Turizmi geliştirecek 10 yeni destinasyon
Turizm, Rusya ve Avrupa’da yaşanan ekonomik sorunlar nedeniyle bu yıl kötü bir sezon yaşıyor. Yerli turiste odaklanan sektörde Belek, Kemer, Bodrum ve Alaçatı en popüler bölgeler. Son yıllarda Sinop, Güre, Bozcaada gibi alternatif turizm bölgeleri de yerli ve yabancı turistler tarafından keşfedilmeye başladı. Özellikle bu sezon sıcaklığın yüksek olması Karadeniz’in öne çıkmasını sağladı.
Türkiye turizmde yakaladığı başarıyı son 25 yılda kıyı turizmine yaptığı yatırımlara borçlu. Ancak daha sürdürülebilir bir turizm için Belek, Kemer, Bodrum, Alaçatı gibi belirli turizm destinasyonlarına bağlı kalmadan turizmi çeşitlendirmek gerekiyor. Rekabetin giderek arttığı turizmde Yunanistan, İspanya, Mısır gibi rakiplerle boy ölçüşebilmenin yollarından biri de turizmde çeşitlilik yaratabilmekten geçiyor. Bu da alternatif turizm bölgeleri ve yayla, köy, doğa, inanç turizmi gibi turizm dallarını geliştirmekle mümkün.
Turizmi 12 aya yayma planı çerçevesinde gerçekleştirilen bu çalışmalar yeni turizm güzergahları ortaya çıkarıyor. Türkiye’nin önde gelen tur operatörlerinden destek alarak Güney Marmara’dan Karadeniz’e, İç Anadolu’dan Akdeniz’e kadar öne çıkan, önümüzdeki dönemde adını daha sık duyacağımız 10 yeni desti-nasyona ulaştık.
SİNOP Türkiye’nin en kuzey noktası olan Sinop, zor ulaşımı ile uzun yıllar saklı cennet olarak kaldı. Havalimanının açılması, popüler dizilere ev sahipliği yapması, yenilenen yollar ve nükleer santral haberleri ile popülerliği artan kent bugün 1 milyon turist ağırlar hale geldi. Son yıllarda kent kruva-ziyer gemilerinin de uğrak yerlerinden biri haline gelmeye başladı.
Kentte yapılan tarihi kazıların, düzenlenen bienallerin turizm potansiyelini artırdığını belirten Sinop Turizm İl Müdürü Hikmet Tosun, toplam 4 bin 800 yatak kapasitesine sahip olan kentte temmuz ayı içinde tüm tesislerin yüzde 100 dolu olduğunu söylüyor. Sinop’un tarihi ve doğal güzellikleriyle 50 bini yabancı olmak üzere yılda 1 milyon turist ağırladığına dikkat çeken Tosun, iyi bir tanıtımla çok daha fazla turiste ev sahipliği yapılabileceğini vurguluyor.
KASTAMONU Karadeniz’in eski bir tarihe sahip sahil kenti, Daday, Cide gibi ilçeleriyle turizmde öne çıkarken her yıl yaklaşık 600 bin turist ağırlar hale geldi. Butik otele dönüştürülen 60’ın üzerinde hanı ile kültür turlarına da ev sahipliği yapıyor. Kastamonu Havalimanı’nın faaliyete geçmesiyle Körfez ülkelerinden Avrupa’ya ve ABD’ye kadar çok farklı ülkelerden yılda 30 bin civarında yabancı turist ağırlıyor. Kentte kuş gözlemciliği, mantar turları öne çıkıyor.
TRABZON-SÜMELA kültür turizminin yanı sıra Sümela Manastırı ile inanç turizmine de ev sahipliği yapan kentte, ayin turizmiyle atak yapıldı. Son dört yılda turist sayısı 300 binden 700 bine ulaşan kentte yayla turizmi de gelişiyor. Yaklaşık 5 bin yatak kapasitesine sahip olan kent, İran, Ermenistan, Gürcistan, gibi ülkelerden turist çekiyor.
BARTIN-AMASRA Batı Karadeniz’in şirin kasabası Amasra, son yıllarda kültün turlarının da uğrak yeri haline geldi. Amasra’ya çok turist değil iyi harcama yapan nitelikli turist çekmek istediklerini belirten Amasra Kültür ve Turizm Demeği Başkanı Hüseyin Boran, bunun için yurtiçi ve yurtdışı fuarlarda tanıtım yaptıklarını söylüyor. Amasra, 3 bin 500 yatak kapasitesine sahip. Bölgeye, kültür turu ağırlıklı Avrupa ülkelerinden ve ABD’den 30 bin civarında yabancı turist geliyor. Ocak 20l6’da faaliyete geçmesi planlanan kruvaziyer limanı ile birlikte Gürcistan’a geçen gemilerin konaklama limanı haline gelecek olan Amasra’nın, 250 bin yabancı turist çekmesi bekleniyor.
AKSARAY-GÜZELYURT Doğal güzellikleriyle Kapa-dokya’ya rakip olarak gösterilen Gü-zelyurt, son yılların yükselen turizm bölgesi. Yılda ortalama 400 bin turist ağırlayan bölgenin turizm potansiyeli her geçen yıl artıyor. Aksaray İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Doğan, Aksaray’ın kültürel, tarihi ve doğal güzellikleriyle Kapadokya’daki tüm unsurları barındırması ve doğallığını koruyabilmesi nedeniyle tercih edildiğini söylüyor.
ÇANAKKALE Çanakkale Savaşları’nm 100’üncü yılı olması nedeniyle turist akınına uğrayan kent, geçtiğimiz yıl 2,5 milyon turist ağırladı. Bu yıl sayının 3,5 milyona ulaşması bekleniyor. Tarihi ve doğal güzellikleriyle kültür turistinden deniz turistine kadar farklı yelpazeye sahip olan kent, her geçen yıl popülerliğini artırıyor.
Gelibolu, Lapseki, tarihi yarımada, Güzelyalı ve Küçükkuyu kentin öne çıkan turizm bölgeleri. Kolin Otel ve Parion Hotel kentin 5 yıldızlı tesisleri olurken, kentte toplam 464 tesiste 19 bin 772 yatak kapasitesi mevcut. Çanakkale Savaşları’nın 100’üncü yılı nedeniyle kentin yerli ve yabancı turistlerin akınma uğradığını belirten Çanakkale 11 Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz, kentin turizm potansiyelini her geçen yıl artırdığını söylüyor.
BALIKESİR-GÜRE Balıkesir’in Edremit Üçesi’ne bağlı Güre, termal turizm ve sağlık turizmi yatırımlarıyla son yıllarda öne çıkmaya başladı. Hilton’un tesis açmaya hazırlandığı bölge yılda 800 bin turist ağırlıyor. Bu sayı ağırlıklı olarak yerli turistten oluşuyor. Güney Marmara’nın en iyi termal tesislerine sahip olan bölgenin termal turizmde öne çıktığını belirten Akçay Turizm İşletmecileri Derneği (AK-TÎD) Başkanı Korkut Yalçın, “Edremit Körfezi’nin tüm ilçe ve beldelerinde turizmi canlandırmak üzere çalışmalar yapıyoruz” diyor.
YEŞİLYURT Güney Marmara’da Kazdağları’nın eteklerinde konumlanan Yeşilyurt, 1355 yılında Oğuzlar’ın Çepni boyu tarafından kurulmuş tarihi bir köy. Köyde Çepni Han’dan Ongen Otel’e kadar 12 butik otel hizmet veriyor. Birçok diziye plato olan köy, yılın 12 ayında turizm yapan nadir bölgelerden biri. Günübirliklerle birlikte yılda 200 bin civarında turist çeken köy, Küçükkuyu ve Asos’a yakınlığı ile kıyı turizmine de hitap ediyor.
BOZCAADA Kuzey Marmara’nın Kaş’ı olarak da adlandırılan Bozcaada, Ata Demirci’den Ayşe Arman’a kadar iş ve sanat dünyasının son dönemdeki keşfi. Şirin ada, pansiyonları ve butik otellerindeki 2 bin yatak kapasitesiyle ağırlıklı olarak yerli turistlere hizmet veriyor. Çekilen dizilerle popülerliği artan ada, dünyanın en çok okunan gezi dergilerinden Conde Nast Traveller tarafından geçmiş yıllarda dünyanın en muhteşem 22 adası arasında dördüncü sırada gösterilmişti. Yılda ortalama 300 bin turist alan Bozcaada, turizm potansiyelini her geçen yıl artırıyor.
MARDİN-MİDYAT Tarihi ve kültürü ile yerli ve yabancı turistlerin dikkatini çeken Mardin, son yıllarda oyma taş evleriyle öne çıkan Midyat ilçesiyle bir turizm rotası haline geldi. 3 bini aşan yatak kapasitesiyle 33 bini yabancı olmak üzere yıllık 400 bin kişinin konakladığı bir kent konumunda. Günübirlikçilerle birlikte kente yılda 750 bin civarında yerli ve yabancı turist geldiği tahmin ediliyor. Dizi turizmi, kültür turizmi ve ayin turizmi ile öne çıkan bölge, kültür turlarının da en önemli rotası oldu.