Yapay Zekâlı Akıllı Ceket Soğuk Havalarda Isıtıyor
İnovatif iş fikirlerine örnek gösteceğimiz akıllı ceket yapay zekalı ve vücut ısısına göre sıcaklık ayarı yapıyor. Özellikle soğuk ülkelerde çok ilgi çekeceğe benziyor. Cep telefonu ilede takip edilip komut verilebiliyor. Giyilebilir / taşınabilir teknolojiler alanında yapılan girişimler insanların yaşamlarında çok büyük kolaylıklar sağlıyor.
Yapay zekâlı akıllı ceket ürettiler
Başta ABD olmak üzere dünyanın dört bir yanından gelen inovatif projelerin hayata dökülerek fonlanmasını amaçlayan Kickstarter’da 450 bin dolardan fazla para biriktiren “dünyanın ilk akıllı ceketi” muhteşem bir fikir.
ABD’de bu yıl kara kışın yaşandığı Boston merkezli bir giyim şirketi, uzun süreli araştırmalarının sonucunda iç ısısı akıllı telefon uygulamasıyla ayarlanabilen, yapay zekalı “minimal” tarzda bir ceket geliştirdi. Amazon’un kişisel akıllı asistanı Alexa ile uyumlu bu uygulama, makine öğrenimi sayesinde ceketin sıcaklığının kişinin isteğine göre veya otomatik olarak ayarlanmasını sağlıyor. Bu, ceketi ses komutuyla “kontrol edebilirsiniz” anlamına geliyor. Yani sesli olarak “Isıyı 25 santigrata getir” komutunu verdiğinizde uygulama aracılığıyla bu komut alınıyor ve ceket hemen ısıyı buna göre ayarlıyor. İsterseniz ceketin belirli bölgeleri farklı derecelerde ısıtabileceğiniz gibi, ceketin otomatik olarak çıkabileceği maksimum ısıyı da belirleyebilirsiniz.
Dışarıya çıktığınızda, ısı düşüşünden ceket bunu algılıyor ve kalp atışınızla beden ısınıza göre sizin için ideal olduğunu düşündüğü ısıya ulaşıyor. Sizin komutlarınızı sürekli alan ve hafızasına kaydeden bu uygulama, makine öğrenimi sayesinde zaman içinde tercihlerinizi öğrenerek siz ona söylemeden o ceketi sizin geçmiş tercihlerinize göre, yani sizin yerinize ayarlıyor. Sloganı “kendi termostatınız olun” olan Mercury adlı ceket, sadece ısıyı ayarlamakla kalmıyor. Kar, rüzgar, yağmur ve kokuya karşı da dayanıklı. Bu dört etkenden hiçbiri ceketin içine işlemiyor. Mercury’yi seri üretime geçirmek isteyen Ministry of Supply adlı firma, ceketin yüzde 100 geri dönüştürülmüş malzemelerden yapıldığını belirtiyor.
Her ne kadar Mercury hareketi veya dış ısı değişikliklerini algılamak üzere önceden eğitilmiş olsa da, öğrenebilen bir teknoloji içerdiğinden kendisine geri dönüş yaptıkça sistemin giderek daha iyi çalışması sağlanabiliyor. Böylece sizin tercihlerinize göre size özel otomatik ayarlar yapılabiliyor.
Kadın ve erkek modelleriyle Mercury; bir çok cebi, kablosuz telefon şarj etme özelliği, çıkarılabilir kapüşonu ve dayanıklı yapısıyla ister spor sırasında, ister doğa yürüyüşünde, isterseniz de şehir içinde rahatlıkla kullanabileceğiniz bir mont. Dileyenler için kolsuz versiyonu da bulunuyor. Özellikle İstanbul gibi havası günlük olarak değişen, çok soğuktan ilkbahara iki günde geçebilen şehirlerde, ne giyeceğinizi bilemediğiniz durumlar için hayat kurtarıcı olabilir.
Mercury, hiçbir akıllı özelliği devrede olmadığında bile şık görünümlü bir dış giyim parçası. Her gün kullanabileceğiniz, sade ve her ortamla uyumlu bir mont. Su geçirmiyor, rüzgar geçirmiyor.Yüksek elastikiyet sunan mont, aynı zamanda nefes alan özellikte. Kahve çekirdekleri içeren yalıtımı sayesinde kokuya dayanıklı. Çamaşır makinesinde yıkanabiliyor ve seyahatler için de uygun, kolay taşınabilir bir mont. Yani, akıllı olmasa da kullanmaktan hoşnut olabileceğiniz bir mont görünümünde.
Kickstarter üzerindeki kampanyanın bitmesine 10 gün var. Ancak aranan fon çoktan aşılmış bile. Bu durumda teslimata bu senenin sonlarında başlanması planlanıyor.