TL’deki Hareketin Turizme Etkisi Olurmu?
Turizmde bardağın yarısı boş ama yarısı da dolu! Ocak-Mayıs döneminde Rusya’dan gelen ziyaretçi sayısı geçtiğimiz yıla göre yüzde 32.43 düştü. Ama turizmde iyi haberler de var. Bunların başında TL’nin değer kaybıyla Batı Avrupa ve Amerika’dan gelen turist sayısında yaşanan artış geliyor. TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, Turkishtime için turizmin 2015 analizini yaptı…
2015 sektörde nasıl geçiyor? 2015 yılına ilişkin beklentileriniz neler? Bu yıl kaç turistin Türkiye’yi ziyaret etmesini bekliyorsunuz?
Elimizde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nm açıklamış olduğu ilk dört aylık turist sayısı ve ilk üç aylık turizm geliri verileri mevcut. Turizm Bakanlığı verilerine göre 2015 yılının ilk Ocak-Nisan döneminde ülkemize gelen yabancı ziyaretçi sayısı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 0.51 oranında düşerek 6 milyon 967 bin 487’e gerilemiştir.
Yine Kültür ve Turizm Bakanlığının 2015 yılı verilerine göre ilk üç ayda elde edilen turizm geliri bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1.3 oranında artarak 4 milyar 868 milyon 890 bin dolar olarak gerçekleşti. 2015 yılında ülkemize gelecek olan toplam ziyaretçi sayısının geçtiğimiz yıla göre paralel bir seyir izleyerek 40-41 milyon civannda ve toplam turizm gelirinin ise 34-35 milyar dolar civannda olacağı tahmin edilmektedir.
Dolar’da yaşanan hareket Türk turizmini nasıl etkiledi? Turizmi desteklemeye yönelik olarak hangi önlemler alınıyor? Başka neler yapmalı?
Türk Lirası’nm Dolar, Euro ve Sterlin gibi farklı para birimleri karşısındaki yaşadığı değer kaybı nedeniyle özellikle ülkemize gelecek olan yabancı ziyaretçi sayısında artış öngörülmektedir. Dövizdeki bu hareketin özellikle Almanya, İngiltere ve ABD gibi Türkiye’ye çok turist gönderen ülkelerden talebi artıracağını düşünüyoruz. Nitekim ilk dört aylık veriler dikkate alındığında bahsi geçen ülkelerden gelen ziyaretçi sayısında yüzde 2 ila 10 aralığında artış kaydedildiği gözlenmektedir.
Döviz kurundaki değişim 2015 yılı için turizmcilerin hareket alanını genişletirken diğer ülkelerle rekabette Türkiye’yi bir adım öne çıkartacak. Ancak burada uygun fiyatlı tatil sunarken Türkiye’nin “ucuz ülke” imajı sunmamasına da dikkat etmemiz gerekiyor.
Rusya’daki ekonomik kriz Antalya’yı nasıl etkiledi? Oteller Rus turistleri çekmeye yönelik hangi önlemleri alıyorlar? Siz neler tavsiye ediyorsunuz?
Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün verilerine göre Antalya’ya 2015 yılının Ocak-Mayıs döneminde Rusya’dan gelen ziyaretçi sayısı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 32.43 oranında düşerek 542 bin 446’ya geriledi. Ancak Antalya için asıl belirleyici olan yaz sezonu satışları. Rusya pazarında bu yıl “son dakika” satışları olarak tabir edilen geç rezervasyon eğiliminin öne çıktığını dikkate alırsak Antalya için tablonun haziran ayı ile birlikte başlayan süreçte netleşeceğini söyleyebiliriz.
Yerli turiste ilişkin beklentileriniz neler? Ramazan ayı turizmi nasıl etkiler?
Yurtdışma çıkışlar 2014 yılında 8 milyon 363 bin sınırını aşarken, yurtiçi tatiller için önemli bir veri olan erken rezervasyona katılım oranı da yılda yıla büyüyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve TÜRSAB öncülüğünde başlatılan erken rezervasyon kampanyasına ilgi yıldan yıla artarak büyüyor. 2009 yılında 300 bin kişi erken rezervasyon kampanyasından faydalanırken 2014 yılında 3 milyon vatandaşımız tatilini erken tarihlerde rezerve ettirerek avantajlı fiyatlarla tatil yapma imkânına kavuştu. 2015 yılında bu rakamın 3.5 milyona çıkmasını bekliyoruz. Ramazanın ayı özellikle iç turizm piyasasını bir miktar olumsuz etkileyecektir. Ramazan ayında iç turizmde yaşanan durgunluğun Temmuz ayının üçüncü haftasından başlayarak Ağustos ve Eylül aylarında telafi edileceği kanaatindeyiz.
İstanbul’un turizm potansiyeline ilişkin öngörüleriniz neler?
İstanbul bugün bulunduğu konum itibariyle ülkemizin gerek ekonomiye katkısı gerekse ticari anlamda beyin noktası konumda. Hazine Müsteşarlığı 2015 yılı Ocak-Nisan dönemi verilerine göre İstanbul’a toplam yatırım 240 milyon 489 bin 853 TL’dir. Bunun yanısıra 2014 yılı verilerine baktığımızda ise İstanbul gelen yabancı ziyaretçi sayısı 11 milyon 820 bin kişi ile ülkemize gelen turist sayısının yüzde 32.09’nu ifade etmektedir. 2015 yılında da ükemiz için turizmde lokomotif olmaya devam edeceğini ve turizmden aldığı payın daha da artacağını düşünmekteyiz.
Ankara’dan beklentileriniz neler? Devlet | turizmi geliştirmeye yönelik daha başka hangi adımlan atabiür?
Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğü’nün gerçekleştirdiği çalışmaların Türkiye’nin dünya turizminde başarıya ulaşmasında katkısı çok büyük oldu.
Tanıtım çalışmaları dışında olası kriz dönemlerinde hızlı çözümler üretilmesi de turizm sektörüne olumlu katkılar sağlamaktadır. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nm Rusya, BDT ülkeleri ve İran’dan gelen turist sayısında yaşanabilecek düşüşün önüne geçmek için bu yılın Nisan ve Mayıs aylarını kapsayacak şekilde aldığı yakıt desteği ve düşük faizli kredi desteği paketleri olumlu neticeler doğurdu. Bu türden hızlı adımları önümüzdeki süreçlerde de bekliyoruz. TÜRSAB olarak biz de bu tarz düzenleme ve çalışmaların ivedilikle hayata geçirilmesi konusunda Kültür ve Turizm Bakanlığı ile temaslarımızı sürdürüyoruz.