Ürün gamındaki artış istihdamı da arttırdı
Sanko Holding çatısı altında faaliyet gösteren MST Sanko İş ve Tarım Makinaları, 2016 yılında Anadolu 500’de istihdamını en çok artıran şirket oldu. Ürün gamnıdaki genişleme ve ihracat pazarlarındaki artış nedeniyle kadrosunu büyütmeye yönelen şirket, 2015 yılında 123 olan çalışan sayısını yüzde 174,8 artırarak 2016’da 338 kişiye çıkardı. Şirketin bugünkü çalışan sayısı ise 450’yi buluyor.
Sanko Holding adı Gaziantep ile özdeşleşen bir şirket. 14 bin çalışanlı Sanko Holding, tekstilden enerjiye, maki-nadan çimentoya kadar pek çok farklı alanda faaliyet gösteriyor. Sanko Holding, her yıl pek çok şirketiyle Anadolu 500 listemizde yer alıyor. Bu yılki araştırmamızda ise Sanko Holding çatısı altındaki MST Sanko İş ve Tarım Makinaları şirketi istihdamını en çok artıran şirket oldu. Şirket, 2015 yılında 123 olan istihdamını 2016 yılında 338 kişiye çıkardı. Böylece istihdamı yüzde 174,8 artmış oldu.
Sanko Holding Yönetim Kurulu Üyesi, İş ve Tarım Makinaları Grup Başkanı Sami Konukoğlu, şirketin Gaziantep’teki modem tesislerinde üretim yaptığını söylüyor. Konukoğlu, “Ürün gamımıza eklediğimiz hidrolik ekskavatör ve mini ekskavatörler ile hem yurtiçinde hem de yurtdışında makine satışının artması, istihdam öncelikli planlamamıza önemli katkı sağladı” diye anlatıyor.
Geçen yıl şirkette AR-GE, üretim ve satış sonrası hizmetler öncelikli alım yapılan alanlar olmakla birlikte satış ve pazarlama kadrolarında da büyüme yaşandı. MST Sanko İş ve Tanm Makina-lan’nın bugünkü çalışan sayısı ise 450 kişiyi buluyor.
5 BİN ADETLİK KAPASİTE
Temelleri 1999 yılında atılan MST Sanko İş ve Tarım Makinaları, ‘MST’ markasıyla 2003 yılında kazıcı yükleyici üretimine başladı. Şirket, 2008 yılında teleskopik yükleyici, 2015 yılında mini ekskavatör, 2017 yılında ise paledi ekskavatör üretimine de yöneldi. Türkiye’nin tek yerli teleskopik yükleyici ve mini ekskavatör üreticisi olarak üretim yapan şirket, farklı sektörlerin ihtiyaçlarına yanıt veriyor. Şirket, Türkiye’de 11 bölge müdürlüğü, yaygın satış ve satış sonrası hizmetler teşkilatıyla iş makinası sektörüne satış ekibi ve teknik personel yetiştirilmesi konusunda da çalışma yapıyor.
HEDEF PAZARLAR
Sami Konukoğlu, “Tesisimiz yıllık 5 bin ünite iş makinası üretimi kapasitesine sahip. Bu yıl için satış hedefimiz bin 500 iş makinesi. Üretimin yüzde 55-60’ını ihraç ediyoruz. 30’dan fazla ülkeye ihracat yapıyoruz ve öncelikli hedef pazarlarımız Kuzey Afrika, Ortadoğu, Rusya ve Türki Cumhuriyetler” diye anlatıyor.
Cironun yüzde 4’ü AR-GE’ye
iş makinaları sektörünün lider firmalarından biri olan MST Sanko iş ve Tarım Makinaları, sektörde istihdamı arttırma hedefiyle Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın onayladığı AR-GE merkezinde ürün geliştirme faaliyetleri yürütüyor. Merkezde 50 teknik personelin yenilikçi çözümler üretmek üzere çalıştığını belirten Sami Konukoğlu, “Ciromuzun yüzde 4’üne yakınını AR-GE’ye ayırıyoruz. Şirket olarak 2016 yılında cirosal bazda yüzde 35 büyüme kaydederken 2017 yılında beklentimiz yüzde 50 civarında” diyor.
ÖZLEM BAY YILMAZ