Türkiyenin En Gözde Kış Sporları Turizm Merkezleri
Türkiyenin En Gözde Kış Sporları Turizm Merkezleri
■ Bursa-Uludağ: Bursa-Uludağ’da kayak alanı, 1.750-2.543 metre yükseklik kuşağında yer alıyor. Batı Anadolu’nun en yüksek doruğu Karatepe de burada bulunuyor. Normal kış koşullarında 3 metre civarında kar yağışı alan bölgede, yılın 120 gününde kayak yapılabiliyor. Merkezindeki pist sayısı 11. En uzun pist 2 bin metre. Dağdaki pistlerin toplam uzunluğu ise 20 kilometreyi buluyor. Uludağ’da “tur kayağı” ve “helikopterli kayak” da yapılabiliyor. Kayak dışında snowboard, big foot, buz pateni, kar motosikleti aktlviteleri için de olanaklar bulunuyor.
■ Kocaeli-Kartepe: İstanbul’a 115 km mesafede olan Kartepe Kış Sporları Turizm Merkezi, doğası, pistleri, modern teleferik ve telesiyej sistemleriyle dikkat çekiyor. Kartepe’de halen 4 lift, 3 telesiyej ve 1 teleski var. Pist uzunlukları 400 ile 3 bin 500 metre arasında değişiyor. Suni kar sisteminin bulunduğu Kartepe Kayak Merkezi’nde kar kalınlığı 80-200 cm arasında.
■ Bolu-Köroğlu-Kartalkaya: Batı Karadeniz Bölgesi’ndeki Bolu Köroğlu Kış Sporları Turizm Merkezi, hem yeşil ormanları hem de karı bir arada sunuyor. Pistin kayak merkezinin kuzey yönünde bulunması kar kalitesini yükselterek sezon uzunluğunu artırıyor. Planlanan turizm tesislerinin de oluşumuyla toplam 3 bin 500 yataklık kapasiteye ulaşması öngörülüyor.
■ İlgaz Kış Sporları Turizm Merkezi: Kastamonu ve Çankırı illeri sınırında zirvesi 2 bin 850 metre olan İlgaz Sıradağları üzerinde, İlgaz Milli Parkı içinde yer alan İlgaz Kış Sporları Turizm Merkezi, kış turizminin yanı sıra doğal güzellikleriyle dört mevsim turizme elverişli merkezde 2 pist bulunuyor. Tüm pistlerinde toz karda kayak yapılabiliyor. Gece de kayma imkanı var. Yatak kapasitesi 917 olan turizm merkezinde çalışmalar tamamlandığında yaklaşık 1.300 yatağa ulaşılması hedefleniyor.
■ Kayseri-Erciyes Kış Sporları Turizm Merkezi: Yatak kapasitesi önümüzdeki yıllarda 5 bini aşacak. Uluslararası nitelikte kış sporları organizasyonlarına ev sahipliği yapacak kayak alanları ve pistleriyle dikkat çekiyor. Her düzeydeki kayakçıya hitap edebilecek pist çeşitliliğini sunabilmesi, yapay kar üretimi için gerekli su rezervinin bulunması ve havalimanına 25 dakikalık erişim mesafesinde olması Erciyes Kış Sporları Merkezi’nin güçlü yanlarını oluşturuyor. Toplam 264 yatak kapasiteli 3 tesis, Kayseri Erciyes Üniversitesi’ne ait sosyal tesis (50 yatak], kayak evi (140 yatak] ile PTT’ye ait sosyal tesis (60 yatak] bulunuyor.
■ Erzurum-Palandöken: Dünyanın en uzun ve dik kayak pistlerine sahip. En uzunu 12 km olan pistlerin toplam uzunluğu 28 km’yi buluyor. Slalom ve büyük slalom yarışmaları için 2 adet tescilli (Ejder ve Kapıkaya) piste sahip. Palandöken Turizm Merkezi, kış koşullarında 2-3 metre kar yağışı alıyor ve mevsim boyunca “toz kar” üzerinde kayak yapılabiliyor. Merkez halen 2 bin 100 yatak kapasitesine sahip. Hedeflenen yatak kapasitesi ise 8 bin 850.
■ Erzincan-Ergan: Yılın 180 günü karlı olan Erzincan Ergan Dağı, çalışmalar tamamlandığında Türkiye’nin önemli bir kış turizm merkezi olacak. Erzincan Havalimanı’na 12 km uzaklıkta yer alan merkez, fizibilite raporunda ifade edilen kapasiteye ulaştığında 20 bin kişiyi ağırlayacak.
■ Kars-Sarıkamış: Sarıkamış Cıbıltepe’nin kristal karla kaplı muhteşem doğası, Sarıkamış Kayak Merkezi’ni kayakçılar açısından cazip hale getiriyor. Kar kalitesi ve kayak pisti açısından dünyanın en uygun bölgelerinden biri olarak görülüyor. Merkezin en önemli pistleri Cıbıltepe-Balıklıdağ-Çamurludağ’da 2.200-2.900 metre yüksekliğe ulaşan bir plato üzerinde yer alıyor. Kars Havalimanı’na 50 km uzaklıkta. Bilgisayar donanımlı telesiyej sistemine sahip Türkiye’nin en büyük kayak tesislerinden biri de yine Sarıkamış Kayak Merkezi. Aralık ayından nisan ortalarına kadar kayak yapılabiliyor.
■ Çankırı-llgaz: Kadınçayırı Kış Sporları Turizm Merkezi, 800-900 metrelik uzunluğa sahip doğal kayak pisti potansiyeline sahip. Kadınçayırı, farklı yükseltilere sahip alanlarıyla kayakçılar için önemli bir alternatif sunuyor. Türkiye’nin ilk kayakla atlama pisti ve alp disiplini, slalom ile çocuk kayak pistinin burada kurulması planlanıyor. Bölge, yerli ve yabancı kış sporuna yatırım yapmak isteyen yatırımcılara önemli bir potansiyel oluşturuyor.
■ Isparta-Davraz: İsparta Davraz Dağı Kış Sporları Turizm Merkezi, kar kalınlığı ve pist uzunluğuyla dikkat çekiyor. Davraz’da hem amatör hem de profesyonel kayakçılara uygun pistler bulunuyor. Kayak merkezinde kuzey ve alp disiplini, tur kayağı, snowboard, dağcılık, botanik gözlemcilik, yamaç paraşütü ve trekking yapılabiliyor. Turizm merkezinde Süleyman Demirel Üniversitesi’ne ait 120 yatak kapasiteli sosyal tesisin yanı sıra toplam 342 yatak kapasiteli iki turizm tesisi bulunuyor. Bunlardan biri 4 yıldızlı, diğeri ise oberj otel niteliğinde. Bölgedeki mevcut yatak kapasitesi 462.