İş Fikirleri ve İş Kurmak

Terzi İşi Otomobil Tasarlama İşi Kuran Girişimci Sedat Öztürk

Henüz küçük bir çocukken yat, uçak, ürün tasarım ve eskizleri yapmaya başlayan Sedat Öztürk, önemli şirketlerin tasarım ekibinde mesai yürüttükten sonra yoluna kendi şirketini kurarak devam etti. Ford/Otosan’dan Volkswagen’e farklı otomotiv şirketlerinde tasarımcı olarak çalıştıktan sonra 2012 yılında kendi tasarım şirketini kuran Sedat Öztürk’ün ilk işi 11 metrelik bir motoryat tasarlamak oldu.

Otomobil bir tutku işi. Üstelik bu tutku çoğu kişi için çok küçük yaşlarda başlıyor. 1971 doğumlu genç bir tasarımcı olan Sedat Öztürk’ün otomobil ve tasarım merakı da çok küçük yaşlarda başlıyor. Aile fertlerinin tümünün otomobil ile ilgili işlerle uğraşması çocuk yaşta otomobillere olan ilgisinin artmasına neden oluyor.

bugatti

“Oyuncaklarımın tümü otomobil, kamyon, otobüs, gemi gibi araçlardı. O yaşlardan beri otomobil, yat, uçak, ürün tasarım ve eskizleri yaparım” diyor Sedat Öztürk. Eğitimi de bu ilgisi doğrultusunda oluyor. Haydarpaşa Endüstri Meslek Lisesi’nin Kalıp Bölümü’nü bitirdikten sonra Mimar Sinan Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü’nde Lisans eğitimini tamamlıyor.

Üniversitenin ardından 1997 yılında Ford/Otosan’da otomotiv tasarımcısı olarak göreve başlıyor. Cargo isimli kamyonun tasarım grubunda çalışıyor Öztürk. 2000 yılında ise yurtdışı macerası başlıyor. Nissan Design Çenter America’ya transfer olan tasarımcı Sentra, Titan, Pathfinder Armada, Quest, Altima ve Infiniti QX56 isimli araçların tasarım grubunda yer alıyor. 2002 yılında ise Volksvvagen Design de Mexico’ya geçiyor. New Beetle, Bora China, Amarok gibi Türkiye’de de çok tercih edilen araçların tasarımına imza atıyor.

Bugatti’nin konsept tasarımı 2005 yılında GM Design Çenter Europe yani Opel, Vauxhall ve Chevrolet’nin üretici firmasında çalışmaya başlıyor. Insignia, Astra, Zafira, Adam isimli araçların tasarım grubunda çalışıyor. Öztürk’ün çalıştığı son şirket ise 2011 yılında geçtiği Volkswagen Advanced Design Çenter Potsdam.

Burada CydeWheeler, Pheaton ve Bugatti Galibier isimli lüks araçların konsept tasarımlarıyla uğraşıyor.

Hedefte yakın ülkeler de var

2012 yılı ise girişimci için dönüm noktası oluyor. 12 yılı yurt dışında büyük otomotiv firmalarında olmak üzere 18 yıldır otomotiv, yat ve endüstriyel tasarım alanlarında çalışan Öztürk, kendi kanatlarıyla uçmaya karar veriyor ve nisan ayında İstanbul’da kendi tasarım şirketi olan Sedat Öztürk Desing’ın temellerini atıyor. Kendi ismiyle anılacak otomobiller tasarlamak fikriyle yola çıkan Öztürk’ü şirket kurma konusunda cesaretlendiren ise Türkiye’de bu alanda bir boşluk bulunduğuna inanması.

Son birkaç yıldır edindiği izlenimler sonucunda sanayinin, insanların ve yakın coğrafyanın bu hizmete ihtiyaç duyduğuna karar verdiğini söyleyen Öztürk, “Bulunduğu coğrafyadaki en ileri ülke olan Türkiye’nin, ürün ve hizmet kalitesi olarak Avrupa, Amerika ve Uzakdoğu ülkelerinden hiçbir eksiği yok. Hatta bazı kalemlerde ciddi üstünlük sağlıyor. Çin’in doğusundan Avusturya sınırlarına kadar tarihsel ve etniksel bağları var olan Türkiye din ile birlikte Arap ülkeleri ve kültürlerine de yakınlık sağlıyor. Günümüzün iletişim araçları bu coğrafyadaki insan ve ülkeleri Türkiye’ye daha çok yakınlaştırıyor.” Türkiye’nin yanı sıra Balkanlar, Ortadoğu ve Arap Emirlikleri, Kuzey Afrika, Rusya ve dağılan Türki Cumhuriyetleri’nin de gelişmeye çok açık pazarlar olduğuna dikkat çeken Öztürk, yurt dışında edindiği tecrübeler ışığında, Türkiye’de ilk olacak gerçek bir tasarım stüdyosu kurmaya karar verdiğini belirtiyor.

Terzi işi otomobil

Öztürk’in ilk projesi 11 metrelik bir motoryat.

Bu projeyi bir otomobil tasarım projesi hassasiyetinde ele aldığını söyleyen Öztürk, bitmek üzere olan motoryatın ekimde suya ineceğini belirtiyor. Dış ve iç tasarımını tamamen Öztürk un yaptığı motor-yatın 170 bin Euro’dan başlayan fiyatlarla piyasaya sürülmesi planlanıyor.

Otomobil tasarımı konusunda ise iş ve sanat dünyasından isimlerle görüşmeler sürüyor, isimlerini açıklamayacağını söyleyen Öztürk, Türkiye’de otomobil tutkusunun diğer ülkelere göre daha yüksek olduğuna dikkat çekiyor.

Görüştüğü herkesin kendine özel tasarım araç fikrine sıcak baktığını belirten Öztürk şöyle devam ediyor: “Otomobillerde dış ve iç tasarımı, teknik konfigürasyonu üst seviye araçlar kişilerin ortak isteği… Aynı şekilde yat almak ya da yatını değiştirmek isteyen kişilerin ilk tercihi kendine özel olması…”

Tarzını terzi işi otomobil olarak belirleyen Öztürk’ün tasarımda da farklılık yaratma hedefinde. Örneğin, Öztürk otomobili tasarladığı kişinin boyuna, vücut yapısına uygun olarak tasarlayıp çizecek. Hatta tasarımı isteyen kişiyle beş gün boyunca vakit geçirecek ve tüm isteklerini birlikte kaleme alacaklar. Böylece tasarımı isteyen kişi kendisi de tasarıma katkıda bulunmuş olacak.

yat tasarimi

Fiyat 2.5 milyon Euro’ya çıkıyor

Elbette bu kadar emek isteyen tasarım bir otomobilin seri üretilmiş bir araca göre maliyetleri daha yüksek. Halihazırda var olan araçlarına design tuningyapılması durumunda maliyetler 50 bin Euro’dan başlayıp yukarı doğru çıkıyor. Kendine has, şasi, yürür aksam ve motor kombinasyonu ile güçlendirilmiş tasarım bir aracın fiyatı ise 1 milyon Euro ile 2.5 milyon Euro arasında değişiyor.

Tasarım otomobil üretimi için de uzun bir zaman gerekiyor. Üretim süreci için yurtdışından destek alan Öztürk, İtalyan bir şasi üreticisi ile işbirliği yaptıklarını yine İtalya, Almanya, Amerika’dan sağlayacağı aksam ve komponentlerle aracın altyapısını güçlendireceğini söylüyor. Türkiye’de geri kalan imalat, montaj sürecini bitirdikten sonra onay alma işlemi ispanya ya da İngiltere’deki test kuruluşlarından birinde yapılıyor. Bu toplam süreç minimum 18 ayı buluyor. www.myfikirler.com Yurt dışında tasarım otomobil ve tekne trendlerinin birbirine paralellik gösterdiğini söyleyen Öztürk şöyle devam ediyor: “Son dönemde dış tasarımından iç tasarımına kadar farkındalık yaratan formlara, ultra lüks element ve detaylar sade ama zengin dokunuşlarla eşlik ediyor. Tasarım da teknoloji gibi gelişim gösterir, hatta bazı durumlarda teknolojiyi zorlar, gelişimine yardımcı olur… Yeni trendler bu mükemmel kombinasyonun görselleşmesinden faydalanır. En son tasarlamış olduğum “Motoryat” Türkiye için yeni bir trend.”

Dış ve iç tasannu tamamen Öztürk’e ait olan 36 feet yani 11 metrelik Motoryat projesinin teknik özellikleri:

■ Kompozit (Sandvich) üst bina ve borda.
■ Kompozit (Monolitik) karina.
■ Tek parça kalıplı motor yatakları, bünyesel tanklar ve farşlar.
■ Marin kontraplak kamara bölmeleri ve perdeler.
■ Tam Boy : 11.085 m
■ Genişlik: 3.83m
■ Derinlik: 0.9m
■ Ağırlık: 7.00Ton
■ Yakıt: 600Lt
■ Su : 250 İt
■ Pis Su : lOOlt
■ Aküler : 1 * 150 ah start – 2*180ah Servis
■ Motor: Yanmar 6BY2-220 HP V-Drive
■ Maksimum hız : 25 Kn

Ayşegül Sakarya Pehlivan

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

2 Yorum

  1. Tabiki yeterli.Otomobil tasarlamak icin motor ve elektronik bilgisine hicgerek yok. Hatta tasarim yapman icin burda adi gecen Sedat abin gibi tasarimdanda anlamana gerk yok

  2. Selamlar…Ben Burak…Ben sadece tasarım yapıyorum…Motordan falan anlamam…Elektronikten vs den anlamam..Sadece dış tasarım ve iç tasarım…Bunlar yeterlimi tasarım için…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu