Yapay Zekâya Sahip Olan Dünyayı Yönetir
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in uyarısı herkesi düşündürmeli. Geleceği belirleyecek olan yapay zekâ teknolojisi, vaat ettikleri kadar ortaya çıkacak olası tehlikeler konusunda da tartışılıyor…
YAPAY zeka artık uluslararası siyasi ve diplomatik açıklamaların da merkezine oturmaya başladı. ABD, Rusya ve Çin arasında süregelen teknoloji yarışında kimin ilk hamleyi yaparak savaşa yapay zeka destekli silahlan piyasaya süreceği, bir anlamda gelecekteki güvenlik endişelerinin başında yer alıyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ilk kez bu konunun altını önemle çizerek, yapay zekayı kontrol eden ülkenin en önemli küresel güce sahip olacağını söyledi. Geçtiğimiz günlerde ülkesindeki yeni öğretim yılının açılışını bir okulda fen dersine girerek yapan Putin, önemli mesajlar verdi.
“Yapay zeka sadece Rusya için değil, tüm insanlık için gelecek anlamına geliyor” diyen Putin, “Yapay zeka müthiş fırsatlar sunuyor ancak şu anda öngörülmesi zor olan bazı tehditleri de içermiyor değil” sözleriyle yapay zekanın kontrol edilmesi gerektiği gerçeğine vurgu yaptı.
Putin, “Bu alanda lider olan dünyaya da hükmedecek. Eğer bu alanda biz lider olursak günümüzde nükleer teknoloji bilgimizi paylaştığımız gibi, gelecekte de bu bilgimizi tüm dünya ile paylaşacağız” açıklamasıyla Rusya olarak yapay zekayla ilgili şeffaf bir politika izleyeceklerini söyledi.
“KUZEY KORE’DEN TEHLİKELİ”
Rusya Devlet Başkanı’nın, bu açıklamalarıyla yapay zeka teknolojisinin tekelleşmemesi gerektiği uyarısını yaptığı aşikar. Ancak Tesla ve Space X’in kurucusu Elon Musk, tüm bu açıklamalardan ikna olmuş değil. “Geleceğin nükleer tehdidinin yapay zeka olduğunu” düşünenlerin başında gelen Musk, yapay zekanın 3 Eylül’de altıncı nükleer denemesini yaparak tüm dünyanın yüreğini ağzına getiren Kuzey Kore’den daha büyük bir tehdit olduğunu ileri sürdü.
Dünyanın Kuzey Kore’nin ‘kontrolsüz nükleer gücüne’ nasıl bir cevap vereceği, bu kontrolsüz gücün Üçüncü Dünya Savaşı’na neden olacağının konuşulduğu son haftalarda Musk’dan gelen son yapay zeka uyarısı, oldukça anlamlı. Musk, Twitter’den yaptığı açıklamalarda ülkelerin katil robot ‘Terminatör’ yaratma yarışında acımasız davranacaklarını düşünen mesajlar paylaştı. “Üçüncü Dünya Savaşı ülke liderleri tarafından değil de, zafere ulaşmanın en olası yolunun kendisini korumak için ilk önce saldıran olduğunu düşünen bir yapay zeka tarafından başlatılabilir. İnsanlar Kuzey Kore Lideri Kim Jong-un’un rejimindense, katil robotlardan daha çok endişe etmeli” diyen Musk, dünyanın en çok takip ettiği teknoloji patronlarından biri olarak, yapay zekanın kontrol edilmemesi halinde dünyanın başına dert olacağı görüşünde ısrarcı olduğunu bir kez daha vurgulamış oldu.
Çin’in yapay zekâ iddiası
Yapay zeka yarışında önde gelen ülkenin ABD olduğu düşünülüyor. Son 20 yılın en hızlı ve stabll ekonomik gelişmesine İmza atan Çin’in yapay zekaya yaptığı yatırım ise Goldman Sachs’ın son raporuna konu oldu. Goldman Sachs’a göre, önümüzdeki yıllarda yapay zeka ve makine öğrenime sahip ‘akıllı bir ekonomi’ olması için kaynaklarını ayırmış ve planlarını hazırlamış durumda.
‘Çin’in Yapay Zekadaki Yükselişi isimli raporda Çin’in ekonomisinde ivme kazandırmak için yapay zekaya başvuracağını ve bu alanda küresel lider olmayı hedeflediği belirtiliyor. “Yapay zeka teknolojisinin Çin hükümetinin öncelikli hedefi olacağı ve bundan sonraki ulusal ve özel yatırımlarla politikaların yapay zeka ile ilerleyeceğini düşünüyoruz” diyen Goldman Sachs, Çin’in 2030 yılına kadar bazı somut hedefler ortaya koyduğunu belirtiyor. Bu zamana kadar ülkedeki yapay zeka teknolojisi endüstrisinin 147.80 milyar dolar olacağı öngörüsünde bulunan Goldman Sachs, hükümetin sadece projelerle ve özel sektörü desteklemekle kalmayacağını bu teknolojinin eğitimini temel kılacağını bildiriyor.
Şule Güner