Kariyer ve İş

Türk yönetici ihracatının daha da artması bekleniyor

Dünya devi şirketlerin yurtdışı operasyonlarında çok önemli pozisyonlar üstlenen Türk yöneticilerin sayısı son dönemde hızla artıyor. Türkiye’de faaliyet gösteren birçok global şirket buradan global operasyonlarına adeta yönetici ihraç ediyor. Bugün 44 global şirkette 950 Türk yönetici bulunuyor. Bünyesinde en çok Türk yönetici bulunduran global şirketler olarak P&G ve Unilever öne çıkıyor. Onları Pfizer ve JTI takip ediyor. Hem çalışanların hem de şirketlerin talebindeki artışla birlikte önümüzdeki dönemde Türk yönetici ihracatının daha da artması bekleniyor.

Çok değil bundan 10 yıl önce bir Türk vatandaşının yurtdışında yönetici pozisyonuna atanması günlerce üzerinde konuşulan büyük bir haber olarak karşılanıyordu. Oysa bugün hem uluslararası şirketlerin hem de global Türk şirketlerin yurtdışı operasyonlarında üst düzey görevlerdeki Türk yöneticileri görmek bizi şaşırtmıyor.

The Coca Cola Company’nin yönetim kurulu başkanı Muhtar Kent, bu anlamda Türkiye’nin uluslararası alanda kuşkusuz en çok gurur duyulan ismi. Bununla birlikte Muhtar Kent’in izinde bugün uluslararası pek çok şirketin üst yönetimlerinde Türk profesyoneller yer alıyor. Örneğin Bilgehan Anlaş JTI’ın icra kurulu üyesi ve kıdemli başkan yardımcısı, Ha”kan Özmen Prysmian Group’un 12 fabrikasının bulunduğu Kuzey Amerika Bölgesi’nin CEO’su. Murat Sarı ING Grubu Bireysel Krediler Global Başkanı olarak görev yapıyor. Farklı ülkelerde operasyonlara liderlik eden isimler var: Pfizer Amerika Başkanı Berk Giirdoğan, Lily Mısır Genel Müdürü Ali Özkan Özdoğan ve Sanofi Tayland Genel Müdürü Cem Öztürk gibi. Bir de şirketlerin dünya stratejilerinde söz sahibi olan Türkler var. Örneğin Vodafone Grubu Ticari Operasyonlar ve Strateji Dünya Başkanı Serpil Timuray, AstraZeneca Uluslararası Pazarlar Ticari Strateji Başkan Yardımcısı Pelin Eriştiren İncesu, Lilly Biomedicines ABD, Kanada, Çin ve Japonya’dan Sorumlu Strateji ve Operasyon Kıdemli Direktörü Huzur Devletşah bunlar arasında yer alıyor.

yoneticiler

SAYILARI ARTACAK

Bölgeleri yönetenler, dijital dönüşüme liderlik edenler, pazarlama, finans ya da iletişim departmanlarını dünya genelinde yönetenler… Herkesin ismini burada tek tek veremiyoruz çünkü yaptığımız araştırma gösteriyor ki bugün uluslararası 44 şirkette 950 Türk yönetici çalışıyor. Tabi bize dönüş yapmayan global şirketlerde de önemli görevlerde bulunan yöneticilerin olduğunu biliyoruz. Hem çalışan hem de şirketlerden gelen talepteki artışla birlikte global ölçekte görev yapan Türk yönetici sayısının önümüzdeki dönemde daha da artması bekleniyor.

LİDER P&G VE UNILEVER

Listemizde yer alan şirketlere bakıldığında, dünyadaki operasyonlarında Türklerin yönetici pozisyonunda çalıştığı şirketlerin ağırlıklı olarak ilaç ve FMCG sektörlerinde olduğu görülüyor. Şu anda Türkiye’den yurtdışındaki pozisyonlara en çok Türk yönetici ihraç eden şirket ise P&G ve Unilever. Halihazırda 100 kişinin yurtdışmda farklı görevlerde olduğunu söyleyen P&G Türkiye ve Kafkasya İK Direktörü Bilgehan Ergenekon Bilen, orta ve üst kademedeki yöneticilerin P&G Türkiye’de kazandıkları deneyimi farklı ülkelere veya global düzeye taşıyabildiğini söylüyor. Bu yöneticilerin yurtdışmda kazandıkları deneyimi daha büyük işler başarmak için Türkiye’ye geri getirebildiğini de anlatıyor.

Pfizer Türkiye ise bu anlamda P&G ve Unilever’den hemen sonra geliyor. Pfizer Türkiye’de yetişip şu anda yurtdışmda Doğu Avrupa medikal direktörlüğünden Pfizer Amerika başkanlığına kadar çok farklı pozisyonlarda görev yapan 62 yönetici var. Pfizer Türkiye ve Kafkaslar İK Lideri Serra Uluışık, yurtdışındaki ofislerde uygun bir görev ilanı açıldığında, Türkiye’deki çalışanların bu görevlere başvurarak süreci başlattığını anlatıyor.

yurdisina giden yoneticiler

ATAMA ŞEKLİ FARKLI

Pek çok şirkette global tüm açık pozisyonlar, yerel ağdakiler de dahil tüm çalışanlara duyuruluyor. Çalışanlar bu pozisyonlara başvuru yapıyor. BAT Türkiye’de ise yurtdışı atamaları farklı şekilde oluyor. BAT Türkiye ve Kuzey Afrika İK Direktörü Gökçe Kulak, bu sistemi şöyle anlatıyor: “Her yıl iki kez tüm yönetici seviyesindeki çalışanlarımızın hem gelişimlerini hem de kariyerlerim planlamak adına toplantılar yapıyoruz. Bu toplantıları fonksiyon, ülke, bölge ve global seviyelerde tekrarlanıyor. Bu

süreç çerçevesinde çalışanlarımızın da tercihlerini dikkate alarak, hangi çalışanımızı gelişimini desteklemek veya yeteneklerini ve tecrübelerini aktarmak adına nasıl bir role, ne zaman göndermeliyiz ve bu görevlendirme sonrası bir sonraki rolleri ne olmalı gibi somların cevabını belirliyoruz.”

KARİYER FIRSATLARI TARTIŞILIYOR

Goodyear İnsan Kaynakları Direktörü Selda Kaleci ise yıl içerisinde lokal ve global platformlarda düzenli olarak yetenekleri konuştukları ve kariyer fırsatlarını tartıştıkları ‘Yetenek Yönetimi Toplantıları” olduğundan bahsediyor. Kaleci, ortak havuzda bulunan yüksek potansiyelli çalışanların lokal veya global pozisyonlara yerleştirildiğini anlatıyor. Selda Kaleci, konuşmasını şöyle sürdürüyor: “Ülke İK birimlerinin bu yetenek havuzuna ve mobil çalışanların profillerine ulaştıkları ortak bir İK yönetim sistemi bulunuyor. Çalışanlar sistemde kendi özgeçmişlerini ve gelecek planlarını, kendi tanımlamak istedikleri şekilde paylaşabiliyor. Bunun yanı sıra yine açık olan ilanlar tüm ülkelerde paylaşılıyor ve çalışanlarımız belirli kriterler çerçevesinde bu pozisyonlara başvuru yapabiliyor. Kasım 2017’de global ‘Başvuru Yönetim Sistemi’nin de devreye alınmasıyla, sistem daha da etkin bir hale gelecek.”

TALEBİ ARTIRAN NEDENLER

Oracle Türkiye Genel Müdürü ve Başkan Yardımcısı Filiz Doğan, Türkiye’nin hızlı BT adaptasyonu, bölgedeki başarısı ve Türk ekiplerinin başarısının ekip arkadaşlarının bölgesel rollerde yönetici olarak atanmaları konusunda talep doğurduğunun altını çiziyor.

Novartis Türkiye Ülke İnsan Kaynakları Direktörü Dr. Senay Kızılkaya ise küreselleşme ve yurtdışı görevlere giden kişilerin başarı hikayelerinin çalışanların yurtdışı pozisyon taleplerinde artışa neden olduğunu ifade ediyor.

Oyak Renault İK Direktörü Tolga Görgülü, son beş yılda 200’e yakın Türk çalışanın Renault Grubu’nun dünyanın çeşitli ülkelerindeki yönetim merkezleri ve üretim tesislerinde görev aldığını belirtiyor. Görgülü, uygulamaya geçirilecek projeler için gereken bilgi ve yetkinlik ihtiyacının, yurtdışı pozisyonlarda Türk yöneticilere yönelik talebi artırdığını söylüyor.

GSK Türkiye Ülke İnsan Kaynakları Lideri Gözde Turan Çeşli ise GSK Türkiye olarak hem bölgesel hem de global pozisyonlara en çok yetenek ihraç eden ülke birimi olma hedefinde olduklarını ifade ediyor. Son üç yılda yönetim ekibinin yüzde 50’sini yurtdı-şında farklı görevlere gönderdiklerini belirten Çeşnili, “Yurtdışına giden ya da farklı sorumluluklar alan çalışanlarımızın sayısı giderek artıyor. Şu ana kadar sadece yönetim ekibinden değil, farklı seviyelerden de 25 arkadaşımız bölgesel ve global pozisyonlara atandı” diyor.

HANGİ ÜLKELERDE REVAŞTA?

Çalışanlarının sadece Türkiye’de değil farklı ülkelerde de çalışma fırsatına ulaşabildiğini söyleyen Sanofi Türkiye İK Direktörü Türkan Öz-can, “Sanofi’de yurtdışı kariyer olanakları giderek gelişen ve artan bir durum arz ediyor” diye konuşuyor. Son yıllarda Uzakdoğu’dan Amerika’ya, Avustralya’dan Avrupa’ya ve Ortadoğu’ya kadar geniş bir bölgeye çok sayıda çalışanlarını gönderdiklerini söyleyen Özcan, özellikle Fransa ve Dubai’den Türk yöneticilere daha fazla talep geldiğini ifade ediyor.

Citibank İK’dan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Özlem Gündoğdu, önceki yıllarda daha çok yakın coğrafya ve Ortadoğu’dan talep varken son yıllarda Avrupa’dan gelen taleplerde de artış olduğunun altını çiziyor.

ING Bank İnsan Kaynaklan Genel Müdür Yardımcısı Bahar Şansal, “Genel merkezimiz Hollanda’da olduğu için en çok çalışanı ve yöneticiyi oraya gönderiyoruz. Şu ana kadar Hollanda, ABD, İngiltere, İspanya ve Polonya’ya giden çalışanlarımız oldu” diyor.

YEREL DEĞİL, GLOBAL

Bosch Türkiye ve Ortadoğu İK Ülke Direktörü Umut Güvenç, uluslararası görevlendirmenin genel olarak Almanya’da bulunan Bosch lokasyonla-rı için olduğunu söylüyor. Çin, Meksika, Tayland, İtalya, Macaristan gibi birbirinden farklı kültürlere sahip ülkelere yönetici transferi gerçekleştirdiklerinin altını çizen Güvenç, “Biz sadece Bosch Türkiye organizasyonu için değil, Bosch’un global organizasyonu için de işe alım yaptığımızı düşünerek hareket ediyoruz. Kariyerini global olarak ilerletmek isteyen kişiler için de bu çok iyi bir fırsat” diye konuşuyor.

PWC Türkiye İK Lideri Sibel Eren, Türkiye’den ihraç ettikleri ve PWC’nin farklı ülke ofislerinde çalışan 18 yönetici olduğunu dile getiriyor. Eren, hemen hemen her ülkeden olmakla birlikte Amerika, Hollanda ve Almanya’dan daha yoğun talep aldıklarım söylüyor. Sibel Eren, kıdemli uzman ve orta düzey yöneticilere daha çok talep olduğunu da anlatıyor.

Philips Türkiye’nin bölge olarak Ortadoğu’nun bir parçası olduğunu dile getiren Philips Türkiye CEO’su Haluk Karabatak, konuşmasını şöyle sürdürüyor: “Bu nedenle en çok talep ve geçiş BAE/Dubai’ye ve merkez ofisimiz Amsterdam Hollanda’ya oluyor. Şu ana kadar fınans, insan kaynakları, satış ve pazarlama alanlarında Türk yöneticilerinin yurtdışmda geniş bir istihdamı oldu. Bana göre Türk yöneticilerini ön plana çıkaran başlıca özellikler: Yurtdışındaki koşullara çabuk adapte olma, sürdürülebilir başari, iyi eğitim, değişikliklere ve çevreye çok hızlı bir şekilde entegre olma becerisi, dil yeteneği ve iş disiplini.”

ÖNE ÇIKARAN ÖZELLİKLER

MasterCard Türkiye ve Azerbaycan Genel Müdürü Yasemin Bedir, lider yetiştirmeye odaklı bir şirket olduklarını ve çalışanların deneyimlerini artırmak amacıyla son beş yılda sekiz yöneticiyi farklı ülkelerdeki görevlere atadıklarını ifade ediyor. Bedir, Türk yöneticileri dünya ofislerinde öne çıkaran özelliklerle ilgili ise şu bilgileri veriyor: “Türkiye’deki iş hayatı çok dinamik, hızlı değişimler oluyor. Bu nedenle de çalışanların hızlı karar alma, analitik çıktıları yaratıcılıkla besleme, pratik çözüm üretme yetenekleri gelişiyor. Değişen şartlara uyum sağlama refleksi, Türkiye gibi hızlı büyüyen genç nüfuslarıyla teknolojiye adaptasyon hızı yüksek olan ülkelerin vatandaşlarında var olan bir özellik. MasterCard Türkiye çalışanları da belirsizlik ortamında iş yönetme kapasitesine sahipler. Bu özellikleriyle farklılaşıp öne çıkıyorlar.”

YENİLİK KOŞULU

Pirelli endüstriyel lastiklerinin üreticisi olan Prometeon bünyesinde yönetici olarak son beş yılda 15 Türk çalışanın yurtdışmda farklı görevlere atandığı bilgisini veren Prometeon Türkiye CEO’su Alp Günvaran ise bu konuda şunları söylüyor: “Yenilikçi uygulamaları başlatmış olan ve yetenekleriyle ön plana çıkan yöneticilerimiz yurtdışmda açılan pozisyonlar için öncelikle tercih ediliyor. Çoğunlukla belli bir deneyime sahip ve yönetici pozisyonundaki çalışanlar yurtdışının tercihi oluyor. Başta uzman oldukları alandaki tecrübeleri ve kariyerleri boyunca deneyimledikleri farklı fonksiyonlar tercih edilmelerini sağlayan başlıca faktörler. Yine farklı kültürlerle birlikte çalışma deneyimleri, uzun yıllar şirketimizde görev yapmaları nedeniyle grubun iklim ve kültürünü yakından tanımaları ve elbette yönetsel becerileri de yurtdışı pozisyonlara geçen yöneticilerin dikkat çeken özellikleri oluyor.”

YETENEK ÇEKMEDE ETKİLİ

3M İnsan Kaynaklan ve Hukuk Direktörü Halil Kardıçalı, özellikle Y jenerasyonu için yurtdışı kariyer imkanının en büyük motivasyon araçlarından biri olduğunu söylüyor. İş görüşmelerinde yurtdışı kariyer imkanının sıkça sorulduğunun altını çizen Kardıçalı, “Global ağımızın çalışanlara sunduğu imkanların yetenek çekmemizde büyük katkısını görüyoruz” diye konuşuyor.

L’Oreal Türkiye İnsan Kaynaklan Direktörü Canan Karacan da uluslararası deneyim elde etmek ve kariyer inşa etmek için olanak sunmanın yetenekleri çekmekte ve bünyede tutmakta çok önemli bir rol oynadığını anlatıyor.

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Pınar Kalay ise bu konuda şunları söylüyor: “Her zaman potansiyeli yüksek gençlerimizi keşfederek onları geleceğin liderleri olarak yetiştirmeye çalışıyoruz. Bu yolculukta kariyerlerinde yurtdışı Vodafone fırsatlarını da değerlendirmelerini destekliyoruz. Kendilerini hem Vodafone Türkiye’de hem de Voda-fone’da başka ülkelerde daha önemli görevlere gelmeleri için artan sorumluluk ve farklı görevlerle geleceğe hazırlıyoruz, gelişimlerini destekliyor ve takip ediyoruz. Oluşturmaya çalıştığımız bu kültür Vodafone’u yüksek potansiyele sahip gençlerimiz için en çok tercih edilen yer haline getiriyor.”

Yeni nesil çalışanların bireysel gelişimlerine katkıda bulunan şirketleri tercih ettiğini söyleyen AstraZe-neca Türkiye İnsan Kaynaklan Direktörü Feyza Aysan da yurtdışı kariyer imkanlarının şirketlerin yetenekleri çekmesinde en önemli faktörlerden biri olduğunun altını çiziyor.

AKADEMİ KURDU

50 ülkede 82 fabrikası bulunan Prysmian Group’un farklı operasyonlarında halihazırda çalışan, Türkiye ofisinden transfer olmuş 15 Türk yönetici var. Bunlardan biri 12 fabrikanın yer aldığı Kuzey Amerika CEO’su Hakan Özmen. Grubun dünya genelinde 2020 yılı hedefinin 1 milyar Euro kârlılığa ulaşmak olduğunu ve bu hedefe kendilerini ‘doğru insan kaynağı’nın ulaştıracağının altını çizen Prysmian Group Türkiye İnsan Kaynakları Direktörü Levent Özçengel, bu noktada Türkiye’de kurdukları Ürün Akademisi’nden bahsediyor. Prysmian Group Türkiye ve Prysmian Grorup’un diğer ülkelerde faaliyet gösteren çalışanlarının performanslarını artırmaya yönelik olan, geleceğin üretim müdürlerinin ve fabrika direktörlerinin keşfedilmesi ve yetiştirilmesini amaçlayan Üretim Aka-demisi’nde, Ocak 2016’dan bugüne dek 29 ülkeden 200 kişi eğitim almış bulunuyor.

Global Türk şirketlerinde durum ne?

Türk yönetici ihracı sadece uluslararası şirketlerde söz konusu değil. Dünyaya yayılmış global Türk şirketleri de Türk yönetici ihraç ediyor. Ülker’den Rönesans’a, Arçelik’ten TH Y’ye kadar pek çok global Türk şirketinin dünya operasyonlarında Türk yöneticiler mevcut ve sayıları da gün geçtikçe artıyor.

Şu anda yurtdışı projelerde 290 Türk çalışanları bulunduğunu söyleyen STFA inşaat Grubu İK Direktörü Serdar Dülger, bunların 34’ünün yönetici rollerde çalıştığının altını çiziyor. Ürün ve hizmetleriyle bugün 17 ülkede 76 havalimanında yer alan TAV’da Türkiye’den giden yönetici sayısı ise 160.

Arçelik İnsan Kaynakları Direktörü Buket Çelebiöven ise toplamda 90 Türk çalışanın yurtdışı operasyonlarında farklı rollerde görev aldığını söylüyor. Çelebiöven, “Bu kişilerin 68’i yönetsel rollerde, 22’si uzmanlık rollerinde bulunuyor. Büyük bir çoğunluğu üretim, teknoloji ve finans rollerinde çalışıyor” diyor.

Türkiye’den yurtdışına ihraç edilen 40 çalışanları olduğunu söyleyen Kastamonu Entgere İK Direktörü Behiç Gülşen, bu çalışanların ağırlıklı olarak teknik yönetim pozisyonlarında görev aldıklarını ifade ediyor.

Kordsa, Türkiye’de doğmuş, Amerika’dan Asya Pasifik’e kadar geniş bir coğrafyaya yayılmış global bir firma. Türkiye, Amerika, Brezilya, Tayland ve Endonezya’daki sekiz üretim tesisinde 4 bine yakın çalışanı bulunuyor. Yurtdışındaki operasyonlarında şu anda 11 Türk çalışanı var. Bunların dokuzu yönetici pozisyonunda görev yapıyor.

PRYSMİAN GROUP KUZEY AMERİKA CEO’SU HAKAN ÖZMEN

“BÜYÜK PROBLEMLER FIRSATLAR DA DOĞURUYOR”

ÖLÇÜLÜ RİSK Her zaman yeniliklere açık oldum. Bu işin yeri anlamında da olabilir, işin kendisi anlamında da… Hiçbir zaman iş seçmedim ama ne iş yaparsam yapayım her zaman imzamın öneminin bilinci dahilinde en iyi şekilde yapmaya çalıştım. Kariyerimdeki büyük adımlar büyük başarıların ardından, büyük başarılar da ölçülü bir şekilde risk alarak gerçekleşti. Büyük problemler ortaya çıktığında aslında büyük fırsatlar da doğuyor. Kimsenin almak istemediği riskleri aldığınızda ve problemi çözdüğünüzde kariyerinizde ilerleme kaydediyorsunuz. Herkesin istediği işlere, şansın dışında ulaşmak çok da kolay olmuyor.

TECRÜBEYE DEĞER VERİN

Yurtdışmda çalışmak isteyenlere öncelikle kendilerine güvenmelerini tavsiye ederim. Riskten kaçmamalarını, yeniliklere açık olmalarını öneririm. Hiçbir zaman verilen görevi küçümsemesinler ve problemli işlerden kaçmasınlar. Kariyerlerinin başlarında yer, iş seçmesinler, her türlü tecrübeye açık olsunlar. Maddi getiriden çok elde edecekleri tecrübenin değerine önem versinler. Maddi getiri, başarıyla paralel olarak zaten gelir.

PFIZER AMERİKA BAŞKANI BERKGURDOGAN

“İNANDIĞINIZ YOLDA AZİMLE YÜRÜYÜN”

“Hayatın her aşamasında, hangi yola baş koyarsak koyalım, kendimiz için doğru olan hedefi belirlememizin çok kritik olduğuna inanıyorum. Hangi işi yapacaksak yapalım, onu yapmaktan mutlu olmak ve de inandığımız değerlerden, ilkelerden asla vazgeçmemek de çok önemli. Gerçek anlamda sınırların olmadığı bir dünyada yaşıyoruz. Lütfen bunun far-v kında olsunlar ve bu gerçeği içselleştirsinler. Globalleşen dünyada başarının tanımı artık doğduğun şehirden, büyüdü-m gün yaşam biçiminden, okuduğun okuldan bağımsız bir hal aldı. Hedeflerin varsa, onlar uğruna yapman gerekenleri planlıyor ve bu yönde ilkeli ve tutarlı bir şekilde çaba gösteriyorsan, başarı muhakkak geliyor ve çoğu zaman da sınır tanımıyor. Tüm gençlerimizi, ülkemizi ve milletimizi dünya nezdinde gururla temsil edecek, katma değer yaratacak yenilikçi fikirler geliştirmeye ve inandıkları yolda azimle yürümeye davet ediyorum.”

ING GRUBU BİREYSEL KREDİLER GLOBAL BAŞKANI MURAT SARI

“YURTDIŞINA FARK YARATMAK İÇİN GİDİLMELİ”

NASIL BAŞARDI? iş hayatındaki ilk günümden bu yana daha çok öğrenmeye, öğretmeye ve yaratmaya çalıştım. Daha verimli organizasyonlar ve modeller kurmak, daha önce yapılmamışı hayal etmek ve yapmak, ekibime, kurumuma, sektöre, herkese faydalı, hayatlarını güzelleştirecek işler üretmek… Sanırım bunlar beni bugünlere taşıdı. Kararlarımda etkilenecek herkesi ve her şeyi düşünmeye, akılcı, samimi ve adil olmaya çok dikkat ettim ve ediyorum. Çok iyi kurumlarda, kritik projelerde, çok iyi ekiplerle çalıştım. Tecrübesi, zekası, çalışkanlığı ile bana katkı sağlayan ekip arkadaşlarım sayesinde bu noktada olduğumu düşünüyorum, iş hayatında bana dokunan tüm arkadaşlarım bu yolculuğa birer ikişer çakıl taşı koydular.

VİZYONLA GİDİLMELİ

Bence yurtdışmda görev yapacak arkadaşlar bunu fark yaratmak için istemeliler. Yurtdışmda görev almak bir hedef değil bir araç bence. Daha geniş bir etki alanında, farklı coğrafyalarda, hatta tüm dünyada fark ve değer yaratmak. Bunun için de bir vizyonla gelmeliler. Üç yıl sonra, beş yıl sonra dünyaya ne katkı sağlayacağı belirlenmiş, inanılmış, sahiplenilmiş ve çalışacağı ekip tarafından sahiplenilebilecek hale getirilmiş bir vizyon.

LİLLY BİOMEDİCİNES ABD, KANADA, CİN VE JAPONYA’DAN SORUMLU STRATEJİ VE OPERASYON KIDEMLİ DİREKTÖRÜ HUZUR DEVLETŞAH

İŞİ İYİ YAPMAK ÖNEMLİ

“Kariyerim boyunca yeni sorumluluklar almaya hep istekli oldum ve bu yeni görevlerin beni bir adım sonra nerelere taşıyabileceğini düşünerek hareket etmeye çalıştım. Ancak insan her zaman her adımı tüm ayrıntılarıyla planlayamıyor. Bu nedenle benim en büyük önceliğim, o anki işimi beklentinin de ötesinde iyi şekilde yapmak oldu. Bunu yaparken de yeni görevlerin getireceği sorumluluklara hep açık oldum. Yeni fırsatlar yeni zorlukları da beraberinde getiriyor ancak ben bunu iş hayatının doğal bir parçası olarak gördüm. Farklı bakış açıları ve değerli tecrübeler ancak bu süreçlerden geçilerek elde edilebiliyor”

MANPOVVER TÜRKİYE GENEL MUDURU REHAHATIPOGLU

“YÖNETİCİ İHRACI HIZ KAYBETMEDEN DEVAM EDECEK”

“Geçmişte talep çoğunlukla yurtdışındaki organizasyonlardan gelirdi ve Türkiye’den adaylar pozisyona başvurup değerlendirmeye girerlerdi. Son dönemde gözlemlediğimiz kadarıyla, süreç biraz tersine döndü.

Artık Türk yöneticilerden yurtdışına gitmek yönünde talep geliyor ve olası pozisyonlar daha sonra belirlenip, değerlendiriliyor. Diğer bir deyişle, günümüzde yurtdışına gitmek isteyen kişiye uygun uluslararası pozisyon da bulunmaya çalışılıyor. Günümüzde Türk yöneticilere yönelik en yüksek talep Birleşik Arap Emirlikleri, Fransa ve Singapur’dan geliyor.

Görünen o ki, Türk yöneticilerin yurtdışına ihracı önümüzdeki yıllarda, benim tahminime göre en azından 2019’a kadar, hız kaybetmeden devam edecek. Bence bu transferlerde önemli olan nokta, yurtdışına gidip orada deneyim kazanan yöneticilerimizin Türkiye’ye geri dönüp kazandıkları deneyimi burada uygulamaya koyabilmesidir. Benim bu noktada en büyük dileğim, bu yönetici transferlerinin beyin göçü haline gelmemesi!’

FATOŞ BOZKUŞ

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu