Trafik sigortasında artık iyi sürücü kötü sürücü ayrımı olacak
Trafik sigortasında artık iyi sürücü kötü sürücü ayrımı olacak
Trafik sigortasında 1 Ocak’tan itibaren başlayacak serbestliğin sektörün hayrına olacağını belirten HDI Sigorta Genel Müdürü Ceyhan Hancıoğlu, “Serbestliği ‘fiyatlar artacak’ diye görmemek lazım. Ancak, sigortalılar arasında iyi sürücü-kötü sürücü ayrımı olacak. Riski çok olan daha yüksek fiyat ödeyecek” diyor.
TÜRK sigorta sektöründe toplam prim üretimi içinde en büyük payı alan trafik (kara araçları sorumluluk) branşında 2014’te yeni bir dönem başlıyor. Hazine Müsteşarlığı’nm yeni düzenlemesine göre, sigorta şirketleri trafik sigortasında 1 Ocak’tan itibaren primleri artık serbestçe belirleyecek. HDI Sigorta Genel Müdürü Ceyhan Hancıoğlu, trafik sigortasında serbestliğin yerinde ve sektörün hayrına olacağım söylüyor. “Serbestliği ‘fiyatlar artacak’ diye görmemek lazım” diyen Hancıoğlu, sektöre ve araç sahiplerine yönelik şu mesajları veriyor: “Bu branştan sektör yeterince sıkıntı çekti. Hepimizin, sektör oyuncuları olarak hatalarımız oldu. Sektör bugüne kadar fazlasıyla rekabet ederek risk primine değil, satış primine odaklandı. Artık herkesin daha temkinli olduğunu düşünüyorum. 1 Ocak’tan itibaren tamamen serbestliğe geçilecek. Bundan sonra her oyuncu para kazanmak istiyorsa tarifelerini daha düzgün yapacak. Sigortalılar arasında ‘iyi sürücü-kötü sürücü’, ‘hasar alan-hasar almayan’ ayrımı olacak. Her riskin bir fiyatı var. Riski az olanın fiyatı ucuz olacak; buna karşın riski çok olanın fiyatı ise daha yüksek olacak.”
Bedeni hasarlar sorununda yargı desteği şart
Hancıoğlu, trafik sigortasındaki zararın oluşmasında etkili olan “bedeni hasar-lar”sorununun yönetilmesinde yargı desteğine de ihtiyaç olduğuna dikkat çekiyor. Özellikle, Destekten Yoksun Kalma Tazminatı’nın hesaplanmasında sigorta şirketlerinin aktüerleri ile mahkemelerin görevlendirdikleri aktüerlerin belirledikleri rakamlar arasında büyük farklar olduğunu vurgulayan Hancıoğlu, şunları söylüyor: “Müşteriler bizden tazminatlarını almış olsalar bile dava açtıklarında biz de ödediğimiz hasar dosyasını belirli bir süre sonra yeniden açmak zorunda kalıyoruz. Dava da dosya bedelinin neredeyse 1.5-2.5 katı kadar bir maliyet getiriyor. Belki bugün bilmediğimiz binlerce hasar dosyası saatli bomba şeklinde portföylerimizin içinde.
Bu nedenle bir standardizasyona ihtiyaç var. Hazine Müsteşarlığı yamnda yargının da mutabakat ve desteğini aldığımızda bu sorunu çözebiliriz. Bu konuda 6 ay, 1 yıl içinde Türkiye Sigorta Birliği’nin de çabaları ile olumlu gelişmeler yaşanacağını tahmin ediyorum.”
Son zamanlarda tüketicilerin ve iş adamlarının “poliçelerimiz yenilenmiyor” şeklindeki şikayetlerine de değinen Hancıoğlu şu görüşleri dile getiriyor: “Tüketicinin haklı olduğu yanlar da var. Yıllarca sigortalamışsınız. Poliçe yenileme dönemi geldiğinde 1 ay öncesinde ‘artık sigortalamayacağım’ diyorsunuz. Bu yaklaşımı doğru bulmuyoruz. Ancak, sonuçta sigorta sektörü özel sektör. Eninde sonunda her şirket para kaybetmemek, mümkünse para kazanmak için sistemlerini kurguluyor. Yangın branşında hasarlarının arttığı ve doğal afetlerin sektörü yorduğu bir dönemde fiyat ve tarife ayarlaması konusunda şirketlerin aksiyon alması normal. Ancak, HDI Sigorta olarak, müşterileri zor durumda bırakmak yerine mevcut riskin analizini yaparak kendilerine önerilerde bulunuyoruz. Önerilerimizin kabulü halinde poliçeleri yeniliyoruz ya da yeni işleri kabul ediyoruz. Sigortalılarımız da yapılan önerileri artık kale almaya başladı.”
Talanx Grubu 2014’te şirket satın alabilir
Talanx Grubu’nun da Türk sigorta sektörüne yönelik uzun vadeli bakış açısına sahip olduğuna dikkat çeken Hancıoğlu, “Talanx Grubu Türkiye pazarına çok güveniyor ve burada olmanın doğru olduğunu düşünüyor” diyor. Hancıoğlu’nun verdiği bilgilere göre, Grubun Türk pazarına önem vermesi global stratejisiyle de yakından ilgili. Grup, Latin Amerika’da Brezilya ve Meksika, Güney Doğu Avrupa’da ise Polonya ve Türkiye’ye odaklanmış. Söz konusu ülkeler içinde de Brezilya ve Polonya’da bugüne kadar büyük gelişim kaydetmiş.
Hatta, Polonya’da sigorta sektöründe ikinciliğe yükselmiş. Grup, şimdi de geri kalan iki pazar olan Meksika ve Türkiye’de büyümeyi planlıyor; organik büyüme yanında özellikle inorganik büyüme yani şirket satın almalarına da sıcak bakıyor. Hancıoğlu, 2014’te Grubun, Türkiye’de şirket satın alabileceğine dikkat çekiyor.