Türkiye’nin önde gelen özel sektör akademileri
Türkiye’nin önde gelen özel sektör akademilerini derledik. Üniversite mezunu olmak her zaman iş hayatına hazır olmak anlamına gelmiyor. Bilginin birkaç yıl içinde güncellendiği dijital çağda, eğitimin sürekli hale getirilmesi şirketlerin önceliklerinden biri olarak öne çıkıyor. Büyük şirketler yöneticisinden mühendisine, pazarlamacısından mağaza çalışanına kadar her kademeden çalışanı artık kendisi eğitmek istiyor.
Şirketler çalışanlarının gelişimi için akademiler kuruyor
Eğitimin bitmeyen bir yolculuk olduğunun farkına varan kurumlar, çalışanlarının gelişimi için akademiler kuruyor. Akademilerde, liderlik, satış gibi geleneksel eğitimlerin yanı sıra, artık Endüstri 4.0, yapay zeka, makine öğrenimi ve nesnelerin interneti gibi yeni çağa ait eğitimlere de yer veriliyor. Yerli ve yabancı üniversiteler ile işbirliği halinde program hazırlayan akademiler, uluslararası geçerliliğe sahip sertifika programlarını da eğitimlerine entegre ediyor. Türkiye’nin önde gelen özel sektör akademilerini derledik…
KADINLAR İÇİN EĞİTİM DAHA ÖNEMLİ
KPMG Türkiye ve PERYÖN Türkiye İnsan Yönetimi Derneği’nin yeni yaptığı bir anket çalışması, kadınların erkeklere kıyasla iş hayatında yükselebilmesi için, eğitimin önemli bir avantaj olduğu ortaya çıkıyor. Ankete katılanların yüzde 62’si ön lisans/lisans, yüzde 34’ü yüksek lisans mezunu, yüzde 2’sinin ise doktora derecesi var. İktisadi ve idari bilimler fakülteleri, Türkiye’de beyaz yakalı işgücünün en öncelikli kaynağı.
Yanıt verenlerin yüzde 40’ı işletme, yüzde 24’ü iktisat, yüzde 12’si ise mühendislik mezunu. Yüzde 30’u banka harici finansal hizmetler sektöründe, yüzde 11’i profesyonel hizmetler sektöründe, yüzde 8’i ise bankacılık sektöründe görev yapıyor. Araştırmaya katılanların yarıdan fazlasının (yüzde 56) çocuğunun olmaması dikkat çekiyor. Beyaz yakalı çalışanların çocuk sahibi olmayı geciktirerek kariyerlerinde ilerlemeyi tercih ettikleri anlaşılıyor. Araştırmaya katılan kadınların yüzde 62’si lisans, yüzde 36’sı yüksek lisans mezunu. Mezun olunan bölümler arasında yüzde 37 ile işletme birinci sırada, yüzde 24 ile iktisat ikinci sırada, yüzde 13 ile mühendislik ise üçüncü sırada geliyor.
Erkeklerin yüzde 63’ü lisans, yüzde 31’i yüksek lisans mezunu. Mezun oldukları bölümlerin başında yüzde 44 ile işletme birinci, yüzde 25 ile iktisat ikinci sırada yer alıyor. Bunu yüzde 13 ile mühendislik, yüzde 8 ile siyasal bilgiler takip ediyor. Erkek müdürlerin yüzde 74’ü ön lisans/lisans, yüzde 21 ’i yüksek lisans mezunuyken, kadın müdürlerin yüzde 59’u ön lisans/lisans mezunu, yüzde 41 ’i ise yüksek lisans mezunu. Bu farklılık, kadın çalışanlar içinde müdür seviyesine çıkabilmek için yüksek lisans derecesinin bir avantaj ya da gereklilik olarak öne çıktığına işaret ediyor. Müdür unvanına sahip çalışanların çoğunluğunun aylık net gelirinin 5 bin -10 bin TL arasında olduğu görülüyor. Kadın müdürlerin yüzde 43’ii bu aralıkta maaş alırken, erkek müdürlerin yüzde 57’si bu gelir seviyesinde.
TÜRK TELEKOM AKADEMİ
Üniversitelerle işbirlikleri yapıyor
Türk Telekom Akademi, kendisini ve kariyerini geliştirmek, ilerletmek, iletişim dünyasının geleceğinde yer almak isteyen tüm çalışanlarına, ihtiyaç duydukları her konuda fırsat sağlıyor. Akademi, yurtiçi ve yurtdışı üniversiteler, iş okulları, iletişim, gelişim profesyonelleri ile işbirlikleri ve iç eğitmenlerinin desteğiyle eğitim deneyimi sunuyor. Türk Telekom Akademi okulları, pazarlamadan finansa, satıştan insan kaynaklarına, teknolojiden müşteri hizmetlerine kadar tüm çalışanlarının gelişim ihtiyaçlarına cevap verirken, Liderler Okulu gibi özel programlarla da kurum stratejisine katkı sağlıyor. Akademi bünyesindeki her okul, iş gruplarına ve uzmanlıklara göre veya ihtiyaca özel olarak belirlenen çalışan grupları için tasarlanıyor.
Programlar, ilgili fonksiyon yönetici ve konu uzmanı iç eğitmenler, üniversite işbirlikleri, danışmanlar, iş okulları gibi farklı ortakların katkılarıyla yapılandırılıyor. Bireysel satış, finans, teknoloji, insan kaynakları, kişisel gelişim ve kurumsal satış gibi okulların yer aldığı Akademi’de, mobil öğrenme, sanal sınıf, uzaktan eğitim, video bazlı dijital eğitim gibi yeni nesil e-öğrenme yöntemleri kullanılıyor. Akademi’nin üniversiteler ile de işbirlikleri bulunuyor.
Türk Telekom Grubu’nun telekomünikasyon alanındaki birikim ve deneyimini üniversitelerle gerçekleştirdiği çok farklı işbirlikleri ile öğrencilere aktaran Akademi, hem eğitimin sektörün güncel bilgisiyle buluşmasını sağlıyor hem de bu alanda çalışmak isteyen öğrencilerin iş hayatına hazırlığına destek oluyor. Telekomünikasyon alanındaki meslek standartlarının oluşturulmasına katkı sağlayarak, üniversite-sanayi işbirliği ile sektöre sertifikalı yetişmiş uzman sağlanması konularında da üniversitelerle işbirliği projeleri gerçekleştiriyor. Bunlar arasında, Sabancı, Galatasaray, Bahçeşehir, Boğaziçi ve MIT Sloan gibi yerli ve yabancı üniversiteler yer alıyor.
TURKCELL AKADEMİ
Eğitimlerin yüzde 85’i online
Turkcell Akademi, grup çalışanlarının geleceğin dünyasını şekillendirecek öncü teknolojiler konusunda bilgi seviyesini artırmayı amaçlıyor. “Gerçek sermayemiz insan” diyen Turkcell Akademi, VR, yapay zeka, sanal sınıf, web-video, e-öğrenme ve mobil öğrenme gibi en güncel teknolojileri kullanarak eğitimde fark yaratıyor. Dünyada makine öğrenimi, robotik, sanal gerçeklik, büyük veri, nesnelerin internet, (loT) gibi başlıklarda birçok araştırma ve iş alanı açılırken, Turkcell Akademi de çalışanlarının değişen dünyadaki iş fırsatlarını yakalayabilmesine odaklanıyor, örneğin “Turkcell Digital Masters” programıyla, nesnelerin interneti alanında dijital bilgi ve birikimin fark yaratacak teknolojilere dönüşmesine yönelik yeteneklerin desteklenmesini amaçlıyor. Program dünyanın önde gelen online kurs platformlarından Udacity işbirliğinde hazırlanıyor. Eğitimde, data analizi ve Endüstri 4.0 gibi başlıklar öne çıkıyor.
“Pazarlama Master Programı”nda ise, Boğaziçi, Wharton, II-lionis gibi dünya çapındaki üniversitelerden duayenler eğitim veriyor. Turkcell Akademi’nin, dünyanın önde gelen üniversitelerinden Massachusetts Institute of Technology (MIT) ile hayata geçirdiği “İnovasyon ve Liderlik Gelişim” programı da dikkat çekenler arasında. Bu program, MIT’nin bir şirket için hazırladığı ilk eğitim programı olma özelliğine sahip. Eğitim programı kapsamında, yüz tanıma sistemleri ve örüntülü arama konuları yer alıyor. Akademi bünyesinde mağaza çalışanlarına yönelik sertifika programları da hazırlanıyor. Üniversite işbirlikleriyle de dikkat çeken Turkcell Akademi, 2017’de 9 sertifika programıyla 15 üniversitede 3 binden fazla öğrenciye erişerek bilişim sektörüne nitelikli iş gücü kazandırdı. Akademi bünyesinde 2006’dan bu yana uzaktan öğrenme kanalı ve yüz yüze eğitimlerle yaklaşık 17 milyon saat eğitim verildi. Her yıl Turkcell ekosistemindc yer alan 52 bin kişiye ulaşılıyor. Eğitimler 600:ün üzerinde eğitmen tarafından veriliyor. Eğitimlerin yüzde 85’i online, yüzde 15’i ise sınıf içi eğitimlerden oluşuyor.
BAŞARI ÖYKÜSÜ OLARAK ANLATILACAK
Son yıllarda dünyaca ünlü birçok akademisyen şu soruyu soruyor; Üniversite eğitiminin amacı eğitim mi, kariyer mi? Ülkemiz de dahil dünyanın birçok ülkesinde artık, fakülte binasından ayrılıp hayalindeki işe koşana dönemi mazide kaldı. Artık sadece üniversite diploması, nitelikli kariyere ulaşmak için yeterli bulunmuyor. Bu nedenle genç çalışanların ve yeni mezunların kendilerine “Bu değişen dünyaya nasıl hazırlanırım?” sorusunu sorması gerektiğinin altını çizen Turkcell Akademi Genel Müdürü Banu îşçi Sezen, kurumsal akademilerin bu soruya cevap vermek için ortaya çıktığını belirtiyor. Üniversite ile iş hayatı arasında köprü oluşturmayı amaçlayan şirketlerden biri olarak, Genç Yetenek ve Turkcell Akademi gibi farklı eğitim programıyla gençleri işe, geleceğin iş dünyasına ve yönetici koltuklarına hazırlamayı misyon edindiklerini ifade eden Sezen,
“Yeni mezunların iş için yeterli donanıma sahip olmadıklarından şikayetçi olan iş dünyasının akademiler aracılığıyla nihayet elini taşın altına koymaya başlaması büyük bir gelişme. Türkiye’de akademi geleneğini ilk başlatan ise TurkcelFdir. Gençlerin işe hazır olmamaları, sadece onların veya eğitim kurumlarının değil, iş dünyasının da önemli bir problemi. İki tarafın ortak olarak bu gençleri iş dünyasına hazırlamaları, sadece insan kaynakları sektörü açısından değil, tüm ülke ekonomisi ve geleceği açısından da stratejik önem taşıyor” diyor.
Günümüzde en çok konuşulan konunun, teknolojinin bazı işlerin yerini alacağı kaygısı olduğuna işaret eden Sezcn’e göre, teknolojiyle birlikte hiç var olmayan yeni iş kolları ortaya çıkacak ve bunun oluşturacağı fırsatlar göz ardı ediliyor. Yapılan çalışmalar, yeni teknolojiler sayesinde önümüzdeki 5-10 yıllık süre içinde 20 milyonu aşkın yeni meslek oluşacağım gösteriyor. E-spor oyunculuğu, veri bilimciliği, 3D yazıcı mühendisliği, robot koordinatörlüğü, yapay zeka uzmanlığı gibi. İşte bu nedenle Turkcell Akademi başta olmak üzere bu konuya yatırım yapan tüm özel sektör akademilerinin bu yeni fırsatları gençlere doğru aktarmaları, bilgi ve yetkinliklerini bu doğrultuda artırmalarına olanak sağlaması önemli. Bilgi birkaç yıl içinde değişiyor, bu nedenle eğitimin devamlı bir süreç olarak görülmesi gerekiyor. Yönetici kadrosundan mağaza çalışanlarına, mühendisliklerden İK ve pazarlama profesyonellerine kadar her kademeden çalışanın akademi bünyesinde uzmanlıklarını sürekli geliştirdiklerini belirten Sezen şunları aktarıyor:
“Eğitimlerimiz Turkcell Akademi binasında da olabilir, MIT, Hanvard veya Stanford’da da olabilir, Çin veya Hindistan’da da. Bilgi neredeyse çalışanlarımızı oraya yönlendiriyoruz. Bilginin, insanları toplayıp geri gönderinceye kadar eskidiği bir zaman diliminde, biz bunu sahip olduğumuz altyapımızla, özellikle Turkcell’ in işi olan data ile birlikte daha etkili ve verimli olacak şekilde hızlı ve her an, her yerden ulaşılabilecek düzeye çektik. Bu bağlamda eğitim teknolojileri çerçevesinde inovatif teknolojilere yatırım yapmaya başladık. Diğer şirketlerin de sınıf içi eğitim gibi yararlandığı, modası geçmekte olan sistemler bize yetme-meye başladı. Biz de eğitim yönetim sistemi ve mühendislik ekibimizin desteğiyle, tüm çalışanlarımıza video öğrenme odaklı daha interaktif eğitim sunabileceğimiz alanlara ciddi anlamda yatırım yapmaya başladık. Udacity işbirliğinde bir programımız var. Bu platformda, yapay zeka, Endüstri 4.0 ve makine öğrenimi gibi konularda Silikon Vadisi’nden alanının en iyisi mentor ve eğitimciler bulunuyor. Programları bitirdiğinizde ‘Nano Sertifikasyonu’na sahip oluyorsunuz. Gerçekten çok zorlu bir süreç. Bu programa Turkcell Türkiye içindeki 4 bin 500 çakışandan bin 600 kişi başvurdu ve biz inanamadık. Çünkü mühendislerin bile şaşkınlıkla karşıladığı çok zor bir program. Her : kademeden çalışan başvurdu, sadece mühendisler değil. 750 kişi programı başarıyla bitirerek alması gerçekten çok zor olan ‘Nano Degree Sertifikasyonu’nu aldı. Udacity bile bu başarıya şaşırdı. Bu başarıyı ABD’de çeşitli platformlarda başarı hikayesi olarak anlatmak istiyorlar. Bu programı yeni bitirdik, şimdi sertifika töreni yapacağız. Üniversite mezuniyeti gibi kep giydireceğiz.”
VODAFONE ACADEMY
Binlerce insana dokunuyor
Vodafone Türkiye çalışanları, bayi ve iş ortakları çalışanları, üniversite öğrencileri ve müşterilerinin yeni teknolojileri etkin bir şekilde kullanabilmelerini hedefleyen Vodafone Red Academy, her bir çalışanının kendi potansiyelini ortaya çıkarabilmesine odaklanıyor. 3 bin 300 Vodafone, 7 bin 500 bayi, 18 bin alt bayi çalışanı ile yaklaşık 29 bin kişilik bir kitleye dokunan Red Academy’de oryantasyon programı haricinde liderlik ve yetenek gelişimi, uzmanlık ve fonksiyonel gelişim, satış akademisi adı altında çeşitli programlar bulunuyor. Red Academy altında yer alan Müşteri Hizmetleri Akademisi ile Finans ve Teknoloji Akademileri de yer alıyor. Çalışanlarının eğitim ve gelişime ayırdıkları toplam zamanın yaklaşık yüzde 25’ini yeni öğrenme teknolojileri kullanarak gerçekleştiren Red Academy, bu yıl TEGEP Öğrenme ve Gelişim Ödülleri yarışmasında da “Vodafone United” ve “Mobil Ders” projeleri ile ödüle layık görüldü.
TOFAŞ AKADEMİ
ATD’de en iyi kurum seçildi
Tofaş Akademi, Tofaş’ın kurumsal hafızasını oluşturup disipline ederek, bundan sürdürülebilir fayda üretmeyi, tüm çalışanlarının ve paydaşlarının bugünün işini daha iyi yapmalarını ve geleceğe hazırlanmalarım sağlamayı amaçlıyor. Yenilikçi öğrenme metotlarım kullanarak, zamandan ve mekandan bağımsız bir deneyim sunuyor.
Otomotiv sektörüne eğitimli ve deneyimli insan kaynağı kazandırmak için ihtiyacı en doğru şekilde tespit ederek bireysel, mesleki ve kurumsal gelişime odaklanıyor. Tofaş Akademi eğitim tasarımcıları ve iç eğitmenleri tarafından tasarlanan teknik eğitimler, sınıf eğitimlerinin yanı sıra, zirve, fuar, konferans ve online eğitimleri kapsıyor.
Akademi bünyesinde Gelişim Atölyesi, Deneyim Çemberi, Tedarikçi Gelişimi gibi sınıflar yer alıyor. Tofaş Akademi kısa bir süre önce, eğitim ve gelişim alanında dünyanın en saygın ödülü olarak kabul edilen Association for Talent Development (ATD) Best’ tarafından da en iyi kurum seçildi. Stevie ve Brandon Hail ödüllerinin ardından başarısını ATD BEST Ödülü’yle taçlandıran Tofaş Akademi, böylelikle 2018 yılında aldığı ödül sayısını 14’e yükselterek önemli bir başarıya imza atmış oldu.
KOÇ AKADEMİ
Şirketler arası rotasyonu kolaylaştırıyor
Koç Akademi, Koç Topluluğu çalışanlarının gelişimini destekleyecek faaliyetleri, topluluk, şirket ve kişi ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak planlıyor. Performans değerlendirme, yetkinlik değerlendirme gibi İK sistemleri ile entegre olarak çalışıyor. Her bir çalışanın iş ve bireysel hedefleri doğrultusunda gelişim planlaması yapmasına olanak tanıyacak araç ve iş akışlarını içeriyor.
Koç Akademi bünyesinde çeşitli seviyelerde uygulanmakta olan 10 program bulunuyor. Programlardan bazıları kısa, bazıları uzun süreli. Uzun süreli programlar genellikle yatılı olarak gerçekleştiriliyor. Şirketler arası hareketliliği ve rotasyonu kolaylaştıran eğitimler, farklı şirket ve sektör deneyimlerinin harmanlanması açısından önemli öğrenme ve paylaşım fırsatları yaratıyor. Öğrenme kaynakları içinde online eğitimler, makaleler ve OPAL var. OPAL bir çeşit öğrenme ve bilgi destek platformu olarak iş görüyor. Çalışanlar istedikleri zaman istedikleri yerden bu öğrenme kaynaklarına erişebiliyor. Özellikle Lider Geliştirme Programları için Koç Üniversitesi ile yoğun bir işbirliği mevcut.
İŞ BANKASI YETENEK YÖNETİMİ BÖLÜMÜ
İnovasyon ve veri analitiği akademisi var
Yıllar içinde gelişerek bugüne gelen İş Bankası eğitim faaliyetleri, Yetenek Yönetimi Bölümü çatısı altında devam ediyor. Çalışanların mevcut rolünün ve gelecekte aday olunan üst rollerin gerekli kıldığı gelişim faaliyetlerini performans yönetimi, değerlendirme merkezi uygulamaları ve yedekleme süreçleri ile ilişkili olarak uçtan uca tasarlıyor ve yönetiyor. Yetenek Yönetimi Bölümü tarafından, bankaya nitelikli insan kaynağı kazandıran ve geliştiren yenilikçi yetenek yönetimi uygulamaları sunuluyor. İhtiyaca göre sınıf eğitimi, simülasyon tabanlı eğitimler, uzaktan eğitim ve işbaşı eğitimleri yapılıyor. Çalışanların ihtiyaç duydukları bilgiye kolaylıkla ulaşmalarını sağlayarak, sürekli gelişimlerini desteklemeye odaklanıyor. Bu kapsamda çalışanlara satış, inovasyon, veri analitiği, yönetim gibi çeşitli alanlarda tasarlanan akademi programları ile kariyer eğitimleri, katalog eğitimleri, iç konferanslar gibi faaliyetler sunuluyor.
Liderlik ve Yönetim Geli- şimi kapsamında, dünyanın prestijli iş okullarıyla ve ülkemizin saygın üniversiteleri ile işbirliği yaparak, akademisyenlerin desteğiyle, hedef kitlesine göre (üst düzey yöneticiler, ara kademe yöneticiler) farklılaşan, uzun soluklu, uzaktan erişimli eğitimler ile yüz yüze gerçekleştirilen pazarlama, inovasyon ve veri analitiği akademileri düzenleniyor. Ayrıca, gerek şube müdürleri gerekse genel müdürlük yöneticilerinin katılımına açık olan, Yönetim Gelişimi Seminerleri dizisi ile de, yöneticiler Türkiye’den ve dünyadan konusunda uzman isimlerle bir araya getiriliyor. Dijital öğrenme platformu olan ‘Öğrenme Dünyası’ üzerinden video, oyun, e-eğitim gibi yeni nesil öğrenme araçlarına ulaşma imkanı sunuluyor. Bu kapsamda geliştirilen ilk oyunlaştırma projesi tşVille, uluslararası alanda üç farklı ödüle layık görüldü. Ayrıca sanal gerçeklik (VR) teknolojilerini öğrenme faaliyetlerine entegre etmek üzere, eğitim yerleşkesinde kurulan Iş’te Gerçeklik Stüdyoları’nda da çalışanlara VR eğitimler veriliyor.
BORUSAN AKADEMİ
Orrur ödülü aldı
Borusan Akademi, çalışanların kişisel gelişimleri için ihtiyaç duydukları tüm programlara katılmasına olanak sağlıyor. Akademi bünyesindeki Liderlik ve Satış Fakülte programları, Sabancı Üniversitesi Yönetici Geliştirme Birimi tarafından, Mali İşler Uzmanlık Programı ise Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi işbirliğinde hazırlanıyor. Akademi bünyesinde Liderlik fakültesi, Satış fakültesi, 6 Sigma fakültesi ve Mali işler uzmanlık programı yer alıyor. Borusan Akademi 2008 yılında kurumsal üniversiteler ve eğitim danışmanlığı veren şirketlerin katıldığı Cubic Awards (Corporatc University Best in Class) kapsamında, ‘Best New Corporate University / En İyi Yeni Kurumsal Üniversite’ dalında onur ödülü aldı. 2011 yılında da PERYÖN insan Yönetimi Ödülleri’nde Eğitim ve Gelişim Yönetimi Kategorisi’nde birincilik ödülüne layık görüldü.
AKSİGORTA AKADEMİ
Müşteri odaklı çalışan yetiştiriyor
Aksigorta Akademi, ürün ve hizmet kalitesinin yanında, müşteri odaklı yaklaşımı ile değişen müşteri ihtiyaçlarını ve beklentilerini karşılayan, işinde fark yaratarak sürekli büyümeyi gerçekleştirecek çalışanlar yetiştirmek misyonuyla kuruldu. Çeşitli platformlarda çalışanlarını bir araya getirerek gelişimlerine destek olmayı hedefliyor. Akademi eğitimleri, çalışanların hem yönetsel, hem teknik, hem de kişisel bilgi ve becerilerini geliştirmeye odaklanıyor. Akademi beş ana başlıkta gelişim faaliyetlerini destekliyor. Bunlar, Gelişim Akademisi, Liderlik Akademisi, Yetenek Yönetimi Akademisi, Satış Akademisi ve Aksigorta E-Akademi.
41 NORTH BUSINESS SCHOOL
İstanbul bölgenin eğitim merkezi olacak
Türkiye’nin ilk özel, bağımsız liderlik ve iş idaresi okulu 41 North Business School kapılarını geçtiğimiz ay açtı. Liderlik ve teknoloji yönetimi alanında dünyanın önde gelen iş idaresi okulları ve kurumlarıyla akademik iş ortaklıkları kuran kurum, hem Türkiye hem de komşu ülkelerden yöneticilere yönelik diploma ve yönetici gelişim programları sunacak. Eğitimler sonunda, Avrupa’nın en iyi iş idaresi okullarından Grenoble Ecole de Management (GEM)’ın uluslararası geçerliliği olan DBA ve Executive MBA diplomalarını, Almanya’nın en iyi inovasyon ve teknoloji okulu The European School of Management and Technology (ESMT Berlin) ve dünyanın en iyi liderlik eğitim kurumu Çenter for Creative Leaders-hip (CCL)’ın sertifikalan verilecek. Eğitimler aralık ayında, cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına destek vermek amacıyla, Türkiye’deki ihtiyaçlar gözetilerek tasarlanan Kadın Liderlik Programı ile başlayacak. Müfredatta ayrıca ESMT Berlin ile birlikte sunulacak Kurumsal Girişimcilik, inovasyon, Data, Teknoloji Platformları, Yapay Zeka, Nesnelerin İnterneti ve Blockchain gibi teknoloji ve inovasyon yönetimi odaklı eğitimler ile CCL tarafından tüm dünyada sunulan uluslararası düzeyde saygın Lead for Success liderlik eğitimleri yer alıyor.
İş liderlerini ve onları yetiştirecek akademisyen açığını kapatmaya aday olduklarını belirten 41 North Business School Kurucu Dekanı Prof. Dr. Deniz Saral, “İş dünyasını yeniden yapılandıran dijital dönüşüm konusunda Türkiye’nin önünde uzun bir iş listesi var. Bu dönüşümün mimarları ise güllümüz iş liderleri olacak. Böyle önemli bir misyon üstlenecek bu liderlerin günümüzün iş ihtiyaçlarına yönelik, teknoloji ve inovasyon konusundaki donanımlarım artırmaları hem kendi kariyer gelişimleri ve kurumsal başarıları hem de ülkemizin kalkınması açısından büyük öneme f sahip. Okulumuz Türk iş insanına olduğu kadar, tüm Orta Doğu, Merkezi Asya, Kuzey Afrika, Balkan ülkeleri ve Doğu Avrupa ülkelerinden gelen profesyonellere de açık olacak. İstanbul’un, Avrasya ve Ortadoğu iş liderlerinin eğitim merkezi olmasını hedefliyoruz” diyor. 41 North Business School Kurucu Direktörü Yeliz Kum Ezercan ise, teknoloji ve inovasyon odaklı bir okul olduklarına, oyunlaştırmayı öncelediklerine işaret ederek şunları aktarıyor:
“iş liderleri dijital dönüşümün kendi şirketleri ve pazarları için getirdiği fırsatları proaktif olarak değerlendirmek, yeni teknolojileri anlayarak bunları kendi iş süreçlerine ve şirket kültürlerine nasıl adapte edebileceklerini görmek istiyorlar. Onlara sorularını vakalarla cevaplayabilecekleri, karşılaştırmalı analizler yapabilecekleri ve yeni yönetim becerileri kazanabilecekleri uluslararası ve güncel bir program sunuyoruz. Okulumuz, küresel standartlardaki eğitimleri, tüm dünyada geçerli diploma ve sertifika programları ile Türkiye’de bir ilke imza atıyor.”
41 North Business School’da verilecek eğitimler ‘Diploma Programları’ ve ‘Yönetici Gelişim Programları’ olmak üzere iki başlık altında toplanıyor. Diploma programlarında uluslararası geçerliliği olan DBA ve Executive MBA diplomaları veriliyor. Yönetici Gelişim Programları ise, Liderlik ile Strateji ve Teknoloji Yönetimi başlıklarında toplanıyor.
INTCAS
Edtech yükselişte
2011 yılında İngiltere’de kurulan, global eğitimi teknoloji ile buluşturan EdTech şirketi Intcas (Intelligent Communities Around Students), ilk öğrenci destek merkez ofisini İstanbul’da açtı. Merkezde kariyer planlama, eğitim tercihleri, dil ve kişisel becerilerini geliştirme gibi alanlarda hizmet veren Intcas, Avrupa ve Merkezi Asya bölgesini Türkiye’deki ofisinden yönetecek. 2021 yılma kadar 123 ülke 174 ofisle hizmet vermeyi planlayan Intcas, Türkiye’nin 350 bin yabancı öğrenci çekme hedefine ulaşmasında da yardımcı olacak.
“EdTech sektörünün 2020 yılında 250 bin dolarlık bir pazar olması bekleniyor diyen” Intcas Türkiye Genel Müdürü Tanju Zerrin, buna karşın 5 trilyon dolar değerindeki global eğitim sektörünün sadece yüzde 2’sinin dijitalleştiğini belirtiyor. EdTech sektörüne bir süredir ABD’nin öncülük ettiğini ancak artık yatırımcıların Asya’ya yönelmeye başladığını aktaran Zerrin, Türkiye’nin bu alanda önemli bir potansiyel taşıdığını ifade ediyor. Zerrin, EdTech alanında iddialı bir oyuncu olan Intcas’ın Türkiye’de ve tüm dünyada eğitim sektöründe köklü bir değişimin öncüsü olmayı hedeflediğini söylüyor. Intcas’m sadece öğrencilerin değil, eği-01 tim sektörüyle bağlantılı olarak çalışan tüm kurum ve kuruluşların da işini kolaylaştıracağını ifade eden Zerrin, sundukları hizmetlerle zaman ve enerji tasarrufu sağlayarak kuramların iş yüklerini hafifleteceklerini belirtiyor. Ayrıca, kurumlara ihtiyaçlarına yönelik personel eğitimleri, sosyal sorumluluk projeleri, sponsorluk ve reklam iş birlikleri, stajyer ve burs programları gibi birçok çalışma ve fikir ortaklığı sunarak, kısa, orta ve uzun vadeli hedeflerine ulaşmalarında katkı sunacaklarını da ekliyor.
Yabancı öğrenci çekmenin zahmetli ve masraflı bir süreç olduğunu hatırlatan Zerrin, “Global networkümüzde binlerce başarılı ve yetenekli öğrenci var. intcas.com üzerinden bu öğrencilere kolaylıkla ulaşabilen kurumlar, yabancı öğrenci seçim sürecinde yüzde 60’a varan bir tasarruf sağlarken, uluslararası öğrenci sayılarını yetenekli öğrencilerle artırmanın rahatlığını yaşıyorlar” diyor.
İSKA AKADEMİ
Bin 300‘den fazla katılımcısı oldu
Enka Akademi, çalışanların mesleki yetkinliklerini, süreç farkı ndalıklanm, teknik bilgilerini, liderlik ve yönetim becerilerini geliştirmeyi hedefleyerek, yöneticilik becerilerini arttırmak üzere tasarlanmış. Çeşitli alanlarda kendi uzmanları ve sektörün öncü eğitim firmaları tarafından hazırlanan eğitim imkanları sunan Enka Akademi, üniversiteler ile de işbirliği yapıyor. Akademi kapsamında şimdiye dek bin 300’iin üzerinde katılımcı ile 700 saatten fazla eğitim gerçekleştirilmiş. Müfredat içerisinde iş geliştirme, bilgisayar becerileri, inşaat ve doküman yönetimi, mühendislik yönetimi, makine ekipman yönetimi, çevre ve güvenlik, kontrat risk yönetimi gibi kategorilerde eğitimler bulunuyor.
ÇEKÜL AKADEMİ
Hedefi, kültürel mirasları korumak
ÇEKÜL Vakfı bünyesinde yer alan ÇEKÜL Akademi, ülkemizin tarihsel, kültürel ve kentsel miras zenginliğinin korunması için yerelde yürütülen çalışmalara vakfın deneyimlerini aktarmak üzere kurulmuş. Hedef kitlesi yerel yönetimler ve korumadan sorumlu kamu-yerel-sivil-özel tüm kesimleri kapsıyor. Eğitim programları, Tarihi Kentler Birliği üyesi belediyelerde, koruma alanlarında görev yapan teknik uzmanların ihtiyaçlarına göre belirlenerek geliştiriliyor. Vaka analizleri, pratik uygulamalar, seminer, atölye çalışmaları ve alan ziyaretlerini de içeren eğitimler, Akademi’nin uzmanları tarafından bütüncül koruma anlayışı vurgulanarak aktarılıyor.
KODLUYORUZ AKADEMİ
Bilişim sektöründeki gençler için
Kodluyoruz Akademi, Kodluyoruz Derneği’nin bilişim sektöründe bir kariyer hedefleyen gençlerin iş bulma süreçlerini desteklemek üzere hayata geçirdiği hızlandırılmış bir eğitim programı. Kodluyoruz Akademi bootcamp’lerinde bilişim ile ilgili bölümlerden mezun veya son sınıfta okuyan, ancak sosyoekonomik koşulları, eğitimi veya iş tecrübesi yeterli görülmediği için yazılım alanında istediği kariyere başlayamayan yetenekli gençlere fırsat eşitliği yaratmak hedefleniyor. Programı tamamlayarak mezun olan gençler Mezunlar Kulübü kapsamında gerçekleşen etkinliklerde bir araya gelmeye devam ediyor. Şimdiye dek İstanbul, Ankara, Bursa ve Şanlıurfa’da eğitim kampları düzenlenmiş. Bu kamplardan mezun olan gençlerin yüzde 65’i takip eden 6 ay içinde işe yerleşiyor veya daha iyi bir pozisyona geçiş yapıyor.
İNTERMOBİl AKADEMİ
Otomotiv sektörünün gelişimine odaklı Intermobil Akademi, çatısı altında sunduğu eğitimlerle Türkiye otomotiv sektörünün gelişimine katkı sağlıyor. Otomotiv satış sonrası pazarı çalışanlarına eğitimler vererek sektörde sunulan hizmetlerin standardını yükseltmeyi amaçlayan İntermobil, întermobil Akademi bünyesinde verdiği eğitimlerle ürün ve markaların yeniliklerinden, güvenlik ve performansı artırmayı hedefleyen püf noktalara kadar sektör çalışanlarının ihtiyacı olan bilgilere yer veriyor. Müfredatta dijital takograf eğitimleri, binek ve ticari araçlar için arıza tespit sistemleri eğitimleri, fren sistemleri eğitimleri, klima sistemleri eğitimleri, temel iletişim ve empati, mükemmellik yolunda ekipleşme, problem çözme ve karar alma teknikleri, liderlik, bireysel ve ekip başarısı için motivasyon gibi konular yer alıyor.
BEDAŞ AKADEMİ
Çalışanlara kendilerini geliştirme imkanı İŞ KUR ve Türkiye’nin önde gelen üniversiteleriyle iş birliği içerisinde hayata geçirilen BEDAŞ Akademi, kuruma yönetici ve ara eleman kazandırmayı hedefliyor. Yeni mezunlara yönelik eğitimlerin yanı sıra, BEDAŞ çalışanlarına da kendilerini geliştirme imkanı sunuluyor. Liseler ve teknik okullara yönelik sosyal sorumluluk çalışmalarına destek veren Akademi bünyesinde, Liderlik Okulu ve Yıldız Mühendislik Programı gibi özel programlar da yer alıyor.
E-GÜVEN AKADEMİ
E-dönüşüme hazırlıyor
Elektronik imza ve e-imza çözümleri konusunda sektörün gelişmesine ve bilinçlenmesine katkı sağlamayı hedefleyen E-Güven Akademi Sertifika Programı’nda, e-dönüşiim stratejilerine ve uygulamalarına ilişkin pek çok başlık uzmanlar tarafından ele alınıyor. Katılımcılara bu alanda meydana gelen önemli gelişmeler ve dünyadan başarılı uygulama örnekleri aktarılıyor. Akademiye e-dönüşüm alanında faaliyet gösteren şirketlerde çalışmak isteyen öğrenciler, profesyoneller, kamu ve özel şirket çalışanları katılabiliyor.
DANONE AKADEMİ
Mükemmellik ödülü aldı
Danone Akademi Türkiye, Danone çatısı altındaki dört şirket ve İş Destek Birimi’ne yönelik olarak merkezi yürüttüğü eğitim ve gelişim faaliyetleriyle, Brandon Hail Group tarafından düzenlenen Brandon Hail Human Capital Management Excellence Awards 2018’de ödüle layık görüldü. Brandon Hail Group tarafından düzenlenen ve tüm dünyadan başarılı uygulamaların uzman jüri üyelerince değerlendirildiği etkinlikte, Danone Akademi “Şirket Stratejisinin Dönüşümünü Destekleyen En iyi Eğitim Programı” kategorisinde gümüş ödül kazandı. Ödül getiren çalışmalar arasında, tüm Danonelilerin birer lider olduğu inancına dayanan Codes Liderlik Modeli’nin Danone Türkiye organizasyonundaki yayılımı ve ayrıca çalışanların gelişim yolculuklarına yön veren “Yetenek Gelişim Planı” süreci kapsamında, çalışanların birey bazlı öğrenme yolculuklarının tasarım ve takibi yer alıyor.
Hakan ALP / Yapı Kredi Genel Müdür Yardımcısı
“Sanal sınıflar ile 400 bin kişiye ulaştık”
Bu yıl 10. yaşını kutladığımız Yapı Kredi Bankacılık Akademisi’nde temel amacımız, çalışanlarımızın mesleki ve kişisel gelişimi ile bankamızın performans artışına katkı sağlamak. Günde bin 500 kişiye eğitim verme kapasitemiz bulunuyor. Çayırova’da 9 bin metrekare alana kurulu, teknolojik altyapısı en üst seviyede olan bir yerleşkede çalışmalarımıza devam ediyoruz. Kurulduğumuz günden itibaren çalışmalarımızı bankacılık ve fınans, kişisel gelişim, liderlik ve sosyal sorumluluk olmak üzere dört ana odak alanı doğrultusunda sürdürüyoruz. Akademide tüm banka ve iştirak çalışanlarımıza, müşterilerimize, üniversite öğrencilerine, çalışanlarımızın ailelerine, sosyal sorumluluk projeleri kapsamında farklı gruplara eğitimler veriyoruz. Hizmetlerimizde sınıf içi eğitimler, uzaktan eğitimler, oyun bazlı simülasyonlar, sistem eğitimleri, seminerler, çalıştaylar, online sınav ve anket uygulamaları, filmler, senkron, asenkron sanal sınıf uygulamaları ve mobil öğrenme yöntemlerini kullanıyoruz. Ayrıca bankamızın hedef ve stratejilerini destekleyecek şekilde Türkiye’nin en iyi üniversiteleri ile ortak sertifika programları yürütüyoruz. 10 yılda 9 milyon saatin üzerinde eğitim, 127 kişisel gelişim atölye çalışması, 205 akademi semineri gerçekleştirdik. Yaklaşık 200 bin kişiye eğitim verdik. Avrupa’nın önde gelen kuruluşlarından IMD ve Insead ile işbirlikleri geliştirdik.
Harvard Business School ve Koç Üniversitesi gibi sektörün önde gelen iş okulları ve üniversiteleriyle de birlikte çalışıyoruz. Sanal sınıflar aracılığıyla canlı yayınlarla şimdiye kadar Türkiye’nin her noktasındaki 400 binden fazla kişiye ulaştık. Ayrıca ykakademi.com.tr web sitesinden gelişim kaynaklarımızı müşterilerimiz başta olmak üzere herkesin kullanımına sunuyoruz. Akademi binamızı çalışanlarımızın bir araya geldiği, çalışan bağlılığına olumlu etkileri olan bir gelişim merkezi olarak konumlandırıyoruz.
Osman TÜZÜN / Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı
“Yöneticilerimizin yüzde 85’i akademi mezunu”
Garanti Bankası’nda eğitim stratejimiz beş temel yaklaşımın üzerine kurulu. Farklılıkları gözetip eşit imkanlar sunmak. İş sonuçlarını desteklemek. Çalışanların potansiyeline inanmak. Teknolojiyi etkin kullanmak ve akademik dünya işe işbirlikleri yapmak. Bu stratejiler çerçevesinde, bankanın farklı birimlerinden katılım ile gerçekleşen Eğitim Strateji Komiteleri, uzman tam zamanlı iç eğiticiler ve iş hayatındaki geçmiş deneyimlerini paylaşan profesyonel eğiticiler ile eğitim çözümleri oluşturulmasına önemli katkı sağlıyor. Türkiye’nin ve dünyanın köklü üniversiteleriyle ve eğitim kurumlarıyla da işbirlikleri yapıyoruz. Her yıl Harvard, Stanford ve London Business School gibi dünyanın seçkin üniversiteleriyle eğitim programları tasarlıyoruz.
Eğitimlerimizi, Genel Bankacılık, Liderlik, Kredi, Müşteri Deneyimi ve Satış, Yatırım ve Dijital başlıklarında olmak üzere 6 fakülte altında belirleştirdik. Fakültelerin altındaki müfredatlar çalışanlarımıza oldukça geniş bir yelpaze sunuyor. Ek olarak önemine inandığımız koçluk, deneyim paylaşımları, proje çalışmaları, yaşayarak öğrenme imkanlarını da sistematik olarak uzun yıllardır uyguluyoruz. Özellikle ortak yönetim kültürünü oluşturmak amacıyla 2005 yılında kurduğumuz Garanti Yönetim Akademimiz, Garantili yöneticilerimizin yönetim becerilerini geliştirerek, geleceğe hazırlanmaları yolunda uzun soluklu ve çeşitlendirilmiş imkanlar sunuyor. Mevcut yöneticilerimizin yüzde 85’i Yönetim Akademimizden mezun oldu. Garanti öğrenme kültüründe bir diğer güçlü yanımız, çalışanlarımızın belirledikleri kariyer hedefleri doğrultusunda gelişim sorumluluklarını üstlenmeleridir. Bu kapsamda, 2014 yılı başında geçiş yaptığımız yeni eğitim modelimiz, çalışanlarımızın hayatını kolaylaştıran, eğitimlerini ve gelişimlerini daha iyi takip edebilecekleri bir altyapı sağlamış oldu.
Ayli Begüm SAYINTA / Akbank Akademi Müdürü
“Oyunlaştırma ile eğitim veriyoruz”
Akademimiz bünyesindeki tüm faaliyet ve süreçlerimizde dijital, analitik ve yeni nesil öğrenme yöntemlerini odak noktamıza alıyoruz. Bizi geleceğe taşıyacak kurumsal yetkinlik ve stratejileri, öğrenme mekanizmalarımıza yansıtabilecek esnek ve yenilenebilir bir yapıya sahibiz. Akbank’ın ve Akbanklı’nın ihtiyaçları doğrultusunda, gelişim yolculuğumuzda bize destek olacak çeşitli programlar yürütüyoruz. Dünyada öne çıkan yeni nesil öğrenme yöntemlerini sürekli takip ediyor ve kurumumüzda uygulamaya geçirmek için projeler geliştiriyoruz. Oyunlaştırma altyapısı ile eğitim ve gelişim süreçlerimizi keyifli ve motive edici bir şekilde sunuyoruz. Akademi mobil uygulaması ve Akademi TV gibi dijital platformlarımız sayesinde de her an her yerde ulaşabileceğimiz eğitim araçlarıyla eğlenerek gelişim yolculuğumuzu sürdürüyoruz. Bankamıza yeni başlayan çalışanlar için de, kurum kültürüne uyum sürecini hızlandıran oryantasyon programları sunuyoruz. Çalışanların potansiyelleri ve tercihleri doğrultusunda, hem mevcut görevleri hem de organizasyon içinde üstlenebilecekleri farklı görevler için teknik konularda gelişim alternatifleri f sunarken, yetkinlik gelişimleri için de ayrıca çalışmalar gerçekleştiriyoruz.
Akademi çatısı altında analitik çalışmalar yürüterek aynı eğitimi tüm çalışanlara uygulamak yerine kişiye özel eğitimler sunabiliyoruz. Bu kapsamda analitik çalışmalar ile yaklaşık 14 bin çalışana özel farklı yetkinlik gelişim yolculuğu sunuyoruz. Oluşturduğumuz Yetkinlik Gelişim Platformu ile dünyaca ünlü üniversitelerin akademisyenleri tarafından verilen dersleri, bireysel gelişim planları doğrultusunda çalışanlarla paylaşıyoruz. Deneyim paylaşımını arttırmak için eğitmenlik ve kurum içi mentörlük uygulamalarında tecrübeli çalışanlardan da destek alıyoruz. Bununla birlikte yaklaşık 2 buçuk yıldır, ayda en az bir kez yapay zeka, dijital pazarlama, insan psikolojisi, genetik, kişisel imaj yönetimi gibi güncel konularda uzman kişileri “Akbanklı Buluşmaları” adı altında konuk ederek çalışanlarımızla buluşturuyoruz.
Nilsen ALTINTAŞ / TEB İnsan Kaynakları ve İnovasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı
“Çalışanlar özel yetkinlikler kazanıyor”
TEB’liler için en önem verdiğimiz konulardan biri eğitim ve gelişim fırsatları. TEB Akademi çatısı altında çalışanlarımız mesleki ve kişisel yetkinliklerini geliştirebilecekleri birçok eğitim ve gelişim fırsatının yanı sıra, KOBİ Akademi, Bireysel Aile Danışmanlığı, CIB Akademi, Bankacılık Operasyon Akademisi, İK Akademi gibi grup özelinde farklılaşan dokuz akademi programıyla özel yetkinlikler kazanıyorlar.
TEB Dijital Akademi ile her seviyeden TEB’linin yeni teknolojileri ve yeni trendleri yakından takip edebilmelerini ve dijital okuryazarlıklarını artırıyoruz.
Aynı zamanda çevikliği artırmak ve projeleri hızlı hayata geçirebilmek için Agile Akademi’yi kurduk. Burada kendini yönetebilen multidisipliner takımlar oluşturarak bu takımların çevik davranabilmesini, yani projeleri bireysel değil takımlar halinde, ben değil bizin öne çıktığı bir yaklaşımla, birlikte çalışarak hızla hayata geçiriyoruz.
Burhan ÇAKIR / Tofaş İK Direktörü
“Oyunlaştırma konusunda iddialıyız”
İlk zamanlar amacı kurumsal hafızayı güçlendirmek ve teknik gelişimin yanı sıra davranışsal alanda gelişimi de desteklemek olan Tofaş Akademi, 2017 başından itibaren çıktığı Akademi 2.0 yolculuğunda Tofaş’ı geleceğe taşıyacak stratejik bir destekleyici misyon üstlendi. Bu yeni misyonla ortaya koydukları sayesinde Stevie Ve Brandon Hail ödüllerinin ertesinde, 2018’de ATD BEST tarafından ‘dünyanın en iyi akademisi’ seçilerek başarısını taçlandırdı. Tofaş Akademi, bayi ve tedarikçi çalışanlarının yanı sıra öğrencileri de içeren 17 bin kişinin gelişiminden sorumlu. Hedef kitledeki bu çeşitlilik sebebiyle işaret dilinden liderlik gelişimine, otomotiv bakımından yapay zekaya çok geniş bir skalada gelişim çözümleri sunuyoruz. Oyunlaştırma konusunda iddialıyız. Oryantasyon programı, satış akademisi gibi farklı programlarımızı oyunlaştırdık. Kutu oyun tasarladık ve bunların hepsiyle uluslararası ödüller aldık. Akademi’nin fark yaratan bir diğer yanı ise kurum içinde bir kuluçka jj merkezi rolü üstlenmesi. Yönetimin işaret ettiği iş problemlerini çözmek üzere bir ekip oluşturuyoruz. Bu ekibi insan odaklı tasarım, yalın yeni girişim, çeviklik gibi konularda eğitiyoruz.
Gülperi TANDAR / LC Waikiki Kurumsal Akademi Direktörü
“Öncü projeler üretiyoruz”
Çalışanlarımıza yapacağımız yatırımların, sadece şirketimizin vizyonuna değil, aynı zamanda ülkemizin gelecek vizyonu içinde yer alan “gelişmiş ülkeler seviyesine varmak” hedefine de katkı sağlayacağına inanıyoruz. Kurumsal Akademi bünyesindeki tüm çalışmalarımızda kendimizi tekrar etmek üzerine değil, hep daha iyisini arayarak ve yeni yaklaşımlar geliştirerek sektöre öncü olacak projeler üreterek ilerliyoruz. Akademimiz bünyesinde gelişim amaçlı projelerin tümüne Çift Kanatlı Çalışan ve Lider metaforu yön veriyor. Bu metafor altında, mesleki anlamda derinlemesine uzmanlaşma becerilerinin ve yetkinliklerin geliştirilmesine katkı sağlayan ve kurum değerlerine bağlılığı güçlendiren gelişim çözümleri yer alıyor. Sunduğumuz programla, yöneticilerimizin çalışanları ile hedef belirlemelerini, bu hedefler bağlamında çalışanlarının gelişim seviyelerini teşhis etmelerini ve uyumlu liderlik stilini ortaya koymalarını sağlayan becerileri geliştirmelerine olanak sağlıyoruz.
Programın kapsamında yer alan uzmanlaşma araçları ve eğitmen mentörlüğü desteği ile üç aylık bir süreçte yöneticilerimizin Çok Boyutlu Liderler olarak geliştirilmelerini sağlayan zengin bir öğrenme ortamı yaratıyoruz. Çok Boyutlu Liderlik Programımız ile Türkiye Eğitim ve Gelişim Platformu’nun düzenlediği TEGEP Öğrenme ve Gelişim Ödülleri Zirvesi’nde Liderlik Gelişim Programı kategorisinde birincilik ödülüne layık görüldük. Bir kurum tarafından tasarlanan ve ICF tarafından akredite edilen ilk ve tek koçluk programı olan Koçlukla Gelen Liderlik Programı ise, altı modülden oluşmakta ve altı ay sürüyor. Yeni jenerasyonların ihtiyaçları ve değişim hızını göz önünde bulundurarak teknolojiyi tüm gelişim faaliyetlerimize entegre ediyoruz. Djjitaî araçlar sayesinde her geçen gün yepyeni çözümler üreterek çalışanlarımıza zamandan ve mekandan bağımsız öğrenme imkanı sağlıyoruz. 35 ülkeden, 18 dilde erişimini sağlayan, çalışanlarımızın cep telefonlarıyla eğitim içeriklerine, anketlere ve sınavlara katılabilme olanağı tanıyan bir erişim platformu kullanıyoruz. Bunların yanı sıra, Buying Eğitim ve Gelişim Programımız, uluslararası firmalar tarafından geliştirilen projelerin akademik bir platformda tartışıldığı International it4fashion Conference’a katıldı. Konferansın özel jürisi tarafından yüzlerce başvuru arasından seçilerek “Karma Teorik ve Pratik Eğitim” kategorisinde tanıtıldı.
Ebru ANILDI / Teknosa İnsan Kaynaklan Müdürü
“Çalışan bağlılığına katkı sağlıyor”
Teknosa Akademi, şirketimize standartlar ve hedeflerle profesyonel bir yönetim kültürü getirerek, dünya standartlarında bir organize perakende zinciri yaratmak adına Sabancı Üniversitesi ve Friedman International işbirliği ile geliştirildi. Elektronik perakendeciliğinde ilk ve tek MEB onaylı sertifika veren Teknosa Akademi, bugüne kadar 15 binden fazla mezun verdi. Teknosa, Türkiye’de 200’ün üzerinde mağazası, online ve mobil satış kanalları ile müşterilerine çoklu kanaldan kesintisiz hizmet veriyor. Akademimiz, hayata geçirdiği koçluk programları, mentörlük sistemi, çeşitli eğitim ve gelişim programlan, sunduğu dijital gelişim platformları ve uyguladığı zengin yöntemlerle çalışanların hem gelişimine hem de bağlılığına katkı sağlıyor. Akademide bugüne dek tamamlanan e-eğitim sayısı 569.426, yine bugüne dek çalışanlarımızın e-eğitimlerde geçirdikleri toplam süre ise 6.365.922 dakika.
Akademide farklı pozisyonlara ve farklı ihtiyaçlara yönelik pek çok program bulunuyor. Bu programları mesleki, kişisel ve yönetsel başlıklar altında toplayabiliriz. Mağaza çalışanlarımıza yönelik hazırladığımız eğitimlerimiz arasında ürün eğitimleri, satış eğitimleri, Teknosacell, TeknoGaranti, Dr. Teknolog gibi markaiaşmış ürün ve hizmetlerimizin eğitimleri yer alıyor. Ayrıca, satış ve müşteri memnuniyetine yönelik iletişim, takım çalışması, müşteri deneyimi, beden dili ve satış sanatı e-eğitimleri de yine çalışanlarımızın ulaşabileceği eğitimlerimiz arasında bulunuyor. Mağaza yönetim kadrosuna yönelik ise liderlik ve koçluk üzerine çeşitli eğitimler sunuyoruz. TeknoTube adını verdiğimiz video eğitim platformundan çalışanlarımızla zengin içerikli birçok eğitim ve gelişim videosu da paylaşıyoruz. Ayrıca djjital eğitim ya da video yöntemiyle aktaramadığımız bazı içeriklerimizi de TeknoBlog adını verdiğimiz platformdan paylaşıyoruz. Bu yıl Sabancı Üniversitesi ortaklığı ile hayata geçirdiğimiz, farklı pozisyondan gruplan içeren eğitim ve gelişim programlarımıza da başladık. Bunlardan biri genç yeteneklerimize yönelik oluşturduğumuz “Rising Stars”, diğeri ise orta kademe yöneticilerimiz için düzenlemekte olduğumuz “Ali Star” programı.
Dilek FAKA / Dale Carnegie Akademi Türkiye Genel Müdürü
“Akademiler maliyetleri düşürüyor”
Kurumsal akademiler sadece çalışanların değil, organizasyonların da gelişimine katkı sağlayan dinamik ve merkezi organizasyonlar. Kurum hedef ve stratejilerinin çalışanların hedef ve stratejileriyle uyumlu hale getirilmesi her bir çalışanın bağlığına ayrıca hizmet ediyor. Gelişimin merkezi olarak planlanması, arka planda çalışan raporların ve analizlerin standart hale getirilmesi, bu sayede gelişim faaliyetlerinin sonuçlarının ve iş sonuçları üstündeki etkisinin izlenip, yönetilebilmesi arzu edilen stratejik İK yaklaşımını da ortaya koyuyor. Kurumsal akademiler bünyesinde eğitimlerin iç eğitmenlerle gerçekleştirilmesi kurumsal hafızaya katkı yapıyor.
Bilginin içeride kalmasını sağlamak ve dış kaynağa bağımlılığı azaltmak da maliyetleri düşürüyor. Örneğin bir eğitimi sürekli danışmanlık firmalarından almak yerine bu eğitimi verecek iç eğitmenleri yetiştirmek ve eğitimleri verebilir hale getirmek kurumlar için oldukça önemli bir kaynak yaratmak anlamına geliyor.
Akademiler böylece İnsan Kaynaklarını masraf merkezi olmaktan çıkıp kar merkezine dönüşmesine katkı sağlıyor.
ÜRÜN DİRİER