Turizm Sektöründen Haberler

Yabancı turistin yerini yerli turist aldı

Rus turist sayısında, sezon sonuna kadar toplamda 1 milyon düşüş bekleniyor. Bu gelişme turizmcileri alternatif pazarlara ve yeni arayışlara itti. Hedefte başta Çin olmak üzere Uzakdoğu, İran ve Türkiye algısı zayıf Avrupa ülkeleri var… Diğer seçenek ise yerli turist.

TÜRKİYE’DE 2015 yılı yaz sezonunda yabancı turistin yerini yerli turist aldı. Yapılan indirimlerin etkisiyle artan yerli turist sayısı, otellerdeki doluluk oranını artırarak kısa süreliğine de olsa turizmcilerin yabancı turist açığını bir ölçüde kapatmasını sağladı. Öte yandan sadece oteller değil, mavi turlar, kültür turları gibi turizm alternatiflerinde de yine yerli turist oram ağırlığım hissettirdi. Ancak bu duruma rağmen şu bir gerçek ki, 2015 yılı turizmci açısından oldukça zor bir yıl oldu. Yaklaşık iki yıl önce başlayan Rusya ile Ukrayna arasındaki krizin Rus ekonomisindeki olumsuz etkileri, bu sene Türkiye turizminde iyiden iyiye yansımaya başladı. Temmuz ayı itibariyle Rus turist sayısı, önceki yıla göre yüzde 27’lere varan oranda düştü. Genel ortalamada da turizm sektörünün gelen turist sayısında yaklaşık yüzde 10 düşüş yaşandığı tahmin ediliyor. Yılso-nuna kadar Rus turist sayısında toplam 1 milyon kayıp öngörülüyor. Rusya pazarında kısa süreli bir düzelme de beklenmiyor. Bu nedenle turizm sektörü yeni arayışlara girmiş durumda.

turizm

Yılın başında düşüşün olacağını tahmin eden turizmciler, ilk etapta bir kriz önlemi olarak oldukça indirimli fiyatlarla sezona başladı. Bu önlem de etkisini gösterdi. Uygun fiyatları fırsat bilen yerli turist, turizmcinin yüzünü az da olsa güldürdü. Ancak tabii düşen fiyatlar cirolara olumsuz yansıyor.

Öte yandan son dönemde sektörde en çok konuşulan konu ise yeni pazarlar ve turizm alternatifleri… Turizmciler, yeni pazar arayışlarında özellikle Uzakdoğu ve Türkiye algısı zayıf ve talebi düşük Avrupa ülkelerini işaret ediyor. Turizm Bakanlığı’ndan beklentiler bu bölgelerde tanıtım faaliyetlerinin artırılması yönünde. Büyük şehirlerde ise kongre turizmi bir çıkış olarak gösteriliyor.

Şunu da belirtelim, turizm sektörünün içinde bulunduğu sıkıntıyı aşması için varsa B ve C planlarını öğrenmek üzere birkaç kere Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğünü aradık. Ancak bu konuda bakanlığın neler yaptığına dair bir geri dönüş alamadık.

“BALTIK ÜLKELERİNE TALEP ARTTI”

Rusya pazarındaki daralmanın dikkat çekici boyutlarda olduğunu söyleyen Touristica Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Temel, son dönemlerde Baltık ülkelerinin yükselmeye başladığına dikkat çekiyor. Özellikle Polonyalı turist sayısında da artış olduğunu belirten Temel, bu bölgede yüksek bir potansiyel olduğunu söylüyor. Son birkaç yıldır Yunanistan’a giden yerli turistin tekrar Türkiye’ye döndüğünü söyleyen Temel, bunu sürdürmek için ülke içi alternatiflerin artırılması gerektiğini savunuyor ve Karadeniz Bölgesi’ne işaret ediyor.

“ALTERNATİF, ASYA PAZARI”

Rusya’nın olumsuz etkisinin, yükselen Avrupa ve iç pazar sayesinde yumuşadığını anlatan Jolly Tur Genel Müdürü Figen Erkan, bu sayede otellerdeki kaybın yüzde 30’lardan yüzde 10’lar civarına indiğini söylüyor. Erkan, dış pazarda oluşan boşluk nedeniyle düşen fiyatların haziran ve temmuz aylarında tüketicilere uygun fiyatlı tatil fırsatı sunduğu için kapasite artışı yaşandığını da sözlerine ekliyor. Erkan, Jolly Tur’un bu dönemde yılın diğer dönemlerine göre hedefi yüzde 25 artış iken, bu sene artışın yüzde 35’leri bulduğu bilgisini veriyor. Türkiye’nin turizm konusunda pek çok alternatif sunduğunu hatırlatan Erkan, sözlerine şöyle devam ediyor: “Bu fırsatlar iyi değerlendirmeli. Ayrıca yeni alternatif pazarlara açılmak gerekiyor. Turizm sektörü, Asya ülkeleri ve Hindistan gibi pazarlarda varlığını artırmalı.”

“KÖTÜ ALGISI KIRILMALI”

Her yıl iç pazarda talebin Ramazan Bayramı ve sonrasında arttığını söyleyen Ets-tur Genel Müdür Yardımcısı Suat Özbek, bu yıl da böyle olduğunu ve Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında ciddi bir durgunluk yaşandığını anlatıyor. Rusya ve Avrupa pazarından taleplerin ise temmuz başında ileriye dönük olarak geldiğini ve gelecek sezonların nasıl geçeceğini bu ilk rezervasyonların göstereceğini belirten Özbek, “Ancak sektör geriden gelen eksikleri sezonun geri kalan döneminde kapatabilir mi hep birlikte göreceğiz” diyor.

Dış talepteki zayıflamayla beraber düşen fiyatlara da değinen Özbek, sözlerine şöyle devam ediyor: “Birçok tesiste fiyatlar neredeyse 2013 yılma döndü. Kampanyalarımıza fiyatlarda 2014 yılına oranla minimum yüzde 5-15 arası düşüşlerle başladık. Bu fiyatlara bir de uygun ödeme koşullan eklenince Türk misafirler önemli avantajlar elde etti ve iç pazarda ciddi doluluk oranlarına ulaştık. Birçok tesiste Temmuz ve sonrası için ciddi doluluklar elde ettik. Artış oranımız yüzde 40’lara yaklaştı.”

Özbek, alternatif pazarlar yaratılması ve özellikle Avrupa pazarında tanıtıma ağırlık verilmesi gerektiğini söylüyor ve şöyle devam ediyor: “Örneğin Türkiye, Fransa pazarında gidilmesi riskli destinasyonlar arasında gösteriliyor. Diğer Avrupa ülkelerinde de durum farklı değil.Bu olumsuz algı yönetimine karşı pazarlama faaliyetlerine önem verilmeli.”

“ÇIKIŞ KONGRE TURİZMİNDE”

Sektörü İstanbul’u baz alarak değerlendiren CVK Group Genel Müdür Yardımcısı Tolga Akıncı ise, şehre gelen Rus ve Uk-raynalı turist sayısmm Çok yüksek olmamasından dolayı şiddetli group (Jüşüş hissetmediklerini anlatıyor. Öte yandan, bölgede yaşanan kriz öncesinde “zengin” turistlerin geldiğini ve bu profilin krizden çok da etkilenmeden İstanbul’a gelmeye devam ettiğini ekliyor. İstanbul’un doluluk konusunda doğrudan etkilenmese de fiyatlarda düşüş yaşandığına değmen Akıncı, seçim sürecinin neticelenmesinin sektörün toparlanması için önemli etkenlerden biri olduğunu savunuyor. Tesis sayısının her geçen yıl artmasının yoğun rekabeti de beraberinde getirdiğine işaret eden Akıncı, “Özellikle İstanbul’da turistlerin konaklama süresini artıracak çalışmalar yapılmalı” diyor. Akmcı’ya göre İstanbul’un potansiyel pazarı Avrupa, hedefi ise kongre turizmi olmalı: “Avrupa’ya uçuş ile en fazla dört saat mesafede olan İstanbul, ciddi bir kongre turizmi potansiyeline sahip. Büyük çaplı kongrelerin kente çekilmesi halinde hem kentteki otellerin dolması hem de nitelikli turistlerin ülkemize gelmesi sağlanabilir.”

“YERLİ İLGİSİ SÜRÜYOR”

Mika Tur ve Tatilbudur.com’un Yönetim Kurulu Başkanı Beşir Kara, bölgeden Rus turist sayısındaki düşüşün yüzde 36’lara ulaştığı yönünde bilgiler geldiğini söylüyor. Kara, bu durumun fiyatlara doğrudan yansıdığım vurguluyor.

“Otellerde oluşan bu boşluk özellikle yüksek sezon öncesi ve sonrası konaklama fiyatlarının düşmesine dolayısı ile tatilcilere daha ekonomik ürünler sunabilmemize imkan verdi” diyen Kara, Ramazan Bayramı sonrası da yerli turist ilgisinin artarak devam edeceğini söylüyor. Kara, Antalya, Bodrum, Marmaris gibi turistik beldeler ve KKTC için sezon sonuna kadar tüm kontenjanların dolmak üzere olduğunun bilgisini veriyor.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu