Üniversitelerin Yüksek Lisans Programı Başvuruları Başladı
Türkiye’de 2003 yılında 76 olan üniversite sayısı 2013’te 179’a ulaşmış durumda. Buna paralel olarak her yıl üniversiteden mezun olan öğrenci sayısı da artıyor. Dolayısıyla lisans diplomasına sahip olmak artık bir ayrıcalık değil. Iş bulma şansını artırmak isteyen ya da kariyerinde basamakları hızla tırmanmayı hedefleyen pek çok kişi meslek bilgilerini daha da artırabilmek ve belli alanda uzmanlaşmak için artık yüksek lisans yapıyor.
Bunun yanında eğitim seviyesinin yükselmesi de bireyleri daha fazla araştırma ve bilimsel çalışmaya yönlendiriyor ki, bu da lisansüstü eğitime olan talebi artıran diğer bir faktör olarak karşımıza çıkıyor.
TERCİH EĞİLİMLERİ
Kimi üniversiteleri, mezuniyetinin hemen akabinde yüksek lisans yapmayı tercih ediyor, kimi ise iş hayatına girişle birlikte bir gereklilik olarak lisansüstü eğitim almaya karar veriyor. Özellikle teknolojinin çok hızlı değişiyor olması, yeni bilgilerle donanmak isteyenleri, yüksek lisans programlarına kayıt olarak güncel bilgilere ulaşma ihtiyacını çözmeye itiyor.
Bunun için yurtdışmda konusunda uzman üniversitelerin yüksek lisans programlarına gitmeyi tercih edenler kadar, Türkiye’deki vakıf üniversitelerinde belirli konularda spesifik olarak uzmanlaşmayı sağlayan multidisipliner yüksek lisans programlarına gitmeyi seçenler de var. Çünkü vakıf üniversitelerinin birçoğu iş dünyasının nabzını tutup gereklilikleri göz önüne alarak her yıl farklı yüksek lisans programları açıyor.
PROGRAMLAR ÇEŞİTLENDİ
Üniversitelerdeki yüksek lisans programları tezli ve tezsiz olmak üzere ikiye ayrılıyor. Tezli programların genellikle daha derinlemesine yapılan araştırmalar için ve özellikle akademik kariyer düşünen öğrenciler tarafından tercih edildiği gözleniyor. Tezsiz adı verilen program seçeneğinde ise öğrenci daha fazla ders alıyor, ancak tez yerine daha az kapsamlı bir proje çalışması yürütülüyor. Hatta özel şirketlerde çalışanlar proje dersini sektör analizi gibi çalışmalar yapmak için bir fırsat olarak da görüyor.
Her üniversitede pek çok yüksek lisans programı seçeneği var. Ancak üniversitelerden aldığımız bilgiler gösteriyor ki, en çok başvuruyu alan yüksek lisans programı hala MBA. Onu uzaktan MBA takip ediyor.
TERFİ İÇİN KOŞUL
KRM Danışmanlık Yönetici Ortağı Kerim Paker, işe alımlarda deneyimden sonra yüksek lisansın aranan kriterler arasına girdiğini söylüyor. Terfi süreçlerinde özellikle yönetsel pozisyonlarda yüksek lisans şartı aranabildiğini veya tüm yetkinlikleri eşit düzeyde olan adaylar arasında yüksek lisansın fark yarattığını da sözlerine ekleyen Paker, “Üst düzey yöneticilerde İngilizce MBA yapmış olmak avantaj sağlıyor. Adayın başvurduğu pozisyonla ilgili bir alanda uzmanlığı varsa firmaların mutlaka ilgisini çekiyor” diye konuşuyor.
Akademik seviyede üniversite eğitiminin üzerine yapılmış bir master programının kişinin hem kendi gelişimine hem de kariyerine olumlu yönde etkisi olduğunu söyleyen Fortune Danışmanlık Yönetici Ortağı Ayşen Arıduru, “Hem yabancı dilin geliştirilmesini sağlıyor hem de marketing, finans, işletme, MBA gibi programlar daha geniş bir vizyona, araştırma yeteneğinin güçlenmesine, yeni bilgiler öğrenmeye neden oluyor” diye konuşuyor.
Arıduru, Finans Mühendisliği, Uluslararası Finans, Marketing, İşletme, MBA, Uluslararası İlişkiler gibi bölümlerin iş dünyasında çalışanlara avantaj sağladığının altını çiziyor.
Peki yüksek lisans maaşa etki ediyor mu? Arıduru, bu soruyu şöyle yanıtlıyor:
“Kamu kurumlan, bankalar, insan kaynakları uygulamalarının yoğun olduğu sektörlerde ve şirketlerde ücret artışı oranı yüksek lisans yapmış olanlar için fark yaratabiliyor.”
Yüksek lisans yapmak için neler gerekiyor?
Yüksek lisans programı başvurularını kimi üniversite her dönem alıyor. Ama genellikle ocak, nisan, haziran, ağustos veya eylül aylarında başvurular kabul ediliyor. Her üniversitede farklılık göstermekle birlikte, yüksek lisans yapmak isteyen kişilerin başvuru için ihtiyacı olan belgeter şunlar; Lisans diploması, ALES sinav sonuç belgesi, transkript, referans belgesi, yabancı dil betgesi. Ücretler ise oldukça değişken. Okul, program, tezli-tezsiz ayrımı ve yabancı dilde eğitime göre fiyatlar farklılık gösteriyor. Bu farklılıklara göre fiyatlar 13 bin lira ile 40 bin lira arasında değişiyor.
İçeriğe Ait Başlıklar