Türkiyede Bilişim Sektörünün Gelişimi
Türkiye ekonomisi için büyük önem taşıyan BT sektörünün 2023 yılında 160 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşması hedefleniyor. Bu da önümüzdeki 10 yıl içinde sektörün yüzde 15 seviyesinde yıllık büyüme ihtiyacına işaret ediyor.
Bilişim sektörü, her ne kadar kendisini oluşturan donanım, yazılım, bilişim teknoloji hizmetleri, iletişim ve telekom ekipmanları alt sektörleri ile ifade edilse de değer zinciri içinde diğer sektörlerden birçok oyuncuyla etkileşim içinde bulunuyor. Yaratmış olduğu bu ekosistemle ekonomi genelinde istihdamı ve vergi gelirlerini artırıyor.
Türkiye, BİT ürün ve hizmetleri açısından net ithalatçı pozisyonunda, BİT sektörü ürün ve hizmetlerinin yarattığı uluslararası ticaret hacmi 7,6 milyar dolar, cari açığa etkisi ise 2,5 milyar dolar düzeyinde. Sektöre yapılacak yatırımlar, sektörün büyümesini ve cari açığın azalmasını sağlayacağı gibi sektörün yakın olduğu sektörleri de olumlu etkileyecek.
Sektörün gelişmesi için yatırımların önemi, sadece finansman açısından değil, bilgi ve tecrübe paylaşımı açısından da son derece büyük. Özellikle, girişim sermayesinden büyük boyutlu yatırımlara, tüm ölçeklerde uluslararası yatırımcıların teşvik edilmesi, hem uluslararası bilgi ve teknoloji transferine imkan sağlayacak, hem de Türk girişimci ve şirketlerinin yurtdışı dışındaki bilinirliğini artırarak dış pazarlarda da talep karşılama potansiyelimizi geliştirecek. 2023 hedeflerine ulaşılabilmesi için Türkiye’nin sadece iç pazarın değil, dış pazarın da teknoloji ürün ve hizmet ihtiyacına cevap vermesine, bölgesel bir bilişim üssü haline gelmesine ihtiyaç duyuluyor.
Yerli markalar yüz güldürüyor
Bilgi ve iletişim teknolojilerinin 57,24 milyar dolarlık büyüklüğü içerisinde Türkiye bilişim sektörü, 19 milyar dolarlık bir büyüklüğe sahip. Türkiye’nin 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında yer alması hedefi için bilişim sektörünün GSMH’deki payının, yüzde 3,5-4’ten 6,5’a çıkması gerekiyor. 400 milyon dolan aşan ihracatı ile yerli bilişim sektörü daha yüksek ihracat hedefleri ve global marka yaratma heyecanı ile çalışıyor.
Dünyanın iletişiminde sınırlar kalktı
İletişim ya da ülkemizde kullanılan bir diğer adıyla elektronik haberleşme sektörü, 10 yıl öncesine kıyasla büyük bir değişim gösterdi. 2000’li yılların başında sayılı internet kullanıcısı genişbant bağlantısına sahip iken, bugün dünya üzerinde 600 milyon kişinin sabit genişbant aboneliği bulunuyor.
Küresel iletişim sektörü krizden etkilenerek 2008-2009 yılları arasında küçülme eğilimi göstermiş olsa da 2010 yılı itibariyle tekrar büyümeye başladı. Tahminlere göre 2011 yılı sonunda sektör büyüklüğü 2,4 trilyon dolar seviyesine erişti. Bu rakamın yıllık ortalama yüzde 7’lik bir büyüme ile 2015 sonu itibariyle 3 trilyon dolar eşiğini aşması bekleniyor.
İletişim sektöründe en büyük pazar payına sahip Asya Pasifik ülkelerinin, özellikle nüfus üstünlükleri sayesinde, yüksek büyüme oranı ile pazar liderliğini koruması ve diğer bölgelerle arasındaki farkı artırması bekleniyor.