TIR’la Ülkeyi Gezip Kodlama Öğretiyorlar
“Kodlama bilmek artık okuma yazmak kadar önemli”
Geçtiğimiz yıl Milli Eğitim Bakanlığı, ilkokul dördüncü sınıftan itibaren çeşitli kademelerde kodlama dersinin yeni müfredatta yer aldığını açıkladı. Bu kuşkusuz, teknoloji üretebilen bir ülke olma yolunda çok önemli bir adım. Fakat eğitimde fırsat eşitsizliği de ortada duran somut bir gerçek. Bu konuda özel sektörden bir destek var: Türkiye Vodafone Vakfı, kodlama eğitimine ulaşmakta zorluk çeken sosyoekonomik anlamda dezavantajlı bölgelerdeki çocuklara bir eğitim TIR’ıyla Anadolu turu yapıyor. Projeyle beraber, Nisan 2016’dan bu yana 30 ilde 12 bin çocuğa ulaşılmış durumda. Geçen yıl Suriyeli çocuklar da dahil edilerek Şanlıurfa, İstanbul ve Kilis’te toplam 700’e yakın Suriyeli çocuğa kodlama eğitimi verilmiş. Hedef, Nisan 2019’a kadar toplam 60 ilde 30 bin çocuğu kodlamayla tanıştırmak.
Yarını Kodlayanlar adındaki projenin bu yılki tanıtımı geçtiğimiz hafta yapıldı. Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Haşan Süel, “Tüketen değil, üreten bir nesil istiyoruz. ‘Yarını Kodlayanlar’ projemizle çocuklarımızı kod yazmaya özendirerek geleceğin teknoloji üretenleri olmalarını hedefliyoruz” diyor. Şu ana kadar elde ettikleri sonuçları da anlatan Süel, kendi oyunlarını yazabilenlerde yüzde 31’lik, “Bir yazılım problemini çözmek için daha zor ve uzun programlar yazabilirim” diyen çocuklarda yüzde 35’lik artış gördüklerini söylüyor.
20 yıldır toplumsal dönüşüm ve bilişim odaklı kalkınma alanlarında çalışan Habitat Derneği, Yarını Kodlayanlar’m ortaklarından biri. Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır, kodlama bilmenin artık okuma yazma bilmek kadar önemli olduğunu hatırlatıyor: “Bütün Avrupa ülkelerinde olduğu gibi Türkiye’de de kodlamanın ders olarak verilmemesinin önündeki en büyük engel, bunu verecek yetişmiş insan gücünün olmaması. Bunun için biz de projemiz kapsamında gençleri eğitiyoruz ve onlar da aldıkları eğitimi çocuklara ulaştırıyorlar.”
Yarını Kodlayanlar’a kamu da tam destek veriyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, projenin paydaşlarından biri. Toplantıya katılan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Dr. Fatma Betül Sayan Kaya, “Proje kapsamındaki eğitimlerle çocuklarımıza verilen ‘hayal et, tasarla, yap ve paylaş’ temel hedeflerini son derece anlamlı buluyorum. Çünkü bu hedefler, çocuklarımızın ‘inovatif düşünen ve teknoloji üreten’ insanlar olarak yetişmeleri bakımından önemli” diye konuşuyor Kaya.
Projenin bu yılki hedefi, yola çıkacak eğitim TIR’ıyla yaklaşık yedi ayda 12 ilde köy köy, kasaba kasaba dolaşılarak 5 bin çocuğa kodlama eğitimi vermek. TIR, Adana, Ankara, Çanakkale, Diyarbakır, Erzincan, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Mardin, Ordu, Sivas ve Tekirdağ illerine gidecek. Çocuklara bir hafta süreyle her gün iki ayrı seansta dörder saatlik Scratch (kodlama programı) eğitimleri verilecek.
TIR’ın rotası her ne kadar tüm Türkiye’yi kapsıyor gibi gözükse de doğuda gidilen en uç nokta Mardin’den ibaret. Bakan Kaya, konuşmasında bu konuya da değiniyor: “TIR, Türkiye’nin doğusuna kadar gidiyor ama tam en doğusuna gitmiyor. En doğuya kadar götürmeyi teklif ediyorum: Hakkarili,
Şırnaklı, Ağrılı çocuklarımızı da kodlama eğitiminden mahrum bırakmayalım. 81 ile yayılması için de her türlü desteği vereceğimizi buradan ilan ediyorum.” Bilkent Üniversitesi’nde elektrik-elekt-ronik mühendisliği okuyan Bakan Kaya, öğrenciliğinde Java dilinde kodlama projeleri yaptıklarını söylüyor. Dolayısıyla kodlama eğitiminin ne denli mühim olduğunu bizzat bilen bir isim. “Çocuklarımızın özellikle küçük yaşlardan itibaren kodlama eğitimi almaları, zihinsel gelişimlerine katkı sağlayacak. Kodlama eğitiminin önemini toplumumuza anlatmamız gerek. Henüz maalesef Türkiye’de bu konuda bir bilinç oluşmuş değil. Aileleri bu konuda bilinçlendirmemiz gerekiyor” diye konuşuyor Kaya.
SÖZÜN ÖZÜ Kodlama eğitimi Türkiye’nin beşeri sermayesine kuşkusuz çok önemli katkılar yapacak; Yarını Kodlayanlar projesi de bu yolda oldukça kritik bir role sahip.
Alp Börü