Türkiye’nin hazır giyimdeki ihracatı artıyor
Geçen yılı “sıfır ihracat artışıyla” kapatan tekstil sektörü, 2013’ün ilk yarısında yüzde 7’ye yakın ihracat artışı kaydetti. Yılın ikinci yarısına ilişkin performans beklentisi ise bu artışı çift haneye çıkarmak şeklinde kondu, ihracattaki artışta Türkiye’nin hazır giyimde en büyük rakiplerine dönük artış önemli rol oynadı. Sektör, tekstil ihracatında Çin’e yüzde 57, Pakistan’a yüzde 38, Hindistan’a yüzde 31 ve Tunus’a da yüzde 20’lik artış yakaladı.
Dünyanın en büyük tekstil ve hazır giyim üreticisi Çin, yıllardır ucuz üretim gücüyle tekstil pazarını domine ediyor. Tekstildeki tüm önemli üreticiler gibi Türkiye de Çin’e karşı rekabet edebilmenin yollarını arıyor.
Türkiye, Çin’in hazır giyimdeki gücüne karşı koyamasa da tekstil ve ara malında ülkenin tedarikçilerinden biri olmayı başardı. Çin, tekstil ihracat pazarlarımız arasında 2008 yılında 25’inci sıradaydı. O dönemde Çin’e yılda 70 milyon dolar ihracat yapılıyordu. 2013 yılında 13’üncü sıraya kadar yükselen Çin’e ihracat 2010’da 131 milyon dolar iken, 2012’de 165 milyon dolara ulaştı.
Bu yılın ilk altı ayında ise Çin ‘e tekstil ihracatı geçen yıla göre yüzde 57 arttı. Yani Çin’e tekstil ihracatı beş yılda neredeyse üçe katlandı.
Tekstil sektörünün sadece Çin’e değil, Hindistan, Tunus ve Pakistan gibi rakiplerine yönelik ihracatı da artış trendinde. Sektör, 2013’te bu ülkelere yaptığı ihracatın da katkısıyla büyümeyi başardı. Geçen yılın ilk altı ayma göre yüzde 6.6 büyüyen sektörün ihracatı 4 milyar 164 milyon dolara ulaştı.
YIL SONU HEDEFİ YÜZDE 10
İlk altı aylık ihracat performansının temmuz ayında da artarak devam ettiğini belirten ve ayı yüzde 18 ihracat artışı ile kapatacaklannı talimin ettiklerini dile getiren İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu (İTKİB) Başkanı İsmail Gülle, dünyadaki ekonomik krize karşın bu artışın çok sevindirici olduğunu dile getiriyor. Gülle, ihracattaki artışın özellikle hazır giyimdeki en büyük rakiler olan Çin, Tunus, Pakistan gibi ülkelere dönük olarak gerçekleştiğini belirtiyor.
Gülle, tekstilde yıl sonu ihracat artışı hedefinin yüzde 10-12 düzeyinde olacağını belirtiyor.
Türkiye’nin ihracat yaptığı rakip ülkeler arasında en hızlı büyümeyi yakaladığı Çin, Türkiye’den ara malı tedarik ediyor. Çin, bu yıl Türkiye’den yüklü miktarda iplik satın aldı. Dünya pamuk stoklarının yüzde 50’sinden fazlasını elinde bulunduran Çin’de son üç yıldır pamuk ipliği üretiminde gerileme var. Ülke bu nedenle Türkiye’den iplik çekiyor. Çin’de de artık maliyetlerin yükselmeye başladığını ve ellerinde pamuk olmadığını söyleyen Abdulkadir Konu-koğlu, Çin’in kaliteli pamuk ipliğini Türkiye’den tedarik ettiğini vurguluyor.
ÇİN İÇ PAZARI HAREKETLENDİ
Ayrıca diğer önemli bir noktada Çin’in ihracatın yanı sıra iç pazarına yönelik üretime başlaması. Para kazanan ve harcamaya başlayan Çin halkı da şirketler için önemli bir hedef kitlesi haline geldi. Çin’in iç pazarda kendi ihtiyacını karşılayabilecek üretim kapasitesine sahip olmadığını söyleyen Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ab-diilkadir Konukoğlu, şöyle devam ediyor:
“Uzun yıllardır Çin’in kendi iç talebi oluşmaya başladığında onu karşılayabilecek üretim kapasitesine sahip olmadığını söylüyordum. Bilhassa pamukta kendi ihtiyaçlarına yetişemiyorlar. Bu nedenle Türkiye’den mal almak zorunda kalıyor.”
Çin, Hindistan, Pakistan gibi ülkeler Türkiye’den ağırlıklı olarak pamuk, suni sentetik iplikler, yün, perdelik döşemelik ve giysilik kumaşlar ithal ediyor. Uludağ Tekstil ihracatçıları Birliği Yönetim Kumlu Başkanı İbrahim Bur-kay, tüm bu pazarlardaki tüketicilerin de alım gücünün her geçen yıl yükseldiğini ve benzersiz tasarlanmış ürünler talep ettiklerini söylüyor. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde sektör adına olumlu gelişmelerin devam etmesini beklediklerini vurguluyor.
“BİRİNCİ LİGE ÇIKTIK”
Türkiye’nin üretim gücüyle rakiplerinin de tekstilde tercihi olmasının birkaç sebebi var. Sektör temsilcileri üretim tesislerinin yeni olması, modaya uygun kaliteli üretim yapılması, hızlı ve zamanında teslimatın rakipleri de Türkiye’ye çektiğini vurguluyor. Türkiye’nin artık moda ve kaliteyi yakalayarak birinci ligde oynamaya başladığını söyleyen Abdülkadir Konukoğlu, şöyle devam ediyor: “Türkiye kaliteyle birlikte hızlı teslimat yapıyor. Üretimde çeşitlilik ve sürdürülebilirlik var. Tedarikçi sözünde duruyor.”
Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay ise Çin, Hindistan, Pakistan ve Tunus gibi ülkelerin Türkiye’deki kaliteli ürünleri yeni keşfettiğini düşünüyor. Diğer yandan, Burkay, Türkiye’nin dikey tam entegre yapısıyla alıcılara vaktinde ve eksiksiz teslimat becerisi sayesinde başarılı olduğunu vurguluyor.
HER MALIN ALICISI FARKLI
Kipaş Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Öksüz, Çin’in kaliteli ve uygun fiyatlı ürünleri Türkiye’den bulabildiği için pazara yöneldiğini söylüyor. İplik üreticilerinin son teknolojiye sahip olduğunu belirten Öksüz şöyle devam ediyor: “Hazır giyimde rekabet etmemiz çok zor. Ancak Türkiye önemli bir ara malı üreticisi olduğu için aynı zamanda ihracat yapabiliyoruz. Örneğin Tunus’a kumaş satıyoruz. Her pazarda farklı ürün gruplarıyla rekabet ediyoruz.”
İhracattaki büyümenin önemli sebeplerinden biri de sektörün Afrika başta olmak üzere değişik pazarlara yönelmesi. Toplam ihracat içindeki payları çok düşük olsa da Kamboçya, Mozambik, Nijer gibi yeni pazarlardaki büyüme dikkat çekici. Örneğin ihracatta Amerikan Samoası’nda yüzde 766, Cibuti’de yüzde 466, Jamaika’da yüzde 250 artış yakalandı.
İŞ GÜCÜ AÇIĞI VAR
Yaklaşık iki yıl önce getirilen anti-damping vergisi de tekstil sektörüne ivme kazandırdı. Yeni atölyeler kurulduğunu ve eskilerin tekrar açıldığını söyleyen İsmail Gülle, şu an sektörde en büyük sıkıntının işgücü olduğunu vurguluyor. myfikirler.com Tekstil sektöründe büyümeyle birlikte oluşan istihdam açığını rakamlar da ortaya koyuyor. Kariyer.net’in 2013 yılının ilk altı ayına ilişkin bölgesel istihdam endeksi verilerine göre, yılın ilk yarısında Türkiye genelinde toplam 88 bin 189 yeni iş ilanı yayınlandı. Tekstil, 2012 yılının aynı dönemine göre yüzde 30 artış yaparak, 13 bin 902 ilan ile en çok istihdam yaratan sektör oldu.
EN ÇOK DOKUMA KUMAŞ İHRACATI ARTTI
2013 yılı Ocak – Haziran dönemi Türkiye geneli tekstil ve hammaddeleri sektörü ihracatı ürün gruplarına göre incelendiğinde; dokuma kumaş ürünlerinin yüzde 39 pay ile ilk sırada, örme kumaşların yüzde 20 ile ikinci sırada, suni – sentetik ipliklerin ise yüzde 14 ile üçüncü sırada yer aldığı görülüyor.
Ürün grupları bazında 2012 yılı ilk altı aylık döneme kıyasla, ilk beş ürün grubu içerisinde sadece pamuk ipliğinde miktar bazında binde iki, değer bazında ise yüzde 1 oranında düşüş kaydedilirken, dokuma kumaşlar, örme kumaşlar, suni-sentetik iplikler ve dokunmamış kumaşlar ve eşyalarda yüzde 5 ila yüzde 12 oranlan arasında ihracat değer artışı görüldü.
Ayşegül Sakarya Pehlivan / Ekonomist