Türkiye Spor Sektörü ve Hedefleri
Türkiye spor organizasyonlarının popüler ülkesi oldu. Sportif başarılar sevindirirken, ekonomisi de sektöre canlılık kazandırdı. Altyapı yatırımları ve disiplinli çalışmalar, geleceğin spor ülkesini inşa ediyor…
REKABETİN giderek arttığı günümüz spor dünyasında, uluslararası müsabakalarda elde edilen başarılar büyük yankı uyandırıyor. Sporun toplum üzerindeki etkisini artırması ve medyanın her geçen gün spora daha fazla ilgi göstermesi başarılı ülkeler için gurur kaynağı oluyor. Ülkeler arasındaki rekabet, özellikle elit sporcu yetiştirme ve geliştirmede stratejik yöntemlerin kullanılmasına olan ihtiyacı artırıyor.
Günümüzde spor, kültürlerarası birleştirici gücünün ötesinde, yarattığı rekabet ile ulusal kimliğin ve prestijin dünyada kanıtlandığı bir alan olarak kabul ediliyor. Rekabet uluslararası spor organizasyonlarında kıran kırana sergileniyor. Türkiye son yıllarda bu tür organizasyonlara ev sahipliği yaparak dünyada adından söz ettiren ülkelerden biri olarak öne çıkıyor. Bu organizasyonlar, Türkiye’nin spordaki gelişimini ileriye taşırken, turizme de katkı sağlıyor. Başta İstanbul olmak üzere İzmir, Samsun, Erzurum, Konya, Antalya, Kahramanmaraş, Tekirdağ, Mersin, İsparta gibi iller sporun birçok dalında organizasyon yapma kapasitesine sahip.
Türkiye, 2017 yılında basketboldan tekvandoya, atletizmden kış sporlarına birçok branşta 27’nin üzerinde uluslararası organizasyona ev sahipliği yaptı.
Avrupa Gençlik Olimpik Kış Festivali, 23. İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunları, Euro league Dörtlü Final, 2017 Avrupa Erkekler Basketbol Şampiyonası, Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu, Avrupa Kulüpler Tekvando Şampiyonası, Balkan Atletizm Salon Şampiyonası, Triatlon Avrupa Kupası, Avrupa Kulüpler Satranç Kupası gibi birçok büyük organizasyon geçen yıl Türkiye’de gerçekleşti.
MADALYALARLA DOLU BİR YIL
Türkiye, 2017 yılında toplam 6 bin 460 madalya kazandı. Bu madalyaların 2013’ü altın, 1983’ü gümüş, 2464’ü ise bronzdan oluşuyor. Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, kickbox’ta sporcular 2017 yılında katıldıkları organizasyonlarda 256 altın, 234 gümüş ve 368 bronz olmak üzere toplam 858 madalya kazandı. Güreş Federasyonu, geçen sene tüm yaş kategorilerinde Dünya Şampiyonalarının en başarılı federasyonu olarak dikkati çekti. Güreşçiler, 15’i altın, ll’i gümüş, 37’si bronz olmak üzere 63 kez kürsüde yer aldı. Avrupa Şampiyonalarında ise öne çıkan branş tekvando oldu. Milli tekvandocular, 63 altın, 47 gümüş ve 106 bronz olmak üzere 216 madalyayı boynuna taktı.
Geçen yıl milli eskrimci İbrahim Ahmed Acar, Bulgaristan’ın Filibe kentinde düzenlenen Yıldızlar ve Gençler Dünya Şampiyonası’nda, kılıç kategorisinde altın madalya elde ederek, Türkiye’ye bu branştaki ilk dünya şampiyonluğunu kazandırdı. Bir tarihi başarısı ise Fenerbahçe kulübünden geldi. Basketbolda, Türk Hava Yolları (THY) Avrupa Ligi Dörtlü Finali’nde Yunanistan’ın Olimpiakos takımını yenerek şampiyon olan Fenerbahçe kulübü, kupayı ilk kez müzesine götürdü. Ayrıca Avrupa Ralli Şampiyonasında mücadele eden Türkiye, takımlar klasmanında şampiyon olarak bir ilke imza attı.
Büyük organizasyonların ülkemizde düzenlenmesi, spor amaçlı turist sayısını da arttırdı. Geçen yıl 430 binden fazla kişinin spor izleyicisi olarak Türkiye’yi ziyaret ettiği tahmin ediliyor. Spora yönelik harcamalar dünya ekonomisinin yaklaşık yüzde l’ini oluşturuyor. Altyapı ve spor tesislerine yatırımlar arttıkça, Türkiye’nin bu sektördeki payının daha da üst seviyelere çıkması bekleniyor.
VOLEYBOLDAN BEKLENTİLER BÜYÜK
Türkiye Voleybol Federasyonu (TVF), kulüp ve milli takımlar düzeyinde tüm kategorilerde önemli başarılar kaydetti. Bu yıl Avrupa Kupaları’nda mücadele eden Eczacıbaşı Vitra, ulusal liglerin yarıştığı CEV Kupası’nda şampiyonluğu elde ederken, Ziraat Bankası ikinci oldu. Son yıllarda Avrupa Kupaları’nda zirvenin değişmeyen adresi olan Türkiye CEV’in ülke takımları sıralamasında kadınlarda birinci, erkeklerde ise üçüncü sırada yer alıyor.
2018 yılında milli takımların Voleybol Milletler Ligi, Altın Avrupa Ligi, Akdeniz Oyunları ve Dünya Voleybol Şampiyonası gibi önemli turnuvalarda mücadele edileceğini söyleyen Türkiye Voleybol Federasyonu (TVF) Başkam Mehmet Akif Ostündağ, bütün maçlarda başarılı sonuçlar elde etmek istediklerini söylüyor. LJstündağ, federasyonun 2023 yılı ve sonrası için hedeflerini şöyle anlatıyor: “Federasyon olarak altyapı çalışmalarına çok önem gösteriyoruz. Türkiye’nin çeşitli illerinde çocukları voleybol ile buluşturan ve lisanlı sporcu sayısını artıran Fabrika Voleybol Okulları bulunuyor. Fabrika Voleybolum 25 okulu var.” TVF, voleybol dışında satranç sporuna da destek veriyor. Faal ve lisanslı olmak üzere Türkiye’de satranç federasyonundan sonra bu branşta sporcusu en fazla bulunan kurum. Voleybolun, Türkiye’de halkın katılımı açısından en büyük spor branşı olmasını planlayan federasyon, branşın tüm disiplinlerinde, dünyadaki en rekabetçi ülke olmayı hedefliyor. Başkan Üstündağ, 2050 yılında Türkiye’den ve voleybol sporundan beklentisini şu sözlerle açıklıyor:
“Voleybol sporunun halkın ve gençlerin sevdiği branşlar arasında öne çıkmasını istiyoruz ve bunun için kurum olarak gerekli çalışmaları yapıyoruz. Voleybolun, ulaşılabilir ve Türkiye’deki en popüler spor branşlarından biri olmasını umut ediyoruz.”
ULUSLARARASI YARIŞMALAR
Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu (TSSF), eğitim kampları, seminerler, ulusal yarışmalar ve yurtdışı federasyonlar ile ortak çalışmalar yaparak, 2018 yılı içerisindeki faaliyetlerini yoğun şekilde sürdürmeye devam ediyor. “Bilimsel çalışmalara, kamp ve eğitim faaliyetlerine, bu yıl daha fazla bütçe ayırıyoruz” diyen Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu (TSSF) Başkanı Doç. Dr. Şahin Özen, ayrıca milli takım sporcularına da beslenme destekli ürünler sağlama konusunda karar aldıklarını söylüyor. Özen, 2018 yılında spor faaliyetlerindeki yenilikleri ise şöyle anlatıyor:
“Bazı branşlarımızda uluslararası başarılara ulaşmak için milli sporcularımızı yabancı antrenörlerle çalıştırmaya başladık. Zıpkınla balık avı ve serbest dalış branşı bunlardan bir kaçı. Milli takımlarda görevlendirdiğimiz sporcuların ve eğitmenlerin düzeylerini yükseltmeye çalışıyoruz.”
TSSF, bu yıl bir ilke imza atarak yurtdışında dalış eğitmeni sınavı gerçekleştirmiş. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Sivil Savunma Teşkilatı ve TSSF arasında sualtı sporuna ilişkin işbirliği protokolü imzalanmış ve Nisan ayı içerisinde KKTC’de bir ve iki yıldız donanımlı dalış eğitmeni pratik sınavlarını gerçekleştirmiş. Sualtı sporlarının gelişmesi için sponsorluk çalışmalarına devam ettiklerini söyleyen Özen, sporda 2023 ve sonrası için hedeflerini şu sözlerle özetliyor:
“2023 yılına kadar spor branşlarımızın yaygınlaşması için tanıtım çalışmalarına devam edeceğiz. Güneydoğu ve Doğu Anadolu illerimizde bulunan resmi kurumlar ve üniversitelerle işbirliği yaparak sporu daha ileri bir noktaya taşımayı hedefliyoruz. Performans ve yarış amaçlı havuzlarımızın hemen her ilimizde faaliyete geçmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Önümüzdeki beş yılda ülkemizde çok fazla uluslararası organizasyona ve yarışa imza atacağız. Türkiye, sualtı sporlarında parmakla gösterilen, en iyi ülkelerden biri haline gelecek.”
Türkiye bu yıl Paletli Yüzme Gençler Avrupa Şampiyonasına ev sahipliği yapacak. “Branşta son iki yılda üç dünya şampiyonluğu kazandık” diyen Özen, 2050 yılında Türkiye’nin geleceği noktayı şu sözlerle anlatıyor: “Türkiye bilim, teknoloji, üretim, nüfus ve askeri güç anlamında Avrupa ve Asya’nın en önemli ülkelerinden biri haline gelecek. Sporun da gençlerimize kazandıracağı ahlaki değerlerin katkısı önemli bir faktör olacak.”
SATRANÇ ÜLKESİ OLDUK
Dünyanın önemli şampiyonalarına ev sahipliği yaparak spor turizmine katkı sağlayan Türkiye Satranç Federasyonu (TSF), Türkiye’yi dünyada “Satranç ülkesi” olarak anılmasını sağlayacak birçok organizasyon gerçekleştirdi. 2018 Dünya Gençler Şampiyonası, 2018 Dünya 16 Yaş Altı Satranç Olimpiyatı, 2019 Avrupa Kadınlar Satranç Şampiyonası ve 2020 Avrupa Yaş Grupları Şampiyonası gibi önemli organizasyonları Türkiye’ye getiren federasyon, turnuvalarda uluslararası katılımcı sayısında da büyük bir artış kaydetti. “Son 10 yılda yapılan tesis ve altyapı yatırımları ile Türkiye sporda çağ atlayıp olimpiyat düzenlemeye aday ülke konumuna geldi” diyen Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı (TSF) Gülkız Tulay, amatör branşlarda kazanılan ödüllerin, Türkiye’nin dünyada amatör sporlarda bir marka değeri yarattığını söylüyor. Tulay, spor sektörünü ve 2023 yılını şöyle değerlendiriyor:
“Spor ekonomisi olarak değerlendirirsek tüm dünyada 1 trilyon dolarlık bir pazardan söz ediyoruz. Türkiye’nin 2023 yılı sonrası için bu pazardan daha fazla pay alması hedeflenebilir. Gençlik ve Spor Bakanlığı, spora destek veren yasalarda önemli adımlar attı. Yakın bir zamanda Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) amatör branşlarla ilgili bir yasa kabul edildi. Yasayla, profesyonel futboldan elde edilen gelirler amatör sporlara aktarılacak. Bu yasa hükümetimizin amatör sporlara verdiği desteğin çok önemli göstergelerinden biri oldu.”
Türkiye sadece ekonomik anlamda değil, dünya siyasetinde ve sporda yön veren bir ülke konumu haline geliyor. Bu ivmenin devam etmesi halinde Türkiye, 2050 yılında dünyaya yön veren ülkeler arasında olabilir. Tulay, 2050 yılında hem spor hem de Türkiye için görmek istediği başarıları şu sözlerle anlatıyor:
“Türkiye’yi, 2050 yılında dünyada spor ülkesi olarak hayal edebiliyorum. 7’den 70’e spor kültürünün yerleştiği, bugün olduğu gibi yatırımlarına ve başarılarına devem ederse spor pazarından büyük paylar alabilir. Türkiye, 2050’de her şeyi ile spor turizminin marka ülkesi konumuna gelebilir.”
10 MİLYON EURO’LUK SEKTÖR
Türkiye Kayak Federasyonu (TKF), 2017-2018 kış sezonunu, kar yağışı az olmasına rağmen iyi bir performansla sonlandırdı. Türkiye Kayak Federasyonu (TKF) Başkanı Erol Yarar,kayağa yönelik ilginin her geçen gün arttığını söylüyor. Kayak sporundaki gelişmeleri ve hedefleri ise şöyle değerlendiriyor: \ yarar “Kış turizminin yaygınlaşmasıyla sektörün 10 milyar euro’luk bir paya sahibi olacağını öngörüyoruz. Türkiye, dünyanın en önemli kış turizm merkezlerinden biri haline gelecektir. Bizim hedefimiz, Ortadoğu, Rusya, İran’dan kış turizmine ilgi gösteren kayakçıları Türkiye’ye çekmek. Bu yıl Van’a 500 bine yakın Iranlı turist geldi. Buna ek olarak Avrupa’daki kayak sever turistler de, Türkiye’yi tanımaya başladı.”
Kaçkarlarda yapılmakta olan helikopter kayağı hızla gelişiyor. Bölgede yapılacak kayak merkezinin, Karadeniz Bölgesi’nin gelişmesi açısından önemli bir fırsat olduğuna dikkat çeken Yarar, geri kalmış dağlık bölgelerin, 2050 yılma kadar spor turizmi ile kalkınabileceklerini söylüyor.
Okçulukta lisanslı sporcu sayısı artıyor
Türkiye Okçuluk Federasyonu (TOF], 2018 yılı içerisinde büyük gelişmelere imza attı. İki yıl önce 40 ilde 80’e yakın kulüpte faaliyet gösteren branş, 2018 yılı itibari ile 65 ilde 260 kulübe yükseldi. Federasyonda faal ve lisanslı sporcu sayısında da büyük artış var.
2016 yılında 5 bin 251 olan faal sporcu sayısı 8 bine, 20 bin olan lisanslı sayısı ise 30 bine ulaştı. Hakem sayısının 80’den 341’e, antrenör sayısının ise 200’den 1053’e çıktığını belirten Türkiye Okçuluk Federasyonu [TOF] Başkanı Abdullah Topaloğlu, bu gelişmelerin 2017 yılında uluslararası yarışmalarda kazanılan 34 madalyanın sonucu olduğunu söylüyor. Topaloğlu, Türkiye’nin 2023 ve 2050 yıllarında, spor sektöründeki beklentilerini şu sözlerle anlatıyor:
“Branşımızda altyapı ve eğitim çalışmalarımızı sürdürmeye devam ediyoruz. Bunun sonucunda da elit sporcu sayımız artıyor. Milli takımlarımız 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları için hazırlıklara ara vermeden devam ediyor. Olimpiyat Hazırlık Merkezleri’ndeki sporcularımızın çalışmaları ve programları titizlikle takip ediliyor. Bu çalışmalarımızın sonucunda olimpiyat madalyası kazanmayı hedefliyoruz.”
Yüzmede hedef, Tokyo Olimpiyatları
Türkiye Yüzme Federasyonu (TYF), Avusturya’ Graz kentinde düzenlenen ‘Multinations Gençler Yüzme Şampiyonasında, bir ilki gerçekleştirdi ve Kadın Milli Takımı gençler kategorisinde birincilik kupasını kaldırdı. Türkiye Yüzme Federasyonu Başkanı Erkan Yalçın, en büyük hedeflerinin Türkiye’ye kalıcı ve daimi başarılar kazandırmak olduğunu söylüyor. Yalçın, “2020 Tokyo Olimpiyatları’na büyük bir disiplinle hazırlanıyoruz. Olimpiyatlara hazırladığımız sporcularımız şimdiden büyük başarılar elde etmeye başladı” diyor. Yüzme sporuna verilen destekler sayesinde son yıllarda ulusal ve uluslararası yarışlardaki başarılar arttı. Başkan Yalçın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Başbakan Binali Yıldırım’ın ve Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak’ın yüzme sporuna olan destekleri sayesinde büyük başarılara imza attıklarını söylüyor.
AYŞEGÜL KÜÇÜKKURT