Türkiye’nin En Büyük 100 Franchising Veren Şirketi 2013
Ekonomist Dergisi 2013 Franchise 100 Araştırması Her geçen yıl büyüyen franchising sistemi, artık her yıl binlerce girişimciyi içine dahil ediyor. Türkiye’nin en büyük 100 franchising veren şirketi, 2013 yılında toplam 3 bin 709 adet yeni franchise şube açmaya hazırlanıyor. Bu yıl franchising sisteminde en çok gıda ve eğitim sektörlerinin ön plana çıkması bekleniyor. Türkiye, girişimcilik oranının en hızlı arttığı ülkelerden biri olmaya aday. Global Girişimcilik Endeksi rakamlarına göre, 71 ülke arasında 43’üncü, Global Rekabetçilik Endeksi’nde ise 139 ülke arasında ise 61’inci sıradayız. Ancak Türkiye’nin sahip olduğu potansiyel itibariyle önümüzdeki dönemde daha üst basamaklara tırmanacağı herkesin ortak görüşü…
Bir girişimci için belki de en risksiz girişimlerden birinin kendini kanıtlamış bir franchising zincirinin içinde yer almak demek yanlış olmaz. Yeni bir işe girmek kimi zaman başarıyı getirirken kimi zaman da hüsranla sonuçlanabiliyor. Bu nedenle tanınmış ve büyüme potansiyeli vaad eden bir markanın çatısı altında girişimci şapkasıyla faaliyet göstermek, en risksiz iş modellerinden biri diyebiliriz. Tabi açılan mağazanın doğru bir lokasyonda, AVM’de olması koşuluyla. İşte bu nedenle franchise zincirleri her geçen yıl artıyor, bu zincirlerin içerisine yeni markalar dahil oluyor. Türkiye’deki girişimciler 1991 yılında ‘franchising sistemi’ denilen yeni bir girişimcilik modeli ile tanıştılar. Bununla birlikte ‘Hiçbir yerde şubemiz yoktur’ yaklaşımından ‘Tüm dünyada şubemiz vardır’ anlayışına geçildi. Bugün ise sektör devasa bir büyüklüğe ulaştı.
YÜZDE 76’SI YERLİ
Türkiye’de franchising’in geldiği noktayı anlamak için rakamlara bakmak yeterli… Pazarın hacmi yıllık yaklaşık 35 milyar dolara ulaştı. Uluslararası Franchising Derneği’nin (UFRAD) verilerine göre, Türkiye’de zincir işletmelerin sayısı bin 850 civarında. Bunların yüzde 24’ü yabancı, yüzde 76’sı ise yeni markalardan oluşuyor. Zincirlere bağlı şube sayısı ise yaklaşık 50 bin. Franchise veya bayilik verenlerin sayısı bin 471, zincirler içindeki oranı ise yüzde 78. Sadece kendi şubelerini açıp kendileri işleten zincirlerin oranı da yüzde 22. Bu zincirlerin yüzde 33’ünü giyim, yüzde 27’sini ürün, yüzde 24’ünü yiyecek, yüzde 16’sını ise hizmet sektörü oluşturuyor. Türkiye, franchise zincir sıralamasında Avrupa birincisi konumunda.
BU YIL DA BÜYÜYECEK
2013’de de franchise sektörünün gelişmesiyle doğru orantılı olarak işletme zincirlerinin sayısının ve markalama cirolarının artması bekleniyor. Yani kendi eko sistemini yaratan franchising sektörünün bu yıl da önemli bir büyüme yaşayacağı tahmin ediliyor. Her yıl yaptığımız Franchise 100 araştırması, sektöre büyük ölçüde ışık tutuyor. Bu yıl yaptığımız araştırmada Türkiye’nin en büyük franchise veren şirketlerinin ulaştığı toplam franchise şube sayısı 7 bin 709. Bu sayıya, şirketlerin kendi açtıkları mağazaları katmadığımızı belirtelim. Türkiye’nin franchise şube sayısıyla en büyük şirketi ise 826 şubeyle İstikbal. Onu 722 şubeyle Bellona, 500 şubeyle Diasa takip ediyor. Bu, 100 şirketin 2013 yılında vermeyi hedeflediği franchise şube sayısı ise 3 bin 709- Yani bu yıl 3 bin 709 adet daha yeni girişimci franchising sistemine dahil olacak. Bu rakam ekosisteme yeni girişimcilerin katılması açısından büyük önem taşıyor.
Ekonomist Dergisi 2013 Franchise 100 Araştırması
Yazıları Daha Net Görmek İçin Resimlerin Üzerine Tıklayabilirsiniz
HİZMETTEN BESLENİYOR
Peki franchisingde bu yıl trendler ne olacak? Son zamanlarda dünyada hizmet sektörü hızla büyüyor. Hizmet sektörünün büyümesine paralel şekilde, franchising sisteminde de çok hızlı bir büyüme söz konusu. Franchising sisteminin bu hızlı büyümesinin nedenleri arasında, sistem için gerekli sermaye tutarı, girişimcinin motivasyonu, sistemin standart olması, kabul görmüş bir marka ve kontrol mekanizmasını sayılabilir. Artık müşteri, zamanı etkin kullanmak istiyor. Dolayısıyla en kısa zamanda kaliteli mal ve hizmet satın almak da markasını kabul ettirmiş ürünlerin satıldığı mağazalardan alışverişle mümkün oluyor. Bu aşamada franchising’in önemi bir kez daha ortaya çıkıyor.
KENDİ İŞİNİ KUR
Önümüzdeki dönemde, franchising sistemine daha fazla girişimcinin dahil olarak, kendi işini kurması bekleniyor. Türkiye’yi franchising ile önce yabancı şirketlerin tanıştırmış olmasına rağmen, yerli şirketlerin de satış ve hizmet ağlarını genişletmenin en güvenli yolu olarak, bu sistemi benimsediği görülüyor. UFRAD Başkanı Mustafa Aydın, franchise veren markaların öncelikle konseptlerini doğru oturtup müşterilerin istek ve ihtiyaçlarına göre markalarını geliştirmeleri gerektiğine dikkat çekiyor. Franchise sisteminin başarılı olması için kalite standartının yüksek tutulması ve operasyon mekanizmasının etkin kullanılması gerektiğini vurgulayan Aydın, “UFRAD olarak franchise veren zincirlerin ülkemiz ekonomisine kalıcı fayda sağlaması için franchise sistemlerini tam kurmalarını ve doğru işletmelerini gerekli görüyoruz. Eğitimlerimizle destekliyoruz, sistem değerlendirme programı ile markalarımızı dünya standartlarına taşıyoruz” diyor.
YENİ MARKALAR
Dünyada gıda, franchise işlerin dörtte birini oluşturan en büyük sektör. Zincirleşmeye en uygun alanlardan biri. Türkiye’nin zengin mutfağı ve gıda kaynaklan, bu alandaki gücün temelini oluştunıyor. Bu, franchise tekniklerini ve sistematik çalışmayı öğrenmiş nitelikli iş gücü ile birleşince ortaya Türk mutfağına dayanan modem zincirler çıkıyor. Franchise & More’un Kurucu Ortağı Osman Bilge, “Örneğin Hacıoğlu Lahmacunu başta taş fırında pişiriyordu, artık konveyörlü pizza fırını kullanıyor. Zengin Türk mutfağı ve franchise teknikleri, akıllı girişimcilerin elinde dünyayı fethedecek” diyor. AVM’lerin artık belli bir doygunluğa ulaşmaya başladığını söyleyen Bilge, gelecekte cadde ve sokaklarda gelişmeye başlayan markalann yaygınlaşacağına dikkat çekiyor. Bilge, “Simit Sarayı’na başta AVM’ler yer vermediği için sokakta büyüdü, gelişti, şimdi AVM’ler davet ediyor” örneğini veriyor.
KOLAY YÖNETİLİYOR
Zincirler büyüdükçe iş daha kolay yönetilir hale geliyor. Kuruluş aşamasında teknik bilgi, gelişme aşamasında marka ve zincir yönetme, büyüme aşamasında ise sermaye ve yönetim teknikleri önem kazanıyor. Önceden esnafın işi gibi görülen, sanayicilerin ilgi göstermediği işler, artık uluslararası fonların da ilgi alanına girdi. El değiştirmeler hızlandı, satılmak için zincirler kurulur oldu. Örneğin Shaya Grubu’nun onlarca markayla Türkiye pazarına girmesi, Doğuş Grubu’nun yerli-yabancı onlarca markayı alması, birçok fonun ortaklık için Türkiye’de zincir arıyor olması bunun kanıtı. Özellikle gıda sektörüne olan ilgi yoğun. Kendi içinde gıda sektöründe, hızlı servis restoranlan, lokanta ve kafeler başı çekiyor. Gıda sektörünü, eğitim, kuru temizleme, emlak, tekstil, takı-aksesuar, kozmetik, ayakkabı, oto bakım, içecek, hediyelik eşya, eğitim, eğlence takip ediyor.
KEŞFEDİLEN KONSEPTLER
Medyafors Fuarcılık Genel Müdürü Ayçan Helvacıoğlu, son yıllarda üretilen yeni fikirler ve keşfedilen konseptlerin bu sisteme dahil sektörlerin de çeşitlenmesini sağladığını belirtiyor. Bu yıl yine değişik konseptlerin gelişeceğini ifade eden Helvacıoğlu, “Örneğin, evcil hayvan otelleri, stres atma odalan, çocuk ka-feleri, ev-sinema sistemleri… Franchising sistemine giriş yapan değişik konseptlere sahip yeni firmalan keşfetmek bizleri çok heyecanlandın-yor” diyor. 2012 yılında gerçekleştirilen 10. Bayim Olur musun? Franchising ve Markalı Bayilik Fuarı’nın 12 bin m2 alanda 21 bin 200 girişimci adayıyla 300’e yakın markayı buluşturduğunu ifade eden Helvacıoğlu, sözlerine şöyle devam ediyor: “Fuarda 4 gün boyunca, Türkiye genelinde ve yurt dışında franchise vermeyi hedefleyen yüzlerce marka, pek çok satış noktasına ulaştı. DEİK, haziran ayında Balkan ülkelerine yapılacak olan heyet gezilerinde fuann tanıtımına yer verecek. Bu çalışmalar doğrultusunda Balkan işadamlarından oluşan geniş bir heyet fuan ziyaret edecek ve fuar alanında ikili görüşmeler yapacak.” Tüm şirketlerin belli bir büyüme ve zincirlerine yeni halkalar katma stratejileri var. Bunlardan bazılarını aşağıda bulabilirsiniz. Büyük bir kısmının bilgileri ise ana tablomuzda yer alıyor.
EĞİTİM BÜYÜYECEK
Deulcom International Yönetim Kumlu Başkanı ve UFRAD Kumcusu Baybars Altuntaş, hizmetler sektöründeki markalaşmanın ve tüketiciye standart hizmet sunumunun önümüzdeki yıllarda daha da hızlı bir ivme kazanacağını söylüyor. Bu ivmenin özellikle eğitim sektöründe kendisini daha çok göstereceğini belirten Altuntaş, “Eğitim sektörü, girişimcilerin önem verdiği bu 3 parametreyi de aynı anda fırsat olarak sunabiliyor. Nitekim, Deulcom’un 2010 yılında 4 adet franchise varken, şu anda 10 franchise ile son 24 ayda yüzde 100’ün üzerinde büyümeyi yakalamış durumda. Bu yüzden, önümüzdeki yıl beklentilerini de revize ederek önümüzdeki 36 ay içindeki franchise sayısını 150’ye çıkarma hedefini ortaya koyduk” şeklinde konuşuyor. BigBiz Franchise ve Perakende Çözümleri Başkanı Banu Güney Arıduru ise bu yıl ve önümüzdeki yıllarda gıda sektöründe pizza ve hamburger markalan, eğitim sektöründe de dil okulları ve kursların en çok tercih edilenler arasında olacağını belirtiyor. Arıduru, artık sadece yabancı markaların değil Türkiye’deki firmaların markalaşma ve franchising sistemi içinde kurumsallaşmaya yönelik profesyonel çalışmalarının arttığına dikkat çekiyor ve “Bu konudaki başarılı örnekler sayesinde kendi markalarımız da yurt dışına açılmaya başladılar” diyor.
540 YENİ ŞUBE GELİYOR
Helvacı Grup bünyesinde 2003 yılında kurulan, 2010 yılı ikinci yarısında markaya olan yoğun ilgi ve talep doğrultusunda profesyonel olarak franchise atılımı gerçekleştiren Bursa Kebap Evi’nin yeni açılacak şubeleri ile beraber toplam 28 mağazası bulunuyor. 2013 hedefi 40 yeni şube açmak. Yurt dışına açılmaya hazırlanan marka Kuveytli ve Suudili yatınmcılarla görüşme halinde. Ancak Orta Doğu’daki kanşıklığın dinmesini bekliyor şirket. Diğer taraftan şirket önümüzdeki dönemde farklı ülkelerde yeni yatırımlar yapmayı ve şubeler açmayı planlıyor. 378 kişiyi istihdam eden Bursa Kebap Evi’nin şube hedefleri doğrultusunda 550 ilâ 570 arasında yeni istihdam yaratması bekleniyor.
DÖNER-CHİ YAYILACAK
Döner-chi’nin Türkiye genelinde dört franchise şubesi bulunuyor. İstanbul’da Carousel, Galleria ve Airport AVM ve Samsun’da Lovelet AVM’de şubeleri bulunan şirket, 2013’te 15 yeni franchise mağaza açmayı hedefliyor. Başlangıç bedeli 10 bin dolar olan ve yüzde 3 royalty bedeli alan Döner-chi’nin büyüme hedefinde tüm Türkiye yer alıyor. Mönüsünde, tavuk ve et dönerin yanı sıra farklı alternatif isteyenler için nohutlu pilav ve ciğer de bulunuyor.
GAYRİMENKUL ZAMANI
1971’de ABD’de kumlan bugün 14’ü Avrupa’da olmak üzere, 35 ülkede bin 100 ofisle gayrimenkul danışmanlığı hizmeti veren Era Gayrimenkul, 2012 yılında Türkiye’ye adım attı. Bugün Türkiye’de 11 franchise noktası bulunan şirket, 3-5 yıllık dönemde de 200 bayi kurmayı hedefliyor. Yeni franchise görüşmelerinin devam ettiğini söyleyen Era Türkiye Yönetici Ortağı Can Ekşioğlu, sözlerine şöyle devam ediyor: “Adaylarla mülakatlar gerçekleştiriliyor. Ancak ERA Türkiye yatırımcı adaylarında ilk aranan özellik, gerçekten bu sektörde kendi işinin sahibi olmak istemesi, ERA vizyon ve misyonunu sahiplenmesidir.” Giriş bedeli 15 bin dolar olan Era Gayrimenkul’e yatırımın maliyeti mekan gibi giderlerle birlikte 30-50 bin dolara çıkıyor. Royalty bedeli ise yüzde 6 ila yüzde 2 arasında değişiyor. Önceliklerinin İstanbul olduğunu söyleyen Can Ekşioğlu, farklı şehirlerden de talepler geldiğini belirtiyor
GÜZELLİKTE BÜYÜME
Türkiye’ye 2008 yılında giriş yapan Fresh Line, dünyanın en tanınmış doğal kozmetik zincirlerinden biri. Yunanistan menşeili markayı Türkiye’ye getiren ve aynı zamanda markanın Türkiye distribütörlüğünü Gülşah Ertuğrul yapıyor. Türkiye’de beş mağazası ve satış noktası bulunan Fresh Line’ın hedefi 2013 yılında başta İstanbul olmak üzere büyükşehirlerde franchise vererek büyümek. Şu anda Ankara ve Eskişehir’de iki franchise şubesi bulunan şirket, 2013 yılında yedi franchise vermeyi planlıyor. Öncelik İstanbul olmak üzere İzmir, Antalya, Bursa, Adana ve Kayseri hedef iller arasında. Metrekare başına bin 100 TL dekorasyon bedeli talep ediliyor. Yaklaşık 30 – 40 metrekarelerde yer alan Fresh Line mağazaları için ortalama bir ürün maliyeti var. 30 metrekare mağaza için ortalama 65 bin TL’lik ürün almak gerekiyor. Şirket, 2013 yılı için royalty almıyor.
GÖNÜL KAHVESİ
Yaklaşık 11 yıl önce kurulan Gönül Kahvesi, bugün Türkiye’nin yedi bölgesinde 45 şube ile faaliyet gösteriyor. Şubelerinin yüzde 96’sı franchise olan şirket, önümüzdeki beş yıl için iddialı büyüme hedefleri koyuyor. Yurt içi ve yurt dışında önümüzdeki beş yılda 500’ün üzerinde şube açmayı hedeflediklerini söyleyen Gönül Kahvesi’nin Franchise Direktörü Nail Avşar, sözlerine şöyle devam ediyor: “Marka olarak 10’uncu yılını dolduran Gönül Kahvesi ülke genelinde ve yurt-dışında hızlı şubeleşme için alt yapı hazırlıklarını tamamladı. 50’ye yakın ülkede marka tescilleri alındı. Hedefimiz yurt içi ve yurt dışında uygun mağaza yerleri bulunduğu takdirde 5 yıllık programda 500’lii sayılan aşmak.”
ROTA BÜYÜKŞEHİRLER
Hacıoğlu’nun macerası 1965 yılında Bursa’da Hacıoğlu Ailesi’nin geleneksel tatlar sunan küçük dükkanında başladı. Hacıoğlu Ailesi, bu adımıyla yüzde 100 Türk sermayeli bir gıda zincirinin temellerini atmış oldu. Kuruluşunun ilk yıllarında klasik lahmacun ve kebap restoranları şeklinde hizmet sunan Hacıoğlu. 1993 yılında lahmacunda hızlı servise geçerek dünyada bir ilki gerçekleştirdi. Bugün Türkiye genelinde 28 franchise şubesi bulunan şirket, 2013 için büyük hedefler koyuyor. Her ay bir restoran açmayı hedefleyen şirket, büyükşehirlere odaklanmış durumda. Özellikle büyükşehirlerdeki bakir bölgeleri keşfetmeyi planlıyor.
GARANTİLİ EĞİTİM
Türkiye’de yabancı dil eğitiminde 15 yıldır faaliyet gösteren InfoLANG Dil Okullan, halen 4 olan franchise sayısını 5 yıl içinde 123’e çıkarmayı planlıyor. Şirket 2013’ün tamamında 20 franchise verecek. Türkiye’de özel eğitim modeli kapsamında ‘Dil Koçluğu ve ‘Öğretme Garantili’ eğitimin mucidi olan InfoLANG, yurt dışındaki franchise sayısını da arttırmayı planlıyor. Şirket, franchise için 20-60 bin TL başlangıç bedeli talep ediyor. Şirketin royalty bedeli ise 2-4 bin TL arasında. Türkiye’de tüm şehirlerde büyümeyi hedefleyen InfoLANG Dil Okullan, global bir marka olmayı hedefliyor. InfoLANG, şubelere açılıştan itibaren sürekli destek vererek kendi işini kurmak isteyen girişimcilerin bu alandaki ilk tercihi olmayı planlıyor. Konuşma ve konuşturma odaklı hizmet veren InfoLANG, kendi oluşturduğu sistem sayesinde kursiyerlere öncelikle konuşmayı eğlenerek öğrenme metodunu uyguluyor.
KAHVE DİYARI GELİYOR
Son dönemde en hızlı büyüyen yerli kahve zincirlerinden biri olan Kahve Diyarı’nın 12’si inşaat aşamasında olmak üzere Türkiye genelinde 99 şubesi var. 2013’te 39 yeni şube açmayı hedefleyen şirket, isim bedeli olarak 30 bin dolar talep ediyor. Royalty için ciro üzerinden yüzde 3 pay alınıyor. 27 ilde faaliyet gösteren şirket, 2013’te 39 yeni bayiyle 39 farklı ilde olmayı planlıyor. Franchise sisteminin tüm sektörlere ivme kazandırdığına dikkat çeken Kahve Diyan Genel Koordinatörü Serdar Deniz, şöyle devanı ediyor: “Tabii ki Kahve Diyarı’nın büyümesine de ciddi bir ivme katmıştır, ilk altı şubeyi kendimiz açmışken bu sistem sayesinde şu an 99 şubemiz mevcut.” Önümüzdeki dönemde Türkiye’de toplam 400 bayi hedeflediklerini belirten Deniz, gelecek planlarını şu şekilde açıklıyor: “2015’te yurt dışına açılmayı hedefliyoruz. Fakat bu adımı master franchise vererek de atabiliriz. Ekibimiz bunun için şimdiden çalışıyor. ilk etapta komşu ülkelerde ve Avrupa’da olmayı planlıyoruz.”
KOMAGENE VE BÜYÜK HEDEF
Türkiye’nin en büyük etsiz çiğ köfte zinciri Komagene, 2013’te hızla büyümeye devam ediyor. 2012’yi 400’e yakın bayi sayısı ile kapatan Komagene, 2013 yılı sonundaki hedef bayi sayısını 500 olarak belirledi. 2012’de yurt dışında da bayilik vermeye başlayan Komagene’nin Almanya Hamburg ve Avusturya Viyana’da iki yurt dışı bayisi bulunuyor. Şubat ayında Azerbaycan Bakü’de açacağı üçüncü yurt dışı bayisinden sonra yıl sonuna kadar yurt dışı bayi sayısını toplamda 15’e ulaştırmayı hedefliyor. Bir mağazanın yatırım maliyeti yurt dışı için 10 bin ile 20 bin Euro arasında, yurt içi için 15 bin ile 30 bin TL arasında değişiyor. Yurt dışı için mas-ter franchise tekliflerine açık olan Komagene, doğru yapılacak işbirlikleri ile yurt dışında hızla büyüyeceğine ve bir dünya markası olabileceğine inanıyor. Dükkanda çalışacak personelin eğitimi de Komagene’nin deneyimli ekibi tarafından veriliyor. 2012’de yeni projelere imza atan Komagene, Dönergene markasını yarattı. Şirket, ilk aşamada Çin’de iki restoran açtı.
AYDA 15 BİN KAZANIN
Çekirdek kahve pazarında dünya lideri olarak bilinen Lavazza, 2007 yılında Best ithalat ile yaptığı exclusive distribütörlük anlaşması sonrasında Türkiye pazarına girdi. 23’ü İstanbul’da olmak üzere 29 şube ile hizmet veren Lavazza Best Coffee Shop, şube ağını franchising sistemiyle genişletiyor. 2013 sonuna kadar yurt genelinde 25 yeni Lavazza Best Coffee Shop açılması hedefleniyor. Bir şubenin toplam yatırım maliyeti franchise bedeli dahil anahtar teslim ortalama 137 bin Euro. Genel olarak alışveriş merkezleri, yoğun caddeler gibi hareketli yerlerde şubelerini konumlandıran Lavazza Best Coffee Sbop’lar için ortalama 150 metrekare alana ihtiyaç duyuluyor. Aylık ortalama 75 bin TL ciro yapan Lavazza Best Coffee Shop’lar yatırımcısına aylık ortalama 15 bin TL net gelir sağlıyor. Ürün gamını sürekli geliştiren Lavazza Best Coffe Shop, 2017 yılı sonunda 167 şubeye ulaşmayı hedefliyor.
YENİ BİR MARKA GELİYOR
Penta Şirketler Grubu, 1935’de kurulan ve günümüze kadar geliştirdiği teknolojiler ile outdoor spor ürünleri sektöründe sayılı markalar arasında yer alan Salewa’yı 2013’te Türkiye’ye getiriyor. Firma özellikle yüksek teknolojili, üst segment grup ayakkabı, kıyafet, çanta, uyku tulumu, çadır ve teknik ekipman konusunda başka markalarda bulunmayan özellikleri ile iddialı bir şekilde pazara giriyor. 2013 ve 2014 yılında açılacak shop in shop ve franchising mağazaları ile Salewa markası outdoor sektörünün aranan markası olmayı hedefliyor. 2014 senesi sonunda toplamda altı nokta da franchising açılması hedefleniyor.
AŞKIN MARKASI BÜYÜYOR
Mayo, bikini, peştemal, havlu, çanta gibi plaj aksesuarları gibi çeşitli ürünler satan, kendini aşkın markası olarak tanımlayan Shakespeare In Love, bugüne kadar Türkiye’nin popüler yaz noktalarına (Çeşme, Bodrum, Urla, İzmir, Mersin, İskenderun) 11 konsept mağaza ile yayıldı. Markanın ürünleri aynı zamanda perakende zincir mağazalany-la ve online kanallarla beraber toplamda 55 noktada tüketicilerle buluşuyor. Shakespeare In Love markası, farklı franchise modeliyle başta İstanbul ve Antalya olmak üzere, büyük şehirlerde yeni iş ortaklan anyor. 2013’te 16 franchise verilmesi planlanıyor. Başlangıç bedeli 40 bin ila 70 bin TL arasında değişiyor.
RAMİZ TÜRKİYE’YE YAYILACAK
Köfteci Ramiz’in hikayesi, 1928 yılında Manisa/Akhisar’da limon sandığından sandalyeleri olan küçücük bir dükkanda başladı. Köftesinin tadı ile yıllara meydan okuyarak büyüdü, ikinci kuşağın işin başına geçmesiyle son altı yılda hızlı zincir restoran kimliğini kazanan Köfteci Ramiz’in bugün Türkiye genelinde 120 şubesi var. Şirket, 2013’te 25 yeni mağaza açmayı planlıyor. Bir Köfteci Ramiz şubesi açmak için anahtar teslim 300-350 bin TL yatırım yapmak gerekiyor. Yüzde 2 royalty talep eden şirket, Türkiye geneline yayılmayı hedefliyor.
250 YENİ SULTANAHMET
Türkiye genelinde 40 ilde, 135’i aşkın şubesiyle hizmet veren Sultanahmet Köftecisi, 2013’te 250 yeni franchise mağaza açmayı hedefliyor. Başlangıç bedeli olarak 100 bin dolar talep eden şirket, royalty ücreti ise almıyor. Bir süre önce farklı ürün seçenekleriyle dondurulmuş gıda sektörüne giren Sultanahmet Köftecisi ürünlerini ilk aşamada Migros Marketleri’nde satmayı başladı. Önümüzdeki günlerde diğer market zincirlerine yayılacak. Aynı zamanda şirketin mağazalarında da satışa sunulacak ürünler arasında; Sultanahmet Köfte, Kaşarlı Köfte, Baharatlı Köfte, Acılı Köfte, Izgara Köfte, Dana Biftek Köfte ve Köftecan bulunuyor. Türkiye’nin büyük alışveriş merkezlerinde ve caddelerinde şubeleri bulunan marka günde 35 bin müşteriye hizmet veriyor
1000’E ÇIKACAK
Burger King, Sbarro, Popeyes ve Arby’s markalannın Türkiye’deki mas-ter franchise faaliyetierini yürüten TAB Gıda’nın Türkiye genelinde toplam 700 şubesi bulunuyor. 2012 yılı içinde 150 yeni restoran açıp yüzde 30 büyümeyi gerçekleştiren TAB Gıda, 2013’de yurt içi ve yurt dışı büyümeyle beraber yaklaşık 1000 restoranı ile hizmet vermeyi planlıyor. Şirketin her bir marka için ciddi büyüme planlan var. Geçtiğimiz aylarda Tiflis’te açılan Burger King restoranı ile Gürcistan’da da hizmet vermeye başlayan TAB Gıda’nın 2013 planları içinde Burger King için Üs-küp’teki TAV Havalimam’ndaki ve şehir merkezinde açtığı restoranlann dışında Üsküp’te üç yeni ve Ohri’de iki yeni restoran açma hedefi var. TAV ile yapılan işbirliği sonucunda TAVın yurt dışında açtığı her havalimanında Burger King restoranlarının yer alması planlanıyor.
MARKAYA BAĞLILIK YÜKSEK
2010 yılının sonuna doğru sekiz restoran ile TAB Gıda bünyesine dahil olan Arby’s markası ilk altı ay içinde üç katına çıktı ve global Arby’s’den ‘Hızlı Büyüyen Ülke’ ödülüne layık görüldü. Bugün Türkiye genelinde 35 restoranı bulunan olan ve 2013’de yüzde 30’luk bir büyüme hedeflenen Arby’s’in, restoran sayısı diğer markalara göre daha az fakat tüketicilerin markaya olan bağlılıklan çok yüksek. Türkiye genelinde 28 ilde 91 restoran sayısına ulaşan Sbarro’nun 2013 yılında 100’üncü restoranını açması planlanıyor. Dünya’da 40, Türkiye’de ise 5’inci yılını kutlayan Popeyes Türkiye genelinde yaklaşık altı noktada bulunuyor. Başlangıç bedeli 500 bin dolar olan Popeyes markasında net ciro üzerinden yüzde 13 royalty alınıyor.
YENİ BÜYÜME TAKTİĞİ
Önme ve dokuma çocuk giyiminde entegre üretim yapan ve üretimdeki tecrübesini perakende sektörüne taşıyarak Zeyland çocuk mağazalarını kuran Zeynep Giyim, 2013’ten itibaren franchise sistemiyle büyümeye karar verdi. Hali hazırda kendisine ait 16 mağazası bulunan şirket, 2013’te beş franchise vermeyi hedefliyor. Şirket, sistemi yeni kurduğu için başlangıç bedeli talep etmiyor. 1970’li yıllarda sektördeki boşluğu görerek çocuk giyimine yatırım kara-n alan Lütfı Kullelioğlu tarafından kurulan Zeynep Giyim, bugün İstanbul Güneşli’deki fabrikasında aylık 150 bin adet kapasite ile örme ve dokuma çocuk giyimi üretimi yapıyor. Daha çok yatay bir büyüme kaydeden şirket, boya-baskı tesisleri kurarak üretimin tüm aşamalanyla tam entegre bir firma konumuna geldi. Bugün Çorlu / Velimeşe fabrikasındaki baskı ve boya tesisleri; günlük 12 bin kilogram örme mal boyası, 10 bin metre dokuma mal boyası ve 40 bin metre rotasyon metraj baskısı yapıyor.
AVRUPA’DAN RUSYA’YA
Koleksiyonlarını başta İtalya, Almanya, Hollanda, Fransa olmak üzere çeşitli Avrupa ülkelerine ihraç eden Zeyland son yıllarda Avrupa’nın ekonomik durgunluğa girmesiyle ihracatta rotasını Rusya’ya çevirdi. Bugün önemli ihraç pazarlan arasında; Rusya, Ukrayna, Kazakistan bulunuyor. 35 yıllık tecrübesini perakende sektöründe de kullanan şirket, müşterilerine Türkiye çapındaki Zeyland Çocuk Mağazaları’nda hizmet veriyor. Türkiye pazanndaki perakendedeki büyümesini son 10 yıldır devam ettirmeyi ve bundan sonra daha hızlı bir büyüme hedefliyor. Şirketin bünyesinde; Mininio, Deep West, Happy Baby, Pinkee ve Zeyland markalan bulunuyor. Koleksiyonları oluştururken ürünün kalitesi ve rahatlığına öncelik veren şirket üretimi büyük oranda doğal pamuklu kumaşlarla, ekoteks 100 sertifikalı boyahanesinde toksin olmayan boyama ve yıkama yöntemleri ile yapıyor. Şirket, tasarım konusunda da oldukça iddialı. Yılın moda renklerini, detaylarını çocuklann ihtiyaçlan doğrultusunda tasarlıyor.
YENİ NESİL GİRİŞİM FIRSATI
Türkiye’ye saatlik çocuk emanet sistemini getiren The Play Bam, yatırım yapmak isteyenlere bakir bir sektörde yeni iş kapılan açıyor. Oyun merkezli çocuk eğitiminde Amerika ve Avaıpa’da birçok işletmeyi dolaşan ve bu sistemi 2000 yılında Türkiye’ye getiren Caroline Koç ve Esin Uzunoğlu, Türkiye’de yeni bir sektör oluşturarak bu alanda ilk ve tek olmanın avantajlarını paylaşacak yatırımcılara kapılarının açık olduğunu ifade ediyor. Franchise vererek büyümeyi hedefleyen The Play Bam’ın, kurulum maliyeti yaklaşık 100 bin ile 150 bin dolar civarında. Markaya yapılan yatıransa,18 ile 24 ay arası gibi bir sürede geri dönüyor. Aylık cirodan yüzde 5 sadakat primi (loyalty) alınan yatırımcılara, mekanlan için projelendimıe ve mimari destek de marka tarafından sağlanıyor. Şu anda 4’ü İstanbul’da l’i İzmir’de olmak üzere 5 şube ile hizmet veren fimıa, başta Eskişehir, Ankara, İzmir, Bodrum ve Bursa olmak üzere Türkiye’nin her noktasına ulaşmak istiyor.
Burcu Tuvay / Ayşegül Sakarya Pehlivan / Ekonomist Dergisi
2013-2014 de para kazanmak isteyenler….
Öncelikle merhaba arkadaşlar eğer bu yazıyı sonuna kadar dikkatlice okursanız size nasıl bir iş fırsatı sunduğumu anlayacaksınız. Bir çevrenize dönüp bakın çevrenizde kaç kişi sigara içiyor. Sigaranın sağlığa zararlarını ve çevreye zararlarını bilmeyen yok bu meretten herkes kurtulmak ister ama kimse bir adım atmıyor gelin o adımı siz attırın çevrenizdekilere ve diğer insanlara… devlettin desteklediği sigaranın zamlandığı ve ateş pahası olduğu zamanlarda sağlık bakanlığının çalışmalar yapıp bangır bangır reklam yaptığı sıralarda sizde bizimle hem çevreye hem insanlığa faydalı bir iş yapıp bunun yadında hayal edemeyecek kadar para kazanmak istemez misiniz? Yılbaşıyla birlikte sigaraya zam geldi sigarayla birlikte gelen hastalıklar ve fiyatları uçuk sigaralar insanları sigara bırakmaya yönlendiriyor. TV de çıkan reklamlarla birlikte büyük bir kitle hızla sigara bırakıyor gelin sizde hem sigarayı bıraktırın hem para kazanın dermojin sigaraya hayır ürünü ile sigaraya 7 günde son toptan olarak gönderdiğimiz paketlerimizde bütçenize göre kar marjı olmaktadır. Paranız karşılığında aldığınız pakette kişilere satabileceğiniz ürün çıkmaktadır ürün eczanelerde 30 TL den başlayıp aktarlarda 70 TL ye kadar çıkmaktadır biz bunu size toptan fiyatına verelim ve siz kendi portföyünüzü oluşturun ve 20 TL den veya 30 TL den satabilirsiniz. İnternetten ilacı araştırdığınızda ne kadara satıldığını göreceksiniz ve birazcık araştırmayla ne kadar karlı bir işe girdiginizide göreceksiniz. %300 kar marjı olan bu iş fırsatını denemek istermisiniz. İlaç %100 bitkisel olup tarım bakanlığından onaylıdır. Satış izni kullanım izni ve patentini kutu ile birlikte gönderilecektir . biz bu işi aydın merkezde yapmaktayız eğer bu işe inancınız yoksa gelin ofisimize çalışma sistemimizi ve kazancımızı kendi gözlerinizle görün ek gelirse iste size ekgelir fırsatı biz 200 adet ürün için gözümüze biçtiğimiz zaman 1 hafta… haftada 4000tl kazanılırımı demeyin biz kazanıyoruz , örgenciler , emekliler , ev hanımları , çalışıpta ek işe ihtiyacı olan arkadaşlar size sesleniyorum. ayrıntılı bilgi için 05340880576 arayın görüşelim …
Not : saat 5den sonra ararsanız daha fayladı bi konuşma yapabiliriz saat 5den sonra aramanız önemle rica olur…
D paket = 100 TL kar marjı – min. 400 TL max. 600 TL
1.paket = 200 TL kar marjı – min. 800 TL max. 1200 TL
2. paket = 250 TL kar marjı –min.1000 TL max. 1500 TL
3.paket= 300 TL kar marjı – min. 1200 TL max. 1800 TL
4.paket = 500 tl kar marjı – min. 2000 TL max. 3000 TL
Mega paket = 1000 TL kar marjı min. 4000 TL max 8000 TL