Dünyadan ve Türkiyeden Güncel Haberler

Uluslararası Kongre ve Fuarlara Koronavirüs Engeli

Koronavirüs

ÇİN’İN Hubey bölgesindeki Wuhan kentinde ortaya çıkan Covid-19 (koronavirüs) 2019-nCoV nedeniyle hayatını kaybeden kişi sayısı 2 bine ulaştı, vaka sayısı ise 70 bini aştı. Wuhan’a Kovid-19’un ortaya çıkışından bu yana yapılan askeri sağlık personeli takviyesi ise 4 bini geçti. Çin’in verdiği mücadele dünyayı da farklı şekillerde etkilemeye devam ediyor. Son olarak bu hafta içinde, dünyanın en büyük cep telefonu fuarı Mobil Dünya Kongresi (MWC) 2020, koronavirüs salgınından kaynaklı endişe nedeniyle iptal edildi.

BARSELONA’NIN BOYNU BÜKÜK

24-27 Şubat’ta Barselona’da düzenlenmesi planlanan etkinliğin iptali, dünya gündemine oturdu. Çünkü MWC’nin Barselona’ya yıllık ekonomik katkısı 500 milyon euro civarında. Her yıl ortalama 100 binden fazla kişinin katıldığı fuarın iptalinden önce, Amazon, Sony, Huawei, Nokia, LG Electronics, Cisco, Vodafone, Facebook, Intel, LG, Rakuten ve Deutsche Tele-kom gibi dünya devleri konferansa katılmayacaklarını açıklamıştı. Fransız telekom şirketi Orange da, yönetim kurulu başkanı dünya çapında mobil şebeke hizmeti veren şirketleri bir araya getiren GSMA’nın başkanlığım yapmasına rağmen etkinlikten çekildi. Etkinliğin organizasyonunu yapan GSMA’nın Başkanı John Hoffman yaptığı açıklamada, “Barselona’daki güvenlik ve sağlık ortamı ile ev sahibi ülkeye saygı çerçevesinde GSMA, MWC Barcelona 2020’yi iptal etme kararı aldı” dedi. GSMA’nın İspanyol yetkililere acil durum ilan etmesi konusunda ısrarda bulunduğu da iddialar arasında. Acil durum ilan edilmemesi durumunda, sigorta şirketinin kayıpları karşılamayacağı belirtiliyor.

corona virusu

FUARLAR ERTELENİYOR

Dünyanın önde gelen plastik ve kauçuk fuarı Chinaplus 2020 de koronaviriısü nedeniyle ertelendi. Çin’deki virüs salgınını kontrol etmek ve Şanghay şehir yönetimi tarafından tüm büyük ölçekli faaliyetleri durdurmak üzere verilen talimatlara uygun olarak, 21-24 Nisan 2020’de Şanghay’daki Ulusal Sergi ve Kongre Merkezi’nde düzenlenecek olan 34. Uluslararası Plastik ve Kauçuk Endüstrisi Fuarı Chinaplus 2020’nin ertelendiği bildirildi. Singapur da ülkede koronavirüsü vakalarının ortaya çıkmasının ardından, Singapur Airshow adıyla bilinen askeri havacılık fuarının ileri bir tarihe ertelendiğini duyurdu. Formula l’in takviminde yer alan ve 19 Nisan tarihinde yapılması planlanan Çin Grand Prbc’i iptal edildi. Singapur’da Mart ayında düzenlenecek Money 20/20 Asia, Çin’in Xiamen kentinde Mart ayında düzenlenecek olan Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı, 45’inci Ciff Guangzhou Fuarı ve Çin’de 24-26 Şubat 2020 tarihleri arasında düzenlenecek R+T Asia 2020 Fuarı da ileri bir tarihe ertelendi.

Çin, 2003’teki şiddetli akut solunum yetmezliği sendromu SARS salgınından da ekonomik anlamda etkilenmiş ancak hızlı bir şekilde toparlanmış ve virüsün küresel ekonomiye etkisi sınırlı kalmıştı. Uzmanlara göre bu defa toparlanma hızlı olsa da, dünya çapındaki etkileri SARS dönemindekinden daha ağır olabilir. Çünkü Uluslararası Para Fonu IMF verilerine göre küresel ekonominin yüzde 16.3’iinü Çin kontrol ediyor. 2003’teki SARS salgınında bu oran yüzde 4.3’tü.

“DİKKATLE TAKİP EDİYORUZ”

‘İstanbul Ticaret Odası (ITO) Başkanı Şekib Avdagiç, Çin’de ortaya çıkan ve tüm dünyanın endişeyle izlediği koronavirüs salgınıyla alakalı, “Biz de dikkatle takip etmekteyiz. Başta Çin ve çevre ülkeler olmak üzere tüm dünyayı ciddi bir sağlık tehdidiyle karşı karşıya bırakan bu salgından insanlığın en az zararla çıkmasını diliyoruz. Elbette koronavirüs salgınının Türkiye’ye ekonomik yansımaları da oluyor. Özellikle İstanbul’a gelen Çinli tatilcilerin sayısındaki azalış nedeniyle otel ve perakende sektörlerinin bundan etkilemesini bekliyoruz. Çünkü sadece geçen sene İstanbul’a 378 bin Çinli turist gelmişti. Öte yandan, İstanbul Ticaret Odası’nda Çinli ortağa sahip 623 firmamız bulunuyor. Çin uyruklu üyelerimize bu dönemi en hızlı şekilde atlata-bilmeleri için yardım etmek adına onlarla temas halindeyiz” diyor.

İKİNCİ YARIDA TOPARLANIR”

Çin Günlüğü isimli bloğun yöneticisi, girişimci Yavuz Selim Şen ise şunları aktarıyor: “Koronavirüs tüm hayatı etkilediği gibi, dünya ticaretini de etkiledi. Çin’de Mart-Nisan ayındaki fuarların ileri tarihlere ertelendiğini görüyoruz. Mayıs ayı henüz belirsiz. Mart ortasından itibaren piyasalarda toparlanma bekliyoruz ama virüsün psikolojik etkisinin bu yılın ilk yarısında devam edeceğini düşünüyorum. Fuarcılık açısından yılın ikinci yarısından itibaren toparlanma olacaktır.”

Uzakdoğuluların tedbir alma konusunda bizlere kıyasla daha hassas davrandıklarına değinen Şen, “Virüs tehdidi ortadan kalkana kadar, kalabalık ve kapalı ortamlarda bulunmaktan çekiniyorlar. Aynı şekilde Türk firmalarının da Uzakdoğu fuarlarındaki yerlerini iptal ettiğini görüyoruz. Çin büyük bir ülke, geçmişinde SARS tecrübesi olan bir ülke; aynı kararlılığı ve mücadeleyi de koronavirüse karşı da gösteriyorlar. Çin koronavirüsüne karşı birçok ülkenin alamayacağı önlemleri aldı. Ülkenin hızla toparlanacağını ümit ediyorum. Bu yılın ilk yarısı fuarlar açısından zor geçecek, ikinci yarıdan itibaren fuarlar belirlendiği tarihlerde yapılır” diyor.

“SANAL FUARLARA İLGİ ARTIYOR”

Endless Fairs CEO’su Gökmen Özdemir ise, Çin’de ortaya çıkan koronavirü-sünün fuarcılık sektörünü direkt olarak etkilediğini belirterek, bu durumun sanal fuarları göz önüne çıkarmaya başladığını ifade etti. Dünyada her yıl milyarlarca dolarlık fuar ticareti gerçekleştirildiğini vurgulayan Özdemir, şunları aktarıyor: “Virüsten önce, 2022’ye kadar dünya fuarcılık sektörünün yüzde 7 büyüyeceği konuşuluyordu. Ancak bugün küresel fuar sektörü derin yara almış durumda. Mutfak eşyaları fuarından tutun doğal taş fuarına kadar büyük küçük fuarların hepsi iptal edildi. Türkiye ekonomisine bakıldığında yetkililerin büyük çoğunluğu fuarlardan gelen iptallerin gerek ticaret kanalına gerekse ihracat kanalına yansıdığını açıklıyor. Şu an dünyada sanal fuarlara ciddi bir ilgi söz konusu. Biz de kendi ülkemizde kendi yazılımımızla Türkiye’nin ilk ve tek sanal fuar yazılımını hayata geçirmiş bir şirket olarak bu trendi yakından takip ediyoruz. Koronavirüs vakası ve fuar iptallerinin ardından ülkemizde de sanal fuar konseptine yoğun ilgi başladı. Bundan sonra daha ciddi bir yönelim bekliyoruz. 2020 sonuna kadar dünya genelinde 100 sanal fuar organize etmeyi hedefliyorduk. Fuar iptallerinin ardından bu sayının artacağını tahmin ediyoruz. Sanal fuar konsepti içerisinde yazılı, görüntülü iletişim, seminerler, tanıtım filmleri, broşürler gibi aklınıza gelecek her şey sanal olarak organize edilebiliyor. Fiziki fuarlara sanal erişim de mümkün olabiliyor.”

Ceyda EREM / CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı
“Türk fuarcılığı pozitif etkilenir”

Bilindiği üzere Çin Halk Cumhuriyeti dünya ticaretinden yaklaşık yüzde 18-18.5 oranında pay alıyor. Çin Halk Cumhuriyetinde son dönemde ortaya çıkan koronavirüs nedeniyle ülkeden gelen konteynerlerin denetime tutulduğu, yeni siparişlerin ise beklemeye alındığı bir ortamda; ülkeler hammadde ve yarı mamul ithalatını başka ülkelere kaydırmaya başladı. Özellikle Avrupa ülkeleri ve İngiltere başta mobilya, ev tekstili, hazır giyim, otomotiv yedek parça ve ayakkabı olmak üzere birçok üründe alternatif pazarlara yöneliyorlar.

Bu ürün gruplarında Çin’den sonra mukayeseli üstünlüğe sahip Türkiye’nin büyük bir arbitraj yakalayıp pazar payını artırması işten bile değil. Türk fuarcılık endüstrisi de ortaya çıkan bu durumdan pozitif yönde etkilenecektir.

URUN DIRIER

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu