Kariyer ve İşTurizm Sektöründen Haberler

Turizmde transfer sezonu açıldı

Turizmde neler oluyor?

  1. Krizin faturası yöneticilere çıkarılıyor ve üst yönetimlerde değişiklikler oluyor.
  2. Atama, transfer ve terfilerin mart ayı sonunda kadar devam etmesi bekleniyor.
  3. Döviz cinsinden ödenen maaşlar son altı ayda TL’ye dönerken yüzde 20-25 geriledi.

Turizmin krizle sınavı devam ediyor. İstanbul’daki şehir otellerinde doluluk oranları hala düşük. Turizmin başkenti Antalya’da ise sezonun açılmasına iki ay kaldı ve erken rezervasyon verileri izleniyor. Turizmde yaşanan bu daralmanın oi msı yöneticilerin görev sürelerini kısaltırken transferlerin ise önünü açıyor. Son üç ayda 12 yönetici terfi ederken 20 yönetici de transfer oldu.

Dünya geneline yayılan terör olayları en çok Türkiye’yi ve Türk turizm sektörünü vurdu. Turizmin başkenti Antalya, 2016 yılında en zor dönemlerden birini geçirdi. Şehir otelciliğinin kalbi İstanbul’da ise doluluk oranları yüzde 30 seviyelerine kadar inerken, birçok tesis çalışan sayısında da ciddi daralmaya gitti. Bu süreçte kimi tesislerin renovasyon yapma gerekçesiyle kapılarını kapattığı haberleri geldi. 2017 sezonunda ise her şey yolunda giderse ve bir terör saldırısı olmazsa özellikle Antalya’da Rusya kaynaklı bir toparlanma bekleniyor.

Turizmde transfer

TRANSFERLER BAŞLADI

Geleceğe dair umutlarını yitirmeyen sektörde atama ve transfer sezonu da açıldı. Son üç aylık dönemde 12 yönetici terfi ederken 20 yönetici de başka kurumlara transfer oldu. Bu atama ve transferler ağırlıklı olarak şehir otellerinde gerçekleşti.

2017 yılında kıyı otellerinden şehir otellerine kadar birçok tesisin açılacak olması, önümüzdeki dönemde transferlerin artacağı beklentisini doğuruyor. Hilton’dan Marri-ot’a kadar birçok yabancı marka bu yıl içinde zincirlerine Türkiye’nin değişik kentlerinde yeni halkalar eklemeye devam edecek. Ancak bu süreçte personel sayısının asgaride tutulacak olması nedeniyle üst düzey yöneticiler arasında yoğun transferler duyabileceğiz.

FONKSİYONEL YÖNETİCİLER

Egon Zehnder Yönetim Danışmanı Murat Yeşildere, gerçekleşen atama ve terfilerin daha çok fonksiyonel yöneticiler etrafında olduğunu ve bu sürecin önümüzdeki dönemde devam edeceğini söylüyor. Turizm sektörünün içinde bulunduğu durumun özellikle atamaları tetiklemesinin şaşırtıcı olmadığına dikkat çeken Yeşildere, performans eksikliği nedeniyle üst düzey rollerde değişimin hemen her sektörde tetiklendiğini belirtiyor.

Turizm sektöründe kriz dönemlerinde genel müdür, müdür gibi pozisyonlardaki yöneticiler değiştiriliyor. Otellere büyük maliyet getiren yönetim kadrosunda kriz dönemlerinde rakip tesislerden daha düşük maaşlarla transferler yapıldığı da oluyor.

Yöneticilere yoğun bir kriz faturasının çıkarılmadığına dikkat çeken Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Hakan Duran, bu yıl transferlerde standartlar çerçevesinde bir değişiklik olduğunu söylüyor. Kriz nedeniyle doluluklan azalan tesislerin maliyetlerini düşürmek adına patronların birkaç tesisi tek bir yöneticiye emanet edebildiklerine işaret eden Duran, “Krize rağmen yatırımlar da devam ediyor. Yeni yapılan tesislerle birlikte sektörümüze yeni işgücü girmiyor. Turizm okullarından mezun olanların sadece yüzde 10’u sektöre katılıyor. Bu da yeni tesislere transferleri artırıyor”diyor.

Turistik tesislerde geçen yıllara göre bu yıl istihdamın az olması beklenirken, housekeeping, yiyecek içecek, ön büro, satış, satın alma, finans, IT gibi alt kademe çalışanlara her zaman ihtiyaç var.

MAAŞLAR DÜŞTÜ

Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) Başkanı Murat Ersoy, birçok sektörde olduğu gibi turizm sektöründe de eskiden dövizle ödenen maaşların son altı aydan bu yana TL’ye döndüğünü söylüyor. Dövizden TL’ye dönen maaşlar parite farkından dolayı yüzde 20-25’lere varan oranlarda gerileme olduğunu belirten Ersoy, “Eskiden transferlerde maaş artışıyla imtiyazlar olurdu ama artık böyle gelişmeler de olmuyor” diyor.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu