Turizm Sektöründen Haberler

Türkiye’nin termal yatırım bölgeleri

Türkiye’nin termal yatırım haritası

Sağlık turizminde iddiasını sürdüren Türkiye’de şifalı kaplıca suları termal turizmle yeniden can buluyor. Kaplıca zengini şehirlerimizde yeni tesisler kuruluyor.

TURİZM ülkesi olmakla övünen Türkiye’nin bugüne kadar termal turizmi adeta ‘es’ geçtiği günler geride kaldı.

termal tesisler1

Geçen yıllarda turizm pastasından yüzde 1’lik bile dilim alamayan termal turizm, dünya sağlık turizminin büyümesiyle birlikte şaha kalkıyor. Bunda termal turizmden hak ettiğimiz payı alamadığımızı gören Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Sağlık ve Termal Turizm Projesi hayata geçirmeye karar vermesinin de rolü büyük. Bu proje kapsamında bakanlık tarafından hazırlanmış bir “Termal Turizm Master Planı” bulunuyor. Bu plana göre Türkiye’nin dört termal turizm bölgesi de ilan edilmiş durumda: Güney Ege (Afrodisya) Termal Turizm Bölgesi (İzmir, Manisa, Aydın, Denizli), Güney Marmara (Troya) Termal Turizm Bölgesi (Çanakkale, Balıkesir, Yalova), Frigya Termal Turizm Bölgesi (Af-yonkarahisar, Kütahya, Uşak Eskişehir, Ankara) ve Orta Anadolu Termal Turizm Bölgesi (Yozgat, Kırşehir, Nevşehir, Niğde ve Aksaray). 17 ili içine alan bu dört bölgede 70 termal turizm merkezi oluşturulması için planlama çalışmaları sürdürülüyor. Bu merkezlerin 50’sinde 1/25 binlik çevre düzeni planları tamamlandı ve turizm yatırımcılarının ilgisine sunuldu.

100 TERMAL TESİSİMİZ VAR

Yapılan planlara göre Güney Ege Bölge-si’nde 184 bin, Güney Marmara Bölgesi’nde 119 bin, Frigya Bölgesi’nde 120 bin, Orta Anadolu Bölgesi’nde 107 bin olmak üzere toplam 525 bin yatak kapasitesine ulaşılması amaçlanıyor. Bu uzun dönemli hedef. Termal Turizm Master Planfnın kısa dönemli hedefi ise 50 bin termal yatak kapasitesine ulaşmak.

Bu hedef doğrultusunda Afyonkarahisar, Ankara, Denizli, Eskişehir, İzmir, Kütahya, Samsun, Uşak ve Yozgat illerinde toplamda 11 bin 530 yatak kapasiteli 32 adet imar parseli turizm yatırımcılarının ilgisine sunuldu. Ancak termal turizme yönelik yeterince cazip yatırım ortamı oluşturulamadığı için şu ana kadar herhangi bir tahsis yapılmış değil.

Peki, mevcut termal tesislerin durumu ne? Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, turizm belgeli ve belediye belgeli termal tesis sayısı sadece 100. Bu tesislerin toplam yatak kapasitesi ise yaklaşık 30 bin.

Söz konusu tesislerin 65’i turizm işletme ve yatırım belgeli, 35’i de belediye belgeli olarak faaliyet gösteriyor. Belediye belgeli tesislerin yatak kapasitesi 6 bin 174. Bu tesislerden her yıl yararlanan yerli turist sayısının 600 bin, yabancı turist sayısının da 50 bin civarında olduğu belirtiliyor.

750 KAYNAK TURİZME UYGUN

İşletme açısından fakir olan Türkiye, termal kaynaklar açısından dünya çapında zenginliğe sahip. Sıcaklıkları 20 ila 100 derece, debileri ise 2-500 litre/saniye arasında olan 1.500’den fazla kaynağımız var. Kaynak zenginliği ve potansiyeli açısından ilk yedi ülke arasında yer alıyoruz. Avrupa’da ise kaynak potansiyeli açısından lideriz.

Elbette tüm jeotermal kaynaklar termal turizm için uygun değil. Sıcaklığı 40 derece civarında olan kaynaklar termal turizmde kullanılabiliyor. Türkiye’deki 1.500 kaynaktan yarısının bu niteliğe sahip olduğu biliniyor.

Termal turizm için öncelikli şart, uygun bir jeotermal kaynaktan yararlanmak. Yatırımcıların çoğu mevcut jeotermal kuyularından su almayı tercih ediyor. Ancak isteyenler kuyu ruhsatı alarak kendi suyunu da sağlayabiliyor.

TEŞVİKLERDEN YARARLANIN

Sağlık ve termal turizmine yatırım yapmak isteyen tüm yatırımcılar, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sunduğu teşviklerden yararlanabiliyor. Bakanlık, termal turizmi geliştirmek ve desteklemek için planlamalar yapıyor, arazi tahsis ediyor. Bunların yanı sıra yerel yönetimlere kaynak aktarıyor. Bu kaynaklarla jeotermal etütlerin hazırlanmasını sağlıyor. Sondaj açılması, jeotermal suyun dağıtım şebekesinin hazırlanması gibi konularda mali ve teknik destekte bulunuyor.

Bakanlık, yatırımcılara özel turizm alanları tahsis edebiliyor. Tahsise çıkan alanlar ve bu alanlardaki gelişmeler Kültür ve Turizm Bakanlığının internet adresinden (kulturtu rizm.gov.tr) takip edilebiliyor.

KADERLERİ DEĞİŞİYOR

Aslında termal turizme yatırım yapan girişimciler kendi finansman modelini bulmuş durumda. Bunun adı da devre tatil ve devre-mülk sistemi… Türkiye devremülk sistemine yabancı değil. 1980’Ierin sonundan itibaren bu sistem kullanılıyor. Yapılan tesislerden belirli dönemler için tapu karşılığında ömür boyu kullanım hakkı veren devre-mülk sistemi, termal turizmle adeta diriliş dönemini yaşıyor. Devre tatil sisteminde ise sözleşme karşılığında, belirli yıllar için sisteme üye olanlara tesiste belirlenen bölümler için kullanım hakkı veriliyor.

Türkiye’de halen devre tatil ve devremülk sistemiyle pazarlanan 50’ye yakın termal tesis var. Termal yatırımlarla adından son yıllarda sıkça söz ettirenlerden biri de Afyonkarahisar’ın thsaniye ilçesine bağlı Gazlıgöl beldesi… Halen bu bölgede 26 termal tesis bulunuyor. Bu tesislerin yatak kapasitesi 2 bine ulaşmış durumda. Gazlıgöl yakınlarındaki Yaylabağ’da 20 tesis inşa halinde. Yine Afyonkarahisar’e bağlı Geçek kasabası da termal yatırımlardan nasibine düşeni bolca alıyor. Balıkesir’in Edremit ilçesine bağlı Güre beldesinde de uluslararası standartlara sahip birçok tesis yapılıyor. Bu bölgelerdeki tesislerin çoğu devre tatil ve devre-mülk sistemiyle pazarlanıyor, işte Türkiye’nin yeni termal tesisleri:

AFYON-GAZUGÖL
Hilal Termal Turistik İşletmeler

Hilal Termal Turistik işletmeler, Afyon-karahisar’ın Gazlıgöl mevkiinde iki tesis birden kuruyor. Her iki otelin de tüm sos-•’il üniteleriyle birlikte 2014 sonunda hiz-ıete girmesi planlanıyor. Akkuş Ter-rıal’de, 1 + 1’lerin fiyatı 15 bin 750 TL.

Juha Turizm Termal Otel İşletmeleri Aydın Termal Tatil Köyü’nde, 10 gün konaklamalı olacak şekilde dairelerin peşin fiyatı 7 bin 800 TL’den başlıyor. Termal turizm işletmeciliğinde büyümeyi planlayan şirketin iki tesis daha kuracağını belirtelim.

AFYON – ÖMER – GEÇEK
Sayez A.ş.

Sayez A.Ş.’nin Ömer-Gecek bölgesinde yaptığı Salutaris Termal Turizm Kompleksi 2013 sonunda faaliyete açılacak. Tesis için 100 milyon TL yatırım yapılmış.

Reis Şirketler Grubu

Grup, Afyonkarahisar merkezde kendisine ait 5 yıldızlı Thermalife Oteli’nin yanında 370 daireden oluşan devre-mülkler kuruyor.

AYAŞ – GÜRE
Doğan Şirketler Grubu

Balıkesir Edremit’e bağlı Güre beldesindeki Hattuşa Astyra Thermal Resort&Spa 60 milyon euro’ya mal olacak. Komplekste devre tatil, otel ve kür merkezi bulunuyor.

ANKARA – KIZILCAHAMAM
Oğultürk Group

Oğultürk Group’un Soğuklu Milli Par-krnda kuracağı Çam Hotel Thermal Re-sort&SPA, 248 odalı, 550 yataklı ve 5 yıldızlı olacak ve 30 milyon dolara mal olacak.

AYDIN – KUŞADASI, YALOVA
KRD Group

KRD Group, özellikle termal tesis işletmeciliği, devre-mülk ve devre tatil alanlarında hizmet veriyor. Şu anda 3 tesisi var. Kütah-ya-Sındırgı ve Yalova’da da yatırıma başlamış durumda.

ALTINOLUK- BİGADİÇ
Çetinkayalar / Aydınlar

Balıkesir Bigadiç’teki Hera Termal’de devremülklerin fiyatı 9 bin TL’den başlayıp 15 bin TL’ye kadar çıkıyor.

BALIKESİR – GÜRE
Mehmet Duralı

Mehmet Duralı, Güre beldesinde 1da-park Thermal Palace tesislerini kuruyor. 16 dönüm alana sahip ve yatırım tutarı 10 milyon dolar olan tesisin en önemli özelliği hem denize yakın olması hem de termal özelliğinin bulunması.

ÇANAKKALE – BİGA
Doğtaş

Otelin büyük ortağı konumunda olan Doğtaş Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan’ın tesisi, 10 dönüm arazi üzerinde kurulu. Devre tatil ücretleri 3 ila 6 bin TL.

SAKARYA – KUZULUK
Semih Dangır/ Erkan Gürses…

Her yıl termal turizmde 120 bin yerli turist çeken Sakarya’nın Akyazı ilçesine bağlı Kuzuluk beldesinde yeni bir termal tesis yapılıyor. 10 milyon dolarlık yatırımla kurulan tesisteki daireler 2013 yılında teslim edilecek.

SAKARYA-TARAKLI
Taraklı Termal Turizm

Sakaryalı işadamları Ahmet Genç ve Süleyman Tunç’un ortaklığıyla kurulan Taraklı Termal Turizm, aynı adla kuracağı termal tesislerin temelini 2011 yılının temmuz ayında atmıştı. Grup, aynı bölgeye 200 milyon dolarlık bir yatırım daha planlıyor.

YOZGAT – BOĞAZLIYAN
Karataş Ailesi

Yozgat’ta modern bir termal tesis kurmak üzere harekete geçen Karataş ailesi, ilk termal yatırımını Kartaş Termal Otel adıyla Boğazlıyan’da yapacak. 60 milyon dolarlık yatırımla yapılan tesis 5 yılda tamamlanacak.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu