TİM-TEB Girişim Evleri İş Fikri Olan Start Up’lara Destek Veriyor
TİM-TEB Girişim Evleri, 2013’ten bu yana yenilikçi fikri olan start up’ların ofis, network, ilk müşteri kazanımı, mentorluk ve tanıtım gibi ihtiyaçlarına yönelik çözümler üretiyor. Bugün kadar 572 girişimci ve teknoloji şirketi Start Up, Level Up, Grow Up gibi programlardan hizmet aldı. 55 girişimci 64 milyon TL yatırım alırken 45 girişimci de 76 milyon TL tutarında devlet desteği alma imkanı elde etti.
Türk Ekonomi Bankası (TEB), 5 yıldan bu yana ‘danışman banka anlayışıyla Türkiye’de girişimcilik ekosisteminin gelişimine katkı sağlamak için çalışıyor. “2013 yılında kurduğumuz girişim bankacılığıyla girişimcilere elde ettikleri finansmanla fikirlerini nasıl işe dönüştürebileceklerinden projelerini nasıl pazarlayacaklarına kadar her konuda yol gösteriyoruz” diye konuşan TEB KOBİ Bankacılığı Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Müdür Vekili Turgut Boz, bu kapsamda İstanbul Ataşehir’de açtıkları TEB Girişim Evinde ücretsiz eğitim, danışmanlık ve mentorluk hizmeti verdiklerini söylüyor. “Aynı çatı altındaki TEB Kuluçka Merkezi’nde de girişimcilere ofis desteği sağlıyor, yatırımcı ve müşteri buluşmaları ile projelerini tanıtma imkanı sunuyoruz” diyor.
4 BİN 500 YENİ İŞ FİKRİ
Ülke genelindeki girişimcilere ulaşmak ve onların yenilikçi iş fikirlerini ekonomiye kazandırmak amacıyla Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile bir işbirliği yaparak Girişim Evi konseptini Anadolu’ya da yayan TEB, İstanbul, İzmir, Denizli, Gaziantep, Trabzon, Mersin, Bursa, Konya, Edirne ve Erzurum olmak üzere 10 ilde açılan TİM-TEB Girişim Evi’nde girişimcileri destekliyor. Turgut Boz, bu desteklerin detaylarıyla ilgili şu bilgileri veriyor: “Bugüne kadar TEB Kuluçka Merkezi’ne 4 bin 500’e yakın yeni iş fikri geldi. Bunlardan 572’si programa kabul edildi. 55 girişimcimiz toplam 64 milyon TL yatırım alırken 245 girişimcimiz de 76 milyon TL tutarında devlet desteği alma imkanı elde etti.TİM-TEB Girişim Evleri’nde yürüttüğümüz 11 farklı programla üniversite öğrencilerinin girişimciliğe nitelikli bir süreçle hazırlanmalarına yardımcı oluyoruz. Ayrıca ticarileşme yolunda girişimcilerin inovatif ürünlerini yurt içi ve yurt dışı platformlara sunmaları, finansman, kamu desteklerine ulaşmaları ve geliştirmeleri, teknoloji şirketlerinin sürdürülebilir bir büyümeyi başarabilmeleri kapsamında farklı hedef kitlelere yönelik hizmetler sunuyoruz.”
HEDEF KİTLE
TİM-TEB Girişim Evleri’nde girişimci ve teknoloji şirketleri Start Up, Level Up, Grow Up gibi programlardan hizmet alıyor. Tanımlı ürün/hizmet geliştirme çabası içerisinde olan, AR-GE faaliyetleri gerçekleştirmenin yanı sıra ilk satış çabalarında da bulunan girişimcilerden, cirosu 500 bin TL’yi aşmayan işletmeler Start Up, büyüme çabası içinde olan cirosu 500 bin TL ile 5 milyon TL arasında olan teknolojik şirketleri Level Up, Türkiye’de pazarını oturtmuş ve artık dünyaya açılmak isteyen cirosu 5 milyon TL üzeri teknoloji şirketleri Grow Up programlarından faydalanıyorlar. TİM-TEB Girişim Evleri yıl boyunca girişimciler için sürekli eğitim hizmeti de sunuyor. 70’ten fazla konuda uygulanan eğitimlere bugüne kadar yaklaşık 26 bin girişimcinin katıldığını açıklayan Boz, “Eğitim konusunda erken dönem girişimciler yanında ihracatçı şirketler, büyük teknoloji şirketleri ya da büyüme ve katma değer konusunda gelişme çabası gösteren tüm şirketler TİM-TEB Girişim Evi’nin hedef kitlesi içinde” diyor.
ÖLÇEKLENEBİLİR YÜZ TANIMA
TİM-TEB Girişim Evi programlarına katılmış, girişimcilik ve ticarileşme süreçlerinde hizmet almış şirketlerden biri de ArtGe Teknoloji…
ArtGe Teknoloji, 30 yıllık sinyal ve görüntü işleme, yazılım, veri tabanı ve işletim tecrübelerinin sonucunda yüzde 100 yerli yazılımla yüksek başarımlı yüz yakalama, akıllı arşivleme ve güvenilir tanıma sistemlerinin birleştirilmesinden ileri bir teknoloji üretti. Teknolojisini FaceCapt (FaceCaptain) adıyla tanımladı, modüler ve ölçeklenebilir bir “yüz tanıma sistemi” geliştirdi. FaceCapt Yüz Tanıma Sistemi; yakalama, izleme, çakıştırma, tanıma, arşivleme, tek veya çoklu yüz imgeleri ile çalışabilme yeteneklerine sahip bir yazılım. Sistem, fınans ve bankacılık, kamu, emniyet, savunma, statlar, ulaşım, havalimanları, metro, karayolu-toplu taşıma araçları, akıllı şehirler, sınır kapıları, okullar, AVM’ler, limanlar, mobil bulut servis operatörleri, ev kullanıcıları, bilişim gibi hemen her tür sektörde farklı senaryolar için kullanılabiliyor.
NASAYA SATIŞ YAPIYOR
MIOPS, fotoğrafçılık ve video sektöründeki kullanıcıların hayatını kolaylaştırmayı hedefleyen bir Ar-Ge markası. MIOPS Smart Trigger; akıllı telefonlar aracılığıyla kontrol edilebilen yüksek hızlı fotoğraf çekme cihazı. Işık, ses, lazer gibi etkilerle aktivc oluyor ve otomatik olarak fotoğraf çekebiliyor. Makineye monte edilen mini bir kumanda görünümündeki aygıt, akıllı telefonla Bluetooth üzerinden bağlantı kurarak, kamera ile farklı modlarda ya da senaryosu kullanıcı tarafından oluşturulan bir modda çekim yapılmasını sağlıyor. MIOPS Smart hem online satış mağazası hem perakende olarak 28 farklı ülkede bayiler aracılığı ile satış yapıyor ve ihracat gerçekleştiriyor. Bugün MIOPS Smart’ın müşterileri arasında, dünyanın en büyük kamera ekipman mağazaları ile NASA ve Amerikan ordusu gibi büyük kurumlar da bulunuyor.
PERFORMANS TAKİPÇİSİ
Konfıdes, ödeme sistemleri konusunda 20 yıldır proje gerçekleştiriyor. Akıllı kartlar, ödeme sistemleri, geçiş kontrol sistemleri, yerleşke yönetimi ve pos uygulamaları konularında uzmanlaşan şirketin odaklandığı sektör ise eğitim, turizm, sağlık ve perakende. Konfıdes, bu sektörlere yönelik olarak Lydia Ödeme Sistemi, Kampus Yerleşke Yönetim Sistemi, Kampus Agora Ödeme Kontrol Modülü, Kampus Shinka Geçiş Kontrol Modülü ürünleri geliştirdi. Şirketin katma değerli ürünleri arasında öne çıkanlardan biri de Doko. Bu ürün kurum içindeki ziyaretçi, üye ve çalışanların konum ve aktivitelerinin talebini, çalışanların performans yönetimini, temizlik personelini, önemli ekipmanların konum bilgilerini, eğitim kampüslerinde konum ve aktivite takibini yapıyor. Bir akaryakıt şirketine gerçekleştirilen satış ile tüm istasyonların temizlik takibi Doko ile gerçekleştiriliyor.
ROBOTLU OTOMASYON
Delphisonic, çevre ve endüstriyel sektörler için robotlu otomasyon sistemleri geliştiren ve bu alanda öncü kurumlar arasında olan bir mühendislik şirketi. Girişim, başta demiryolları olmak üzere birçok alanda mekanik sistemlerdeki arızalan geliştirdiği makine algoritmaları ile önceden tespit ediyor ve böylece devrilme, raydan çıkma, çarpışma ve her türlü kazanın önüne geçmeye çalışıyor. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’na büyük bir teknoloji hizmet satışı yapmayı başaran Delphisonic, vagon sistemlerinin yanı sıra robotik otomasyon sistemleri, rüzgar türbinleri, denizcilik taşımacılığı, endüstriyel üretim ve fabrika kanallarında da çalışmalarını sürdürüyor. Birçok kurumsal şirketi müşterisi haline getiren girişim, projesini uluslararası platformlarda tanıtıyor, yurt dışı pazarda da ürünlerinin satışını gerçekleştiriyor.
YARA ÖRTÜSÜ GELİŞTİRDİ
Dermiş Pharma, Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi akademisyenleri tarafından eczacılık ve biyomühendislik alanında gerçekleştirilen bilimsel çalışmaların ürüne dönüşmesi hedefi ile kuruldu. Şirketin geliştirilen ilk ürünü DERMALIX, kronik açık yaraların hızlı ve etkili tedavisini sağlayan ve derinin doğal bileşenlerinden oluşan, yeni bir yara örtüsü. Bu ürün, diyabet ayak yarası, yatak yarası, yanık yarası, silah yarası ve her türlü açık yaraların tedavisinin etkin ve hızlı bir şekilde iyileşmesini amaçlıyor. AR-GE sürecini büyük ölçüde tamamlayan girişim, ikinci ürünleri için patent ve AR-GE sürecini yürütüyor. Yeni geliştirilen bu ürün tırnak mantarı tedavisinde kullanılacak.
MESAJLAŞMA PLATFORMU
Jetlink.io, IoT alanında projeler gerçekleştiren Veslabs şirketinin iştiraki. Jetlink, şirketlerin müşterileri ile destek ve satış için kolay bağlantı kurmasını sağlayan bir mesajlaşma platformu. Girişim, müşterilerinin hali hazırda olduğu tüm kanallara entegre olabilen araçlar sunuyor. Web sitesi, mobil uygulama, Facebook messenger, Tvvdtter, Instagram, WhatsApp, Line, Wechat, KiK ve Viber gibi kanallara bağlanarak şirketlerin müşterileri ile tek ekrandan mesajlaşmasını sağlıyor. Jetlink, ayrıca bu mesajlaşmayı JetBot isimi Chatbot’ları ile otomatize ediyor ve şirket adına destek verip, satış yapabiliyor. Jetlink, Startupbootcamp Amsterdam programına dahil oldu ve Amsterdam’da şirket kuruluşunu gerçekleştirdi.
FATURADA TASARRUF SAĞLIYOR
Reengen, 2012 yılında T.C Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından teknogirişim sermaye desteği alarak kuruldu 2014 yılında Provolta Enerji İşletim Sistemi geliştirildi. Provolta Enerji İşletim Sistemi, elektrik kurumlan, ofis binaları, konutlarda elektrik kullanımı ve görüntülenmesine yönelik uzmanlaşmış bulut tabanh(SaaS) analitik ürünler sağlayan, enerji verimliliği üzerine raporlamalar çıkaran bir sistem. Provolta bina sistemlerinin performansını artırırken faturalarda tasarruf sağlıyor. Girişim Evinin ilk girişimcilerinden olan Reengen enerji verimliliğine yönelik olarak geliştirdiği çözümle oteller, büyük alışveriş mağazaları, banka, teknokent gibi kuramlara satış yapıyor. 2015 yılında Silikon Vadisindeki NASA Ames Araştırma Merkezi’ne kabul edilen sayılı girişimlerden biri olan Reengen, 2014’te GE Innovation Challenge Enerji Kategorisi birincisi oldu ve Silikon Vadisindeki IBM Smart Camp Global finallerinde Türkiye’yi temsil eden tek girişim oldu.
VERİ MADENCİLİĞİ YAPIYOR
DAVRANIŞ SEGMENTASYONU
2015 yılında faaliyetlerine başlayan Segmentify, web sayfaları üzerinden içerik sunan kurum ve kuruluşlar için sayfa ziyaretçilerini davranışlarına göre dinamik şekilde segmente ediyor. Ayrıca kişilerin görüntülediği sayfaları bu segmentasyona göre kişiselleştirmelerini sağlayan bir veri madenciliği uygulaması yapıyor. Girişim tüm bunların yanında bu uygulamanın yönetimini gerçekleştiren bir panel konumunda yer alıyor.
100 START UP ARASINDA
Son 3 yılda hızla yol alan Segmentify, Türkiye’nin en başarılı 100 Start Up şirketi listesinde yer buldu. Webrazzi Summit 2015 Webrazzi Arena’da 3’üncülük kazandı. 2016 yılı Ekim ayında Almanya’da, aralık ayında da Dubai’de ofis açan girişim, yurt dışından ilk müşterisini 2016 Haziran ayında elde ederek katma değerli ihracata katkı sağlayan şirketlerden biri oldu.
IK’DA İŞ YUKUNU AZALTIYOR
HER YERDEN ERİŞİM Kolay İK, şirketlerin personel yönetimi süreçlerini kolaylaştırmak ve bu süreçlerle ilgilenen çalışanların iş yükünü en aza indirmek amacıyla Temmuz 2014’te kuruldu. Kolay İK sayesinde KOBİ’ler çalışanlarının özlük bilgileri, izin geçmişleri, maaş ve bordro bilgilerini güvenli ve her yerden erişilebilir hem mobil hem web destekli bir ara yüz ile kolay bir şekilde yönetebiliyor.
10 GİRİŞİMCİDEN BİRİ 2017 yılında Kolay İK VVired UK Avrupa’nın en iyi 100 girişimi listesindeki 10 Türk girişimciden biri oldu. Aynı zamanda Amerika, Avrupa, Asya ve Afrika’dan birçok iş adamı ve yatırımcının yer aldığı alanlarda sunum yaptı. Kuruluşunu TİM TEB Girişim Evinde yapan, bulut tabanlı personel yönetim yazılımı Kolay İK, 2017 yılında Almanya merkezli Monkfish Equity’den 1 milyon dolar yatırım aldı.