılımı. Buck.ai geliştirildiği algoritma ile yerel pazarda müşterilere ürün ve hizmetler arasında konuşarak veya mesajla alışveriş yapmasını sağlıyor ve satın alım sürecini hızlı ve kolay hale getiriyor. Müşterilerin konumuna göre getirilen önerilerden seçilen ürün ve hizmetlerin siparişi yine Buck.ai üzerinden veriliyor. Ödeme de platform üzerinden yapılıyor. Social Cube altyapısı üzerine geliştirilen Buck.ai yerel hizmet veren şirketlerin müşterilere ulaşma sorununa yapay zeka tabanlı bir çözüm getiriyor.

17- BuradanGönder

www.buradangonder.com

Kullanıcıların, kolay bir ekran ve açıklamalar ile BuradanGönder uygulamasını açıp göndermek istediği paketin fotoğrafını çekerek ve nereye teslim olacağı bilgilerini bot ile mesajlaşarak kargo fiyatına ulaşmasını ve ödemesini yapıp kargosunu göndermesini sağlıyor.

18- Bumerangla

www.bumerangla.com.tr

Tüketmeden hayatı deney imlemenin yolunu sunarak sürdürülebilir bir kullanım alışkanlığı hedefleyen online eşya kiralama platformu.

19- Cabture

www.cabture.nl

Taksi yolcularının ihtiyaç duyabilecekleri içerik, servis ve hizmetleri sunan “akıllı yolculuk” uygulaması ve ekran platformu.

20- Clotie

www.clotie.com

Kişisel stilistlerin tarzına uygun hazırladığı kombinleri evinde deneyerek sadece beğendiklerini satın almanı sağlayan web uygulaması Clotie, Workup Girişimcilik Programı’nın ikinci dönem mezunlarından. Uygulamayı kullanmak için öncelikle stil testini doldurarak kişisel stilistin ile tarzım, kişisel özelliklerini ve beğendiklerini paylaşıyorsun. Gönderim sıklığını belirleyerek sana özel hazırlanmış kombililerin istediğin aralıklarla evine teslim edilmesini sağlıyorsun. Evine gelen kombinleri satın almadan deneyip, sadece beğendiğin kıyafetlerin tutarı kadar ödeme yapıyorsun…

21- Codela

www.codeia.io

Codela yazılımcılarla şirketleri buluşturan bir platform. Yazılımcılar teknik mülakatlara hazırlanırken, şirketler yazılımcı adayları programlama yeteneklerini ölçerek işe alım yapıyor. Codela yazılımcılar için tamamen ücretsiz. İstedikleri programlama dillerinde algoritma soruları çözerek kodlama yeteneklerini geliştiriyorlar. Ayrıca hayal ettikleri şirketlerin önceden sordukları mülakat sorularını da çözüyorlar. Örneğin, Google etiketine tıkladıklarında hem şirket hakkında bilgi alıp hem de Google mülakat sorularıyla kendilerini test edebiliyorlar.

Şirketler ise okul ve not ortalaması gibi yanıltıcı olabilen kriterler yerine, yazılımcı adaylarına online ortamda kod yazdırarak programlama yeteneklerini ölçüyor. İşe alım süreçlerini çok daha verimli hale getiriyor. StartersHub’ın Landing Pacl Programı’na katılmaya hak kazanan Codela’nın kurucuları, Murat Siitunç ve Ebru Türün şu anda Türkiye’de Logo, Netaş, Garanti Teknoloji, ING Bank ve Deloitte gibi lider şirketlerle çalışmaya devam ettiklerini ve Amerika’dan başlayarak uluslararası pazarlarda büyümeyi planladıklarım söylüyorlar.

22- ÇitçidenEve

www.ciftcideneve.com

Uğur Musralıoğlu ve Emre Aksoy, ÇiftçiclenEve’nin kurucu ortakları. Mursaloğlu, üç nesil çiftçi bir aileden geliyor. Doğal gıdaya erişimi kolay olan bir ortamda büyüyen Uğur, üniversitede bilgisayar mühendisliği bölümünü bitirdikten sonra bu iki dünyayı bir araya getirerek ÇiftçidenEve’yi kurmaya karar veriyor. ÇiftçidenEve kısaca tarım üreticileri ile tüketicileri bir araya getiren bir pazar yeri.

Tüketicilerin doğal ve sağlıklı ürünlere daha makul fiyatlar ile ulaşmasını sağlarken, çiftçilerin ise hak ettikleri değeri kazanmalarım sağlamak istiyorlar. Rakiplerinden farklı olarak lojistik, depolama gibi operasyonlar yerine teknolojilerini geliştirmeye odaklanmışlar. Musralıoğlu ve Aksoy amaçlarını ve hedeflerini şöyle anlatıyor: “Amacımız; sosyal fayda, kapsayıcılık ve operasyonel kolaylığı bir araya getirmek. ÇiftçidenEve’yi sadece bir iş fikri olarak değil, bilinçli üreten ve tüketen bireylerle birlikte büyüyecek bir hareket olarak görüyoruz. Üreten toplumun gücüne, Anadolu kültürüne inanıyoruz.

Her ölçekten üreticiye dijital pazarlama olanakları sağlayarak alternatif bir pazar imkanı yaratıyoruz. Bizde üreticiler satmak istedikleri ürünleri ve fiyatlarını kendileri belirliyor. Ürünlerin değerlendirmesini ise doğrudan tüketiciler yapıyor. Şu anda 100’den fazla üreticiyi, 3 binin üzerinde üyemizle buluşturuyoruz. Hedefimiz, insana ve çevreye duyarlı üretim ve tüketim alışkanlığını oluşturarak ÇiftçidenEve’yi sürdürülebilir, çevre bilinci olan bir platform haline getirmek. Kaynaklarımızı öncelikli olarak yazılım, tasarım ve operasyon alanlarında ihtiyacımız olan geliştirmelere ve mobil kullanıma ayırmayı hedefliyoruz.

ÇiftçidenEve’yi tüm kullanıcılar için daha kolay bir platforma dönüştürürken bir yandan pazarlama çalışmalarımızı hayata geçirmek istiyoruz. Bu modeli dünyanın farklı ülkelerinde uygulanabilir hale getirmek uzun vadeli hedeflerimiz arasında.” Çözüm ortaklıkları ve sponsorluklar aracılığıyla uzun bir Anadolu turu yapma hedefi de olan ikili Hamdi Ulukaya Start-up Destek Progragramı’na kabul edilen start-up’lardan biri.

23- Delphisonic

www.delphisonic.com

Demir yolları başta olmak üzere tüm mekanik sistemlerde yaşanacak arızalan yapay zeka, nesnelerin interneti, büyük veri ve telemetri teknolojilerini kullanarak önceden bildiren gerçek zamanlı önleyici bakım sistemi. Delphisonic 2016’dan itibaren, demir yolları, rüzgar tribünleri, denizcilik ve hava yolları için yapay zeka temelli çözümler üretiyor.

24- Evde mimar

www.evdemimar.com

İnternet üzerinden evini veya işyerini boyatmak isteyenlere kısa sürede uygun fiyata Boyacım Gelsin markasının güvencesi ile hizmet veriyor. Evde mimar, boya badana, alçı ve alçıpan, parke ve fayans, asma ve gergi tavan ve özel dolap yapımı gibi konularda kullanıcılarına destek veriyor. “Mimara sor” başlığı altında profesyonellerden yardım alınmasına olanak sağlıyor.

25- Engly

www.englyapp.com

Engly, ilginizi çeken konularla ilgili videoları seçerek kişiye özel bir İngilizce öğrenme programı sunan bir uygulama. İngilizce öğrenmeyi eğlenceli hale getirmeyi hedefleyen girişim, hem kullanıcıların seviyesini belirliyor hem de bireysel testlerle seviye ölçümü yapıyor. Google Play ve App Store’dan indirilebilir.

26- Eyedius

www.eyedius.com

Güvenlik anlayışına yüksek teknolojileri ile yeni bir soluk kazandıran Eyedius; görüntüleri “otomatik anlamlandırma teknolojileri” ile akıllı güvenlik çözümleri sunan bir yüksek teknoloji firması. İTÜ Çekirdek tarafından düzenlenen Big Bang 2017’de toplam 1,39 milyon TL yatırım ve ödül toplamayı başaran Eyedius, StartersHub’tan da 600 bin TL yatırım aldı.

27- Evtiko

www.evtiko.com

Türkiye gayrimenkul sektörüne teknoloji altyapısıyla yenilikçi bir bakış açısı getirmeyi amaçlayan Evtiko, yıldız yatırımcı Sina Afra tarafından 2016 yılında kuruldu. Evtiko, ev satma deneyimini tümüyle değiştirerek ev sahiplerinin hayatını kolaylaştırıyor. Evini kısa bir süre içinde satmak isteyenler için en güvenilir ve en hızlı cevap alınabilecek ilk adres. Evinizi üç günde satabileceğiniz hızlı bir hizmet sunuyor.

Böylece sektörde son zamanlarda görülen tıkanıklığı çözerek ekonomiye hareket getirmeyi de amaçlıyor. Evtiko kurucusu Sina Afra şöyle diyor: “Günde ortalama 100 satış başvurusu alıyoruz. Bu sayı satışa sunulan evlerin 3’te l’lik bir bölümünü ifade ediyor. Kuruluşumuzdan itibaren geçen kısa süre içinde, şimdiden çok hızlı bir şekilde, ayda 3 bin ev satış başvurusu almaya başladık. Şu an günde ortalama 100 gayrimenkulün satış talebi ulaşıyor.

İstanbul’da ayda 10 bin evin piyasaya sunulduğunu düşünürsek, bunun şu an yüzde 30’u Evtiko’ya geliyor diyebiliriz.” Evtiko’nun birinci yılını geride bırakırken Türkiye’den sonra İspanya’da Madrid’de faaliyete başladı. Üçüncü şehri ise Milano. Türkiye’den Avrupa’ya açılan ve 10 Avrupa şehrinde aktif olan bir Türk şirketi olmayı hedefliyorlar. Toplamda 350 milyon avroluk bir yatırım yapma amaçları var. Afra, şirketin Avrupa merkezini de 8,9 milyon dolarlık bir yatırımla Lüksemburg’da hayata geçirmiş.

28- Frizbit

www.frizbit.com

Frizbit, kişiselleştirilmiş anlık web bildirimleri ile web sitelerinin trafik ve gelirlerinin artırılmasını sağlayan pazarlama otomasyonu aracı. Dijital pazarlamacılar, Frizbit ile doğru mesajı, doğru zamanda, doğru kişiye göndererek kullanıcılar sitede değilken bile onları tekrar web sitelerine çekebilirler ve kampanyalarını tek bir arayüzden yönetip raporlayabilirler.

29- Flowmagic

www.flowmagic.co

Freelance çalışanlar için kullanımı kolay iş izleme ve proje süreçlerini takip etme aracı Flow Magic, sabit bir ofiste çalışmayanlar için düşünülmüş. Bu start-up sayesinde başka bir asistana gerek duymadan zaman çizelgenizi oluşturabilir, yapılacaklar listenizi hazırlayabilirsiniz.

30- GradTrain

www.gradtrain.com

150 ülkeden kullanıcısıyla öğrenci adaylarını en uygun üniversiteye yerleştirmeye destek veren yapay zeka ile güçlendirilmiş rehberlik platformu. GrandTrain KOSGEB destekli uluslararası kuluçka merkezi Starcamp işbirliğiyle hayata geçirilen 3S Landing Pad’in Programı’na seçilen girişimlerden biri.

31- Glamy

www.heyglamy.com

App Store ve GooglePlay’den indirilebilen uygulama kıyafetlerini paylaşmak isteyenleri bir araya getiriyor. Bir pazaryeri platformu olan Glamy; kıyafetlerini, aksesuarlarını ve ayakkabılarını kiraya vermek ve kiralamak isteyenleri buluşturuyor. Start-up Türkiye İş Bankası’nın ana destekçisi olduğu Workup girişimcilik Programı’nın ikinci dönem mezunlarından.

Yatırım almış iş fikirleri
Girişimcilik

32- Glocalzone

www.beta.glocalzone.com

Glocalzone İclal Keskin ve Burak Sönmez tarafından başlatılan bir start-up. Amacı yurtdışından ürün getirenlerle yurtdışından ürün isteyenleri buluşturmak. Yurtdışından bir ürün almak istiyorsunuz ama gitmeye zamanınız yok. Bu noktada Glocalzone devreye giriyor ve istediğiniz ürünün olduğu ülkeye seyahat edecek üyesi ile sizi tanıştırıyor. Fiyat konusunda anlaşırsanız üye sizin için ürünü getiriyor. Kısaca Glocalzone, diğer ülkelerden gezginler aracılığıyla ürün getirtmeyi sağlayan web uygulaması.

33- Gom

Eğitim reformuna katkı sağlayacak bir eğitici oyuncak tasarımı olan projede atölye çalışmaları oyun içeriği de tasarlanıyor. Gom, İSO Koza Hızlandırma Programında yer almaya hak kazanan 13 girişimden biri.

34- Hagelson

www.hageison.com

Atık ve fire halıların geri dönüşümü üzerine çalışan bir polimer teknolojileri firması. Oteller, kurumsal binalar gibi yerlerden çıkan atık halıları veya fabrikalarda oluşan fire halıları toplayıp bunları çöp olmak ya da yalıtım malzemesi gibi tekrar geri dönüşemeyecek ürünler haline getirmek yerine, bu atıklardan yeniden kullanılabilir plastik ham madde üreterek güzel bir geri dönüşüm örneği gösteriyor. Hagelsan, Big Bang’in bu yılki finallerinde İSO Geleceğin Sanayicisi Büyük Ödülü’nü kazanan 3 girişimden biri oldu.

35- Hayvanburada

www.hayvanburada.com

Hayvancılık için dikey ilan platformu olarak geliştirilen start-up’ta ördek yumurtası da bulunuyor, yeni doğmuş buzağı da. Temelleri Afyon’da atılan Hayvanburada, tüm Türkiye’de hayvancılıkla uğraşanların ihtiyaçlarım karşılamak üzere kurulmuş. Sitede ayrıca makine, ekipman, veteriner, işçi gibi başlıklar altında diğer ihtiyaçların da giderilmesi öngörülüyor.

36- Hesapöder

www.hesapoder.com

Mobil yemek kartı ve Mobil POS çözümüyle hesap ödeme olanağı sunan bir finansal teknoloji girişimi. Yemek Kartının Modern Hali Hesapöder ile ödeme yapmak için gereken tek şey uygulamada oluşturulan karekodu üye restorandaki Hesapöder Kasa uygulamasına göstermek.

37-  İnooster

www.inooster.com

Oyunlaştırma ile çalışanların motivasyon ve verimliliğini arttırarak, şirketlerin belirledikleri hedeflere ulaşmalarım sağlayan performans ve sadakat çözümü sunan bir yazılım. İnsanların kendi istekleri ve yüksek motivasyonla yaptıkları şeyleri araştırdığında, oyunlar ile karşılaşıyor. Oyunlarda insanları motive eden unsurları, yaptıkları teknolojik çözümlerle nasıl birleştirebileceklerini araştırdıkların da oyunlaştırma kavramı ile tanışıyorlar. Oyunlaştırma unsurlarım yaptıkları çözümlere uyguladıklarında da olumlu sonuçlar alıyorlar. İnooster buradan doğarak, Albaraka Garaj’da finale kalan bir start-up olmayı başardı.

38- IVMEKA

www.ivmeka.com

Makine imalat sanayisine sertifikalı yazılımlar geliştiriyor. Tasarımdan imalata giden yolda tüm süreçleri hızlandırıp, verimliliği en üst düzeye çıkaran ve insan hatasını sıfıra indiren kullanıcı dostu çözümleri müşterilerine sunuyor.

39- Kahvegibikahve

www.kahvegibikahve.com

Taze çekilmiş filtre kahveyi, pratik paketlerde müşteriye sunan Kahvegibikahve, kaliteli filtre kahveyi, hazırlık ve temizlik derdi olmadan kolay ulaşılabilir hale getiriyor. Workinton Kuluçka Merkezi’nin ilk dönem startup’larmdan biri olan Kahvegibikahve kurucusu Ubeydullah Güngör, “Yeni kavrulmuş kahve çekirdeklerini tazeliğini kaybetmeden öğütüp pratik filtreler halinde kahve severlerle buluşturuyoruz.

Müşteriler, bu sayede hazırlık ve temizliğe zaman harcamadan filtre kahve keyfine zaman ayırıyor. Fiber filtreye geçtikten sonra satışlarımız 3 kat arttı. Yakında abonelik sistemini de aktif hale getirerek kaliteli ve taze kahveye ulaşımı kolaylaştıracağız” diyor. Uluslararası yatırım ve danışmanlık firması Tarvenn’den 2 milyon Türk lirası değerleme ile yatırım almayı başardı.

40- Kartoon 3D

www.nihiliovision.com

Artırılmış gerçeklik (AR) temelli yabancı dil, matematik, okuma-yazma ve işbirliği öğrenimini oyunlaştırarak sağlayan çocuk gelişim ve eğitim seti. Albaraka Garaj’ın Start-up Hızlandırma Merkezi’de finale kalan 10 girişimden biri.

41- KOMPAS

www.kompasapp.com

Coğrafi mekansal tüketim alışkanlıklarını yapay zeka ve makine öğrenimi ile analiz ederek doğru hedef kitleye kişiselleşmiş reklam ve hizmet sunan yeni nesil şehir rehberi uygulaması. App Store ve Google Play’den indirilebilen KOMPAS, bildik turistlik alışkanlıkları yıkarak kullanıcılarına macera dolu bir tatil yaşatmayı hedefliyor. Ulaşmak istediği kitle de, gittiği yerde macera arayan ve farklı deneyimler yaşamak isteyenler.

42- Kuan Intelligence

Blockchain altyapısıyla işletmelerin bir günde maksimum güvenlikle uluslararası para transferlerini sağlayan bir ödeme platformu.

Kuan Intellegence, StartersHub’ın 3S Landing Pad programıyla Silikon Vadisi’ne götüreceği girişimlerden biri. Program dahilinde start-up’lar altı ay boyunca start-up ekosisteminin kalbinde çalışacak.

43- Kobikit

www.kobikit.com

KOBİ’lerin tüm iş ekosistemini bulut tabanlı bir platformdan teknik bilgiye ihtiyaç duymadan yönetmeye olanak tanıyan bir SaaS çözümü. Kobikit, Albaraka Garaj ’da düzenlenen hızlandırma programından yararlanma fırsatına sahip oldu.

44- Kompakt Mikro Kojerasyon

www.mikkochp.com

Elektrik üretirken oluşan atık ısıyı kullanarak ısınma ihtiyacını karşılayacak bir jeneratör kombi cihazı geliştiriyor. Kompakt Mikro Kojerasyon, 2017 İSO Koza Hızlandırma Programı’na katılacak.

45- Lazika

www.lazika.com.tr

Lazika’mn ortakları Yunus Emre Erçin ODTÜ Endüstri Mühendisliği mezunu, Önder Saraloğlu ise avukat ve yazar. Ortak özellikleri çaya inanmaları. Lazika, nitelikli Türk çayı ve çay bazlı ürünler üretmek ve tüm dünyaya pazarlamak için yola çıkmış bir girişim. 22 ay önce dünyaya gözlerini açtı. 8 çeşit siyah çay, 7 çeşit yeşil çay üretimi ve paketlemesi yapılıyor. Bunun dışında ambalaj farklılıkları ile birlikte 35 çeşit çayları var. Mayıs çayı, yani ilk hasat çayı yapıyorlar. Yeşil çayların tamamı el ile toplanıyor, el ile işleniyor. Tüm ambalajları sürdürülebilir prensiplere göre tasarlanıyor, bez ambalajları ise Rize’de ev kadınları tarafından dikiliyor.

Önümüzdeki dönemde, ihracat ağırlıklarını artırmak istiyorlar. Bunun dışında paketli çayda yapmış oldukları inovasyonu demlemede yapmayı ve direkt satış noktaları açarak çay ve çay kültürünü yurt içinde ve dışında tanıtmayı hedefliyorlar. Çay bazlı kozmetik ürünlerini yıl sonunda satışa sunmayı planlıyorlar. Şimdilik yatırım için bekleme aşamasındalar. Lazika ayrıca Hamdi Ulukaya Start-up Destek Programı dahilinde 11-12 Haziran tarihlerinde Ne w York’a gitmeye hak kazanan start-up’lardan biri.

46- Leafinbox

www.leaftnbox.com

Leafinbox’ın ardındaki fikir, küçük ve büyük işletmelere e-inızalı dokümanlarda yüzde yüz güvenlikli bir sistem oluşturmak. Çoğu işletmenin buluta tam anlamıyla giivenememesinden yola çıkan girişimciler şirketler için e-imza destekli elektronik belge yönetimi platformu Lleafinbox’ı geliştirmişler.

47- LOKİ

LOKI ile kullanıcılar, teknik bir kişiye ihtiyaç duymadan bulundukları yerdeki internet hizmetini basit bir arayiizle güvenli hale getirebiliyor, ağ trafiğini rahatça izleyebiliyor ve kişilere ayrı yetkiler tanımlayabiliyor. LOKI’nin hedef müşterilerini kafe, restoran, ofis, ve paylaşımlı alanlar gibi KOBİ’ler ile kurumsal şirketlerin şubeleri oluşturuyor. İzmirli mühendisler Ahmet Polat ve Sercan Tarakçıoğlu tarafından kurulan girişim, internet üzerinden gelecek tehditlerin de önüne geçiyor.

48- Lumos Laser

www.lumoslaser.com

Cam ve benzeri kırılgan malzemeleri mevcut işleme yöntemleri onlarca mikrometre hassasiyet ile sınırlı, ancak günümüzde giderek yaygınlaşan yüksek teknoloji camların ve cam benzeri diğer malzemelerin daha hassas işleme yöntemlerine ihtiyaç duyuluyor. Lumos Laser, tamamı kendi tasarımı ve üretimi olan femtosaniye lazerlerle camı ısıtmadan, çatlatmadan ve 1 mikrometre hassasiyette işleyebilen, işletme maliyeti sıfıra yakın cam üzerine lazer işleme makinesi geliştiriyor.

49- MIPS

www.evdespermtesti.com

Biyomedikal Mühendisi Şule Başarslan ve Aybeniz Kaynar ile Danışman Doktor Oğuz Ekmekçioğlu ortaklığında ilerleyen MIPS (Microscopic Image Processing

System), yazılım tabanlı tıbbi cihaz üretimi yapan bir firma olup, laboratuvar çözümlerinin evde ve rahat yapılmasını sağlıyor. Ev Tipi Sperm Test Cihazı projesi ile erkeklerin sperm kalitelerini rahat ve konforlu bir şekilde yapmasına olanak veriyor. Akıllı telefonlarla birlikte çalışan bu cihaz sayesinde çocuk sahibi olmak isteyen ve tedavi alan erkekler tedavi takibini yapabilecekler. Ürün ruhsatlandırma aşamasında olup testleri yapılacak. Önümüzdeki dönemlerde ürün testleri tamamlanacak ve küresel pazarda satışa başlanacak. Firma Tübitak 1512 desteğinden yararlandı, melek yatırımcılarla görüşmeleri devam ediyor. MIPS’s ayrıca Hamdi Ulukaya Sart-up Destek Programı’nda yer alan start-up’lardan.

50- Momentum Ar-Ge

www.momentumarge.com.tr

EIT InnoEnergy tarafından düzenlenen PowerUp! Yarışması’nm Türkiye Finali’nde ikinci olan start-up, 2014 yılında T.C. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın vermiş olduğu Teknogirişim Sermaye Desteği ile kuruldu. Momentum Ar-Ge, kavramsal tasarımı kendisine ait yeni nesil bir rüzgar türbini geliştirdi. “Karayel” isimli bu ürün konvansiyel rüzgar türbinlerine göre 3 kat daha fazla çıkış gücüne sahip, yüksek verimli ve kütüphane sessizliğinde bir ürün. 20 yıldan daha uzun süreli bir tasarım ömür döngüsüne sahip bu ürün kullanıcının uzun yıllar enerji ihtiyacını karşılıyor. “Üzerinde bulunan sensör setleri ile sürekli veri toplayan ve merkeze gönderen bu ürün, IoT teknolojilerini bünyesinde barındıran akıllı bir rüzgar türbini.

3 kW’lık kurulu kapasitesi ile geleceğin enerji trendi dağıtık enerji sistemlerinin vazgeçilmez bir ürünü olacak” diyen kurucu ortak Rahmi Erdem Yıldız, şimdiye kadar KOSGEB Ar-Ge ve İnovasyon desteğini aldıklarını, TÜBİTAK 1507 desteği ile ürün geliştirmeye devam ettiklerini belirtiyor.

51- Mealbox

www.mealbox.xom.tr

Meal Box, “kapıya yemek servisi” yaklaşımıyla 2014 yılında hizmet vermeye başladı. Mealbox.com.tr üzerinden İstanbul’un her yerine sipariş ulaştıran Meal Box, hazırlanan ev yemeklerini, özel termo kutularıyla taze ve sıcak bir şekilde sunuyor. 2018 yılı başı itibarıyla 1 milyonun üzerinde siparişi müşterilerine ulaştıran ve 2 bin 500 aboneye ulaşan Meal Box; yemek aboneliği, kurumsal catering, etkinlik catering ve diyet yemek aboneliğinden oluşan geniş bir ürün gamma sahip. FoodTech alanında öncü olan Meal Box, Haşan Aslanoba’dan aldığı 500 bin dolarlık yeni yatırımla toplam yatırımını 5 milyon dolara yükseltti.

52- Mail 10

www.malliq.com

Sadakat programları, perakende, e-ticaret uygulamaları ve bankalar için, özellikle GPS’in çekmediği AVM gibi alanlarda sadece mobil telefon kullanarak, kullanıcıların alışveriş alışkanlıklarına ışık tutan konum tabanlı etkileşim ve analitik platformu.

53- Macrostatic

www.macrostatic.com

Yazılım platformu, inşaat sektörü cephe mühendisliği alanında kaplama ve taşıyıcı elemanların mühendislik hesaplarını ileri analiz yöntemleri ile analiz edip raporluyor. Macrostatic İSO Koza Hızlandırma Programı’nda yer alan 13 girişimin içinde yer alıyor.

54- Mobilya Takip

www.mobilyatakip.com

Mobilya üretimi veya satışı yapan her büyüklükte mobilya firmasının işini kolaylaştırmaya ve daha verimli hale getirmeye odaklı teknolojik çözümler geliştiriyor. Mobilya takip, mobilya üretim ve satış firmaları için bulut tabanlı yönetim yazılımı geliştiriyor.

55- Nanomik

www.nanomik-tech.com

Daha güvenilir ve sağlıklı bir yaşam için gıda ve tarım ürünlerine yönelik yüzde 100 doğal koruyucular geliştiriliyor. Mikroenkapsülasyon ile güçlendirilmiş formülü ile doğal ve zararsız koruma sunan Nanomik, mikroorganizmaların ürettiği zararlı bileşenleri de engelleyerek gıda ve tarım ürünlerinin raf ömrünü arttırır, kalitesini koruyor. Nanomik, Big Bang’in bu yılki finallerinde İSO Geleceğin Sanayicisi Büyük Ödiilü’nü (100 bin TL) kazandı.

56- Nara

www.nara.com.tr

Nara, sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik teknolojilerinin eğitim alanında kullanılabilmesini sağlayan eğitim teknolojileri platformudur.

Nara ile sanal gerçeklik teknolojileri sınıf içinde üç boyutlu, etkileşimli ve öğretmen rehberlikti (tablet kontrollü) kullanılabilmektedir.

57- MD Research S Development

www.mdarge.com

MD Research & Development, başta radyoterapi olmak üzere, tıbbi kalite kontrol ekipmanları geliştirmeyi hedefleyen bir girişim. Kanser hastalarının büyük bir bölümü tedavilerinin bir aşamasında radyoterapi görüyorlar ve radyoterapi için kullanılan medikal lineer hızlandırıcı (LİNAK) cihazlarının kalite kontrolleri, tedavi başarısını doğrudan etkiliyor. Geliştirilen User Free Control (UFC) cihazı ile LİNAK cihazlarının hem mekanik hem de dozimetrik kalite kontrolleri hızlı, doğru, hassas ve kullanıcıdan bağımsız yapılabiliyor.

58- Octovan

www.octovan.com

Taşınmak isteyenlerin Uber’i olarak tanımlanan Octovan ile 30 dakika içinde nakliyecileri kapınızın önünde görebiliyorsunuz. Nakliyecileri yük taşıma hizmeti arayanlarla buluşturan Octovan bir mobil pazar yeri. Uygulama ayrıca sigortalı olduğu için güvenli ve kredi kartı ile ödeme yapmayı da olanak sağlıyor. Octivan, TEB Özel Melek Yatırım Platformu’nun desteğiyle düzenlenen The Pitcher 2018’de Arıkovanı Özel Ödülü’niin de sahibi oldu.

59- Optiyol

www.optiyol.com

Optiyol tedarik zincirinin stratejik, taktiksel ve operasyonel kademelerinde yaşanan sorunları matematiksel iyileştirme modelleri ve algoritmaları ile çözen bir yazılım. Optiyol’un Kurucu Ortakları Dr. Ozan Gözbaşı ve Dr. Tuba Gözbaşı.

İki girişimci, Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünde lisans eğitiminin ardından Amerika’ya giderek Georgia Tech’te aynı alanda yüksek lisans ve doktoralarını tamamladılar. Kurucu Ortaklardan Tuba Gözbaşı, Optiyol’u şöyle anlatıyor: “İlk olarak tedarik zinciri alanında karar destek teknolojileri geliştirmek üzere daha geniş kapsamlı hedefi olan bir şirket olarak başladık. Zaman içinde müşteri görüşmelerimiz ve piyasadaki ihtiyaçlar konusunda tecrübemiz arttıkça zincirin son halkası olan şehir içi mikro dağıtım kısmına odaklanmaya karar verdik.

Operasyonun müşteriye temas eden ve en maliyetli kısmı olan bu alanda optimizasyon tabanlı bir çözüm geliştiriyoruz.” Optiyol, planlama sürecini hem otomatize hem de optimize ederek ortalama yüzde 15-25 oranında yakıt tasarrufu, yüzde 5-10 oranında da filo büyüklüğünde tasarruf sağlıyor. Ekstra yatırım gerektirmeden aynı kaynaklarla daha çok noktaya, zamanında ve daha sık gidilebilmesine imkan vererek de firmaların satışlarının artmasına katkıda bulunuyor.

60- Orthero

www.orthero.com.tr

Metal diş tellerine alternatif en yeni ortodontik tedavi yöntemi olan Orthero ile diş hekimleri hastaları için özel üretilen sıralı plaklar ile tedavi yapabiliyor. Orthero plakları hastalar tarafından kolaylıkla takılıp çıkarılabilen ürün. Düzenli olarak

hekim kontrolünde kullanıldığında dişleri tedavi planına uygun olarak ideal konumuna getirerek tedavi ediyor. Orthero plakları dişlerin olması gereken ideal pozisyona getirecek en yeni ortodontik çözüm olma özeliğini taşıyor. Artık metal diş telleri olmadan, dışarıdan fark edilmesi güç olan bu şeffaf ve akıllı plaklar ile tedavi sağlanabiliyor. Orthero Dr uygulamasını telefon ve tablete yükleyenler işlemleri mobil cihazlarından rahatlıkla gerçekleştirebiliyor.

61- Osevio.com

www.osevio.com

Çiçek Sepeti’nin eski Genel Müdürü Cem Kara tarafından hayata geçirilen online çiçek siparişi sitesi Osevio. com, sektöre canlılık getirecek ve biraz da olsun kullanıcıların tercih alanını genişletecek. Şimdilik sadece İstanbul’da hizmet veren uygulama kısa süre içinde diğer büyük illerde de faaliyet göstermeyi hedefliyor. Çiçek aranjmanları için çiçek fiyatlarını listeleyebilir, hızlı bir şekilde hediye çiçek gönderebilirsiniz.

62- Omnibus

www.omnibus.space

Sahip olduğu dağıtık sistem ile işletmelerin mevcut donanımlarını kullanarak aynı anda birden fazla farklı işlemi yapabilmeye, kaynak yönetimine ve farklı mimari/işletim sistemine sahip cihazların bir arada aynı iş için veri işlemesine imkan sağlayan bir yazılım platformu.

63- Parkkolay

www.parkkolay.com

Parkkolay harita üzerinde otoparkları görmenizi, otoparklara rezervasyon yaparak yerinizi önceden ayırmanızı ve otopark ücretinizi kredi kartınızla ödemenizi sağlayan bir mobil uygulama. Uygulama kullanıcılarına kendi bölgelerinde anlaşmalı Parkkolay otoparklarında yüzde 70’e kadar indirimli fiyat tarifelerinden rezervasyon yapma fırsatı sunuyor.

64- Pacer

www.pacer.io

Pacer’ı kurumsal öğrenmeyi günlük bir alışkanlığa dönüştürmeyi hedefleyen ve bunu da sosyal öğrenmenin ve oyunlaştırmanın gücünden yararlanarak başaran bir kurumsal öğrenme uygulaması. Pacer’ın ilk müşterisi Şok Marketler zinciri. Ardından Arkas Holding, Bizim Toptan ve Workup by İşBankası ile Pacer büyümeye devam ediyor. Şu anda 6 farklı şirketin, 30bin çalışanına ulaşıyorlar. Yılsonunda 50 bin rakamını aşacaklarını öngörüyorlar. Eğitim Yönetim Sistemi olan girişim, Mediamarkt Türkiye’de ilk üçe girmeyi başardı.

65- Pariyer

www.pariyer.com

2017 yılının ikinci yarısında Meryem Bozkurt Sıtkı tarafından kuruldu. Pariyer.com, yarı zamanlı veya dönemsel iş arayan kişilerle işverenleri buluşturan online bir hizmet pazaryeridir. Saat karşılığı çalışabilecek öğrenci, emekli, ev hanımı, yeni mezunlar, engelli vatandaşlar ve işi olduğu halde ek iş yapıp para kazanmak isteyen herkesi, hizmet alma ihtiyacı duyan işverenlerle buluşturuyor. İTÜ Çekirdek tarafından desteklenen girişim, 8 kişilik bir ekip tarafından yönetiliyor. Aralarında bir de görme engellinin bulunduğu ekip üyeleri, engelli istihdamını teşvik etmek üzere de bir proje geliştiriyor.

Yatırım almış iş fikirleri
Girşimler

66- Pubinno

www.pubinno.com

Sonunda biralar da akıllındı. Akıllı bira muslukları ile geçtiğimiz yıllarda Fırat İşbecer ve daha birçok

yatırımcıdan yatırım almaya başaran Pubinno’nun muslukları şu anda Amerika, İsrail, Almanya, Hollanda, Hindistan, İtalya ve Türkiye olmak üzere 7 ülkede 200’den fazla barda kullanılıyor. Akıllı musluklar sayesinde standardizasyon yakalıyor ve fıçı başına yaklaşık yüzde 20 tasarrufa gidiliyor.

67- Publicfast

www.publicfast.com

Geliştirdikleri benzersiz algoritmalarla, markaları kampanyalarına özel en iyi geri dönüş alabilecekleri doğru blogger’lar ile buluşturan pazarlama ve reklam platformu. Markaları ve influencer’ları bir araya getiren Publicfast, sosyal medyada belirli bir üne sahip olan profilleri markalarla çalıştırıyor. Böylece uygun marka ile uygun influencer bellirli bir ücret karşılığında buluşmuş oluyor.

68- Poltio

www.poltio.com

Poltio, güncel haberler, siyaset, sağlık, moda, spor, müzik, yaşam gibi çok farklı konularda kullanıcılara “toplumun nabzını” tutma yeteneği veren bir platform kurma hayali ile ortaya çıktı. Poltio.com’da anket yapma yeteneğini son kullanıcıya vermek ve etkileşim oram yüksek yeni bir mecra oluşturmak hedeflenmiş. Poltio CEO’su Ahmet Tosun, şöyle anlatıyor: “Poltio.com’u ziyaret eden bir kullanıcı çok hızlı bir şekilde güncel konular ve toplumun düşünceleri ile ilgili fikir sahibi olabiliyor. Herhangi bir ankete oy vererek katılan her kullanıcı anında sonuçları da görebiliyor. Dolayısıyla çok basit bir değer önerimiz var: Fikrini paylaş, fikir sahibi ol.

Sadece güncel konular olmak zorunda da değil. Her ay 10 milyonun üstünde oy kullanılıyor, şimdiye kadar kullanıcılarımız tarafından 200 binin üzerinde anket oluşturuldu. Dolayısı aslında her konuda mevcut anketlere katılarak ya da kendi anketinizi oluşturarak toplumun nabzım tutabileceğiniz bir platform.” Poltio, Teliasonera Eurasia eski CFO’su Tolga Köktürk ve Karakaya Group’tan melek yatırım aldı. Sonrasında StartersHub’ın liderlik ettiği yeni yatırım turunda MV Holding CEO ve StartersHub Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Dorman, Gedik Yatırım Yönetim Kurulu Üyesi Onur Topaç, Avrupa Holding Yönetim Kurulu Üyesi Murat Balcı, Avrupa Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Mert Balcı, Misli.com Genel Müdürü Barış Tekin ve Girişim Türk’ten toplam 1 Milyon TL’lik yatırım aldı.

69- Physhome

www.physhome.com

Fizik tedavi rahatsızlıklarında, tedaviyi hastanın günlük hayatına adapte olarak düzenleyen ve doktor kontrolünde gerçekleştiren giyilebilir bir mobil sağlık çözümü getiriyor. Fizik tedavi amaçlı sensörlü ortopedik pedler ve mobil uygulama geliştiren Physhome, Tüsiad’ın düzenlediği Bu Gençlikte İş Var Yarışması’nda birinci olarak 75 bin TL’lik ödülün de sahibi oldu.

70- Porıma-3D Filament

www.physhome.com

3D yazıcıların sarf malzemesi olan filamentelerin ııano teknoloji ile antibakteriyel ve üstün performanslı olarak üretilmesini sağlıyor.

71- Propars

www.propars.net

Propars, ticaretle uğraşan KOBİ’lerin süreçlerini dijitalleştiren ticari operasyon yönetim platformudur. KOBİ’ler, Propars ile ürünlerini internet üzerinden yurt içi ve yurt dışındaki pazar yerlerinde listeleyip satışa sunabilir, gerçek zamanlı stok yönetimi yapabilir, ön muhasebe ve e-fatura süreçlerini yönetebilirler.

72- Oumpara

www.qumpara.com

TEB Özel Melek Yatırım Platformu’nun desteğiyle düzenlenen The Pitcher 2018’de birinci olan Oumpara’yı telefonunuza yükleyerek, yaptığınız alışveriş fişinin fotoğrafını gönderdiğinizde anında ödül kazanıyorsunuz. Oumpara’da her zamanki alışveriş fişleri her ay kampanyalı noktalar, ürünler veya ürün gruplarından kullanıcılara anında sürpriz hediyeler ve Oumpara Puan kazandırıyor. Uygulamayı kullananlar biriktirdikleri Oumpara Puanları çeşitli ödüllere ve alışveriş çeklerine dönüştürebilir veya biriktirip banka hesabına aktarabilir.

73- Ouanto Co

www.quant-co.com

Yenilenebilir enerji santralleri için optimizasyon ve makina öğrenmesi tekniklerini kullanarak ileri düzey analitik çözümler sunan web tabanlı bir karar destek platformu.

74- Reengen

www.reengen.com

Reengen 2012 yılının sonunda, enerji sektöründeki dijitalleşme açığının fark edilmesiyle bir fikir olarak doğdu. Üç kurucu ortak işe ilk olarak yenilenebilir enerji projelendirmeleriyle başladı. Sonrasında ticari binalar ve sanayi tesislerinden enerji yönetimi hizmeti vermek için çalıştılar. 2014 yılında Silikon Vadisi’nde edindikleri vizyon ve tecrübeyle Türkiye’de bunu dijital boyuta taşıdılar ve ortaya Enerji IoT Platformu çıktı. Reengen’i Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı desteğiyle kurdu, TÜBİTAK desteği ile de ürün ticarileştirildi.

İlk uygulama Özyeğin Üniversitesi Kampüsti’nde gerçekleşti. Reengen CEO’su Şahin Çağlayan start-up’larının amacım şöyle anlatıyor: “Enerji IoT Platformu ile binalarda bulunan enerji üretimine, tüketimine dair sistemlerden ve otomasyon sistemlerinden aldığımız enerji parametrelerini, UPS/jeneratör verilerini, HVAC sistemlerinin çalışma durumlarını, reaktif enerji, sıcaklık, nem, kişi sayısı gibi kritik verileri anlamlı hale getirip, web ve

mobil geri bildirim mekanizmasıyla aksiyona dönüştürülebilir bilgi şeklinde sunuyoruz. Ticari bina ve sanayi tesislerinin enerji yönetimini çok daha etkin şekilde yapmasını sağlıyoruz. Enerji IoT Platformu ile Türkiye ve Globalde dijital enerji yöneticiliği hizmetini yaygınlaştırmayı amaçlıyoruz.” Reengen, EIT InnoEnergy tarafından düzenlenen enerji ve temiz teknoloji konulu PowerUp! Yarışması’nm Türkiye Finali’nde birinciliği elde etti. Reengen ayrıca, 2017 yılında Bili Gates ve IFC’nin de yatırımcısı olduğu Amerika menşeli bir etki yatırım fonu olan Capria Ventures’m Türkiye ortağı idacapital’den finansal yatırım aldı.

75- Rimuut

www.rimuut.com

Rimuut, freelance çalışanların piyasa uyumluluğunu artırarak, kurumlarla daha kolay çalışmasını sağlar. Rimuut aracılığıyla freelance çalışanlar, ödeme belgeleme ve sözleşme desteği ile profesyonel bir şirket gibi faaliyet gösterebilir. Fatura Servisi, freelance çalışan bireylerin kurumsal müşterilerini kolayca faturalandırmalarını sağlarken, kurumların da esnek işgücüyle faturalı ve güvenli çalışmasını sağlar.

76- Smopin

www.smopin.com

Benzer ilgi alanları ve konular hakkında konuşmak isteyen kullanıcıları buluşturan mobil uygulama Smopin, Google Play ve App Store’dan indirilebiliyor. Uygulama sayesinde ilgi alanı sizinle örtüşen diğer kullanıcılarla tanışma fırsatı yakılıyorsunuz. Smopin, olduğu Workup girişimcilik programının ikinci dönem mezunlarından.

77- Smartmimic

www.smartmimic.com

Günlük hayatta kullandığımız çanta, kapı, bisiklet gibi çeşitli nesnelere yerleştirilen minik cihazlarla ve akıllı telefon uygulamasıyla 50’den fazla kullanım alanı bulunan uyarı ve güvenlik sistemi olan Smart Mimic, Mekatronik Mühendisi Noyan Berker ve Elektrik Elektronik Mühendisi Serdar Serttop tarafından kuruldu. Hedeflerinin ürünlerini bir platform gibi müşterilere sunabilmek olduğunu söylen Noyan Berker:

“Türkiye’de sigorta tarafında bulduğumuz modeli, Amerika’daki sigorta firmalarına sunarak ilk satışımızı kapatacağız. Kamp ve bisiklet tarafında daha önce görüştüğümüz mağazalara ürünün son halini gösterip Amerika’daki mağazalara girmeyi amaçlıyoruz. Ayrıca global vizyona sahip erken aşama teknoloji girişimlerine hızla büyüyen başarılı bir şirket olma sürecinde ihtiyaç duyacakları tüm desteği sunan StartersHub’ın 3S Landing Pad programına seçilerek globalleşme hedeflerimize doğru daha hızlı yol alacağımıza inanıyoruz” diyor.

78- Sensfix

www.sensfix.com

Belediyelerin ve kurumsal şirketlerin demirbaşlarının arızalarım nesnelerin

interneti ve yapay zeka teknolojileriyle önceden tespit eden konum tabanlı tamir ve bakım hizmeti sunan bulut tabanlı bir blockchain platformu. Sensfix şu anda 3 ülkede, 50’den fazla şehirde kullanıyor. Bozulan sokak lambalarını, şehirde arızalanmış herhangi bir altyapısal yapıyı belediyelere bildiriyor ve anında düzeltilmesini sağlıyor.

79- Smart Data Logger

Smart Data Logger gerçek zamanlı görünürlük ve uçtan-uca tüm tedarik zinciri işlemleri üzerinden sıcaklığa duyarlı sevkiyatların faaliyeti için nesnelerin interneti temelli çözüm sunuyor. Cihaz, tedarik zincirinin herhangi bir aşamasında sıcaklığın sınıra yaklaştığı anda sahadaki yetkili kişileri uyararak gerçek zamanlı tedbir alınmasını sağlıyor. Böylece tedarik zincirindeki hisse sahiplerini büyük kayıplara karşı koruyor. Smart Data Logger, Startup Turkey Challenge 2018’de finale kalan 37 girişim arasından kazanan oldu.

80- StartupMarket.co

www.startupmarket.co

Serkan Bağçe, Ahmet Giray Ölmez ve Mehmet Çelikkol tarafından kurulan ve girişimcilerin her aşamadaki start-up’larını tanıtabileceği bir platform olan StartupMarket.co’da girişimciler; mentörler ve yatırımcılarla bir araya gelip start-up’lar fikirlerini geliştirebilir.

81- Solar çatı

www.soiarcati.com

Ev çatıların solar (güneş) enerjisi panelleri kurarak elektrik faturasından tasarruf etmeyi sağlamak için kurulmuş Solar Çatı’nm hedef kitlesi genellikle büyük şehirlerde yaşayan kişiler. Temiz bir enerjiye geçmek ve bunu yaparken, elektrik kesintilerinden etkilenmeden çok daha az fatura ödemek isteyenler için düşünülmüş girişimin öncelikli hedefi 2021’de 50 bin çatıya ulaşmak. Solar çatı, kurulum sırasında kullanıcılarım bürokratik işlemlerden kurtararak, her şeyi internet üzerinden gerçekleştiriyor.

82- Starter

Pastörize süt ürünlerinin peynire dönüşmesi için gerekli olan mikroorganizmaların yerli mikrofloradan toplanarak en iyi peynir üretimi yapılabilecek kültürler suşları ve kombinasyonlarının üretilmesini sağlıyor.

83- Tunefork

www.tunefork.co.il

Telefon görüşmeleri, müzik, video gibi sesli içeriklerde kişiye özel dinleme deneyimi sunan TuneFork TEB Özel Melek Yatırım Platformu’nun desteğiyle düzenlenen The Pitcher 2018’de ikincilik ödülüne layık görüldü. Uygulama kişilerin telefonlarında en iyi ses kalitesiyle en iyi müzikleri dinlemesine olanak sağlıyor.

84- Tarlamvar.com

www.tarlamvar.com

Tarlamvar kullanıcıları, tarım platformu üzerinden gelişimini takip edebildikleri bir ağaç alarak, kırsal istihdamı destekliyor ve ağaçlarıyla ilgilenen köylülere gelir imkanı sağlıyor. Uygulama tarımsal sürdürülebilirliği devam ettirerek, kırsal istihdama katkıda bulunuyor, bu süreçleri dijitalleştirerek şehirli insanları tarıma ortak etmeyi amaçlıyor. Tarlamvar şu ana kadar, 35 ailenin gelirinin artmasına, 685 dekar arazinin kullanılmasına, 27 bin 643 karbondioksit emilimi gerçekleşmesine öncülük etti.

85- Travvell

www.trawelldata.com

Trawell, turistlere kendi telefonlarını kullanarak, herhangi bir SİM kart veya başka bir değişiklik yapmalarına gerek kalmadan, bulundukları ülkenin telekom operatörleri üzerinden data bağlantısı sağlayan bir teknoloji şirketi. Turistler ses hizmetlerini kendi orijinal numaraları üzerinden almaya devam ederken, data hizmetini bulundukları ülke operatörü üzerinden temin edebiliyor.

86- TUŞLA

www.tusla.com.tr

Yeni nesil mobil destek platformu Tuşla, dilediğiniz markaya ulaşmanın en kısa ve rahat yoludur. Akıllı telefonunuza yükleyerek sosyal medya entegrasyonu, beni ara özelliği, yazılı destek talebi ve güncel kampanya bildirimleri gibi gelişmiş özelliklerinden ücretsiz faydalanabilirsiniz.

87- Telegrapher Labs

Telegrapher Labs, içinde bulunduğu ortamın akustik yapısına göre olabilecek en doğru ve doğal sesi veren hoparlörler üretiyor. İçlerinde bulunan bir mikroişlemciyle, bulundukları ortamın akustik yapısını algılayan bu hoparlörler, odanın duvarlarından ve objelerden yansıyan seslerin müziği bozmasını engelleyerek, sadece en doğal sesin kullanıcı tarafından duyulmasını sağlıyor. Bu sayede üretilen ses, ortamdan bağımsız şekilde doğru ve doğal oluyor. Hem profesyonel müzik sektörüne, hem de ev kullanıcılarına yönelik iki farklı ürün grubu olan Telegrapher Labs, şimdiden yurt dışındaki önemli müzik stüdyolarına satış yaparak “Dünyanın En Doğal Ses Veren Hoparlörleri” olma iddiasının arkasında duruyor.

88- Techsign

www.techsign.com.tr

PC, Tablet veya mobil telefonlardan biyometrik veya dijital imzalama sağlayan ve imzaların doğruluğunu tespit eden yapay zeka algoritmaları ile geliştirilmiş yazılım çözümü. 2016 yılında özellikle biyometrik dijitalleşme ihtiyacını gidermek amacı ile kuruldu. Techsign’m ana amacı her türlü firmanın iç ve dış müşteri ve sağlayıcıları ile olan kağıt süreçlerini ortadan kaldırarak, dijital ortama en güvenli ve en iyi çözüm olan biyomctrik imza ile sorunsuz bir şekilde geçişini sağlamak.

89- TrakTS

Elektrikli arabaları beklerken, ağır hizmete yönelik aküler uzun zamandır hayatımızda. Şarjlı iş makineleri sanayi sektörünün lokomotifi oldu. İçten yanmalı motora sahip iş makinelerinin yerine geçen bu cihazlar aynı işi çok daha az işletme maliyetiyle karşılıyor. Bu cihazların en kritik parçası aküleri. İTÜ Çekirdek’te geliştirilen TrakTS sistemi ile aküden 7/24 bilgi toplanıyor. Problemler arıza boyutuna ulaşmadan kullanıcılar uyarılıyor. Buna ek olarak aküye yüksek frekanslı elektronik sinyaller uygulayarak akünün kimyasal yapısındaki bozulma yavaşlatıyor. Sektörde oyunun kurallarını değiştiren bu teknolojiye akü fiyatının yüzde 3’ü bir maliyetle erişebileceksiniz.

90- Udentify

www.udentify.co

Yüz tanıma ve takip teknolojilerini kullanarak pazar araştırmalarında çok daha iyi çözümler elde edilmesini sağlayan bir BI çözümü olan start-up MediaMarkt Start-up Challenge’da ilk üç arasında yer alıyor. Serdar Uçar ve Barış Aydın ilk yatırım aldı. Yakın zamanda ülkenin büyük ağlarından birinden daha yatırım alacaklarının altını çiziyorlar.

91- uLouder

www.uiouder.com

Lokal medya konsepti ile global pazarlama yapılan platformların aksine lokal tecrübe alanı oluşturuyor. uLouder, takip sistemi gerekmeden çevrenizdeki kişilere sesinizi duyurabilmenizi, ortak bir iletişim ağı kurmanızı ve yerel gerçekliklerin bulunduğu mahalle kültürünü yeniden dijital ortamda yaşamanızı sağlıyor. Uygulama App Store ve Google Play’den indirilebilir.

92- 303 Teknoloji

www.3d3teknoioji.com

Kurucu ortaklar Tolga ve Berk Giray kardeşler, ODTÜ mühendislik mezunu. 3D3 Teknoloji; Eğitim 4.0 konseptine yönelik 3 boyutlu yazıcı başta olmak üzere çeşitli teknoloji çözümleri üreten ve faaliyetlerini ODTÜ Teknokent’te yürütmekte olan bir teknoloji şirketi. Her öğrencinin en ileri ve çağdaş teknolojilere sahip olanaklarla eğitim alabilmesi gerektiğine inanan ikili bu kapsamda STEM eğitim sistemi ve MAKER Atölyeleri için 3 boyutlu yazıcılar ve robotikler tasarlıyor. Firmamın aynı zamanda öğretmen ve öğrencilere yönelik 3D Tasarım, 3D Yazıcı, Robotik ve Kodlama ile ilgili sertifikalı STEM eğitimleri bulunuyor.

Eğitim 4.0 konseptli teknoloji ürünleri, son dönemlerde çeşitli prestijli ödüllere layık görüldü ve halihazırda Türkiye’nin pek çok yerinde kullanılıyor. Önümüzdeki dönem itibariyle artık tüm şehirlerde olmak istiyorlar. En önemli hedefleri ise sürdürülebilir bir yurtdışı satış kanalı oluşturabilmek, yurtdışında yeni bir ofis açmak ise değerlendirdikleri seçenekler arasında bulunuyor. 3D3 Teknoloji, Hamdi Ulukaya Start-up Destek Programı’na kabul edilen ve 11-12 Haziran’da New York’a gitmeye hak kazanan start-up’lardan biri.

melek yatirimci

93- Vola

Coğrafi Bilgi Sistemleri (GIS) tabanlı konumsal veritabanı ve bireylerle diğer etmenleri etkileşimde tutmayı amaçlayan yapay zeka ürünü altyapısıyla toplu ulaşım ekosistemi kurmaya yönelik kurulmuş, lokasyon ve komünite bazlı bir mobil paylaşım platformu. Vola’nın amacı toplu ulaşım araçlarını bir mekân olarak insanlara sunmak ve o mekânları en layığıyla yaşatmak, yaşanmışlıkları zaman ve mekânı esas alarak insanlarla paylaşmak. Trafiğin nabzını tutup, şehrin dinamiklerini iyi analiz ederek ülke menfaatleri doğrultusunda gerekli mercilerle irtibatı sağlamak.

94- Verismart

www.verismart.co

Sosyal medya ve finansal verileri yapay zeka ile analiz ederek “Müşterini Tanı” (KYC) süreçlerini otomatize eden Blockchain tabanlı özgün dijital kimlik tanımlama platformu. Sisteme online imzanızı ve fotoğrafınızı bıraktıktan sonra istenilen bilgiler giriliyor. Kullanıcı bilgileri maksimum güvenlikle saklanıyor ve ödemelerinizi veya finansal işlerinizi bilgisayar başında halletmenizi sağlıyor.

95- Vexrob

www.vexrob.com

Fizik tedavi ve rehabilitasyon süreçlerinden geçen kişilere, uzmanları (doktor-fizyoterapistler) tarafından kişiye özel egzersiz programı oluşturulmasına olanak sağlayan sağlık çözümüdür. Vexrob ile kişilere egzersiz yapmaları gereken zamanlarda hatırlatma gönderilir; kişiler mobil uygulama üzerinden kendilerine özel egzersizleri video egzersizler yardımı ile uygulayabilir; uzmanlar ise hasta takibi ve tedavi değerlendirme süreçlerini yönetebilirler.

96- Vivoo
www.vıvoo.io

Vivoo, 10 parametreli idrar şeritleri üzerine idrarınızı yaptıktan sonra, uygulama üzerinden fotoğrafını çekerek bu parametrelere göre sizlere tavsiyelerde bulunan, kişisel bir wellness asistanı. Ne kadar su içtiğinizi; vücudunuzda bir enfeksiyon olup olmadığını, karaciğer ve böbreklerinizin genel durumunu; alkali mi yoksa asidik mi beslendiğinizi, idrarınızda glikoz, protein, keton gibi maddelerin ne kadar bulunduğunu görmenizi sağlıyor. Gözde Büyükacaroğlu, “Parametrelerin birbirleriyle olan ilişkileri sayesinde de çok farklı anlamlara gelen geniş bir yelpaze içerisinden kişinin genel durumunu anlayabiliyoruz.

Bunlara bağlı olarak beslenme alışkanlıklarıyla ilgili tavsiyeler vererek kişinin daha sağlıklı olmasını hedefliyoruz. Günümüzdeki uygulamaların çoğu kişiye her an ne yediklerini sistemlerine giriş yapmasını isteyen ve bunları temel alarak kişiye özel olmayan tavsiyeler sunan sistemlerden oluşuyor. Detay vermek gerekirse, bu uygulamalarla sabah tost yediğinizden akşam tükettiğiniz brokolinin kaç gram olduğuna kadar sisteme girip ne kadar su içtiğinizi sürekli yazmanız gerekirken ancak karşılığında “günde 3 litre su içmelisin” şeklinde genele hitap eden tavsiyelerle karşılaşıyorsunuz.

Çoğumuzun düzenli olarak her gün bir uygulamaya girip yediğimiz içtiğimiz her şeyi bir veri tabanına ekleyerek kaydetme alışkanlığımız yok. Wellness dediğimiz olgu, tamamen kişisel olması gerekirken genele hitap eden tavsiyeler ile amacını kaybediyor. Bu yüzden bu tarz uygulamalar, genellikle “sadakat” problemi ile karşılaşmakta. Yapılan bir araştırmaya göre, wellness/ mobil sağlık uygulaması indiren insanların yüzde 80’i, ilk iki hafta içerisinde uygulamayı telefonlarından kaldırıyorlar. Vivoo, kullanıcısından bu tarz girişler yapmasını beklemiyor” diyor. Vivoo, 500 İstanbul’dan yatırım alarak kuruldu.

97- WeBeYou

www.webeyou.com

WeBeYou ile dünyanın herhangi bir yerinden fotoğraf temin edebilir, uzaktaki bir yere gitmenize gerek kalmadan sorular sorup cevaplarını alabilirsiniz. WeBeYou size gösterilmek isteneni değil gerçeği göstererek, ticari ve bireysel pazara yeni bir soluk kazandırıyor.

98- Wisboo

www.wisboo.com

Şirketlerin, eğitim kurumlarınm ve bağımsız uzmanların kolayca kendi online okullarını ve kurslarını açmalarını ve bu kursların tanıtılarak satış yapılmalarını sağlayan platform.

99- Yalçın Enerji

www.yalcinenerji.com

Ahmet Fuat Yalçın tarafından geliştirilen start-up, dünyanın ilk ve tek gerçek perde görünümündeki güneş panelini, “Güneş Perdesi”ni üretiliyor. HUG’18 Startup Destek Programı’na kabul edilen Yalçın, Yıldız Teknik Makina Mühendisliği bölümü mezunu. İstanbul Teknik Sistem Dinamiği ve Kontrol Anabilim Dalı’nda yüksek lisansını elektrik üreten perde tasarımı ve optimizasyonu üzerine yayınladığı tez ile tamamladı. Şu anda Yıldız Teknik Makine Fakültesi’nde fotovoltaik panellerin soğutulması üzerine doktora çalışmasına devam ediyor.

Yalçın start-up’ı şöyle anlatıyor: “Biz i konut, ticari ve kamu binalarının pencerelerinde, üzerindeki güneş panelleri ile elektrik üreten, bu elektriği üzerinde depolayan perde, dünyanın ilk ve tek gerçek perde görünümündeki güneş panelini,

Güneş Perdesini üretiyoruz. 2m x 2m boyutundaki bir perde 4 kişilik bir ailenin yıllık elektrik ihtiyacının üçte birini karşılayabiliyor. Katlamalı stor perde, zebra ve Japon perde modelleri ile üretilebilen perde, yüzlerce renk I ve desene sahip. Ürettiği elektriği i üzerindeki bataryada depolayıp, kullanıcıya 220 V olarak sunuyor ve kullanıcı istediği cihazım doğrudan perdeye takıp kullanabiliyor.

Kullanıcılar perdeyi mobil uygulama ile açıp kapatabilir, perdenin günlük-haftalık-aylık elektrik üretimini ve elektrik faturasından ne kadar tasarruf sağladıklarını, ne kadar C02 | salınımım engellediklerini, çevreye ne kadar katkıda bulunduklarını görebilir.” Yalçın Yenilenebilir Enerji Sistemleri” adı ile 2015 Eylül ayında Yıldız Teknopark Kuluçka Merkezi’nde kuruldu. Güneş Perdesi’nin, yurt içinde patenti alındı, uluslararası patenti bekleniyor, yurt içinde TÜBİTAK da dahil olmak üzere 3 ödüle layık görüldü.

100- Yemexpress

www.yemexpress.com

Restorana varmadan yemek siparişi verebilme imkanı sunan bir mobil ön sipariş ve ödeme uygulaması. Yemexpress’in 16 yaşındaki kurucusu, restoranda uzun bir süre sipariş bekledikten sonra bu sorunu nasıl çözebilirim diye düşünüp restorana gitmeden önce sipariş verebileceğiz bir uygulama projesi geliştirmiş.

Yatırım
Yatırım

“Hata Yapmaktan Korkmayın”

Emre Ekmekçi
ETİD Yönetim Kurulu Başkanı

TÜRKİYE’DE start-up ekosistemi son yıllarda ciddi anlamda yükselişe geçti ve hala birçok alanda potansiyel mevcut. Birçok start-up’m oldukça hızlı büyüdüğünü ve globalleştiğini de söyleyebiliriz. Dünyada çok bilinen ve kullanılan hizmetlerin, uygulamaların kurucuları Türk ve bu da oldukça gurur verici. Eskiden start-up dediğimizde aklımıza sadece e-ticaret satışı yapan ya da dijital sosyal platformlar geliştiren girişimciler gelirdi. Mevcut durumda start-up’lar, e-ticaret şirketleri için ödeme sistemleri, IoT, big data & analytics, yapay zeka, cloud sistemleri ya da siber güvenlik gibi hizmetler sağlıyor ve ülkemizde olduğu gibi dünyada da trend bu yönde.

Bu anlamda yine big data & analytics servisi sağlayan ve e-ticaret devlerinin çoğunluğuyla birlikte çalışan Insider, en çok dikkat çeken start-uplar arasında. Insider’ın büyük bir globalleşme potansiyeli taşıdığını düşünüyorum. Bununla birlikte sınır ötesi e-ticaret konusunda ivmemizi artıracağını düşündüğüm iyzico gibi ödeme sistemleri entegrasyonu yapan start-up’lar da alanlarında oldukça başarılı.

Start-uplar, hem melek yatırımcılardan hem de venture Capital şirketlerinden yatırım alabiliyorlar. Türkiye’de sayıları zamanla artmakta olan birçok melek yatırımcı ağı mevcut. Venture Capital şirketler de girişimlerin faaliyet alanına ya da büyüme dönemlerine göre ayrışabiliyor. Bir de ülkemizde henüz çok etkin olmasa da crowdfunding sistemiyle de yatırım almak mümkün. Crowdfunding platformlarında kitlelere ürününüzü ya da girişiminizi tanıtıyorsunuz ve ihtiyacınız olan fonu belirtiyorsunuz, bireyler de size kendi imkanları doğrultusunda bu platformlar aracılığıyla fon sağlıyor.

Bu sistemde bireyler fon karşılığında ödül, hisse ya da ürünü alabilirken, zaman zaman yalnızca destek olmak için de yardımda bulunabiliyor. Girişimciler başarılı olmak için fikirlerini sevsinler ancak aşık olmasınlar ki pivot edebilsinler. Eleştiriye açık olmak, fikrinize objektif yaklaşabilmek, sorgulamak ve nihayetinde en iyi şekli verebilmek sizi başarıya taşıyacaktır. Bu aşamada danışmanlık ve mentorluk almak da oldukça faydalı olacaktır. Bazen çok inandığınız bir fikir başarısızlıkla sonuçlanabilir, ancak önemli olan sizin kazananlarınız ve öğrendiklerinizdir. Bu yüzden hata yapmaktan ya da başarısız olmaktan korkmayın.

“Girişimciliğin En Zor Tarafı Finansman Bulmak”

Sean Yu
Paraşüt Kurucu Ortağı

PARAŞÜT 2013 yılında kuruldu. Harvard Üniversitesi’ni bitirmemin ardından özel bir sermaye şirketinde uzun süre analist olarak çalıştım. Bu süreçte, yüzlerce firmanın finansal ve operasyonel analizini yaptım. Paraşüt, KOBİ’lerin hayatlarını kolaylaştırmak ve dijitalleşme süreçlerine katkıda bulunmak amacıyla, internet ve mobil uygulama üzerinden hizmet veren, yenilikçi bir ön muhasebe programı. Artık kendimizi sadece online ön muhasebe programı olarak tanımlamamız yetmiyor. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki Paraşüt, bir işletme sahibinin hem finansal işlemlerini kolaylıkla yapabildiği hem de tüm iş süreçlerini rahatlıkla, her yerden yönetebildiği bir platform olma yolunda ilerliyor.

Bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz kredi kartıyla online tahsilat, CRM, e-ticaret, banka ve üretim yönetimi sistemi entegrasyonları, bu yolda ilerlediğimizin bir kanıtı. Bu hedefle yola çıkarak kendi içimizde yaptığımız özellik geliştirmelerinin yanı sıra farklı markalarla entegrasyon çalışmalarımıza da hızla devam edeceğiz. Yakın dönemde yurt dışına açılıp farklı pazarlardaki KOBİ’lere de hizmet vermeyi ve hem yurt içindeki hem de yurt dışındaki işletme sahiplerini yalnızca işiyle ilgilenen mutlu patronlar haline getirmeyi hedefliyoruz.

Kurulduğumuz yıldan bugüne kadar, dört farklı yatırım şirketinden toplamda üç tur yatırım aldık. Yatırımla büyüyen bir şirket olarak girişimler için yatırımın önemi oldukça büyük diyebilirim. Çünkü girişimciliğin en zor taraflarından biri de ihtiyacınız olan finansmanı bulabilmek. Güzel bir iş fikriniz var ama işinizi kurmak için yeterli finansmanınız yoksa iş modeliniz ne kadar doğru olursa olsun çıktığınız yolda uzun süre ayakta kalabilmeniz oldukça zor.

“Genç Girişimcilerin En Sık Yaptığı Hata İlk Yatırımcıyla Anlaşmak”

Sina Afra
Evtiko CEO’su ve Kurucusu -Girişimcilik Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı

SON dönemde kısa sürede yüksek kullanıcı sayılarına erişen uygulamalar öne çıkıyor. İyzico, Odeal, Kolay TK, Armut, diigün.com ve Flank’i bu başarılı start-uplar arasında sayabiliriz. Hepsinin ortak noktası ise doğru bir ihtiyaç analizi yaparak yeni alanlara başarıyla girmeleri. Start-up’lar yepyeni bir alan açıyorlarsa yabancı yatırımcıların dikkati çekebiliyorlar.

Bu noktada yatırımcının ekibin uygulama aşamasında da başarılı olabileceğine inanması gerekiyor. Girişimcinin fikrine bağlılığı benim için başarılı olabilmelerinin en önemli şartı. Bir girişimle ilgili en önemli kriterler iş fikri, ekip ve gelir modelidir. Pazarın ihtiyaçlarına karşılık veren bir iş fikri ve bu fikre inanan bir ekip ilgimi çekecektir. Bunun dışında bir diğer önemli faktör geliştirilmeye açık, yenilikçi bir teknoloji kullanımı.

Geçmişte başarılı olan fikirleri aynı teknolojilerle tekrar etmek artık başarılı olmak için yeterli olmuyor. Genç girişimcilerin en sık yaptığı hata ilk yatırımcıyla anlaşmak oluyor. Yatırımcınızı iyi seçmeniz uzun vadeli başarınız için çok önemli. Yatırımcınızı kovamazsımz, ortaklarınızla bile ayrılmak çok daha kolaydır. İmzaladığınız hukuksal anlaşmalar çerçevesinde, yatırımcılar korunaklı bir konumdadır ki böylesi doğru olan zaten.

Onun için yatırımcı seçerken bu sürece zaman ayırıp, iyi seçmek gerekiyor. Türkiye’de girişimcilik kültürünün benimsenmesi için daha aşılması gereken uzun bir yol var. Gençlerin girişimcilik dünyasına erkenden atılmalarını sağlamak amacıyla 2014 yılının Nisan ayında Türkiye’nin önde gelen girişimcileriyle birlikte Girişimcilik Vakfı’nı hayata geçirdik. Girişimcilik kültürünü geliştirmek için 17-24 yaşları arasındaki gençlerle birlikte çalışan vakfımızla; girişimcilik kültürünü yaygınlaştırmayı, üniversite gençlerine ilham vermeyi ve gençlerin kendi yollarından giderek iz bırakmalarını sağlamayı hedefliyoruz.

“Ekibinde En Az Bir Kadın Olan Girişimciler Daha Başarılı”

Dr. Soner Canko
Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü

BKM olarak, Türkiye’nin dijital girişimlerini / start-up’ları yakından takip ediyor ve onların daha da başarılı olması için elimizden geldiğince destek oluyoruz. Geçtiğimiz yıl Türkiye’de dijital girişimlerin seslerini daha fazla duyurabilmek için “Startup Dostu” isimli bir platform ku rduk. “Startup Dostu”; güncel haberler üreterek, kâr amacı gütmeden çalışan Türkiye’nin girişimci dostu iletişim platformu olarak tüm paydaşları girişimcilik ekosistemine destek vermeye davet ediyor.

Ayrıca Türkiye’nin ilk girişimcilik ve yatırım analiz platformu startups.watch ile yatırımcılar, iş geliştirme uzmanlan, girişimler ve girişimcilik ekosisteminin birçok paydaşını bilgi ve veri odaklı bir platformda buluşturulmasım destekliyoruz. İyi bir ekip kurarak harekete geçmeniz, başarılı olma ihtimalinizi artıracaktır. Ayrıca ekibinizde mutlaka en az bir kadının yer alması çok önemli. Yapılan bir diğer araştırma, ekibinde en az bir kadının bulunduğu girişimlerin çok daha başarılı olduğunu ortaya koyuyor.

Yeni insanlara ulaşmak, fikrinizi geliştirerek bir adım öteye taşımanızı sağlar. Bu sebeple sizi yeni insanlarla buluşturacak etkinliklere, yarışmalara ve konferanslara katılın. Fikrinizi hayata geçirirken pek çok sorunla karşılaşacaksınız. Bu sorunlardan en büyüğü sınırlı bütçe ve kaynaklar. Bunu akıldan çıkarmadan ilk etapta küçük hedeflerle harekete geçilmelisiniz.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu