Trakya Bağ Yolu Haritası ve Şarap Turizmi
12 butik şarap üreticisi ve Trakya Turizm İşletmecileri Derneği, Türkiye’nin illi bağ rotasını ortaya çıkararak Trakya’nın bir şarap turizmi merkezi olması için harekete geçti. Proje kapsamında şimdiden butik otel ve restoran yatırımları başladı. Trakya Bağ Rotası’nın Balkanlar’daki bağ yoluna eklenmesi ve böylece bölgedeki turist sayısuun yüzde 50 artırılması planlanıyor.
Trakya’nın farklı bölgelerinde faaliyet gösteren 12 butik şarap üreticisi ve Trakya Turizm işletmecileri Derneği (TTÎD), bölgeyi bir şarap (ene) turizmi merkezi yapmak için harekete geçti. Bunun için Trakya Bağ Rotası Projesi hazırlandı. TTÎD tarafından Trakya Kalkınma Ajansı’nm desteğiyle oluşturulan projenin bölgenin turizm potansiyelini yükseltmesi hedefleniyor.
12 şarap üreticisi ile TTİD’in ortak olarak hazırladığı Trakya Bağ Yolu haritası, şarap bağları ve bölgedeki tarihi yerlerin ziyaret edilmesi için oluşturuldu. Şimdi bölgenin ulusal ve uluslararası düzeyde bir bağ rotası olarak markalaşması ve bölgenin şaraba dair sahip olduğu tarih ile hikayelerin oıtaya çıkarılmasıyla gastronomik değerlerin vurgulandığı bir nokta olması hedefleniyor.
Trakya Bağ Yolu, yerli ve yabancı ziyaretçilere, şarap tadımı, bağ gezisi, bağ bozumu gezileri sunacak. Projeyle birlikte bölgeyi ziyaret eden turist sayısında yüzde 50 artış hedefleniyor. Mevcut durumda bölgeye 2 milyona yakın turist geliyor.
12 ÜRETİCİ BİRLEŞTİ
Proje kapsamındaki 12 şirketi Tekirdağ’dan Umurbey, Chateau Nuzun, Barel Şarapçılık, Barbare; Şarköy’den Melen Şarapçılık, Gülor, Chateau Kalpak; Kırklareli’den Arcadia, İrem Çamlıca, Vino Dessera; Gelibolu’dan Gali ile Suvla oluşturuyor.
Şarap üreticileri, bağ rotası çerçevesinde yatırımlara da başladı. Bölgede birçok butik otel ve restoran açılması için planlar var.
Arcadia’nın halihazırda sezonda açık olan bir kır lokantası işletmesi bulunuyor. Ayrıca butik otel yatırımı da devam ediyor. Otelin ağustos ayında açılması öngörülüyor. Otelin 18 odası ve beş süiti olacak. Ayrıca dünya stan-dartlannda bir restoranı ve bir de SPA’sı hizmet verecek. Otelin mimarisi Balkan Harbi’nde yıkılan Edirne Sarayı’ndan esinlenerek yapıldı.
Bir başka şarap üreticisi Barba-re’nin Barbaros Bağ Evi isimli altı odalı butik oteli yakın zamanda faaliyete geçti. Chateau Nuzun da otel ve restoranını önümüzdeki dönemde hizmete açmayı ve bir miktar da ilave bağ dikmeyi planlıyor. Butik otelde dört adet çift kişilik oda ve bir de restoran hizmet verecek.
Bölgede ayrıca yeni faaliyete geçmek üzere olan en az döıt adet de şaraphane bulunuyor. Bunlarla birlikte farklı yatırımcıların da bölgeye yönelmesi bekleniyor.
BEKLENTİLER YÜKSEK
Melen Şarapçılık’ın sahibi Cem Çe-tintaş, bölgede eno turizmi faaliyetlerine ilk başlayan şirketlerden biri olduklarını ifade ederek, “12 yıl önce çeşitli tur şirketlerine ve gruplara bağlarımızda geçen 3-4 saatlik bir gezi programı sunarak bu işe başladık. Geçtiğimiz sezon Hoşköy sahilinde tarihi şaraphanemizin önünde bir cafe açtık. Bu yıl bağlarımızın içinde yer alan St. İoannis Theologos Manastırı’nm restorasyon projesini hazırlamaya başladık. Önümüzdeki yıl bu yapının bazı bölümleri restore edilecek ve konuklarımızı burada ağırlayabileceğiz” diyor.
BAĞ TURİZMİ YÜZDE 50 BÜYÜYECEK
Chateau Nuzun’un sahibi Necdet Uzun da hedeflerinin bu proje sayesinde var olan bağ turizmim ilk yıl yüzde 50 artırmak olduğunu, eğer yasal mevzuatta yeni sıkıntılar olmazsa daha sonraki yıllarda çok daha hızlı bir artış olacağını tahmin ettiğini söylüyor. Uzun, “Türkiye’nin eno turizmden uzun vadede alacağı pay, yasal mevzuatla birebir bağlantılı. Bugünkü mevzuatla ancak karınca boyu yol alabiliriz. Çünkü yasalarımız çok muğlak. Ancak gene de çok az bir güncel bağ turizmi ile yola başladığımız için yıllık artış hızı muhtemelen çok yüksek olacak” diyor.
Gülor Şarapçılık Genel Müdürü Adnan Krem, projenin gastronomi turizmi gibi daha kapsamlı bir mecraya taşınması ve buna uygun politikaların üretilip geliştirilmesiyle, Türkiye için katma değeri yüksek bir gelir alanı yaratılabileceğini ifade ediyor. Erem, projenin yurtdışmda tanıtılmasının önemli olduğuna da dikkat çekiyor.
Dünyada eno turizmi bulunduğu bölgeye ekonomik olarak büyük katkılar yapıyor. Turizmin bu gelişen dalının dünyada her yıl ortalama yüzde 30 artış gösterdiği dile getiriliyor.
BALKAN ROTASI
Büyüyen bu trendin etkisiyle Yunanistan ve Bulgaristan’ın da içinde bulunduğu Balkan ülkeleri, şarap yolu destinasyonları üzerine çalışmalar başlattı. Trakyalı şarap üreticileri, güzergahlarını Yunanistan ve Bulgaristan’daki bağ rotasına bağlamayı hedefliyor. Bunun için ocak ayında bu rota ziyaret edildi. TTİD Yönetim Kumlu Başkanı Orhan Çebi, “Türkiye’de ilk defa bir bağ yolu oluşturuluyor. Selanik’ten Dedeağaç’a kadar başlayan bölgede bir bağ yolu var. Nisan ayında Türkiye’yi ziyaret edecekler. O yolu İstanbul’a kadar uzatıp o rotaya dahil edeceğiz” diyor.
Şimdiden özellikle Balkanlardan çok ilgi olduğuna dikkat çeken Orhan Çebi, bağ rotası üzerinde bulunan tarihi yerleri de rotaya eklediklerini, İstanbul’daki tur operatörlerinin bu turları da içine ekleyeceklerini söylüyor. Bu kapsamda kültür ve gastronomi turu yapan TÜRSAB üyesi seyahat acentaları bölgeye davet edilecek ve desti-nasyon gösterilecek.
Az bir parayla düzenli günlük geliriniz olsun istermisiniz ne bayilik parası ne frence parası ne dosya parası nede proje parası nede komisyon parası istemiyoruz bizim çiftlikte doğal organik özgür tavuk köy yumurtası üretiyoruz az parası olup ta ne iş yapabilirim diye düşünen ve tarıma yatırım yapmak isteyip de arazim yok diye düşünmeyin 600 dönüm arazimiz var burada sizde paranız ölçüsünde bize katılabilirsiniz verdiniz parada size bir ay gibi kısa bir sürede dönüyor kısaca size bir hesap yapalım
örneğin bin adet tavuk alıyorsunuz tavuğun tanesi 10 Tl 1000×10 = 10 bin TL ediyor köy yumurtasının tanesi 750 KRŞ bin tavuk günlük ortalama 800 yumurta verir 800 x 750 =günlük 600 TL ediyor 600 TL de ayda 18 bin TL ediyor verdiğiniz para size kısa bir sürede dönüyor ilgilenen arkadaşlar eko tarım doğal ürünler must19_@.com tel 0541 440 81 51 youtubeda çorum/ sungurlu Mustafa kayar.