Şirket Haberleri

Türkiye’nin önde gelen şirketlerinin KSS projeleri ve hedefleri

Şirketlerin Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projeleri

ŞİRKETLER artık yalnızca hissedarlarına karşı sorumluluk hissetmiyor. Iş dünyasında başarılarıyla adından söz ettiren şirketler, topluma katkı sağlamak için de yarışıyor. Karların azaldığı dönemlerde birçok şirket tasarruf tedbirlerine başvursa da bu örnek şirketler, kurumsal sosyal sorumluluk projelerinde frene basmıyor. Kimisi yeni projeler başlatırken, kimisi de 10 yılı aşkın süredir sürdürdükleri KSS projelerini bir adım daha ileriye götürmeye çalışıyor.

KSS projeleriyle toplumla bağım güçlendiren şirketlerin bu çabaları çalışanları, tedarikçileri, paydaşlan ve toplum nezdinde takdir ve destek görürken, uluslararası alanda da ödüllerle taçlandırılıyor. Türkiye’nin önde gelen holding ve şirketlerinin eğitimden sağlığa, kültür sanattan spora birçok alandaki kurumsal sosyal sorumluluk projelerini tekrar gündeminize aldık. Bu örnek projeleri geldikleri aşamayı ve 2020 hedeflerini değerlendirdik.

Bu arada haberimizde yer veremediğimiz sosyal sorumluluk projesi yürüten, Türkiye’de daha yüzlerce şirket var. Bu firmalar yurtiçinde olduğu kadar, Afrika ülkeleri gibi yoksul bölgelerde de ellerini taşın altına koyuyorlar. Bu firmaların yürüttüğü projeler arasında kız çocuklarını okutmanın ve ağaç dikmenin yanı sıra ihtiyacı olan köylere su kuyusu açmaya varıncaya kadar çok farklı projeler de var.

Haberimizde yer alan firmaları alfabetik sıralamaya göre sıraladığımızı da belirtelim.

KSS projeleri
KSS projeleri

20 YILDIR UYGULANIYOR

Türkiye kurumsal sosyal sorumluluk kavramını 1980lerin başında öğrense de iş dünyasının bu alana eğilmesinde milat olarak 2000’li yılların başı verilebilir. Pazarlama iletişiminin önemli bir ayağı olarak görülen KSS projeleri, topluma katkı sunarken şirketlere de önemli avantajlar sağlıyor. İtibar kazandıran bu projelerle hedef kitleleri ile daha duygusal ve sıkı bir ilişki kuran şirketler, geleceklerine yatırım yapıyor. Hatta son zamanda birçok grup ve şirket, gençleri de bu KSS projeleri kapsamında eğitip onlara staj ve istihdam olanağı sağlıyor, örneğin Turkcell, Geleceği Yazan Kadınlar kapsamında eğittiği bazı kadınları ‘test uzmanı’ olarak istihdam ediyor.

Dijital dünyadaki gelişmeler KSS projelerinin ruhuna da damga vurmuş durumda. Artık birçok projede kadınlara ve gençlere kodlama eğitimi verildiğini ve dijital yetkinlikleri artırmayı amaçladığım görebiliyoruz. Şirketler KSS projelerinde işi bilene bırakıyor. Kurumsal iletişim departmanlarının kontrolünde birçok proje STK’larla işbirliği içinde yürütülüyor. Ayrıca eğitim projelerinde Milli Eğitim Müdürlükleri, sağlık odaklı projelerde Sağlık İl Müdürlükleri ile protokoller yapılarak kamu ve özel iş birliğine de gidiliyor. İşte, Türkiye’nin önde gelen şirketlerinin KSS projeleri ve hedefleri…

ANADOLU SİGORTA
Kaybolan meslekleri canlandırıyor

Anadolu Sigorta, kaybolmaya yüz tutan meslekleri canlandırmak ve geleceğin ustalarını yetiştirmek amacıyla 2010’dan bu yana “Bir Usta, Bin Usta” sosyal sorumluluk projesini sürdürüyor. Projeyle bugüne kadar 50 meslekte 1000 usta adayına eğitimler verildi. Kursiyerler, MEB onaylı usta öğretici niteliğindeki kurs bitirme sertifikalarını alarak mezun oldu. Böylece kurslar aracılığıyla bir yandan yerel mesleklerin kaybolması engellenirken diğer yandan kurslara katılanlara yeni iş olanakları yaratılmış oldu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü’nün teknik danışmanlığında yürütülen proje kapsamında her yıl beş ilde, üç ila altı ay arasında değişen eğitim programlarıyla beş mesleki kurs düzenlendi. Daha önce birçok ödül alan proje en son finans sektörünün en iyilerinin yarıştığı ödülleri’nde Pozitif Sosyal Etki-Kurumsal Sosyal Sorumluluk kategorisinde ikincilik ödülü kazandı.

AKMERKEZ
Kasası olmayan bağış mağazası

Akmerkez, 8 Mart Kadınlar Günirnde, “Givin ile artık iyiliğin bir mağazası var!” “Givin YardSaleStore” mağazasının açılışım gerçekleştirdi. Online bir bağış platformunun dünyada ilk defa bir alışveriş merkezi içinde fiziksel bir mağazaya dönüştüğü ve düzenli gelir elde ettiği projeye birçok ünlü isim katılıyor. İçinde kasa olmayan ancak bağışların Givinapp üzerinden sağlandığı mağazaya bağışlanan ürünlerin satışıyla elde edilen gelir ise muhtelif sivil toplum kuruluşlarına aktarılıyor. Altı ayda 245 bin TL bağış toplandı. Bu sayede binin üzerinde çocuk ve gence eğitim ve sağlık desteği verildi. Aynı zamanda 15 binin üzerinde sokak hayvanına da besin sağlandı. Givin YardSaleStore’un Akmerkez’in alt katında hizmet vermeye,- bağış toplamaya devam ettiğini belirten Akmerkez Genel Müdürü Murat Kayman, projenin aldığı ödülleri şöyle anlatıyor:

“Projemiz Stevie 2019 Uluslararası Ticaret Ödülleri’nde Yılın İletişim ve PR Kampanyası kategorilerinde üç farklı dalda iki gümüş, bir bronz ödüle layık görüldü. Aynı zamanda alışveriş merkezi sektörünün en itibarlı ödüllerinden biri olarak kabul edilen TheSolal Marketing Awards’tan kurumsal sosyal sorumluluk kategorisinde gümüş ödül almaya hak kazandı.”

ARAS KARGO
Karbon ayak izini ve kıyıları temizliyor

Aras Kargo gelecek nesillere daha temiz bir dünya bırakmak amacıyla çevre dostu ürünler geliştiriyor, doğaya saygılı iş süreçleri için çalışıyor. Kargo sektörü doğası gereği ne yazık ki karbon ayak izi bırakan bir sektör. Her gün 4 bin araçlık filosuyla yüzbinlerce gönderiyi taşıyan şirket, karbon ayak izini en aza indirgemek için Doğa Dostu Araslar platformunu oluşturdu ve bu çerçevede projeler gerçekleştiriyor. 2011’de Türkiye’nin en büyük yüzde 100 elektrikli araç filosunu kuran ve mevcut araçlarını gençleştirmeye başlayan firma, ağaçlandırma çalışmalarıyla da 140 binden fazla ağaç dikti.

Doğa Dostu Araslar Kıyı Temizliği Hareketini de TURMEPA Deniz Temiz Derneği işbirliği ile hayata geçiren şirket, yaklaşık 14 bin çalışanına ve ailelerine çevre ve gönüllülük bilinci aşılamayı amaçlıyor. Çalışanlarıyla kıyıları temizleyerek dört yılda toplamda 4 tona yakın atı| çevreyi kirletmesini önleyen Aras, “Sualtı Atık Sergisi” gibi etkinliklerle çalışanlarını ve ailelerini deniz kirliliği konusunda bilinçlendiriyor. Doğa Dostu Araslar Projesi bu yıl iki uluslararası ödül aldı. Aras Kargo Genel Müdürü Utku Ayyarkın, “Ağustos ayında Londra’da ‘Kurumsal Vatandaşlık’ kategorisi, ‘Çevre Kirliliğini Önleme’ dalında The International CSR ExcellenceAwards ödülüne layık görüldük. Stevie Uluslararası îş Ödülleri’nden de sosyal sorumluluk alanında ödül aldık” diyor.

BALPARMAK
Arıların önemini herkes öğrenecek

Balparmak, TEMA Vakfı ve Millî Eğitim Bakanlığı ile birlikte arıların, ekosistemin çeşitliliğine ve yaşamın sürdürülebilirliğine katkıları konusunda kamuoyunda farkındalık yaratmak için geçtiğimiz mayıs ayında “Arılar Varsa Yarınlar Var” projesini hayata geçirdi. Üç yıl sürmesi planlanan proje çerçevesinde belirlenen 30 ildeki ilkokullarda gerçekleştirilecek eğitimlerle çocuklara, dünyadaki bitkilerin yüzde 80’inin polenini doğaya dağıtarak, yaşamın çeşitliliğinde büyük bir görev üstlenen arıların yarınlardaki önemi anlatılacak. 2, 3 ve 4. sınıf öğrencilerine verilecek iki ders saati süren eğitimlerin ardından öğrencilere arı farkındalık kitleri verilecek. Yetişkinlere ise 30 ilde farkındalık stantları, 10 ilde Arıların İzinde Bisiklet Turları’nın yanı sıra proje için özel olarak hazırlanan Arilarvarsa. org internet sitesi vasıtasıyla ulaşılacak. Arıların ekosistemin devamında çok önemli bir rolü olduğunu söyleyen Altıparmak Yönetim Kurulu Başkanı Özen Altıparmak, “Şu ana kadar KSS projemiz kapsamında 177 saat eğilim gerçekleştirerek 3 bin 250 çocuğa ulaştık. Üçyılın sonunda ise 50 ilde 46 bin 500’ü çocuk olmak üzere toplamda 70 bin kişiye ulaşmayı hedefliyoruz” diyor.

DEFACTO
Kumaştan hayaller

Hazır giyim markası DeFacto, Kanserli Çocuklara Umut Vakfı’na (KAÇUV) destek olmak üzere bir sosyal sorumluluk projesi başlattı. Kumaştan Hayaller projesi kapsamında DeFacto fabrikalarından elde edilen üretim fazlası kumaş ve aksesuarlar, protokol imzalanan il ve ilçe Milli Eğitim Müdürlükleri aracılığıyla meslek liselerine gönderiliyor. Ürünlerin tasarım ve üretimi bu okullarda okuyan kız öğrenciler tarafından yapılıyor. DeFacto mağazalarında satışa sunulan ürünlerden elde edilen gelir ile KAÇUV projeleri destekleniyor, özdilek Park İstanbul AVM’deki DeFacto mağazasında ilk olarak satışa sunulan ürünlerin Balıkesir Edremit Novada AVIVFde de satışı yapılmakta. Kocaeli, KIrklareli, Balıkesir, Afyon, Van, Tekirdağ ve Gaziantep 11 Milli Eğitim müdürlükleriyle protokol imzalanan proje önümüzdeki dönemde İzmir, Sivas, Antalya, Zonguldak, Eskişehir, Samsun gibi illere de uzanacak.

Projeyle ilgili bilgiler veren DeFacto CFO’su Önder Şenol, “Türkiye’de her yıl yaklaşık 3 bin 500 çocuğa kanser teşhisi konuluyor. Nükseden hastalıklarla beraber bu sayı 5 bine yaklaşıyor. Kumaştan Hayaller projesi maddi sorunlar nedeniyle tedavileri aksama riski taşıyan çocukların tedavilerinin sürekliliğini sağlanması bakımından büyük önem taşıyor. Ayrıca projeye destek veren okullardaki kız öğrenciler kendilerine sağlanan kumaş ve aksesuar gibi ürünler sayesinde sektörün ihtiyaç duyduğu temel yeterliliklere sahip olma imkanına kavuşuyor. Kumaştan Hayaller projesi sağlık ve eğitim alanında eş zamanlı olarak bir farkındalık yaratıyor” şeklinde konuşuyor.

DEMİRDÖKÜM
Meslek liselilere ücretsiz kitap

Türk sanayinin köklü şirketlerinden DemirDöküm, iklimlendirme sektörünün geleceğine yön verecek gençleri desteklemek amacıyla Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerine dört yıldır ücretsiz ders kitabı dağıtıyor. Türkiye genelinde 20 bine yakın meslek liseli 11’inci sınıf öğrencisi bu yıl da DemirDöküm sponsorluğunda hazırlanan “Isıtma Tesisatı”, “Doğal Gaz Bina içi Tesisatı” ve “Gaz Yakıcı Cihazlar” kitapları ile ders başı yaptı. DemirDöküm Yönetim Kurulu Üyesi Erdem Ertuna, “Başladığı günden bu yana toplamda 80 bine yakın öğrenciye ulaşan projemiz sayesinde Türkiye genelinde her yıl 200’e yakın meslek lisesine ücretsiz kitap dağıtım desteği sağlıyoruz. Yetenekleriyle ülkemize büyük değerler katacak gençlerimizi önümüzdeki yıllarda da desteklemeye devam edeceğiz” diyor.

DOĞUŞ ÇAY
Rize’de örnek çay bahçeleri kurdu

Doğuş Çay, 2016’da Tema Vakfı işbirliğiyle dünyanın sayılı çay üretim merkezlerinden biri olan Rize’de ‘Her Dem Toprak İçin’ projesini başlattı. Proje, Türkiye’de sudan sonra en fazla tüketilen içecek olan Türk çayının doğru tarım uygulamalarıyla nasıl daha verimli hale getirilebileceği üzerinde duruluyor. Proje süresince çoğu birer mikro aile işletmesi olan üreticilere eğitimler verildi. Bu aile işletmelerinin doğal üyeleri olan kadınlar ve çocukların yanı sıra muhtarlar, öğretmenler, din görevlileri, eksperlerin de dahil olduğu 10 bin kişi bu eğitim programlarından yararlandı. TEMA Vakfı tarafından hazırlanan eğitim programlarında çay bitkisinin ekolojisine uygun toprak koşulları, bitki besleme, gübreleme, budama, hasat ve toprak yönetimi gibi konular yer aldı. Devam eden üretici eğitimlerinin yanı sıra örnek bahçelerde uygulamalara başlandı.

Doğuş Çay Yönetim Kurulu Üyesi Harika Karakan, projenin bu yılki hedeflerini şöyle açıklıyor: “Bugüne kadar iki örnek çay bahçesi kurduk. Bahçelerden biri daha önce kimyasal gübre kullanılan bir bahçe, diğeri organik tarım yapılan bir bahçe. İlk verilere göre organik bahçede üç kat verim artışı sağlandı. Diğer örnek bahçede ise aynı uygulamaların kimyasal gübre uygulanan alanla aynı verimi sağladığı gözlemlendi. Bu çalışmaları Rize’de yer alan ana vadileri örnekleyecek şekilde 2019 sonuna kadar örnek bahçe sayısını çoğaltmak istiyoruz. Projemizde toprağın yanında çay bitkisinin de kalitesine önem veriyor, üstün nitelikli çay bitkisi klonlarından bir çeşit bahçesi oluşturup, verimli çay bitkisi türlerini yaygınlaştırmayı hedefliyoruz.”

1 2 3 4 5Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu