Üniversitelilere iş Kurma Tüyoları
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) İl Genç Girişimciler Kurulu Üyesi Ufuk Maya, kendi işini kurmak isteyen üniversite öğrencilerine ‘girişimci’ olmaları çağrısında bulunarak, “Hayattaki gerçek gücünüz, ‘Bittim’ dediğiniz anda sizi ayağa kaldıran güçtür” dedi.
MTSO İl Genç Girişimciler Kurulu ve Mersin Üniversitesi (MEÜ) işbirliğinde Çiftlikköy Merkez Kampusu Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi’nde düzenlenen ‘Sıfırdan İş Kurma’ konulu panele yoğun ilgi gösterildi. İl Genç Girişimciler Kurulu Üyeleri Ufuk Maya, Erkut Özyıldırım, Oğuz Yozgat, Mehmet Memiş ve Cem Altıniş’in konuşmacı olarak katıldığı etkinlikte üniversitelilere ‘iş kurma‘ tüyoları verildi.
Kendi firmasını kurmasıyla ilgili olarak yaşadığı süreci öğrencilerle paylaşan MTSO İl Genç Girişimciler Kurulu Üyesi Ufuk Maya, “Durumunuz ve pozisyonunuz ne olursa olsun girişimci olun ve başaracağınıza inanın. Çok ama çok çalışın. Asla vazgeçmeyerek başladığınız işi bitirin. Zamanın değerini bilin. Hata yaptığınız fikri hissediyorsanız hemen ondan vazgeçin. Planlı olun, adım atmadan önce ikinci adımı ve getireceği sonuçları iyi düşünün. Yaptığınız işle ilgili kendinizi hayat boyu geliştirin ve
araştırarak yenilikçi olun. Unutmayın hayattaki gerçek gücünüz; ‘Bittim’ dediğiniz anda sizi ayağa kaldıran güçtür” diye konuştu.
Bilişim sektöründe bireysel iş kurma ve üniversitelerle ilişkiler konusunda açıklamalarda bulunan İl Genç Girişimciler Kurulu Üyesi Erkut Özyıldırım, girişimcinin basit anlamıyla engelleri ve fırsatları ayırt edip her ikisini de kendi avantajına çevirebilendir. İnsanlık tarihi birçok çağ yaşadığını dile getirdi. Özyıldırım, “Büyük sanayi devrimini ve dev şirketler dönemini yaşadık. Ve şimdi çağımız, girişimcilik çağıdır. Günümüzde ülkemiz ve dünya ülkelerinde girişimciliğin öneminin her geçen gün arttığına tanıklık etmekteyiz” ifadesini kullandı.
Yaşının genç olması nedeniyle firmalara ve topluma sunduğu hizmetle ilgili deneyimini çok zor kabullendirdiğini anlatan Özyıldırım, sektörde yer alan ve günü kurtarmaya çalışan insanlardan da asla olmadığını dile getirdi. Her ne kadar zorlanmasına karşın hiçbir zaman kendisine duyulan güveni suistimal etmediğinin altını çizen Özyıldırım, konuşmasını da şöyle sürdürdü:
“İstikrarlı davrandım önüme çıkan zorluklara rağmen ‘gemisini yürüten kaptan’ misali yolumdan ve hedeflerimden sapmadan sektörde 7 yılımı tamamlıyorum. Her zaman bir hedefim var, bu hedeflerim doğrultusunda tüm planımı sürekli güncel tutuyor ve yeni hedefler belirliyorum kendime.”
Markanın ürünü pazarlayan en önemli konu olduğu savunan İl Genç Girişimciler Kurulu Üyesi Mehmet Memiş de, markalamanın temel amacının ürünlerin ayırt edilmesi olduğunu belirterek, markanın aynı zamanda da bir ‘kültür’ olarak öne çıktığını anlattı. Markanın sadece bir ürünün logosu ya da bir paketin üzerindeki amblemden ibaret olmadığını kaydeden Memiş, markanın firmanın kişiliğini, karakterini, hedeflerini, vizyonunu, misyonunu ve sektördeki konumunu belirlediği gibi ürün ve firmanın görünen yüzü olduğunu söyledi. Memiş, “Markalaşma firmalar için çok önemli bir kavramdır. ‘Benim ürettiğim ürün kalitelidir, kaliteli ürün başka şeye gerek kalmadan her zaman kendiliğinden markalaşır’ diye düşünenler genellikle markalaşmayı yanlış anlayıp, ellerinde kaliteli ama tanınmayan satılamayan ürünlerle kalmıştır. Markalaşmanın ‘kaliteyi pazarlama politikası‘ olduğu unutulmamalıdır” dedi.
Seminerde ayrıca Kurul Üyeleri Oğuz Yozgat ‘Perakendeden Üretime Bir Markanın Öyküsü’, Cem Altuniş de ‘Aile Dışı Yeni Bir İş Nasıl Kurulur?’ konularında sunumda bulundu.