Türk’ün teknoloji ile imtihanı
Bireysel motivasyonu artıran bir teknoloji ürününü kandıran arkadaşlarınızın olması, bugüne kadar yaptığınız arkadaş seçimlerinizi sorgulamanıza da sebep oluyor elbette.
Giyilebilir teknoloji deyince gözünüzde ne çağrışıyor bilemem ama 80’lerde çocuk 90’larda genç olmuş bir adam olarak rahatlıkla söyleyebilirim ki, bu terim bana “sauna eşofmanlarını hatırlatıyor. Bence bu işin atası da zaten onlar sayılmalı. Kaç hafta aradan sonra böyle lambur lumbur konuya girdim, kusura bakmayın ama bu tatil, giyilebilir teknolojiler konusuna çokça maruz kaldım. Hem tecrübe ettiklerim hem de okuduklarım beni etkilediği kadar endişelendirmeyi de başardı. Evde, sokakta fark etmiyor.
Neyse önce bilmeyenleriniz için sauna eşofmanını anlatayım. Efendim bu eşofmanı alıp giyiyorsunuz. Evde veya sokakta fark etmiyor. Özel yapısı sayesinde vücudunuzda sauna etkisi yaratıyor ve aşırı terleme yaparak kilo vermenizi sağlıyor.
Tabii zaman içerisinde özel yapı olarak anlatılan kısmın hava geçirmeyen muşamba olduğunu herkes keşfetti ama sonuçta kimse özel olmadığını iddia edemedi haliyle. Yani bugün dijital dünyayı giyilebilir kılan çalışmalar bundan önce bu eforu sauna için vermişlerdi. Bu ilerleme bile bence başlı başına alkışı hak ediyor. Yıllar sonra bu konuda tekrar bir yazı yazarsam o yazıya şöyle başlama ihtimalim çok yüksek: “Benim ilk giyilebilir teknoloji ürünüm Nike+Fuel Band’di. Nike’m bu ürününü ben yaklaşık 1,5 sene kadar önce Londra’dan aldım. O zamanlar Türkiye’de satışı yoktu, şu anda var mı onu da bilmiyorum açıkçası. Bir bileklik olarak tasarlanan bu ürün bana günlük olarak bazı efor bilgileri sağlıyor ve bunları kendi sistemi üzerinden bana verileştiriyor.
Aynı zamanda sosyal medya bağlantısıyla arkadaşlarımla paylaşmamı ve onlarla rekabet ortamı yaratmamı sağlıyor. Benim keyif aldığım ve spora motive olmamı artıran bir ürün. Beni endişelendiren kısım ise ürünü kullanan Türk arkadaşlarımın sayısı arttıkça rekabet ortamı çirkinleşti ve bu tatilde öğrendim ki, hile yapmaya başlamışlar. Bireysel motivasyonu artıran bir teknoloji ürününü kandırdığını anlatan arkadaşlarınızın olması, bugüne kadar yaptığınız arkadaş seçimlerinizi sorgulamanıza da sebep oluyor elbette.
Bu yaşadığımdan birkaç gün sonra Mercedes’in Google ile işbirliği içerisine girerek Google Glass ürününü araçlarına entegre etmek için çalıştığını okuduk. Yukarıdaki hileyi yapan arkadaşımla aynen şu diyalogu yaşadık:
– Eee, abi süper işte, araba kullanırken daha rahat televizyon izleyebiliriz.
– Sen araba kullanırken televizyon mu seyrediyorsun?
– Evet abi, ama altyazıları okurken zorlanıyordum, bu teknoloji entegrasyonu beni çok rahatlatır.
Kendi milletim diye söylemiyorum: Benden size tavsiyeye, teknoloji giymiş Türk’ten uzak durun!..
Prof. Ali Atıf Bir / TURKISHTIME