Güncel Ekonomi Haberleri

Walter Schloss’un “Yeni Dipler” Stratejisi

Bu hafta, Walter Schloss’un “Yeni Dipler” stratejisini ele alacağız. Bu strateji diplerine yakın seyreden, ancak temel olarak sağlam görülebilecek hisseleri bulmayı amaçlıyor…

PİYASALARDA rekorlarla geçen 2017’nin ardından 2018 yılma da görece olumlu bir havada başlandı. Ancak, önce ABD borsalarında Fed ve enflasyon endişeleri kaynaklı olarak gözlenen son derece sert satış dalgası ve ilk çeyreğin sonuna doğru ABD ve Çin arasında baş gösterebilecek olası bir ticaret savaşına yönelik endişeler ön plana çıktı. Dolayısıyla, piyasalar açısından 2018 ilk çeyreğinin özeti yüksek oynaklık ve kararsızlık oldu. Yakın dönemde özellikle jeopolitik risk fiyatlamasının ön plana çıkmasıyla gerek küresel gerekse de yurtiçi piyasalarda gözlenen aşağı yönlü baskının, Borsa İstanbul’da işlem gören şirketleri değerleme açısından orta ve uzun vadede oldukça cazip seviyelere getirdiği söylenebilir.

TEDBİRLİ HAREKET EDİLMELİ

Nisan ortasında yapılan açıklamalarla, beklenenden daha kısa bir zamanda, 24 Haziran 2018 tarihinde erken seçime gidilecek olması kısa vadeli belirsizlikleri bir miktar azalttığı gibi olası bir seçim belirsizliğinin de beklenenden daha kısa sürebileceğini işaret etmekte. Seçim öncesinde yayınlanacak anketler ve haber akışları nedeniyle zaman zaman kısa süreli de olsa piyasalarda oynaklık gözlenebilecek olsa da; bu sürecin beklenenden kısa sürecek olması da bardağın dolu tarafındakilere not edilebilir. Ayrıca, yakın dönemde yaşanan birçok gelişmenin fiyatlara önemli ölçüde girmiş olması da bir diğer olumlu nokta.

yeni dipler stratejisi

Yakın dönemde çıkan risk fiyatlamasının etkisiyle borsada işlem gören birçok hissenin görece cazip seviyelere gerilediği görülmekte.

Piyasa üzerinde satış baskısının görüldüğü dönemler genellikle orta-uzun vadeli yatırımlar açısından önemli fırsatlar sunabilmekte.

Özellikle, gerek yükseliş gerekse de düşüşlerde zaman zaman piyasanın en iyi ya da kötü senaryoyu fiyatlayarak bazen aşırı veya abartı olarak nitelenebilecek hareketler sergilemekte olması bunun en önemli gerekçesi. Ancak, düşüşün neden kaynaklandığı ve ne kadar süreceğinin tam olarak kestirilebilmesinin oldukça zor olduğu: bundan dolayı da her zaman panik kararlarla değil, tedbirli adımlarla hareket edilmesinin yerinde olacağını belirtelim.

YENİ DİPLER STRATEJİSİ

Bu hafta, değer yatırımı denince ilk akla gelen isim olan Benjamin Graham’m öğrencilerinden olan Walter Schloss’un “Yeni Dipler” stratejisini ele alacağız. Bu strateji değer ve fiyatla ilgili faktörleri ana araçlar olarak kullanarak diplerine yakın seyreden, ancak temel olarak sağlam olarak görülebilecek hisseleri bulmayı amaçlamakta. Bir diğer önemli yatırım gurusu olan Warren Buffett, Schloss’un yatırım yapmak için ocak ayı, pazartesi gün, seçim yılı vs. gibi takvimsel-mevsimsel unsurları umursamayıp; onun için en temel unsurun değerini 1 dolar olarak düşündüğü bir hisseyi 40 cent’ten alabilecek fırsat bulması olduğunu söylemiştir.

Schloss, riski dağıtabilmek için mümkün olduğunca fazla sayıda hisseden oluşan bir portföy takip etmiş; bir hissenin toplam portföy içindeki ağırlığının yüzde 20’den fazla olmamasını yerinde olacağını değerlendirmiştir. Uzun vadeli olarak tuttuğu hisselerde genellikle yüzde 50’ye yakın bir yükseliş görmeden kâr realizasyonu yapmamakta; temel olarak beğendiği hisselerde olası düşüşlerde maliyet iyileştirmek için alım yapmayı sürdürmektedir. Schloss’un fonu 1956-2000 yılları arasındaki 45 yıllık dönemde yıllık ortalama yüzde 15.7 oranında bileşik büyüme elde ederken; bu rakam piyasa için yüzde 11.2 seviyesinde gerçekleşmiştir. Bu rakamlar, söz konusu stratejinin her zaman başarılı sonuçlar vereceği anlamına gelmeyip; yalnızca geçmiş istatistiği yansıtmaktadır.

Schloss, bu strateji ile basitçe piyasanın üzerinde baskı oluştuğu dönemlerde defter değerine yakın seyreden ve aynı zamanda önemli bir borcu olmayan görece ucuz hisselerin tespit edilmesini amaçladığını söylemektedir. Bu kapsamda, BIST-TÜM’de yer alan hisselerden Piyasa Değeri/ Defter Değeri 1,2’nin altında ve net borcu olmayanları (net nakdi olanları) filtreledik. Her iki koşulu da sağlayan 36 hisse arasından, son bir yılın en düşük seviyelerine yakın olup aynı zamanda temel ve teknik görünüm açısından görece olumlu olduğunu değerlendirdiğimiz beş hisseyi belirledik…

ANEL ELEKTRİK (ANELE):

2017’de şirketin net satışları önceki yıla kıyasla yüzde 53 artışla 1.0 milyar TL’ye; brüt kârı yüzde 79 artışla 106 milyon TL’ye; FAVÖK’ü yüzde 144 artışla 83 milyon TL’ye ve net kârı da yüzde 17 artışla 70 milyon TL’ye yükseldi. Net borç 2017 sonunda -8 milyon TL; net borç/FAVÖK -0.09 seviyesinde. Özvarlık kârlılığı yüzde 18 olan şirket son durum itibariyle 0.8 x PD/DD, 4.4 x F/K, 3.7 x FD/FAVÖK çarpanlarıyla işlem görmekte. Son bir yılda endekse göre yüzde 4 daha iyi performans gösterdi. Geçen yılın aynı dönemlerinde 2.40 TL’li seviyelerde olan hisse son günlerde 2.70-2.80 TL’li seviyelerde dip çalışması yapıyor. Bu seviyelerden gelecek olası tepki atımlarıyla birlikte, kısa-orta vadede 3.28, 3.39 ve 3.60 TL dirençleri yeniden test edilebilir. Olası geri çekilmelerde ise katlanılabilecek azami zarar göz önünde bulundurularak 2.65 ve/veya 2.42 TL desteklerinden uygun görüleni zarar kes seviyesi olarak takip edilebilir.

ALARKO HOLDİNG (ALARK):

2017’de şirketin net satışları önceki yıla kıyasla yüzde 15 artışla 681 milyon TL’ye; brüt kârı yüzde 239 artışla 121 milyon TL’ye; önceki yıl -6 milyon TL olan FAVÖK’Ü +68 milyon TL’ye ve net kârı da yüzde 75 artışla 198 milyon TL’ye yükseldi. Net borç 2017 sonunda -410 milyon TL; net borç/FAVÖK -6.07 seviyesinde. Özvarlık kârlılığı yüzde 16 olan şirket son durum itibariyle 1.1 x PD/DD, 6.9 x F/K, 14.2 x FD/ FAVÖK çarpanlarıyla işlem görmekte. Son bir yılda endekse göre yüzde 6 daha kötü performans gösterdi. Hissenin son günlerde, Eylül 2017’de de destek olarak test ettiği, 6.0ü TL civarlarını dip edinmeye çalıştığı görülüyor. Bu seviyelerin dip olması hâlinde görülebilecek olası tepki alanlarıyla birlikte, kısa-orta vadede, 6.54, 6.88 ve 7.32 TL dirençlerini yeniden test etmesi beklenebilir. Olası düşüşlerde ise katlanılabilecek azami zarar göz önünde bulundurularak 5.90 ve/veya 5.55 TL destekleri zarar kes seviyesi olarak takip edilebilir.

SELÇUK ECZA DEPOSU (SELEC):

2017’de şirketin net satışları önceki yıla kıyasla yüzde 24 artışla 10.7 milyar TL’ye; brüt kârı yüzde 24 artışla 820 milyon TL’ye; FAVÖK’ü yüzde 29 artışla 328 milyon TL’ye ve net kârı da yüzde 24 artışla 301 milyon TL’ye yükseldi. Net borç 2017 sonunda -169 milyon TL; net borç/FAVÖK -0.52 seviyesinde. Özvarlık kârlılığı yüzde 14 olan şirket son durum itibariyle 1.0 x PD/DD, 7.3 x F/K, 6.2 x FD/FAVÖK çarpanlarıyla işlem görmekte. Son bir yılda endekse göre yüzde 11 daha kötü performans gösterdi. Bir süredir aşağı yönlü baskının öne çıktığı SELEC hisselerinde son kapanışın gelen tepkiyle birlikte 21, 50 ve 200 günlük üssel hareketli ortalamaların üzerinde gerçekleştiği görülmekte.

Tepki hareketinin devam etmesi durumunda hissenin, kısa-orta vadede, 3.78, 3.89 ve 4.07 TL dirençlerine doğru hareketlenmesi beklenebilir. Diğer taraftan, olası geri çekilmelerde 3.45, 3.39 ve 3.31 TL desteklerinden uygun görüleni zarar kes seviyesi olarak takip edilebilir.

ENKA İNŞAAT (ENKAI):

2017’de şirketin net satışları önceki yıla kıyasla önemli bir değişim göstermeyerek 10.6 milyar TL seviyesinde kalırken; brüt kârı yüzde 14 artışla 2.7 milyar TL’ye; FAVÖK’ü yüzde 16 artışla 2.7 milyar TL’ye ve net kârı da yüzde 45 artışla 2.6 milyar TL’ye yükseldi. Net borç 2017 sonunda -4,0 milyar TL; net borç/FAVÖK -1.48 seviyesinde. Özvarlık kârlılığı yüzde 11 olan şirket son durum itibariyle 1.0 x PD/DD, 9.0 x F/K, 7.1 x FD/FAVÖK çarpanlarıyla işlem görmekte. Son bir yılda endekse göre yüzde 20 daha kötü performans gösterdi. Hissenin son günlerde bir yılın en düşük seviyesi olan 4.90 TL’yi test ettiği ve 5 TL üzerinde tutunma eğilimine girdiği gözleniyor. Mevcut seviyelerde dip oluşması hâlinde, kısa-orta vadede, 5.32, 5.46 ve 5.59 TL dirençlerinin test edilmesi beklenebilir. Diğer taraftan, 4.80-4.90 TL destek bölgesi zarar kes seviyesi olarak izlenebilir.

EGE SERAMİK (EGSER):

2017’de şirketin net satışları önceki yıla kıyasla yüzde 16 artışla 384 milyon TL’ye; brüt kârı yüzde 37 artışla 120 milyon TL’ye; FAVÖK’ü yüzde 48 artışla 77 milyon TL’ye ve net kârı da yüzde 65 artışla 48 milyon TL’ye yükseldi. Net borç 2017 sonunda -17 milyon TL; net borç/ FAVÖK -0.22 seviyesinde. Özvarlık kârlılığı yüzde 17 olan şirket son durum itibariyle 1.0 x PD/DD, 5.9 x F/K, 3.5 x FD/FAVÖK çarpanlarıyla işlem görmekte. Son bir yılda endekse göre yüzde 11 daha kötü performans gösterdi. Hissenin son günlerde 3.55 TL seviyesini dip edinmeye çalıştığı görülmekte. Bu seviyenin dip olması hâlinde, kısa-orta vadede 3.91, 4.14 ve 4.32 TL dirençleri test edilebilir. Olası geri çekilmelerde ise 3.55 ve/veya 3.43 TL destekleri zarar kes seviyesi olarak izlenebilir.

EROL GÜRCAN

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu