Turizm Sektöründen Haberler

Turizm sektöründe yaratıcı kampanya haberleri

Sıkıntılı günler yaşayan turizm sektöründe yaratıcı kampanya haberleri var. “Single Farkı Alınmasın” kampanyası, bazı turizmcilerden destek görürken, bazılarınca olumsuz karşılandı. Kampanyanın sektöre 20 milyon dolar kazandıracağı iddia ediliyor…

HERKESİN malumu turizm sektörü dış talep daralması nedeniyle sıkıntılı günler yaşıyor. Bunun için hem hükümet tarafınca, hem de sektör örgütlerince bir dizi önlem alınmaya çalışılıyor. Turizmcilerin iç turizmi hareketlendirmeye yönelik çeşitli kampanya ve girişimleri var. İşte bunlardan biri de geçtiğimiz yıllarda da bazı tu-rizmcilerce dile getirilen ama bir türlü hayata geçirilemeyen bir kampanya: “Single Farkı Alınmasın”. 25 yıllık turizmci Gürkan Boztepe tarafından yeniden gündeme getirilen bu kampanyanın destekçileri her geçen gün artıyor.

turizm

İç turizm piyasasında “single” (odada tek kişi kalan) ortalama 1.5 milyon kişi olduğu söyleniyor. Bu kişilerden otellerin 1.5 kişi parası istemesi bazı turizmciler tarafından adil olmadığı gerekçesiyle eleştiriliyor.

Odada üç kişi olduğunda ilave kişi için yüzde 20 indirim yapılırken, odada “single” kalan, otel için tek kişilik kahvaltı ve housekeeping maliyetine yol açtığı halde, 1.5 kişilik ücret talep edilmesi haksızlık olarak değerlendiriliyor.

20 MİLYON DOLAR KATKI

Gürkan Boztepe, sosyal medya üzerinden ilk etapta iç piyasada uygulanmak üzere başlattığı kampanyanın hayata geçmesi halinde ekonomiye sadece 2016 yılında 20 milyon dolar katkı sağlanabileceğini iddia ediyor. Kampanyaya destek için Otelciler Birliği ve Türsab’a (Türkiye Seyahat Acentaları Birliği) çağrı yapan Boztepe, gerek ilanlarda gerek otellerin resepsiyonlarında “SİNGLE HAREKETİ Desteklenmektedir” ibaresinin asılmasının yeterli olacağını söylüyor.

Bu kampanyayı destekleyen ve hatta çoktan uygulamaya başlamış olan turizmciler, böylesi zor günler geçirirken nefes aldıracak her türlü öneriye açık olduklarını vurguluyor. Para Dergisi’ne kampanyayı değerlendiren turizmciler arasında, “Bizim için tek fark misafirin artı kahvaltı masrafının olması, artık onu da sineye çekeriz” diyen var.

“NASIL OLSA ODA KULLANILIYOR”

Kuşadası’ndaki Royal Palace Hotel Genel Müdürü Ufuk Sönmezgül, kampanyayı şimdiden uygulamaya başlayanlar arasında. “Nasıl olsa odalarımız kullanılıyor, 1 kişi de kalsa 2-3 kişi de kalsa fazla bir şey değişmiyor” diyen Sönmezgül, bu uygulamayı geçtiğimiz yıllarda şartlar oluştukça, çoğunlukla da sezon bitimlerinde arada uyguladıklarını aktarıyor. Bu yıl otellerine gelecek hiçbir misafirden single farkı almayacaklarını belirten Sönmezgül, “Geçen yıla oranla yüzde 60-65 kayıp yaşıyoruz; dolayısıyla odalarımız boş kalmasın diye böyle atraksiyonlara ihtiyacımız var” diyor.

“KAHVALTIYI SİNEYE ÇEKİYORUZ”

Crown Plaza İstanbul Harbiye Genel Müdürü Önder Dinler de, bu yılki piyasa şartları gereği uygulamayı zaten kendiliklerinden hayata geçirdiklerini söylüyor. Son 6-8 aydır single farkı almadıklarını kaydeden Dinler, piyasada herkesin daha fazla müşteri çekmek için bir şeyler yapmaya çalıştığını ifade ediyor. “Single” kam panyasınm bunlardan biri olduğunun altını çizen Dinler, “Zor günler yaşıyoruz. Single Hareketi sektörde bir damladır, bu damlada biz de olmak istiyoruz” yorumunu yapıyor. Dinler, Satışımızı oda+kahvaltı olarak yapıyoruz. Kahvaltının da bize maliyeti var. İki kişi de olsa tek kişi de olsa odayı satınca zaten kullanıma açmış oluyoruz. Kahvaltı ek bir maliyet olu yor; onu da sineye çekiyoruz.”

“YALNIZ SEYYAH SAYISI ARTTI”

Troja Tour Genel Müdürü Yüksel Türemez ise, ülkemizdeki otellerin odalarını iki kişilik yatak ve üzeri olarak tasarladıklarının altını çizerek, oda büyüklükleri ve tasarlanan odadan beklenen kazancın ise minimum iki kişi olarak hesaplandığını aktarıyor. Oysa seyahat edenlerin sadece çiftler ve aileler olmadığına dikkat çeken Türemez, “Günümüzde tek başına seyahat eden kitle sayısında önemli oranda artış var. Haklı olarak bu kitle konaklama yaptıkları otelde tek kişi farkı vermeden rezervasyon yapmak istiyor” diyor. İşte, bu haklı kitlenin taleplerine karşılık vermenin zamanının bugün geldi ğini kaydeden Türemez, sözlerini şöyle sürdürüyor: “2016, 2017 ve hatta 2018 yıllarında yaşayacağımız ziyaretçi kayıplarını tek kişi seyahat edenleri önemseyerek az da olsa hafifletebiliriz.”

“ADİL REKABET İSTİYORUZ”

Acente olarak müşteriye fiyat verirken single farkını bir önkoşul olarak asla sunmadıklarını söyleyen Bilir Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bilir de, “Single farkı almayanlar olarak sayımız az olduğu için rekabet koşulları adil olmuyor. Oysa krizin yaşandığı bugünlerde bunu herkesin uygulaması lazım” diyor. Çift kişilik bir oda 200 TL iken, single odanın 150-180 TL olmasının adil olmadığını belirten Bilir, kampanyanın tüm ülke çapmda yayılmasını diliyor. Bilir sözlerine şunu ekliyor: “Günümüzde birçok otel odalarını konsept oda yapıyor, yani tek kişilik tasarlanmış odalar var. Bu odalara bile çift kişilik fiyat alan oteller var. Bu durum kabul edilemez…”

Giderek popülerleşiyor! çoğu da kadın

Araştırmalar yalnız seyahatin giderek daha popüler hale geldiğini gösteriyor. İngiliz seyahat sitesi “101 Holidays” kendi üzerinden yapılan 100 bin rezervasyonun analizi sonucu elde ettiği bulgulara göre, müşterilerinin yüzde 35’inin single (tek kişilik) rezervasyon yaptığını görerek kendi içinde özel bir “SİNGLE” bölümü açmış. Araştırmanın bir başka bulgusu da single seyahati yüzde 58.3 oranı ile daha çok kadın gezginlerin tercih ettiği yönünde.

Bülent AKARCALI / Turizm Eski Bakanı
Sektör bunlar gibi turizm ürünlerini çoğaltmak

Öteden beri krizlerin fırsat olduğu söylenir. Turizm sektörünün de bu krizden yararlanarak kendini yenilemesi gerekiyor. Sayın Kültür ve Turizm Bakanı ile son görüşmemde de bu konuyu arz ettim. Geçmişte Rusya ile turizm ilişkilerinde kolay bir dönem yaşandı. Çok fazla reklam yapmadan çok sayıda turist geliyordu. Reklamı da sektör değil zaten devlet yapıyordu. Nasıl olsa turist geliyor diye, turiste hizmetten ziyade para kazanılacak mecra olarak bakıldı. Krizden sonra ise işler tersine döndü. Şimdi turizmcilerin oturup düşünmesi ve kalıcı çözümler üretmesi gerekiyor. Krizi aşmak için gerekirse profesyonel danışmanlardan yardım almaları, bu sorunu aşmak bir yana bundan sonra nasıl büyürüz diye bakmaları lazım. Örneğin sanayiciler ihracatı geliştirmek için dünyada gitmedik ülke bırakmadılar. Teşkilatlandılar, Türkiye ihracatçılar Meclisi’ni kurdular. Bunlar sadece hükümetin gayreti ile değil, kendilerinin çabaları ve birlik olmalarıyla oldu.

Turizm sektörü ise kendi başına bir “Turizm Odası” kurma teşebbüsü bile yapmadı. İşte, bugünkü koşullarda da g \ turizmcilerin de krizi aşmak için ellerini taşın altına koymaları, birçok fikir üretip hayata geçirebilmeleri gerekir. Single Hareketi de bu fikirlerden biri niye olmasın? Yüzlerce milyon dolarlık yatırım yapabiliyorlarsa böyle konularda da gerekli harcamaları yapacak imkanları var demektir. Gazetelere bakın sürekli aynı tür ilanlar veriliyor, artı bir çaba görmek mümkün değil. ‘Devlet bize şunu yapsın, hükümet şu teşviği versin1 demek yerine çok ciddi beyin egzersizleri yapmalılar. Kendi aralarında toplanıp tartışmak yerine uzman şirketlerle çalışıp araştırmalar yapabilirler. Yeni turizm ürünleri bulup pazarlamalılar. ‘Single Farkı Alınmasın1 da bu türden bir turizm ürünüdür. Üstelik uygulanabilirliği basittir, bize göre şimdiye kadar uygulanmaması bile şaşırtıcıdır. Single farkı almamak ürünü ucuzlatmak demek değildir, markanın prestijini düşürmeden yapılabilecek yeni bir kampanyadır. Bir de şu var, yurtdışına vize muafiyetleri resmen kalktığında yerli turist Avrupa’yı daha fazla tercih etmeye başlayacak, çünkü orada ürün çeşidi daha fazla. Antalya yerine mesela Yunan adalarına gidecek, belki o gittiği yerlerde daha iyi karşılanacak. Bu durumda yerli turist için de bu tip kampanyalara daha çok yer vermeleri gerekir.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir Yorum

  1. ne kadar kampanya yaparsanız yapın, turizm sektörü bu sene ölü

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu