İş Fikirleri ve İş Kurmak

Türkiye’de Olmayan Denenmemiş İş Fikirleri Projeleri

Yatırımcısını arayan 75 orijinal proje

Denenmemiş iş fikirleri projeleri, yer fıstığı sütünden yoğurt, kayısı püresinden jelibon, glutensiz ürün sıkıntısını çözecek formülasyon… Hepsi kapsamlı Ar-Ge çalışmaları ile geliştirildi, hiçbiri henüz denenmedi. Orijinal ve yatırımcısını bekleyen projeleri sizin için derledik…

HAYDİ uyandırın girişimci ruhunuzu!.. Yeni ürünler, yeni teknolojiler sizleri bekliyor. Ege İhracatçı Birlikleri’nin (EIB) proje pazarı etkinliğinde bir dizi yeni proje tanıtıldı. Bunlar arasından Türkiye’de uygulama şansı yüksek, büyük çoğunluğu henüz denenmemiş 75 projeyi inceledik. Hepsi orijinal ve girişimci ya da yatırımcı bekliyor. Peki, bu projelerin mucitlerine nasıl ulaşacaksınız? işte tüm detaylar…

is fikirleri turkiyede olmayan urun ve projeler

ÇEKİRGE UNLU ÇİKOLATA

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü ’ne (FAO) göre, insanoğlunun gelecekteki beslenme gereksinimlerini karşılayabilecek kaynaklardan birisi de böcekler olacak. Türkiye’nin gündeminde şimdilik böcck tüketimi yok. Ancak gıda katkı maddesi olarak kullanımına yönelik projeler yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Bunlardan biri de Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nden Buğrahan Akçay tarafından gerçekleştirilen proje. Akçay, çikolatada kullanılan soya proteini miktarını azaltıp, onun yerine çekirge unu kullanılmasını öneren bir proje hazırladı.

Akçay, “Çekirgeler, diğer pek çok hayvansal protein kaynağının yanında daha yüksek oranda protein içerir. Ayrıca yüksek oranda çinko, magnezyum ve B6 sağlar. Bazı araştırmalarda daha iyi uyku sağladıkları ve doğru oranda kullanıldığı zaman erkeklerdeki testosteron miktarını arttırdığı görülmüş. Bunun yanı sıra, ıspanaktan daha fazla demir, sütten daha fazla kalsiyum, dana etinden iki kat daha fazla protein, somon ve dana etinden daha fazla B12 içerir” diyor.

Bu çalışmada vücuda giren GDO’lu ürün miktarım azaltmak ve sporcuların, spor esnasında hayvansal proteinlere daha kolay erişimini sağlamak için çekirge un haline getirilip, kakao kitlesi, kakao yağı, soya izolatı, pudra şekeri ve ayçiçeği lesitini ile 45 C’ye gelene kadar karıştırılmış. 12 saatlik konçlama süresinde soya izolatı, çekirge unu ve şekerin küçültülüp, daha iyi karışmasına imkan verilmiş. Ardından gelen temperleme evresi ile 45 C’deki çikolatanın 28 C’ye düşmesi sağlanıp sonra tekrar 32 C’ye çıkartılarak istenilen kıvama gelmesi sağlanmış. Daha sonra kalıplardan çıkartılıp, paketlenme aşamasına gelinmiş.
E-posta: sbugrahanakcay@gmail.com

PROPOLİS SAKIZLI TOP ŞEKER

Şekerli ürünler pazarı büyümeye devam ederken özellikle ebeveynlerin endişeleri de büyüyor. Bu nedenli yeni yöntemler kullanılarak geliştirilen alternatif ürünlerin büyük ilgi gördüğü bir dönemden geçiyoruz. îşte bu örneklerden biri de propolis sakızlı top şeker. Projeyi Selda Doğan ve Ali Göncü hazırlamış.

Doğan, “Şekerli ürünlerin büyük kısmını oluşturan sakaroz kolay sindirilebilen bir bileşendir. Bu da vücut için kolay bir enerji kaynağıdır. Aşırı sakaroz alımı diş çürümesine neden olabilir. Şeker tüketiminden sonra yapılamayan diş bakımı diş çürümelerinin artmasına sebep olur. Propolis çok iyi bir besin maddesi olup bademcik iltihabı, farenjit, ağız ve boğaz mukozası sorunları, dişeti hastalıkları, mikroptan arındırıcı, bakteri üremesini durdurucu, iltihap giderici etkileri var” diyor.

Projede, propolisli top şeker üretiminin nasıl gerçekleştirilebileceği anlatılıyor.
Eposta: selda.d52@gmail.com

DOĞAL GIDA KORUYUCU MADDESİ

Üretilen gıda maddelerinin hemen satılması ve tüketilmesi olanaksız olduğundan, raf ömürlerinin uzatılmasıyla ilgili yeni öneriler her zaman dikkat çekiyor. Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyokimya Bölümü’nden Selda Güler bu alana yönelik yenilikçi bir öneri sunuyor.

Güler, “Gıdalarda kullanılan koruyucu katkı maddeleri çoğu zaman eleştiri konusu oluyor. Söz konusu katkı maddelerinin bitkisel ve hayvansal kaynaklı olanları da var. Bunların neredeyse tamamı yurtdışından ithal ediliyor. Henüz Türkiye’de yerli üretimi yok. îşte bu katkı maddelerinin üretimi için bir proje hazırladık” diyor. Bu proje ile biyokimyasal yöntemlerle gıdaların raf ömürleri uzatılacak.

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyokimya Bölümü bünyesinde bulunan Biyoteknoloji Araştırma Laboratuvarı’nda laboratuvar ölçekli nişin (doğal katkı maddesi) üretimi optimizasyonu ve saflaştırılması gerçekleştirildi. Bir sonraki aşamada nişin uygun yöntemler kullanarak liyofilize halde elde edilecek. Proje tamamlandığında ithal katkı maddelerinden çok daha düşük maliyette doğal gıda koruyucu maddesi elde edilecek.
E-posta: seldagler@gmail.com

İlginizi çekecek iş fikirleri: Para kazanma yolları için tıklayın

YER FISTIĞI SÜTÜNDEN YOĞURT

Korkut Ata Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Ömer Faruk Gamh tarafından yapılan çalışma sonucunda yerfıstığından yoğurt elde edildi. Yürütülen bu çalışmalarda yerfıstığı kullanılarak bitkisel süt üretimi gerçekleştirilmiş ve elde edilen bu süt ile fermente bitkisel yerfıstığı yoğurdu üretilmiş.

Gamlı, “Elde edilen sütün bileşimi incelendiğinde yaklaşık yüzde 15.9 kuru madde içerdiği, bu değerin içerisinde yüzde 5.5 düzeyinde protein, yüzde 4.2 düzeyinde karbonhidrat, yüzde 5.7 düzeyinde yağ ve enerji değerinin 379.5 KJ/100 olduğu belirlendi. İnek sütü ile karşılaştırıldığında elde edilen yerfıstığı sütünün kuru madde içeriğinin daha fazla olduğu, yağ içeriğinin inek sütüne oranla daha zengin olduğu görüldü. Ayrıca protein ve karbonhidrat açısından da zengin bir kaynak” diyor. Elde edilen bu yoğurt normal inek yoğurdu ile aynı görüntü ve tada sahip. Şimdi bu ürünün üretimi ve piyasaya sunulması için finansal destek sağlayacak yatırımcılar aranıyor.
E-posta: omergamli@osmaniye.edu.tr

MERCİMEK CİPSİ

Son yıllarda tüketici tercihleri en çok fonksiyonel, doğal ve sağlıklı ürünlere yönelmiş durumda. îşte bu gerçekten yola çıkan Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Elif Beyza Yardım, Hüseyin Doğan Bozkurt ve Merve Özer mercimekten cips üreterek yeni bir ürün geliştirdiler. Bu projede Ankara ve çevre illerde üretimi bolca gerçekleştirilen, beslcyici değeri yüksek ve iyi bir diyet lifi kaynağı olan yeşil mercimekten yararlanılmış. Mercimek cipsi üretiminde fırında kızartma yöntemi kullanılmış. Projeyi geliştiren ekip, üretilecek cips için uygun üretim yöntemleri belirlenip yeşil mercimek unu kullanılarak cips üretimi gerçekleştirmek için partner arıyor.
E-posta: elif_elf_5@hotmail.com

KİRAZ SAPI KAHVESİ

Neden olmasın?.. Bu çalışmada doğal tatlandırıcı eklenmesi ile yeni bir kahve çeşidi olarak süt ile tüketilebilecek kiraz sapı kahvesi üretilmesi hedefleniyor. Proje Ordu Üniversitesi Ulubey Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Bölümü’nden Memnune Didem Aydemir, Serap Öründü, Büşra Orhan, Emine Zorlu, Gizem Çoban ve Fulya Sezen tarafından hazırlanmış.

“Bu çoğunlukla diyet yapan insanların tercih edip içebileceği bir ürün olacak” diyen Memnune Didem Aydemir, “Farklı tatların biraya gelmesiyle yeni bir içecek ortaya çıkarıyoruz” diyor.
E-posta: didemaydemirrr@gmail.com

SİYAH SARMISAK

Sıra dışı bir baharat örneği, siyah sarımsak. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Gıda mühendisliği Bölümü’nden Ayçan Çörekicioğlu, Ümmügülsüm Ocakçı ve Özge Süfer siyah sarmısak üretiminin kontrollü bir şekilde, fermantasyon işlemleri optimize edilmesini sağlayan bir proje geliştirdiler. Siyah sarmısak beyaz sarmısaktan fermantasyon ile elde ediliyor. Fermantasyon sonucunda sarmısağm biyoaktivitesi de değişiyor. Siyah sarmısağm insan sağlığına yararlı özelliklerinin artırıldığı iddia ediliyor. Söz konusu fermantasyon yöntemi ile siyah sarmısak üretmek isteyenlerle üretim anlaşmaları yapılmak isteniyor.
E-mail: ozgesufer@osmaniye.edu.tr

ENGİNARLI KREM PEYNİR

Metropol hayatında beslenme için ayrılabilen vakit azaldıkça sağlıklı beslenmeye verilen önem artıyor. Hızla büyüyen pazarda mevcut gıdaların besinsel değerlerinin artırıldığı ürünler piyasada büyük ilgi görüyor. Bu projede bir ilke imza atılarak enginarlı sürülebilir peynir üretilecek. Bu çalışma ile günün her öğününde tüketilebilen, aynı zamanda atıştırmalık olan krem peynirin besinsel faydasının artırılması hedeflenmiş.

Proje Sakarya Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Ahmet Ayar ve Arş. Gör. Hatice Sıçramaz tarafından geliştirildi. Bu çalışmada enginar bitkisinin büyük çoğunluğunu oluşturan artıkların ticari olarak değerlendirilmesi hedefleniyor.

Yapılan ön araştırmalar neticesinde, enginar artıklarının oksidasyonu engellendiği takdirde, ürünün renginde, kokusunda ve tadında herhangi bir olumsuzluğa neden olmadan, krem peynirde bir bileşen olarak kullanılabileceği tespit edilmiş. Bu çalışma ile kalsiyum kaynağı olan krem peynirin aynı zamanda bir antioksidan, fenolik bileşen ve diyet lifi kaynağı olabileceği öngörülüyor.
E-posta: haticesicramaz@sakarya.edu.tr

ÇİFTLİKLERDEN STRES AZALTAN CİHAZ

“Bölgelere göre değişmekle birlikte canlılar özellikle Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında sıcaklık stresine maruz kalıyorlar” diyen Siirt Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü’nden Mustafa Kibar, “Bu stres hayvanların sağlığını, verimini ve üreme fonksiyonlarını olumsuz etkiliyor. Sıcaklık stresinin belirlenmesinde sıcaklık nem indeks değerleri kullanılmakta. Çalışmalarda belirtildiği üzere bu değerler 65’in üzerine çıktığı zaman serinletme sistemlerinin devreye girmesi gerekiyor. Ancak ülkemizde bu şekilde uygulama yapan çiftlik sayısı çok az. Bunun nedeni sıcaklık nem indeks değerinin bilinmemesidir. Bu nedenle sadece ortamın sıcaklığına bakarak tecrübe ile soğutma sistemleri kullanılmakta ve yeterli serinletme sağlanamamakta” diyor.

Yapılan bu çalışmada söz konusu problemlere son vermek amacıyla sıcaklık stresi ile ilgili temel bilgilerin tek bir cihazda toplanıp, çiftçilere sunulması amaçlanıyor. Cihaz sıcaklık stresinin bilinçli bir şekilde minimize edilmesini sağlıyor. Bu proje tamamlandığında kanatlı, büyükbaş ve küçükbaş gibi hayvan sayısının yoğun olduğu çiftliklerde, sağımhanelerde veya nakliye kamyonlarında sıcaklık stresinden kaynaklanan olumsuzlukların minimuma indirilmesi hedefleniyor. Projeyi Mustafa Kibar, Hakan Ülker ve Ayhan Yılmaz geliştirmiş.
E-posta: mustafakibar@siirt.edu.tr

PİRİNÇ SÜTÜ

Bu çalışmada içecek sektöründe fark yaratacak, aynı zamanda süte alerjisi olan insanlar için alternatif olabilecek pirinç sütü üretilecek. Projeyi Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Ceren Şahin hazırlamış. Projede Doç. Dr. Gülgün Yıldız Tiı kayi danışman olarak görev almış.

Ceren Şahin, “Pirinç sütü kendine has tat ve kokusuyla sade, tarçınlı, kakaolu ve meyveli çeşitleriyle beğeniyle tüketebilecek fonksiyonel yeni bir ürün. Puding ve meyveli yoğurt gibi ürünlerin üretiminde de kullanılabilir” diyor.
E-posta: cerensahinl795@gmail.com

Diğer projeler…

Glutensiz ürünlere yeni formülasyon: Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden Berkay Berk, Hilmi Erikoğlu, Oğuz İbrahim İren ve Yasin Şencan glutensiz ürünler için yeni bir ‘Glutensi ağ formülasyonu’ geliştirdiler.
Eposta: berkay.berk@metu.edu.tr

Kayısılı jelibon: İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden İncilay Gökbulut, kayısı püresinden sentetik boya ve aroma katkıları içermeyen jelibon üretimi için bir proje hazırladı. Patent başvurusu yapılan bu ürün, Türk Patent Enstitüsü‘nde inceleme aşamasında.
E-posta: incilay.gokbulut@inonu.edu.tr

Elmadan pektin ekstraksiyonu: Bu proje ile elma posasına ultrason ön işlemi uygulanarak pektin elde edilecek ve sonuçlar doğal ve mikrodalga ekstraksiyon yöntemleriyle karşılaştırılacak. Proje Manisa Celal Bayar Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Hüseyin Özcan, Kübra Üstün ve Büşra Tatlısöz tarafından hazırlanmış.
E-posta: hhssyynn35@gnnail.com

Sebze köfte: Ülkemizde bol miktarda üretimi yapılan ve hammadde maliyeti uygun olan sebzeleri endüstriyel ölçekte bütün olarak işleyerek, düşük kaloriye sahip, vitamin ve lif içeriği bakımından zengin, aynı zamanda vejetaryenlerin de tüketebileceği dondurulmuş bir ürün olan hazır köfte geliştirilecek. Bunun için günlük üretim kapasitesi 1 ton olan bir tesis kurulacak. Gerekli yatırım tutarı ise 573 bin TL. Proje, Mersin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği’nden Remzi Aydoğan ve Mahir Turhan tarafından hazırlanmış.
E-posta: aydogan.r.88@gmail.com

Nohut mayası ile turşu üretimi: Endüstriyel turşu üretimi genellikle asetik asit ve sitrik asit gibi asitlerin kimyasal yöntemler ile elde edilip turşu salamurasına eklenmesi yoluyla sağlanıyor. Bu çalışma ile asitlerle üretilen turşuların tamamen doğal maya kullanılarak, endüstriyel üretime entegrasyonunu sağlayacak. Bunun için nohut mayası kullanılacak. Bu proje Burcu Baz ve Melih Demiryol tarafından hazırlanmış.
E-posta: burcu.baz45@gmail.com

Dondurma kalitesini artıracak konsantrasyon: Rumeysa Fatma Bodur, farklı konsantrasyonlarda ilave edilen peynir altı suyunun kakaolu dondurma kalitesi üzerindeki etkisini inceleyen bir çalışma gerçekleştirmiş.
E-posta: rumeysabodur34@gmail.com

Kaliteli nar suyu üretimi: Bu çalışmada nar suyundaki burukluk problemi giderilmeye çalışılmış. Projeyi Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Elif Kurşun ve ekip arkadaşları hazırlamış.
E-posta: elif_kursun20@hotmail.com

Yeni nesil akıllı gıda ambalajı: Bu çalışmada, gıda ambalajlarında kullanılan polietilen, polipropilen, polivinilklorür ve polistren gibi plastiklerin mukavemet, korozyon dayanımı, antibakteriyel özelliklerinin iyileştirilmesi ve daha hafif, kolay taşınır yeni nesil gıda ambalajlarının geliştirilmesi için grafen/plastik kompozitlerinin üretilmesi hedefleniyor. Projeyi Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü’nden Çağdaş Kızıl ve Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü’nden Çağlar Sivri hazırlamış.
E-posta: caglarsivri@sdu.edu.tr

Bakteri önleyen nano yapılar: İstanbul Üniversitesi’nden Selcan Karakuş ve Ayben Kilislioğlu gıda ambalajlarında bakteri üremesini engelleyen akıllı nanoyapılar geliştirmişler.
E-posta: selcan@istanbul.edu.tr

Dut yaprağından antioksidan çikolata: Bu proje ile dut ağacı yapraklarından elde edilen ekstraktın nano-boyutta çikolata içerisine kapsüllenerek antidiyabetik ve antioksidan özellik kazandırılması hedefleniyor. Bu çalışma Marmara Üniversitesi’nden Esra Altun, Mehmet Onur Aydoğan, Nazmi Ekren, Serdar Salman ve Oğuz Gündüz tarafından gerçekleştirilmiş.
E-posta: esra.altun@ymail.com

Balıkjelatini üretimi: Ankara Üniversitesi’nden Hatice Yıldızhan, Ebru Deniz ve Yrd. Doç. Dr. Doruk Engin endüstriyel alanda yoğun bir şekilde kullanılan balıkjelatini üretimi için yeni bir yöntem geliştirmişler.
E-posta: haticeyldzhn@gmail.com

Çölyak için yeni ürünler: Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi’nden Burak Okuroğlu, Merve Köle ve Musa Toptaş çölyak hastaları için yeni bir ürün elde etmek için proje hazırladılar. Bu çalışmada modern bir teknik olan ekstrüzyon pişirme yöntemi ile çölyak hastalarının tüketebileceği ve ürün çeşitliliğinin arttırılabileceği ekstrüde ürünlerin üretilmesi hedefleniyor.
E-posta: stu_160851108@kmu.edu.tr

Pirinçten glutensiz ekmek: Bu proje ile işleme esnasından yan ürün olarak ayrılan olgunlaşmamış pirinç tanesinden glutensiz ekmek üretilecek. Projeyi Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden N. Barış Tuncel, Melike Özer ve Fatma Yılmaz hazırlamış.
E-posta: baristuncel@comu.edu.tr

Zencefilli ayva cipsi: Giresun Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Gamze Kocabaş ve Sibel Kaçmaz ayva kullanılarak, tamamen doğal ve besin değeri yüksek, cips benzeri atıştırmalık üretecekler.
E-posta gmzekcbs@gmail.com

İnci kefalli ekmek: Bu projede, Türk halkı tarafından vazgeçilemeyen gıdaların başında gelen beyaz ekmeğin öğütülmüş inci kefali eti ilave edilerek protein açısından zenginleştirilmesi hedefleniyor. Proje, Bitlis Eren Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Seda Oğur tarafından hazırlandı.
E-posta: sdogur@beu.edu.tr

Olgun meyve tespiti: Kilis 7 Aralık Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Furkan Dinçer ve Yrd. Doç. Dr. Şaban Yılmaz, meyvelerden olgunluk tespiti için bir cihaz tasarlamışlar.
E-posta: furkandincer@kilis.edu.tr

Ar-Ge pazarında sergilenen tüm projeler

  • Yağ Türlerinin Elektromanyetik Özelliklerinin Çıkartılması
  • Sucukta Zar Tutarak Ömür Uzatıyoruz
  • Çikolata Kaplı Çam Fıstığı Korneti
  • Glutensiz Ürünler İçin Yeni Bir Glutensi Ağ Formülasyonu
  • Çiriş Otundan Yenilikçi Antiaging Etkili Bir Ürün
  • Yenilenebilir Enerjiyle Soğutma Sistem. Maliyet Düşürülmesi
  • Limon, Portakal ve Greyfurt Çekirdeğinden Fonksiyonel Yağ
  • Ekstrüzyon Pişirme Tekniği İle Çölyak Hastaları İçin Yeni Ürün Eldesi
  • Kuluçkada Yumurtaları Kırmadan Embriyo Canlılığı Tespiti
  • Üstün Özelliklere Sahip Yeni Nesil Akıllı Gıda Ambalajları
  • Foksiyonel Kamkat Tozu Üretimi
  • Zeytin Çekirdeği ve Biyoatıklardan Antibakteriyal Biyoplastik Üretimi
  • Sebzeli Fermente İçecek Üretiminde Su Kefiri Kullanımı
  • Gıda Sektöründe Yeni Nesil Moleküler Metotların Coğrafi işaret
  • Uygulamalarını Yaygınlaştırmak Amacıyla Kullanılması
  • Dut Ağacı Yaprağından Antidiyabetik ve Antioksidan Çikolata
  • Meyvelerde Olgunluk Tespiti Cihazının Tasarlanması
  • İhtiyaca Özel Fonksiyonel Gıda Üretimini Yaygınlaştıracak Veri Tabanı
  • Gıda Güvenliği Yönetim Sistem Yazılımı
  • Yumurta Kabuğu ve Yerli Meyve Atıklarından Yerli Kemik Greft Malzemesi
  • Küspenin Geri Dönüşü
  • Altın Çilekteki Wİthanolidlerin Sentezi
  • Biri Gıdamı Gözetliyor
  • Endüstriyel Alanda Yaygın Kullanımı Olan Balık Jelatini Üretimi
  • İlk Meyve Püreli Ürün: Kayısılı Jelibon
  • Gıdalarda Zearalenon Tayini İçin Kullan-at Sensör Teknolojisi
  • Zeytin Yaprağından Fonksiyonel Zeytin Yağı Üretelim
  • İçme Suyunda Patojenlerin Tayini İçin Nanoplazmonik Mikroakışkan
  • Su Ürünlerinin Raf Ömrünü Uzatan Yenilikçi Yaklaşım
  • Su Ürünleri Ambalajlamada Yöresel Ürünlerin Yeni Film Teknikleri
  • Gıdalarda Potansiyel Gıda Alerjeni ve GDO’lu Soyanın Belirlenmesi
  • Olgunlaşmamış Pirinç Tanesinin Glutensiz Ekmek
  • Yeni Nesil Akıllı Hibrit Sensörlü Kapak
  • Akıllı Ambalaj, “Bugün Ne Yemek Yapsam?”
  • Yemek Masasından Çiftlik Hayatına Yolculuk
  • LED’lerin Bitkilere Uygulanması ve Ürün Geliştirme Süreci
  • Yumurta Kabuklarının Geri Dönüşümü
  • Vakum Altında Ohmik Evaporasyon İşlemi İle Meyve Suyu Konsantresi
  • Bitkisel Kaynaklı Protein İzolatı Üretiminde Verim Arttırılması
  • Bir Marinasyon Karışımı: 3 Kullanım
  • Ekinlerdeki Ağır Metali Chlorella Vulgaris Kullanımıyla Engellenmesi
  • Bakteriyel Selülozun Yumuşak Şeker Üretiminde Kullanılması
  • Bakteriyosinlerle Konservelerin Üretim Proseslerinde Enerji Maliyetinin Düşürülme Zamanı
  • İnovatif Soğutma Teknolojisi İle Çevreci Ekonomik Gıda Üretimi
  • Çikolatalı Peynir
  • Sofralık Siyah Zeytinlerin Muhafazasında Gama Işınlarının Etkisi
  • Düşük Kalori ve Şeker İlavesiz Fonksiyonel Gıda Ürünleri
  • Isı Değişimini Engelleyen Polyester Esaslı Gıda Ambalaj Materyali
  • Glutensiz Kinoalı Kayseri Mantısı
  • Non-invaziv Helal Et Analiz Cihazı
  • Kolon Kanserinden Koruyucu Fonksiyonel Gıda Geliştirilmesi
  • Su ve Tuz Kullanımına Dayalı Olmayan Sofralık Zeytin Üretimi
  • Melezleme İle Fonksiyonel ve Kalite Özel. Yüksek Sofralık Zeyti
  • Çitsera Projesi

Rıza SEYYAR / Ege İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Üyesi
“Ar-6 e maliyetleri düşürüyor”

Maliyetli gibi görünse de, Ar-Ge’ye ayrılan kaynaklar üretimde birim maliyetin düşmesini ve kalitenin artmasını sağlar. Bu durum özellikle de uluslararası alanda rekabet açısından son derece önemlidir. Uluslararası pazarda rekabetçi olmak ve ihracatımızı arttırmak için daima dinamik kalmaya ve yenilik peşinde koşturmaya mecburuz. Eskiden en önemli sorunumuz kendimize pazar bulmaktı. Şimdi en önemli konumuz, değişen ticari koşullarda, pazarımızda rekabetçi ve yenilikçi olmayı başarabilmek. İşte bu nedenle gıda Ar-Ge proje pazarı önemli bir değere sahip. Bu organizasyon bizlerin de ticari anlayışının değiştiğinin en önemli göstergelerinden birisi. Artık biz de gelişmiş ülkelerdeki rakiplerimiz gibi yenilik peşinde koşmak gerektiğinin farkındayız.

Sabri ÜNLÜTÜRK / Ege İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Üyesi
“Yenilikçi fikirleri sanayici ile buluşturuyoruz”

Ülkemizin gelişmişlik oranı artışında stratejik öneme sahip üretim, tüketici ihtiyaçlarının karşılanması, sürekli istihdamın sağlanabilmesi, ihracat kapasitesinin artırılabilmesi büyük önem taşıyor. Ancak, her geçen gün yeni rakiplerin, ürün ve üretim süreçlerinde farklılıkların ortaya çıktığı küresel pazarda üretimin sürdürülebilir olması ve katma değerin artırılması, yenilikçi politika ve stratejilerin ortaya konulması ile mümkün kılınabilir. Bu hedefte en önemli unsur, Ar-Ge ve inovasyorı projelerinin ve sürdürülebilir yeni projelerin desteklenmesidir. Bu doğrultuda Ege İhracatçı Birlikleri olarak bakanlık ve Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin katkılarıyla 2012 yılından bu yana Gıda Ar-Ge Proje Pazarı etkinlikleri düzenliyoruz. Ar-Ge ve inovasyon konusunda, kamuoyunun gıdada yenilikçi iş fikirleri üzerindeki algısını kuvvetlendirmeyi, ulusal bilince katkıda bulunmayı, sanayici ve girişimciyi inovatif fikirlerle buluşturmayı hedefliyoruz.

Ersan Çıplak

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu